Autor Wątek: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach  (Przeczytany 4070784 razy)

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
Odp: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach
« Odpowiedź #29040 dnia: 7 Listopada 2013, 15:27 »
Syliwa, twoje maleństwo jeszcze, ale ja mialam taką sytuacje, ze nasza pediatra byla na L4 i musielismy isc do innej, ktora stwierdzila anemie i kazała dawać żelazo, zaczełam dawać, ale po 2 tyg. poszlam do mojej pediatry i popatrzala na wyniki i powiedziala, ze taka minimalna roznica od prawidlowych, ze mam odstawić to żelazo i podawać Malej wiecej posiłków z żelazem i tak zrobilam. Ze nie ma to jak naturlanie. Wyniki wrocily do normy.
Może w takim razie Ty jedz produkty z żelazem, jak dziecko na piersi ???
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #29041 dnia: 7 Listopada 2013, 18:24 »
Kompot z jabłka i śliwki? 3 miesięcznemu dziecku, wcześniakowi ?  :o W życiu bym nie dała. Tak jak pisze anulla, rumianek można, działa rozluźniająco.

Offline agulla1919

• Chuck Norris
« Odpowiedź #29042 dnia: 7 Listopada 2013, 19:31 »
Ja też bym nie dala ... no przecież to za wcześnie.

Dziewczyny , dzisiaj zakupiłam oliotum dla bobasów.
Pytanie czy po takiej kaieli smarowac balsamem ciałko czy juz nie mozna ??
Wydaje mi sie ze juz nie,ale wolę się upewnić.

I czy buzke przemywaliście wodą z oliotum czy samą wodą (ja do tej pory przemywam samą wodą).

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #29043 dnia: 7 Listopada 2013, 20:27 »
Sylwia, moja Tośka była cycowa i picie zaczęłam podawać dopiero jak rozszerzałam dietę.
Mały z tego co pamiętam już dawno nie jest na piersi bo Sylwia jakiś czas temu przeszła na mm.
Maluchy wyłącznie butelkowe powinno się dopajać tak czy siak.

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline sylwiq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
« Odpowiedź #29044 dnia: 7 Listopada 2013, 20:42 »
selena diete mam rozszerzac tak jak dziecku urodzonemu w terminie wiec wczesniactwo tu akurat nie gra roli
ale tez mam obawy z tym soczkiem..
rumianek i wode i herbatke ulatwijaca trawienie dostaje oprocz mleka.. u nas jedynie pomaga na baczki a na kupke juz nieee :-\
ale dzieki za rady kobietki

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #29045 dnia: 7 Listopada 2013, 20:53 »
Oczywiście, chodziło mi o to, że rozszerzenie diety przed czasem wcześniakowi (masło maślane? ::))wydaje mi się tym gorsze. Ale ja nie jestem lekarzem.

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #29046 dnia: 7 Listopada 2013, 20:55 »
Ale rumianek dajesz mu taki zwykły, z torebki? Zioła w sensie? Bo w tych herbatkach na trawienie itp. granulowanych  hipp czy innych to wcale ziół nie ma, jakiś procent typu 0,07  ::)

Offline agulla1919

• Chuck Norris
« Odpowiedź #29047 dnia: 7 Listopada 2013, 22:24 »
Właśnie jak o rumianku ... ja daje tą herbatke hipp ... kupiłam rumianek,ale nie w saszetkach.
Ile mam tego dać do pół litra wody ??I czy dajecie do tego cukier lub glukoze ?

Offline Daruda

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.06.2009
« Odpowiedź #29048 dnia: 7 Listopada 2013, 22:32 »
Dziewczyny,a ja z pytaniem o mojego starszego bąbla.....Chcieliśmy go odpieluchowac przed 3 urodzinami, ale......ciężko nam to szło,bo dzieć wyciska z siebie kupkę co parę minut......napina się na różne strony i wypuszcza czasem większą,czasem mniejsza kropkę i tyle......w nocy nic nie ciśnie, zaczyna się to koło południa......nie są to klocki twarde,są konsystencji takiej jakiej powinny być.....co to może być????bo ani to zatwardzenie, ani rozwolnienie.....Czy możliwe to,że to po antybiotyku???bo tak to skojarzyłam, do tej pory była jedna porządna kupa dziennie.....minęły już 3 tygodnie od antybiotyku i potem podawałam jeszcze 15 dni ochronę i tak sobie myslałam,że skończy się ochrona i wszystko wróci do normy,ale nie........co zrobić,aby wykupkal sie raz a dobrze????????????????????

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #29049 dnia: 7 Listopada 2013, 22:33 »
Po co takiemu dziecku cukier czy glukoza jak nie jest odwodnione ??  8)

zresztą jeśli masz herbeatkę z hippa tą w granulkach to tam pewnie jest już cukier , spójrz na opakowaniu  8)

nie dawałam mojemu dziecku żadnych herbatek a broń Cię panie boże dosładzanych ....

ale rozumiem jeśli sa ku temu wskazania, jednak cukier omijałabym szerokim łukiem tymbardziej w wieku niemowlęcym.....

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #29050 dnia: 7 Listopada 2013, 22:34 »
Daria a może to bardziej psychiczna blokada  :-\
kurcze nie wiem ....

Offline marcella

• Chuck Norris
  • data ślubu: 21.05.2011
« Odpowiedź #29051 dnia: 7 Listopada 2013, 22:38 »
Daruda może daj synowi dobry probiotyk.. Np Sanprobi.. I tak przez dobre 2 tyg.. Powinno pomóc..

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #29052 dnia: 7 Listopada 2013, 22:38 »
Właśnie jak o rumianku ... ja daje tą herbatke hipp ... kupiłam rumianek,ale nie w saszetkach.
Ile mam tego dać do pół litra wody ??I czy dajecie do tego cukier lub glukoze ?
A dlaczego aż do pół litra wody? Agatka przeczytaj na opakowaniu jak długo może stać po przygotowaniu taka herbatka, bo często jest to tylko godzina lub dwie, a pół litra to Ci Julka raczej nie wypije ;) Ja robiłam na 100 ml duuużo bardziej rozcieńczoną niż jest napisane - dosłownie na czubku łyżeczki takiej malutkiej - o połowę mniejszej niż do herbaty.

Offline agulla1919

• Chuck Norris
« Odpowiedź #29053 dnia: 7 Listopada 2013, 22:42 »
Wiem że w tych gotowym hebatkach jest cukier więc dlatego chcę teraz zmienić ...

A pytam się bo od znajomych słyszałam że oni dosładzają herbatki ::).
A swoją drogą , przecież tyle mam daje herbatki gotowe i nic się dziecku nie dzieje.

Hmmm na opakowaniu coś tam piszę,ale zioła kupiłam litwińskie bo w polskim sklepie polskich nie było , a litwinskiego nie umiem  ;D.

Offline Daruda

• Chuck Norris
« Odpowiedź #29054 dnia: 7 Listopada 2013, 22:43 »
Justynko,psychiczny raczej chyba kurcze nie, bo pewnie chodzi Ci o nocnik?????wtedy jeszcze nie próbowaliśmy jak to się zaczęło.....teraz spróbowaliśmy i siku robi ładnie, ale z kupka nie chce usiąść, dlatego musimy przeczekać tą sytuację......nie zmuszamy go do kupki na nocnik.....
Marcella a to bez recepty???jakie to ma działanie???jakieś przeczyszczające????? kurcze jak pójdę do irlandzkiego lekarza,to powie,że to normalne,......i tak nie wiem sama.....

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #29055 dnia: 7 Listopada 2013, 22:45 »
a litwinskiego nie umiem  ;D.
No coś Ty?? Serio? ;D

Daria, bardzo dobry jest też enterol lub lacidoenter - oby dwa to to samo, ale lacidoenter jest tańszy ;)

Offline Daruda

• Chuck Norris
« Odpowiedź #29056 dnia: 7 Listopada 2013, 22:47 »
enterol chyba mam po ostatniej grypie żołądkowej....ale jak one maja pomóc?????????????????????????

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #29057 dnia: 7 Listopada 2013, 22:48 »
Agulla rób jak uważasz , wyraziłam swoje zdanie na ten temat
swoją drogą teraz się nic nie dzieje ale potem mogą być rózne powikłania, nie muszą

Daria nie wiem , m oże tak palnęłam
u nas Karol sikał na nocnik bez problemu, a jak chciał kupę to mówił " załóż pupekę bedzie lepiej" zaproponowałam kilka razy mu nocnik ale nie chciał więc nie zmuszałam
przyszedł dzień że sam zapytał czy kupę też może na nocnik zrobić  8)
więc ja bym zaczekała

Offline agulla1919

• Chuck Norris
« Odpowiedź #29058 dnia: 7 Listopada 2013, 22:52 »
Haniu , a nooo nie umiem  ;D :P.

To odrobinka ziółek na 100ml ?
Od jutra zaczne,a te herbatki odstawię ;) ;) ;).

Offline Daruda

• Chuck Norris
« Odpowiedź #29059 dnia: 7 Listopada 2013, 23:23 »
ja i tak zaczekam,zaczekam z tym nocnikiem, bo nie wyobrażam sobie tego teraz,najpierw muszę unormować kupę,tylko jak????

Offline marta082008

• Chuck Norris
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #29060 dnia: 8 Listopada 2013, 00:09 »
Agatka i jak efekty po oilatum? Zeszlo? Jak nie to ja bym dosmarowala kremem. Co do herbatek to ja nie dopajam bo piersiowy, ale cukier chyba tez bym odpuscila. Po co? Dziecko nieorzyzwyczajone to mu roznicy nie robi.

A dzieci butelkowe od poczatku sie przepaja? Nie wiedzialam, myslalam, ze tez butla starcza, tak jak cycor. Hmmmm

Offline milcia

• Chuck Norris
  • W życiu chodzi o to, by być trochę niemożliwym ;)
  • data ślubu: 08.08.2008
« Odpowiedź #29061 dnia: 8 Listopada 2013, 00:16 »
Według najnowszych opinii pediatrów przynajmniej dwóch naszych mówią żeby cyckowe też poić wodą, szczególnie jak katar albo kaloryfery już grzeją, ale mnie się nie bardzo chce ;)
Tymka nie poiłam do momentu rozszerzenia diety, a Blanka dostała wodę może 3 razy jak mnie w domu nie było a już się nie opłacało mleka rozmrażać  ;)
Timber 27.12.2009 Nuśka  27.06.2013
BOY
GIRL

Offline sylwiq

• Chuck Norris
« Odpowiedź #29062 dnia: 8 Listopada 2013, 00:18 »
butelkowe podobno sie przepaja i ja tak robie bo tak zalecala polozna i lekarze z poradni dla wczesniakow
one mowily ze herbatka lub woda.
ja dosc dlugo tylko wode dawalam az kolki meeeega zaczely nam dokuczac..
teraz sebus od czasu do czasu dostaje herbatke ulatwiajaca trawienie hippa i po niej ladnie gazy odchodza wiec na szczescie pomimo fatalnego skladu na niego dziala a czasem dostaje zwykly rumianek z torebki bez niczego...
nie dosladzam bo po co

dziewczyny a kaszki marchewki i jablka daje sie po 4 miesiacu czy po 5?

Offline marta082008

• Chuck Norris
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #29063 dnia: 8 Listopada 2013, 00:24 »
Mi tu nic o dopajaniu nie mowili. Jak mial biegunki kazali karmic piersia nawet co godzine, tak samo w upalach, w Rzymie karmilam za kazdym razem kiedy my bralismy lyka wody, nie dopajalam, nie idwodnil sie pomimo duzych upalow. Takze ide ichnim systemem poki co.

Sylwia, Ty sie kobito opanuj z tym rozszerzaniem ;) jeszcze czas masz. A tak swoja droga to bym sie swojego pediatry zapytala, on Ci najlepiej doradzi, zwlaszcza przy Sebulku, wczesniaczku. Moze cos lepiej mu bedzie sluzylo niz innym dzieciaczkom.

Ja tez mam pytanie, co z brokulem? Kiedy? Czekac, czy nie czekac? Kurcze stresuje sie, lada dzien malczon dostanie pelny posilek niemleczny, czy Wy tez czulescie sie z tym nieswojo i jakos tak smutno?

Offline anulla_p

• Chuck Norris
« Odpowiedź #29064 dnia: 8 Listopada 2013, 00:30 »
Hmmm na opakowaniu coś tam piszę,ale zioła kupiłam litwińskie bo w polskim sklepie polskich nie było , a litwinskiego nie umiem  ;D.
Jaki litwiński ??? ??? chyba litewski ;D
Agata idź kochana do TESCO, stań na przeciwko półki z herbatami, włóż do koszyka CAMOMILE (pure)
http://www.tesco.com/groceries/Product/Details/?id=254196349
i idź do kasy zapłacić,
bo to jest właśnie po angielsku rumianek (pure - czysty, bez dodatków)
po co Ty jakiś polskich sklepów szukasz ???, jakie zioła ??? trzeba sobie ułatwić życie a nie komplikować ;D
aaa i jeszcze fota poglądowa ;)

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline milcia

• Chuck Norris
« Odpowiedź #29065 dnia: 8 Listopada 2013, 00:35 »
To też Martuś napisałaś, chyba w ciężarówkach, że oni tam u Cieibe 100 lat za murzynami, ale ja też, bo mi ta opcja nie dopajania pasuje  ;)
Co do rozszerzania diety to mnie się w ogóle nie chce za to zabrać i choć moja córa ma już 4 i pół miesiąca to poza tymi 3 łykami wody podczas nieobecności mamy jeszcze nic nie dostała - trzeba było czymś ssaka zająć  ;)
Sylwia teoria jest taka, że po 4 miesiącu, czyli tak jak my teraz jesteśmy, tylko że jak już pisałam ja nie dałam jeszcze nic, nie śpieszy mi się.
Z resztą Tymek dostał dawkę ekspozycyjną po 5 miesiącu dopiero, bo on wyłącznie cyckowy był, i po akceptacji nowego smaku, i tego że łyżeczką za poradą pediatry zaprzestałam dalszych eksperymentów i dopiero po skończonym 6 miesiącu czyli jak już rozpoczął 7 miesiąc zaczęłam rozszerzać, od tych pierwszych podstawowych rzeczy, schematem jak dla dziecko po 4 miesiącu.
BOY
GIRL

Offline sylwiq

• Chuck Norris
« Odpowiedź #29066 dnia: 8 Listopada 2013, 00:38 »
cos wam powiem..
moze to glupie ale spieszno mi z rozszerzaniem diety bo licze na to ze jak zacznie sebus jesc cos wiecej niz mleko to mu sie wyniki poprawia i bez tabletek .... ;/

Offline agulla1919

• Chuck Norris
« Odpowiedź #29067 dnia: 8 Listopada 2013, 00:40 »
Martuś , właśnie dopiero dzisiaj dorwałam oliotum dla bobasków bo tamten co babka mi sprzedała w aptece to po 6m.
A ostatnio kąpie Julkę co 2 dzień wiec jutro wypada kąpiel.
Do 1m kąpałam codziennie,a teraz juz co 2 dni  ;).

Ja też chce ograniczyć ten cukier bo po co.Lepiej nie przyzwyczajać , będzie miałajeszcze dużo okazji na słodkości,ale pytanie było o dosładzanie bo znajme gadaja ze lepiej dosłodzić bo czy sama bym chciała takie pić bez cukru  ::) ::) ::).Dziwne to wiec dlatego te pytanie.

Sylwuś ja kaskzi widziałam juz po 3miesiącu , ale sama chyba dam po 4m.
Julka miała problemu z brzuszkiem i brakiem kupki na zwykłym mleku, teraz jest na confort i jest juz lepiej wiec boje sie ze ta kaska spowoduje znowu bol brzuszka.

Ja za to mam problem z karmieniem małej ... tak od 2m jadła 150ml , pozniej był czas ze jadła po 90,120 , 150mlTrochę się tym martwiłam bo ona lezała na ojomie , waga spadała więc cały czas mam w głowie te dni na oddzale , koszmarne przeżycie.
No,ale widzę że czasem zje wiecej raz mniej , juz nie panikuje... no,ale nie o to mi chodzi.

Od paru dni jest problem taki :
Mała płacze ze głodna wiec robie te 150ml mleka , daje , wypija 50ml , odbija się i ... jest mega płacz!
Daje butle , płacze , pomimo tego ze macha glowka na lewo i prawo (ona tak robi jak chce zassac gdy jest mocno głodna) , uspakajam ja , biore znowu na odbicie , to nic nie daje ... płacze tak mocno ze az zanosi sie placzem,czasem wypluwa to mleo,wytyka jezyczek tak ze wypluwa smoczka ...dopiero po dluzszym czasie bujania , mowienia ciiiii i uspakajania zasysa i tak najczesciej jest do kolejnego odbicia.Z poczatku myslalam ze moze nie ejst glodna i dlatego ten placz,ale nie , bo jak sie uspokoi , jak zassie to najczesciej wypija te 150ml.

Miałyście coś podobnego ze swoimi maluszkami ?
Pleśniawki na języczku nie ma, sprawdzałam bo też to brałam pod uwagę.

Ja już nie wiem o co z tym chodzi ... trudno jest mi jak ona tak placze,aja nie wiem jak jej pomóc.

Czasem też jest tak że slicznie zje bez płaczu bez niczego ...

Moze znowu zaczął ją boleć brzuszek ?No nie wiem ... a dosłownie od paru dni tak jest.

Anulla hihi dzięki.A sama nie wiem dlaczego w polskim sklepie szukałam ... Kiedyś tylko tam takie herabty kupowałam no i często tam właśnie zakupy robię ;)Dzięki  :-*.

Offline anulla_p

• Chuck Norris
« Odpowiedź #29068 dnia: 8 Listopada 2013, 00:47 »
Agatko, ja w polskim sklepie kupuję wyłącznie twaróg. W angielskich (irlandzkich) sklepach jest naprawdę wszystko i każdy polski produkt ma swój odpowiednik. Ceny w polskich sklepach są za wszystko jak "za zboże" a ja szanuję swoje pieniądze i nie lubię przepłacać.

Offline milcia

• Chuck Norris
« Odpowiedź #29069 dnia: 8 Listopada 2013, 00:48 »
Sylwuś my się bujamy z kolkami i też nieśmiało myślę o tym, że jak rozszerzymy dietę to może się poprawi ale jest też opcja że kolki się nasilą, muszę się wybrać do pediatry i posłuchać co ma do powiedzenia na ten temat.
Mówią że kolki przechodzą po 3 miesiącach, nas dotyczy chyba ta gorsza wersja czyli 6 miesięcy - damy jakoś radę.

Agulla teraz zauważyłam tą "Słodziznę" w Twoim suwaczku  :-*
W sumie nie wiem a może jej temperatura mleka nie odpowiada?
Nie znam się na karmieniu butelką ale pamiętam, że dziewczyny nie raz pisały że są dzieci które wolą nieco cieplejsze inne już nieco przestygnięte mleczko, może to to?

BOY
GIRL