Autor Wątek: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach  (Przeczytany 4014334 razy)

Offline marcella

• Chuck Norris
  • data ślubu: 21.05.2011
Odp: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach
« Odpowiedź #14100 dnia: 5 Maja 2011, 22:51 »
A ja nie jestem w stanie Zuzi zaszczepić ani na ospe ani na pneumo.. od długiegooooo czasu nie ma 6tyg żeby nie była chora.. Dokładnie miesiąc temu wyszła ze szpitala i znów jest chora.. Ma chrypkę, okropny katar - zatkany nos oraz podwyższoną temperaturę...
Błagam dawajcie wszystkie dobre metody na leczenie przeziębienia.. bo ja za 2 tyg mam ślub i ona MUSI być zdrowa.. nie wpsominając o tym, że w tą sobotę mam panieński... Błagam ratujcie!!!!!!!!!!!

Offline Katrinka
  • My:)
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.08.2007
« Odpowiedź #14101 dnia: 6 Maja 2011, 08:40 »
Ja moją smaruję zawsze Pulmexem i daję syrop Pyrosal i zawsze przechodzi przeziębienie.

Offline ooppoonnkkaa

• Traktuj ludzi tak jak byś sam chciał być traktowany...
  • Chuck Norris
  • Jeszcze 3 lata :)
  • data ślubu: 29.07.2006
« Odpowiedź #14102 dnia: 6 Maja 2011, 09:21 »
Marcelka nie wiem ::) Mój sam zwalcza przeziębienie. Ja tylko psikam kilka razy dziennie wodą morską marimar i mały wydmuchuje noska. Do tego kiedyś był jeszcze pulmex. Ale mój nie choruje wcale teraz :-\

Centymetry nadchodźcie!!!

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #14103 dnia: 6 Maja 2011, 09:30 »
Marcela,

Ja psikam woda morska + jakies kropelki. dodatkowoo podaje syroek np. Cleratine. Na noc smaruje stopki, plecki i klatke piersiowa pulmexem. Stosuowalam tez czosnek z maslem do smarowania, ale poprawa podobnie jak przy pulmexie.
Robie tez inhalacje z soli nebulizatorem.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline nikola/23

• Chuck Norris
  • data ślubu: 4.10.2008
« Odpowiedź #14104 dnia: 6 Maja 2011, 09:41 »
U nas tez wczoraj przyplataplo sie przeziębienie na wieczor, maly calą noc sie budzil i plakal bo mial zatkany nosek, w dzien juz lepiej, bo on sam sobie nosek smarka.
U nas pomaga Nasivin, malemu sie lepiej oddycha, zreszta sama nie raz jak mialam katar to uzywalam i bylo o niebo lepiej  ;)

Offline baska98

• Chuck Norris
  • data ślubu: 31 maj 2008
« Odpowiedź #14105 dnia: 6 Maja 2011, 21:03 »
u nas Majka też smarka ale ja tylko psikam do noska wodą morską i wydmuchujemy...

Offline s.aga

• maniak
  • Życie jest piękne, gdy patrzysz na nie pięknie
  • data ślubu: 16.10.2004
« Odpowiedź #14106 dnia: 6 Maja 2011, 21:51 »
ile u dziecka może trwać biegunka ?? bo ja już nie wiem co mam myśleć
w niedzielę na wieczór mała zaczęła wymiotować. zwymiotowała z 6 razy, tak do 4 rano. potem cisza.
oczywiście dieta
w środę dostała biegunki. niby to 3-4 kupki, ale bardzo wodniste. daję jej smecte i acidolak
tyle że wydawało mi się że powinno jej już coś ulżyć, a tu żadnej poprawy.
mała nie miała gorączki, a wymioty były tylko w niedzielę.
teraz sama nie wiem czy panikować i szukać jutro jakiegoś lekarza, czy poczekać do poniedziałku i oddać tą dziwną kupkę do badania.

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #14107 dnia: 6 Maja 2011, 21:57 »
s.aga moja przechodziła coś podobnego teraz w święta. Całą noc z sob/nd wymiotowała (ok 6 razy). W niedzielą cały dzień dieta, wieczorem zjadła kromkę chleba z masłem. W nocy raz zwymiotowała ten chleb. Rano było ok, odzyskała trochę apetyt, ale po południu pojawiła się biegunka. Od wt już było ok, poszła do przedszkola, obiad u troszkę zjadła. 

Offline Aneczka 7

• entuzjasta
  • data ślubu: 08.06.2007
« Odpowiedź #14108 dnia: 6 Maja 2011, 22:13 »
s.aga - ja z młodym 2 razy byłam w szpitalu na biegunkę i wymioty i chucham na zimne..
Generalnie jak młoda pije to jest ok - dajesz smectę i osłonkę i lekarz nie zaleci nic innego. Najważniejsze że mała pije i się nie odwadnia a na efekt trzeba cierpliwie poczekać.

Offline b@by

• maniak
  • data ślubu: 15.08.2009
« Odpowiedź #14109 dnia: 6 Maja 2011, 23:08 »
kurde u nas tez sie pierwsze przeziebienie przyplatalo, jest katar i kaszelek, poki co psikam sterimar-em i odciagam gluty i podaje witamine C w kroplach i chyba nic wiecej u takiego maluszka nie moge zastosowac?

Offline khadija

• zapaleniec
  • data ślubu: 22.V.2010
« Odpowiedź #14110 dnia: 7 Maja 2011, 10:07 »
Dziewczyny muszę podzielic sie z Wami tym co dzis usłyszałam,bo jestem w szoku i nie wiem co mam o tym mysleć.
Moja teściowa ma kolezankę,która tez została babcią krótko po narodzinach Naszego Nikosia i właśnie ona opowiada jak to jej synowa jest fantastycznie zorganizowana,bo i na miasto wyskoczy i do fryzjera...ale ja nie o tym.Opowiada,że od początku daje małej glukoze(a karmi piersią)wtedy mała dłużej śpi i nie płacze :o To ja tak myślę,ze jak ona dokarmi dziecko glukozą to ja sie nie dziwie,ze ma czas po miescie latac!!:)A niedawno mówiła tez,ze małej podają herbatkę koperkową,zeby oszukac głód,bo ich zdaniem dziecko za szybko rośnie(ma 2 miesiace i wazy 5 kg)i zeby dziecko nie chciało być cały czas przy cycu(bo tak podobno chce)to dopajają ją koperkiem i co najlepsze to niby pediatra tak kazała!!!(musze się dopytac która to taka mądra lekarka jest ze Stargardu)!!!Dla mnie to straszne co niektóre matki wyprawiają, przecież nie trzeba dziecka karmionego piersią dopajać herbatkami albo co gorsza glukozą!!!Co Wy o tym sądzicie???

Offline Zaneta_81

• Chuck Norris
  • data ślubu: 7.07.2007
« Odpowiedź #14111 dnia: 7 Maja 2011, 10:55 »
dla mnie też to kompletna bzdura takie dopajanie cukrem i herbatkami  ::)
wygoda dla matki na pewno, bo nie musi cyca wyciągac co godzine lub dwie...ale dla dziecka... ::)
rozumiem latem w upały można dopajać wodą...ale tylko wodą! nie wierze, ze pediatra mógł polecić dostawianie zamiast do cyca do do butli z glukozą no bzdura totalna. No i ten tekst że za szybko rośnie  :mdleje: jesoooo to ja mojego powinnam chyba teraz tylko na wodzie trzymać  :D
Reasumując -mamusia rozumem nie grzeszy  ::)

Dzieci się nie wychowuje, dzieciom daje się przykład...

Offline Daruda

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.06.2009
« Odpowiedź #14112 dnia: 7 Maja 2011, 12:53 »
no nie  :mdleje: :mdleje: :mdleje: w życiu większej bzdury nie słyszałam......i to jeszcze dziecko karmione piersią,rany po co ta glukoza????przecież dzieciątko nie potrzebuje,żeby go zapchać,ale właśnie potrzebuje bliskości,zapachu mamusi,a nie masz tu glukozę i śpij!!!!!szok !!!!!

Offline mon_ka98

• Chuck Norris
« Odpowiedź #14113 dnia: 7 Maja 2011, 12:55 »
podają herbatkę koperkową,zeby oszukac głód,bo ich zdaniem dziecko za szybko rośnie(ma 2 miesiace i wazy 5 kg)i zeby dziecko nie chciało być cały czas przy cycu(bo tak podobno chce)to dopajają ją koperkiem i co najlepsze to niby pediatra tak kazała!!!
tak sobie czytam wasze opowieści i się zastanawiam co by poleciła ta pani pediatra dgyby urodził się dzieciaczek który waży 5 kg ;)pewnie przez najbliższe 2 miesiące tylko woda ;)

Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline Daruda

• Chuck Norris
« Odpowiedź #14114 dnia: 7 Maja 2011, 13:00 »
u nas tez szybko przybierał Alanek ,pił bardzo duzo i bardzo często jak na mleko modyfikowane,czasem nawet co 1,5 godziny.....i zarówno pediatra jak i położna(jedna Polka,druga Irlandka) poleciły,aby co jakiś czas-co któreś karmienie właśnie oszukać troszkę wodą czy herbatką ,czasem się udało,czasem nie i po jakimś czasie młody zaczął wymiotować i szybko tracić na wadze i wtedy z kolei kazały karmić jak najczęściej,byliśmy strasznie skołowani i zmartwieni,że raz tak raz tak.....teraz je normalnie 5-6 razy dziennie i jest ok,ale jakby nie spadł z wagi,to jako 6 miesięczny chłopiec ważyłby 12 kilo!!!!!

Offline ejotek

• Chuck Norris
  • ONLY YOU
  • data ślubu: 03.10.2009
« Odpowiedź #14115 dnia: 7 Maja 2011, 13:22 »
jakby nie spadł z wagi,to jako 6 miesięczny chłopiec ważyłby 12 kilo!!!!!

o matko, to faktycznie gdyby nie spadek....
nasze dziecię ma ciut ponad 5 mcy i niecałe 6 kg...

Dziewczyny a ja mam pytanie, czy spotkałyście się może u Waszych pociech z tym ,że często trą oczka?
jak jest śpiąca to jakoś rozumiem, ale ona często chce sobie tymi maleńkimi piąstkami je wytrzeć na amen....
pytałam pediatrę, ale jestem ciekawa innych opinii i przypadków

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #14116 dnia: 7 Maja 2011, 13:25 »
tak sobie czytam wasze opowieści i się zastanawiam co by poleciła ta pani pediatra dgyby urodził się dzieciaczek który waży 5 kg ;)pewnie przez najbliższe 2 miesiące tylko woda ;)

a ja tak sobie czytam i myślę, że to co robi szanowna mamusia nie ma nic wspólnego z tym co mówiła pediatra...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Daruda

• Chuck Norris
« Odpowiedź #14117 dnia: 7 Maja 2011, 13:40 »
u nas tarcie tylko na spanie;-)
ejotku nasz mały jak miał 1,5 miesiąca miał 6 kilo i potem zaczęła waga właśnie spadać;-)

Offline ika3w

• Ilona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23.08.2008r
« Odpowiedź #14118 dnia: 7 Maja 2011, 14:08 »
Staś jak miał 6 tygodni ważył 5,5kg, a urodził się 3,3kg i żaden z lekarzy nie kazał mi ograniczać cysia. Mi też nie przyszło do głowy żeby go odchudzać.
Teraz ma 11 miesięcy i nosi ubranka 86. Z niektórych wręcz wyrasta.

Offline nikola/23

• Chuck Norris
  • data ślubu: 4.10.2008
« Odpowiedź #14119 dnia: 7 Maja 2011, 14:35 »
Nam pediatra zalecila dopajac gluzkozą malego , bo malo przybieral, ale ja tego nie robilam, dawalam poprostu cyca, zreszta do teraz nie zna smaku gluzkozy  ;)
Z reszta ja w wielu sprawach z moją pediatrą sie nie zgadzalam, nawet o szczepionkach czy to na pneumo czy ospe ja wiedzialam wiecej  :-\, dlatego tez ją zmienilam :P

Offline ooppoonnkkaa

• Traktuj ludzi tak jak byś sam chciał być traktowany...
  • Chuck Norris
  • Jeszcze 3 lata :)
  • data ślubu: 29.07.2006
« Odpowiedź #14120 dnia: 7 Maja 2011, 14:36 »
A u nas na noc wszystkim dzieciom położne dawały glukozę, żeby im nie truć du.py po nocach...

Centymetry nadchodźcie!!!

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #14121 dnia: 7 Maja 2011, 14:43 »
ejotek moj Maciuś tak tzre oczka...
Opowiada,że od początku daje małej glukoze(a karmi piersią)wtedy mała dłużej śpi i nie płacze :o To ja tak myślę,ze jak ona dokarmi dziecko glukozą to ja sie nie dziwie,ze ma czas po miescie latac!!:)A niedawno mówiła tez,ze małej podają herbatkę koperkową,zeby oszukac głód,bo ich zdaniem dziecko za szybko rośnie(ma 2 miesiace i wazy 5 kg)i zeby dziecko nie chciało być cały czas przy cycu(bo tak podobno chce)to dopajają ją koperkiem i co najlepsze to niby pediatra tak kazała!!!
MASAKRA!!!

Offline Daruda

• Chuck Norris
« Odpowiedź #14122 dnia: 7 Maja 2011, 14:51 »
IKA,ale ty karmiłaś piersią,gdybym jua karmiła piersią,ani mi w głowie by było zastepować tego herbatką,wodą czy glukozą!!!!dzieci na piersi piją mleko,dzieci  na mleczku czasem potrzebują się tylko napić a nie najeść.....uważam,ze krzywdy dziecku nie zrobiłam,skoro jako półroczniak waży  kilo....

Offline izulek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.08.2008
« Odpowiedź #14123 dnia: 7 Maja 2011, 16:54 »
Nasz przybiera niby, wazy ok. 4,5 kg dokladnie we wtorek bede wiedziec, przybiera regularnie srednio 200g na tydzien, wiec niby ok. Niewiem czy sie martwic?

Offline Daruda

• Chuck Norris
« Odpowiedź #14124 dnia: 7 Maja 2011, 16:56 »
10 kilo miało być;-)

Offline ejotek

• Chuck Norris
  • ONLY YOU
« Odpowiedź #14125 dnia: 7 Maja 2011, 17:07 »
Daruda to niezla waga u Was....
u nas podczas pobytu w szpitalu też był spadek, gdyby nie to miałaby teraz ponad 6kg

Gabiś a łzawi to oczko? konsultowałaś to?

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #14126 dnia: 7 Maja 2011, 17:13 »
ejotek oczko nie łzawi. Nie konsultowałm tego bo nie przyszło mi do głowy że to może byc coś złego... Miał wcześneij zapalenie spojówek i dostał kropelki. Ale wtedy oczki było czerwone dodatkowo. On je trze jak jest zmęczony, jak sie denerwuje, nudzi....

Offline ejotek

• Chuck Norris
  • ONLY YOU
« Odpowiedź #14127 dnia: 7 Maja 2011, 17:41 »
to mnie pocieszyłaś :)
u nas nie jest ani czerwone, ale troszkę łzawi...
może faktycznie nawet przy znudzeniu trze...
hmmm...obserwujemy

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #14128 dnia: 7 Maja 2011, 18:17 »
ejotek a jeszcze dziecko moze trzeć nos, oczy, uszy jak ida zęby.. jak założyłam że od tego tzre bo my wlaśnie na etapie zębów jesteśmy...

Offline ejotek

• Chuck Norris
  • ONLY YOU
« Odpowiedź #14129 dnia: 7 Maja 2011, 18:53 »
wiem wiem, że może być takie powód...
przez kilka dni miała straszny ciąg zębowy, bo normalnie sobie dziąsła wyrwać chciała, ale przestała więc chyba to było moment klucia... czekamy na wyrośnięcie
ale trze tylko oczy..... dlatego chyba niestety...się martwię