Autor Wątek: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach  (Przeczytany 4009955 razy)

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
Odp: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach
« Odpowiedź #14040 dnia: 2 Maja 2011, 20:52 »
Ja siedzę na podnóżku, który Nikodem używa korzystając z umywalki, a ręce mam włożone do wanny :P Jestem wysoka, więc spokojnie w ten sposób sobie kąpie chłopaków, a kręgosłup nie jest nadwyrężony.Foczki nie używam, korzystaliśmy z gąbki, teraz z takiego... yyy... czegoś (bo gabka się rozwaliła, a to "coś" kupiłam jeszcze w ciąży....)

i całkiem się sprawdza. Choć nigdy nie zostawam malucha samego, ba, cały czas go trzymam. Jak tylko usiądzie kupujemy krzesełko.
Nikodem pomaga przy kąpaniu, w zasadzie nogi i przestrzenie między paluszkami myje "siam", ostatnio także pilnuje, żeby "jaja" dobrze umyć :P Strasznie dużo zabawy jest przy kąpieli, pluskania i śmiechów... naprawdę ten sposób bardzo mi się podoba i widzę, że chłopakom też sprawia dużo frajdy.

Offline Fasolek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 14.08.2009
« Odpowiedź #14041 dnia: 2 Maja 2011, 21:18 »
Noo, ja idąc za ciosem kupiłam dziś "foczkę" za całe 8 zł w Bobolandzie :) Mam nadzieję, że Max zaakceptuje w miarę szybko kąpiele z młodszym bratem :)
Kurcze, jakieś skurczyki mnie znowu męczą... Z jednej strony chcę urodzić i wręcz siętego momentu doczekać nie mogę, z drugiej się boję życia z dwójką bąbli ;) Ale będzie dobrze. Jeszcze tylko przetrwać jutro i od środy mogę rodzić ;D
Max 13 wrzesień 2009
Leoś 30 maj 2011

Offline Daruda

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.06.2009
« Odpowiedź #14042 dnia: 2 Maja 2011, 21:25 »
a czemu jeszcze jutro?????rany pojadę do Polski,nawet nie będę wiedziała,że urodzisz;-))))
Dziewczynki,do domu chcemy kupić jakieś krzesełko do karmienia,niedrogie,bo będzie ono tylko na czas jak będziemy jeździć do Bydzi,teraz na miesiąc i potem we wrześniu,potem pewnie jak będzie Alan starszy w krzesełku będzie zasiadał sporadycznie....macie jakieś pomysły????sprawdzonych sprzedawców????taka nakładka jakby na krzesło odpada,bo my nie mamy NORMALNYCH krzeseł w domu;-)))

Offline Fasolek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #14043 dnia: 2 Maja 2011, 21:40 »
Ikea ma krzesełko do karmienia za bodajże 69 zł. Polecało je wiele dziewczyn z forum :) Ale maluch musi sam sztywno siedzieć aby w nim usadzić.
Max 13 wrzesień 2009
Leoś 30 maj 2011

Offline Daruda

• Chuck Norris
« Odpowiedź #14044 dnia: 2 Maja 2011, 21:47 »
no wlasnie bąbelek sam jeszcze sztywno nie siedzi,a nie mam gwarancji,że za dwa tygodnie usiądzie;-) jest blisko,ale......

Offline Fasolek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #14045 dnia: 2 Maja 2011, 21:55 »
No te z regulacją oparcia były już droższe, ok 200 zł... Ale takie jest bezpieczniejsze w Waszej sytuacji ;) A w PL nie macie od kogo np leżaczka pożyczyć? Ja Maxa karmiłam w leżaczku na początku. :)
Max 13 wrzesień 2009
Leoś 30 maj 2011

Offline Daruda

• Chuck Norris
« Odpowiedź #14046 dnia: 2 Maja 2011, 22:03 »
no kurde ciężko,bo dzieci takie krzesełka używają długo,a moje koleżanki maja małe dzieci takie co jeszcze używają.......

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #14047 dnia: 2 Maja 2011, 22:13 »
Daria to może jakieś używane zakup skoro to tylko na kilka razy

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #14048 dnia: 2 Maja 2011, 22:14 »
aaaa a ja póki nie miałam krzesełka to karmiłam w foteliku samochodowym :D

Offline Daruda

• Chuck Norris
« Odpowiedź #14049 dnia: 2 Maja 2011, 22:18 »
no może być właśnie używka,ale jak ją zdobyć???na allegro się da???? mama była w komisie i były krzesełka za 160 zł ,dość dużo,a fotelika nie będziemy mieli;-) będziemy podróżować autobusami,zresztą alan jest już za ciężki na fotelik dla noworodków;-))))

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #14050 dnia: 2 Maja 2011, 22:40 »
Na all są... jak przeglądałam to na aukcji można upolować taki do stówki. Zawsze można też tak jak nasi rodzice nas karmili :) tzn np mąż będzie trzymał Alanka na swoich kolanach w pół siedzącej pozycji a ty go będziesz karmić :) To w wersji oszczędnej  ;)

Offline pamela

• Chuck Norris
  • data ślubu: 05.09.2009
« Odpowiedź #14051 dnia: 2 Maja 2011, 22:59 »
to jakie krzesla macie ze nie da sie zapiac pod siedzeniem i za oparciem?

Offline Daruda

• Chuck Norris
« Odpowiedź #14052 dnia: 2 Maja 2011, 23:30 »
coś ala hakery;-) no nic spróbuję na all...

Offline kasia.g

• zapaleniec
  • data ślubu: 14.06.2008
« Odpowiedź #14053 dnia: 3 Maja 2011, 08:16 »
złote rady? Zacisnąć zęby i przetrwać pierwsze miesiące :P :P
A tak na poważnie- pierwsze co przychodzi mi do głowy to nie odwracanie uwagi starszego malucha od noworodka. U mnie przez pierwszy tydzień zawsze był ktoś do pomocy- babcie, dziadki... wszyscy mięli za zadanie zajęcie się Nikosiem, zabawy z nim, spacery itp, a on poprostu chciał być ze mną... więc ta pomoc przynosiła odwrotny skutek. Dopiero jak zostaliśmy sami, we trójkę (mąż pracował) mogłam złapać oddech... z jednym dzieckiem na cycku, a drugim na kolanie :P

Dzięki! Miałam plan, żeby mi ktoś córcię zabierał z dala od tego początkowego zamieszania, ale teraz widzę, że niekoniecznie był dobry. Zobaczymy czy moja 100% córeczka tatusia nagle zamieni się w mamusiową ;)
Julia II 2010
Ksawery VIII-IX 2011
Tymon III 2013

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
« Odpowiedź #14054 dnia: 3 Maja 2011, 09:29 »
Starsze dziecko musi koniecznie uczestniczyć w pierwszych tygodniach życia maluszka !
Jeżeli ktoś zacznie je zabierać z domu , odwracać uwagę to pomyśli że zostało "wymienione" na nową dzidzie i jest już niepotrzebne . Jeżeli nie będziecie pozwalały przy nim nic robić , nie będziecie chiały pomocy dziecko też będzie sie czuło niepotrzebne .
Ja zawsze zwracałam uwagę na to aby mój starszy synek pomagał mi : podaj prosze pieluszke , oliwkę , pobujaj , przytul :)
Oczywiscie w granicach rozsądku bo to nie rodzeństwo jest od wychowywania a rodzice .

Oczywscie aby mój starszy syn polubił od razu :) modszego dostał od niego już w szpitau super zabawkę  . On również dał na powitanie modszemu braciszkowi zabwkę :)

U Nas dodatkowo sytuacja była ciężka ponieważ starszy syn we wrześniu poszed do przedszkola a zaraz w listopadzie przyszła nowa dzidzia więc jeżeli bym nie podesza do sprawy rozsądnie mógł by pomyśeć że go właśnie zostawiam w przedszkolu bo mam nową dzidzie .

Ale jest ogólnie ok :)
Jakoś poszło namgładko , nie było złośliwej zazdrosci itd .

To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline dziubasek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #14055 dnia: 3 Maja 2011, 12:37 »
Dominik to przedszkolak, starszy facecik, część dnia go nie było- myślę, ze to zupełnie inna sytuacja.  1,5-2 letni maluch to zupełnie inna para kaloszy... jemu nie da się zbyt wiele wytłumaczyć i tu trzeba działać intuicyjnie...

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
« Odpowiedź #14056 dnia: 3 Maja 2011, 12:40 »
Tak , tak Dominik miał 3 lata jak się Oskar urodził . No i był w przedszkolu większość dnia i dlatego bałam się że pomyśli iż jest "oddany" do innego domu bo przyszła nowa dzidzia .

Ale nie mniej jednak postępowanie jest takie samo z dziećmi , ważne aby też uczestniczyło w życiu maluszka :)
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline dziubasek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #14057 dnia: 3 Maja 2011, 13:04 »
Zgadzam się, to ważne.
Zastanawiam się co jest 'łatwiejsze'- wprowadzenie maluszka w życie 1,5 rocznego dzieciaczka, czy już takiego właśnie przedszkolaka. Z jednej strony starszemu sporo można wytłumaczyć, z drugiej ta nieświadomość niespełna dwuletniego dziecka też jest momentami wybawiająca. Patrząc na mojego Nikodemka myślę, że dobrze, że bratem został tak wcześnie ;) Przez te pół roku poszedł umysłowo bardzo do przodu i wydaje mi się, że teraz trudniej akceptowałby nową sytuację. Okej, rozumie dużo więcej, pewnie bardziej by mi 'pomagał', ale w moim odczuciu fakt, że był taki malutki pomógł mu w bardzo szybkim zapomnieniu jak to było przed pojawieniem się Kajtusia. On już nie wie jak to jest być jedynakiem, kiedy uwaga jest skupiona tylko na nim i ma rodziców tylko dla siebie. Teraz najważniejszy jest ON (a jak!) i Kajtuś. Zawsze się upewnia, czy na spacer idzie z braciszkiem, czy Kajtuś już jadł, czy dostał prezent itp. Co oczywiści nie zmienia faktu, że od czasu do czasu porządek trzeba zaprowadzić i mały oberwie ;) jednak to i tak bez porównania z tym co działo się na poczatku...

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #14058 dnia: 3 Maja 2011, 14:20 »
przytakuję przy ostatnim zdaniu...

spokojnie załapie...
a Ty dalej rób swoje...ale nie sadzaj go co 45 minut...
Dziecko też człowiek. Wyobraź, że Tobie przerywa się wszystko i każe siadać na kibel co 45 minut.
Nie zbuntowałabyś się? Ja bym się wściekła.

"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Zaneta_81

• Chuck Norris
  • data ślubu: 7.07.2007
« Odpowiedź #14059 dnia: 3 Maja 2011, 14:48 »
a ja przytakuje Lili  ;)
Madziu spokojnie, idzie lato super warunki do odpieluszkowania zupełnego...
i tak super, że od roku Staś woła kupe... o ile mniej...bałaganu  ;)

Lila pokaż nam Ewunię, plisssssssssss  ;D
oooooo przypomniałam sobie o blogu i wprawdzie nacieszyłam troszkę oko, ale i tak czuję niedosyt  :P
więc czekam na więcej  ;) napisz też co u Ewuni  :)

Dzieci się nie wychowuje, dzieciom daje się przykład...

Offline baska98

• Chuck Norris
  • data ślubu: 31 maj 2008
« Odpowiedź #14060 dnia: 3 Maja 2011, 16:34 »
Madziu jak Staśko zrobi siusiu w majtusie to niech sobie w nich chwilkę pochodzi i poczuje co to jest mokro między nóżkami...
zrobi tak kilka razy i zacznie wołać.

U nas w sumie z odpieluchowaniem poszło gładko :D nie było zasikanej kanapy czy dywanu. Majka od razu zaczęła wołać choć zdarzało jej się popuścić...
mieliśmy też okres buntu i nie chciała siadać na nocniczek ale to chyba dlatego, że miała problem z wypróżnieniem się (zaparcia) i po prostu bolała ją pupa...

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #14061 dnia: 3 Maja 2011, 17:28 »
na moją też nie działało...

"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline b@by

• maniak
  • data ślubu: 15.08.2009
« Odpowiedź #14062 dnia: 3 Maja 2011, 18:56 »
tez chetnie zobacze Ewe :D

Offline kjp83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.09.2008
« Odpowiedź #14063 dnia: 3 Maja 2011, 20:00 »
Magda u nas świetnie zadziałał system nagród. Mogą być pojedyncze po każdych siuśkach lub poźniej po całym suchym dniu.

♡ Szymon & Leon ♡

Offline Lemmy
  • No one but you, I love like a fool, you're my dream come true!
  • Chuck Norris
  • Karolina i Patysia
  • data ślubu: 30 czerwca 2007
« Odpowiedź #14064 dnia: 3 Maja 2011, 21:58 »
Po bojach z moim telefonem udało mi się wreszcie zgrać zdjęcie KLARY, córeczki Toscansun, urodzonej 26.04.11

Patrzcie i podziwiajcie:

A kolejne newsy z obozu dziewczyn zamieszczam w wątku u Karolci. Trzymajcie kciuki, żeby jak najszybciej wyszły!

Offline Daruda

• Chuck Norris
« Odpowiedź #14065 dnia: 3 Maja 2011, 22:14 »
cudnaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Offline dziubasek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #14066 dnia: 3 Maja 2011, 22:20 »
ślicznotka!!!!!
I jakie dostojne imię!

Co do siusiania... u nas urządzamy popołudniowe wietrzenia tyłka (bez pieluchy) i wyobraźcie sobie, że moje dziecko NIE SIKA przez 4-5h z rzędu... nic a nic... ani na kibelek, ani w portki. Pewnie leje w wannie już przy kąpieli... i jak mam mu wytlumaczyć, że siuśki to siuśki jak się nie moczy? ;)

Offline baska98

• Chuck Norris
  • data ślubu: 31 maj 2008
« Odpowiedź #14067 dnia: 3 Maja 2011, 22:38 »
ale Ona śliczna :D :D :D

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #14068 dnia: 4 Maja 2011, 08:16 »
Magda,

U nas też zadzialal system nagradzania. To byly na prawdę jakieś malutkie pierdolki, ktorych wcześniej Zu nie dostawala np. zelek z witaminami (kupilam w aptece) albo pozwolenie oglądania bajki w porze innej niz zwykle.

Ale rownie dobrze moze poprostu Stas ma jeszcze czas :)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline madziq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 26.04.2008
« Odpowiedź #14069 dnia: 4 Maja 2011, 08:37 »
moja też może chodzić z mokrymi gaciami  ::) teorię gdzie się robi siusiu i jak się woła ma opanowaną na 6, gorzej z praktyką  :P jakoś nie mam motywacji do odpieluchowania i czekam na lepszą pogodę  :P