Autor Wątek: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach  (Przeczytany 4022426 razy)

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
Odp: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach
« Odpowiedź #5790 dnia: 5 Listopada 2009, 11:46 »
Dokladnie jak dziubasek zamawiam w tej aptece www.doz.pl ...wszystko tam biore od Linomagu po syrop na kaszel :)
« Ostatnia zmiana: 5 Listopada 2009, 11:50 wysłana przez anusiaaa »
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline agulkaaa
  • Chuck Norris
  • MISIO 13.05.2007, MACIUŚ 21.10.2009
« Odpowiedź #5791 dnia: 5 Listopada 2009, 11:47 »
wow dziubas dzięki za info
już się tam zalogowałam
i faktycznie róznica w cenach jest

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #5792 dnia: 5 Listopada 2009, 11:51 »
Ale ta roznica tez czasami bywa zludna..bo bywa, ze na jedym sie zaoszczedzi, a na innym przeplaci  ;) wiec tez trzeba uważac.

Np. slodzik jaki kupuje od X lat w tej aptece normalnie kosztuje 11,32 zł, a przez neta 14,52  8)

Offline Nika
  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Pola i Lenka nasze szczęście ...
« Odpowiedź #5793 dnia: 5 Listopada 2009, 12:48 »
Gosiu wiem , ze możemy ale jednak wolałabym nie, wiesz nigdy do końca nie wiadomo, a skoro nie pracuję już to zminimalizuję zagrożenie jeżeli zaszczepię rodzinkę. Tylko, że teraz nie ma szczepionek nigdzie  :-\

Offline BETI

• maniak
« Odpowiedź #5794 dnia: 5 Listopada 2009, 13:25 »
Dziewczyny,ale mam dylemat...Maja czy Małgosia? Mąż własnie jedzie do urzędu a ja nadal nie wiem...

Offline *Ewelina*

• Chuck Norris
  • data ślubu: 29.12.2007
« Odpowiedź #5795 dnia: 5 Listopada 2009, 13:29 »
Maja :)

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #5796 dnia: 5 Listopada 2009, 13:29 »
Beti trochę mnie rozbawiłaś.

Maja to Maja, Majusia, Majka. Imię dosyc popularne ostatnio

Małgosia, to Gosia, Gośka,  Małgos ale też Małgośka (którego nie cierpię - jako, że sama noszę to imię). Zdecydowanie jest ostatni mniej popularne. I napewno nie zginie w grupie Zuź, Mai, Gabryś, Julii, Oliwi, Zoś...

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #5797 dnia: 5 Listopada 2009, 13:34 »
Dziubasku dzięki za info w sprawie apteki! Tez będę tam zamawiać :)

My sie na grypę nie szczepimy.

BETI my do konca nie wiedzieliśmy czy zarejestrować Małą Aleksandrę czy Zuzię :P Bo choć zawsze chcieliśmy Olę to jak Ją zoabaczyliśmy, tą kruszynkę maleńką z czarną czupryną, a potem jak Ją ubrałam w wielką czapę to razem pomyslleliśmy że to taka Zuzia śmieszna :) Ale jednak została Oleńka :)

Ja bym zostawiła Maję.

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #5798 dnia: 5 Listopada 2009, 13:37 »
ja też wolę Maję ;-)

Gosia ty się nie śmiej - ja nie mam pomysłu na imię dla synka. pewnie też będziemy wybierać po urodzeniu
podoba mi sie Franek ale już nie Franciszek  ::) podobnie jest z Antkiem ale Antoni... :-\

Offline kjp83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.09.2008
« Odpowiedź #5799 dnia: 5 Listopada 2009, 13:52 »
Ja proponuje przeczytać znaczenie imion ( to sie na prawde sprawdza po częsci) i wybrać po opisie charakteru. My tak z Szymkiem zrobiliśmy. Wybór był miedzy Adasiem jeszcze.

♡ Szymon & Leon ♡

Offline BETI

• maniak
« Odpowiedź #5800 dnia: 5 Listopada 2009, 13:56 »
Z Mateuszem nie mialam takiego problemu. Dzięki dziewczyny za Wasze opinie.

Offline gagatka

• Chuck Norris
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
« Odpowiedź #5801 dnia: 5 Listopada 2009, 14:12 »
A propos szczepionek - czy zamawiałyście może kiedykolwiek przez internet? Moja pediatra mówiła, że wtedy odbiera je się w jakiejś aptece, a cenowo dużo taniej. Tyle że nie wiem gdzie to zamówić? :hmmm:
musiałabyś liliann podpytac

Ja zamawiam przez internet w aptece Dbam o Zdrowie (wygoogluj)- odbierasz w jednej z aptek tej sieci. Wychodzi sporo taniej- np wczoraj zamówiłam NeisVac C (meningokoki) za 137 zł, a w aptece kosztuje ok 168 zł. Na rotarixie oszczędziłam ponad 60 zł. W ogóle większość rzeczy zamawiam teraz przez tą aptekę, bo nawet na głupim Linomagu jest ponad złotówka różnicy ;)

Dokladnie jak dziubasek zamawiam w tej aptece www.doz.pl ...wszystko tam biore od Linomagu po syrop na kaszel :)
Dziękuję Wam ogromnie drogie Anie ;D :-*
Mam do kupienia 3 (Infarix, Prevenar i Rotarix), więc trzeba poszukać trochę taniej, coby becikowego starczyło. ;)
« Ostatnia zmiana: 5 Listopada 2009, 14:16 wysłana przez gagatka »
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #5802 dnia: 5 Listopada 2009, 14:21 »
Gosia ty się nie śmiej

Aniu ale ja się śmieję, bo byłam święcie przekonana, że córcia Beti to Maja i że imię już postanowione. Dlatego teraz uśmiechnełam się ze zdziwienia że Beti jest niezdecydowana jak małej dać na imie.

Moi znajomi mają problem z imionem dla drugiej córci. I wiem, że jak okaże się, że będę mieć druga córcię to będzie  MEGA problem. Bo Zuzia Zuzią miała być od zawsze. Tak jak chłopiec będzie na 100% Filipem, tak z imieniem dla dziewczynki będzie isnta burza mózgów z wielkimi piorunami.
Patrząc po znajomych i po forum widzę, że większość par z wyborem imienia dla drugiej pociechy ma problem.

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #5803 dnia: 5 Listopada 2009, 16:09 »
Ja bym wybrała Małgosię :) Bo mniej popularne teraz... no i ładne :) Choć Majka też fajnie... ehh nie zazdroszczę wyboru!!
Powiem Wam szczerze, że ja do Nikodema też nie jestem w 100% przekonana. Co prawda już "po frytkach" mamy zarejestrowanego Nikosia, ale czasami na niego patrzę i zastanawiam się dlaczego nie nazwaliśmy go Cezary (Czaruś)- to był nasz drugi typ... też by pasowało :P :P :P

Z tą apteką DOZ jest na prawdę super- ja mam ją pod nosem, więc bardzo wygodnie robi mi się zakupy przez net. Aniu dzięki za info żeby sprawdzać ceny jakie są faktycznie na sklepie! Chyba jeszcze nie przepłaciłam, bo z tego co widzę to jednak zawsze pare groszy jest taniej.

Byliśmy dziś na szczepieniu (druga dawka NeisvacC). To chyba było najbardziej emocjonalne przeżycie lekarskie naszego dzieciątka. Raz, że już rozpoznaje obcych i z lekka się nimi stresuje (zryczał się przy badaniu…. rodzinna nie ma takiego podejścia jak nasza pediatra ;) a dwa- dzisiejszy zastrzyk musiał go nieźle zaboleć bo i przy szczepieniu grochy z oczu mu leciały :( bidulek… teraz odsypia stresik.
Trochę się zdziwiłam, bo nasz smyk bardzo niewiele przybrał… Waży 9,08kg…

tak wygląda na siatce:

zwalam to na ząbkowanie i ogólny „rozruch” w tym miesiącu, bo z jedzeniem większych problemów nie mamy. Fakt- mleka dużo nie wypija, ale z łyżeczki je całkiem nieźle. Nie są to porcje jak we wrześniu, no…. połowe mniejsze, ale z tego co czytam, to niejadkiem go nazwać nie można. Rodzinna zaprasza nas jeszcze przed świętami na sprawdzenie wagi, bo choć Nikodem pięknie się rozwija i zdrowo wygląda to ta waga ją lekko zaniepokoiła. Myślę, ze w tygodniu przed Bożym Narodzeniem pokażemy się w przychodni, aby z lekkim sercem wkroczyć w Nowy Rok!

Offline peacelove
  • bywalec
  • data ślubu: 13.10.2007
« Odpowiedź #5804 dnia: 5 Listopada 2009, 21:46 »
Biedny Nikoś ... ale już teraz będzie miał chwilę spokoju od szczepień :) a zważywszy na jego ruchliwość to i tak dobrze, że coś w ogóle przybrał - przecież on non stop wstaje i chodzi :)) a posmarowałaś go Aniu przed szczepieniem EMLĄ?
Nikoś jest ślicznym imieniem i moim zdaniem pasuje doskonale:) no i bardziej "męsko" brzmi niż Czaruś ;) (a że z niego jest faktycznie czaruś to widać od razu :))

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #5805 dnia: 5 Listopada 2009, 22:42 »
Ania.. mój też z wagą stoi od dobrych 3 miesięcy. Tylko że on w ogóle nie ma czasu na jedzenie... bez przerwy jest w ruchu.
a tak poza tym to za tydzień kończymy roczek! ech kiedy to zleciało...
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline madziq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 26.04.2008
« Odpowiedź #5806 dnia: 5 Listopada 2009, 22:50 »
biedny Nikoś. a imię baaardzo do niego pasuje  :D

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #5807 dnia: 5 Listopada 2009, 23:09 »
laseczki u was to zgoła inaczej wygląda
w naszym mieście punkt szczepień nie przyjmie szczepionki którą zakupi sobie rodzic

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline Elcik

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.06.2007
« Odpowiedź #5808 dnia: 6 Listopada 2009, 08:13 »
U nas są obwarowania (pewnie jak wszędzie), że szczepionka musi być odpowiednio przechowywana, przetransportowana itd.... jakoś nie mam weny się w to bawić, wolę iść powiedzieć dziś to i to i mam (wiem wiem za wygodę trzeba płacić).

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #5809 dnia: 6 Listopada 2009, 08:17 »
Dziubasku mnie osobiście nikoś bardziej podoba mi się od Czarusia. ładne imie daliście synkowi.
Waga nie przejmuj sie bardzo. Nikoś zaćżął się ruszać, przemieszczać, wiecej spala. normy dla tekich dzieci to chyba  góra 400 g na miesiąc, a moja córcia w tym wieku nawet tego nie przybierała. Jeść jadła, a że ruszała się jak oszołom to inna sprawa.

jagoda u mnie jest podobnie. raz tylko dostałam recepte na szczepionke. ale było potworne zamieszanie z pielegniarkami szczepiacymi.

Offline dziubasek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #5810 dnia: 6 Listopada 2009, 10:34 »
Biedny Nikoś ... ale już teraz będzie miał chwilę spokoju od szczepień :) a zważywszy na jego ruchliwość to i tak dobrze, że coś w ogóle przybrał - przecież on non stop wstaje i chodzi :)) a posmarowałaś go Aniu przed szczepieniem EMLĄ?
Nie smarowałam... szczerze, to liczyłam, że przejdzie totak samo bezboleśnie jak ostatnio, kiedy to w ogóle się nie skrzywił przy podawanius szczepionki.

Ania.. mój też z wagą stoi od dobrych 3 miesięcy. Tylko że on w ogóle nie ma czasu na jedzenie... bez przerwy jest w ruchu.
a tak poza tym to za tydzień kończymy roczek! ech kiedy to zleciało...

Ela, nie mam pojęcia! Jej, Marcinek będzie miał ROCZEK! SZOK SZOK SZOK! Strasznie jestem ciekawa jak Twój facecik wydoroślał... może znadziecie czas na jakieś małe spotkanko?

laseczki u was to zgoła inaczej wygląda
w naszym mieście punkt szczepień nie przyjmie szczepionki którą zakupi sobie rodzic

Agatko, u nas w przychodni nie ma żadnych płatnych szczepionek. Jesli rodzic decyduje się na skojarzone szczepienie, bądź na jakieś dodatkowe opcje musi zaopatrzyć się w nie sam. Ja rozwiązuję to tak, ze na chwilę przed szczepieniem idę do apteki po zamówioną dawkę i prosto maszerujemy do przychodni. Latem brałam ze sobą termos do butelek na tę chwilę między badaniem a wkłuciem. Inna sprawa, że jak przychodnia prowadzi sprzedaz dodatkowych szczepionek to nie kasuje za nie tak jak standardowa apteka! Z tego co wiem, to są dużo tańsze, bo przychodnia zaopatruje się bezpośrednio u przedstawiciela, a apteka liczy sobie jeszcze marżę.

Z tą wagą jest tak jak piszecie- młody zaczął się teraz intensywanie ruszać, przemieszczać... wiecznie w ruchu, wiecznie w pogoni za czymś ;) więc nie ma kiedy odkładać sobie zapasu tłuszczyku.  Byle nie chudł, bo wtedy rzeczywiście zacznę się stresować  ::)

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #5811 dnia: 6 Listopada 2009, 11:55 »
U nas tez wszystkie szczepionki sa w Osrodku Zdrowia i to w bardzo fajnych cenach wiec jestem zadowolona.

A moja cora chodzi na calego (wczoraj jak wrocilam z pracy PODESZLA do mnie sie przywitac) i zrzuca kg  ;) Tzn. z 10 kg spadla do 9,4 kg i tak juz jej teraz waga stoi.

Offline BETI

• maniak
« Odpowiedź #5812 dnia: 6 Listopada 2009, 12:25 »
No i Maja została Mają  ;D  ;D

Offline Asia-85

• uzależniony
  • Zrozumiałam po co żyję, wiem że czujesz to co ja..
  • data ślubu: 8.09.2007 nasz magiczny dzień...
« Odpowiedź #5813 dnia: 6 Listopada 2009, 12:32 »
BETI my też mamy Maję  :D jak to mój kolega określił to takie wesołe imię :D

[img width= height=]http://suwaczki.maluchy.pl/sl-9422.png[/img]

Offline dziubasek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #5814 dnia: 6 Listopada 2009, 14:24 »
Anusiaaa GRATULACJE dla Zuzi!! Ale to musi przesłodko wyglądać! taki mały łażący krasnoludek :D :D
W rzeczy samej- Maja to takie radosne, pozytywne imię :) Mi też się miło kojarzy!

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #5815 dnia: 6 Listopada 2009, 14:28 »
Oj tak Aniu, nie umie sie napatrzec jak Ona chodzi...i w ogole to tak z dnia na dzien się stalo, ze jestem w szoku  :)

Offline Wercia

• Chuck Norris
  • K & M- 10 lat minęło...:))
  • data ślubu: [
« Odpowiedź #5816 dnia: 6 Listopada 2009, 14:54 »
Brawa dla Zuzi :D :-*
Aniu ale musiałaś być szczęśliwa z takiego powitania
;D ;D ;D

Offline Katrinka
  • My:)
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.08.2007
« Odpowiedź #5817 dnia: 6 Listopada 2009, 15:25 »
Aniu super Gratulacje dla Zuzi!! :) :) a chodzi w skarpetkach czy ma jakieś kapciuszki?
Moja chodzi w kojcu ale się trzyma...za rączki też chodzi ale tak na paluszkach.. na razie w skarpetkach z abs ;)
Beti super imię gratulacje!! :)
Dziubasku do Twego syncia to imię bardzo pasuje! Mnie też się podoba!
Ela a niedawno się urodził ;) a już roczek... w sumie moja też już niedługo..

U nas w przychodni są szczepionki i ja zawsze tam kupuję, ceny są atrakcyjne :)

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #5818 dnia: 6 Listopada 2009, 15:41 »
Katrinka, teraz to juz chodzi w takich bucikach z usztywniona pietka ;D

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #5819 dnia: 7 Listopada 2009, 08:38 »
dziubasku u nas niestety ale przychodnie narzucają jeszcze swoje marże
a ceny zależą od tego czy mają stałą umowę z firmą farmaceutyczną czy zamawiają od wielkiego dwonu np szczepionke na ospe moja przychodnia może zamówić ale zapłace za nią 200,- a jakby brali częściej to można zejsc do ceny nawet 160,-
a jedna przychodnia to potrafi nawet 50,- narzucic na jeden dawce szczepienia

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010