Autor Wątek: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach  (Przeczytany 4014492 razy)

Offline peacelove
  • bywalec
  • data ślubu: 13.10.2007
Odp: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach
« Odpowiedź #4380 dnia: 29 Lipca 2009, 23:26 »
Nasz też spał z nami w łóżku jak jeszcze jadł w nocy - a że jadł praktycznie po godzinie o 1.00, 3.00, i 5.30 to byłam po 2 takich nocach zupełne zombie i stwierdziłam, że tak się po prostu nie da. A ponieważ bałam się, że wypadnie z łóżka jak będzie spał od brzegu przy lewym cycu to między materac a obudowę włożyłam pionowo taką sztywną dużą prostokątną  plastikową przykrywkę do pojemnika z Ikei - taką gdzieś 60 x 40.
Potem i zaczął lubić spać w łóżeczku i jadł szybciej i tylko w nocy raz - więc spał już u siebie i do dziś nie ma z tym problemu. Myślę, że takie stopniowe przyzwyczajanie do samodzielności jest fajne i u nas się jak najbardziej sprawdziło (więc Cię Elu rozumiem i popieram :) A parę razy obudziło mnie rano cmokanie - to Kamilek szukał sobie śniadania :) wzruszające to było :)

A teraz małe przeprosiny, dziewczyny - właśnie zauważyłam, że masaż kanalika opisałam Wam dobrze, ale narysowałam odwrotnie, tj, dla lewego oka - na prawym. Powinno być tak jak poniżej (na drugi raz na tematy medyczne nocą się nie wypowiadam ;)

Offline Katrinka
  • My:)
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.08.2007
« Odpowiedź #4381 dnia: 30 Lipca 2009, 07:20 »
Moja po wizycie u okulisty i wsio oki :) :) Miała badane też dno oka i ok!!
Już jestem spokojniejsza :) :)
Anusiaaamoja też nie lubi się ubierać...jest ryk że ho ho!!
A powiedzcie jak z ząbkami! Moja ma już 2 dolne jedynki ale strasznie to przezywa!
Kupiłam żel co Dzibasek polecił i faktycznie działa!! Dzięki ;)
W nocy budzi się popłakuję szarpie za uszy!!
A czy wasze już raczkują?? Moja już na kolankach i wyprostowanych łapkach ładnie zasuwa ;)

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4382 dnia: 30 Lipca 2009, 08:48 »
Moja właśnie bo podaniu okulistycznym. Tez miala badane dno oka i niby wsio ok. Mamy po roku przyjść na kontrole.

A w kwestii spania w łózku, nasza Potworzyca o 5 rano sie budzi i zazwyczaj ląduje w wyrku naszym bo inaczej już nie chce zasnąc, a przy rodzicach chrapie, że ho ho ;D I wcale sie tego nie wstydzę, że spi z nami nad ranem bo ładnie smaa zasypia w swoim łozeczku i spi w nim wlasnie do 5.

Katrinka Ziutek tez ma dwie dolne jedynki ale chyba idą gorne bo wlasnie poplakuje w nocy czasami i za uszka tez się szarpie.

Z raczkowaniem u nas powoli, Zu lepiej się czolga. Probuje na prostych raczkach juz ale ma cięzko. Ale za to wczoraj sama siadła, znaczy z lężacego sama sie okręciła i usiadła...byla w szoku :o bo akurat na nia patrzałam co ona tam wyprawia, a tu bęc a ona na tyłku.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #4383 dnia: 30 Lipca 2009, 13:18 »
Anusiaaa u nas to samo.... Młody u siebie do porannego karmienia (ostatnio jest to nocne karmienie :/ ok 3-4), a potem śpi z nami... i ja to bardzo lubię :D szczególnie jak mnie rano budzi :)

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4384 dnia: 30 Lipca 2009, 13:36 »
ja jak karmilam malego to tez zdazalo sie, ze spal z nami.
on jadl a ja spalam. i to bylo super rozwiazanie ;-)
tyle, ze on zawsze zasypial w swoim lozeczku.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4385 dnia: 30 Lipca 2009, 15:06 »
Dziubas...a wiesz, ze nasza Mala budziła się na żarełko koło 6, a teraz znowu wróciła do 4 ::)
Ale widze, ze u was podobnie -  to sie nie martwie 8)

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #4386 dnia: 30 Lipca 2009, 15:38 »
No niestety u nas też sie pozmieniało  ::) A było tak pięknie ;)
Za każdym razem obiecuje sobie, że po porannym (nocnym) karmieniu odłożę małego spowrotem do łóżeczka, ale najzwyczajniej w świecie mi się nie chce. Karmimy go na leżąco, nie odbijamy już, więc tymbardziej nie mamy motywacji, żeby ruszyć tyłek i go przełożyć :P Ani ja, ani mój mąż ;) takie z nas leniuchy! A poza tym, głupio się przyznawać, ale ja na prawdę strasznie lubię budzić sie przy moich chłopakach. A już nade wszystko uwielbiam jak mnie budzi synek swoimi małymi rączkami, gdy próbuje wydłubać mi oczy :P
Njaważniejsze, że wieczorem zasypia pięknie w łóżeczku wobec czego nasza małżeńska intymność na tym nie traci.

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
« Odpowiedź #4387 dnia: 30 Lipca 2009, 16:25 »
dziubasku a ja uważam,że nie ma sie czego wstydzić i tłumaczyć...
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline pileczka22

• Aga
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4388 dnia: 30 Lipca 2009, 17:43 »
Dziubasku ale śliczny awatarek i suwaczek  :Serduszka:

Offline nikola/23

• Chuck Norris
  • data ślubu: 4.10.2008
« Odpowiedź #4389 dnia: 30 Lipca 2009, 18:26 »
U nas też maluszek spi z nami a raczej ze mną tatusia przerzuciliśmy do pokoju obok bo pracuje  ;), a mi wygodniej karmić w nocy gdy małego mam obok.

Byliśmy dzis u okulisty i dalej przez kolejne 10 dni mam stosowac kropelki i masc na oczka juz teraz na dwa  :(
Za trzy tygodnie mamy badanie dna oka.
Jak to badanie wygląda?

Offline madziq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 26.04.2008
« Odpowiedź #4390 dnia: 30 Lipca 2009, 18:29 »
ja też małą zabierałam do nas jak wstawała 2 raz koło 6-7 bo nie mogła zasnąć za jasno już miała. pisze w czasie przeszłym bo teraz wstaje dopiero o 5.30 od razu zasypia a potem o 8.30... brakuje mi tego teraz  :-\

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #4391 dnia: 30 Lipca 2009, 19:55 »
U nas identycznie jak u Dziubaska było, Szymek zasypiał sam w łóżeczku a jak się budził w nocy czy nad ranem na karmienie to Go już nie odkładaliśmy. Też to strasznie lubiłam i się tego nie wstydzę  :P teraz czasami jak jest chory lub wierci się w nocy to idzie do nas i nam to nie przeszkadza :)

Offline peacelove
  • bywalec
« Odpowiedź #4392 dnia: 30 Lipca 2009, 20:21 »
Nikola - maluchowi podaje się krople rozszerzające źrenice (trochę szczypią) i ogląda dno oka oftalmoskopem (dziecko leży na kozetce, świeci się takim urządzeniem, bez dotykania oka dziecka). Najlepiej jak dziecko jest najedzona i wyspane - nie powinno się robić tego badania "na siłę" tj. przytrzymując płaczące dziecko, bo wtedy po prostu słabo widać. Fajnie jak okulista lubi dzieci - one to czują i takie badanie jest dla nich bardziej zabawą - mi ostatnio jeden czteromiesięczny Antoś chciał zjeść oftalmoskop i strasznie się chichrał przy tym :) Po 3 mcu życia powinna też być wykonana skaskopia (czyli ocena wady wzroku) i tego, czy dziecko nie zezuje. Naprawdę nic strasznego :))

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #4393 dnia: 30 Lipca 2009, 20:45 »
przy badaniu dna oka mojej Ewy okulistka spytała z nadzieją w głosie...
"czy to jest bezsmoczkowe dziecko?"
słysząc odpowiedź "tak" wzdechnęła cicho i zabrała się do dzieła... ;)
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Gemini
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.06.2007
« Odpowiedź #4394 dnia: 30 Lipca 2009, 22:31 »
U nas identycznie jak u Dziubaska było, Szymek zasypiał sam w łóżeczku a jak się budził w nocy czy nad ranem na karmienie to Go już nie odkładaliśmy. Też to strasznie lubiłam i się tego nie wstydzę  :P teraz czasami jak jest chory lub wierci się w nocy to idzie do nas i nam to nie przeszkadza :)

U nas takoż samo :D ;)

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4395 dnia: 30 Lipca 2009, 22:48 »
a ja sie przyznam że nienawidze wręcz spac z moją córką
nigdy z nami nei spala nawet jak ją karmiłam
musielismy ją zawsze odbijac bo ulewała strasznie wiec stary wstawał (pomimo ze pracował) i odbijał
i odkładał do  łóżeczka

kolejną sprawą która przekreśliła nasze wspólne spanie jest łóżko które ma w sridku poprostu dziure
i nie da sie tam polozyc dziecka zeby nie leżało w dziurze

zresztą ta kobieta sie tak wierci i kręci że az mnie nosi

teraz czasem jak przyjdzie do nas nad ranem i nagle zażyczy sobie mliko to po wypiciu zasypia u nas
ale to sporadycznie bardzo

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline nikola/23

• Chuck Norris
  • data ślubu: 4.10.2008
« Odpowiedź #4396 dnia: 30 Lipca 2009, 22:53 »
ufff to dobrze bo już się wystraszyłam co to za badanie a przyznam się bez bicia że w tej dziedzinie jestem ciemna, co prawda odkąd p.okulistka przestraszyła mi synka jest strasznie niespokojny jak ktos inny mu zagląda w oczka więc troszkę sie boję tego badania.

U nas ulewanie też normalka tylko że odbijanie mu nic nie daje dlatego boje sie go wsadzac do łóżeczka bo się ksztusi bo z niego straszny wiercipiętek a tak to go mam na oku i gdy sie zaczyna coś dziać reaguje.

Offline ooppoonnkkaa

• Traktuj ludzi tak jak byś sam chciał być traktowany...
  • Chuck Norris
  • Jeszcze 3 lata :)
  • data ślubu: 29.07.2006
« Odpowiedź #4397 dnia: 30 Lipca 2009, 23:29 »
Nasz dziś był ważony i już ma 3500gram  ;D W 9 dni przybrał 270gram. Całkiem przyzwoicie  :D :D :D A wczoraj zjadł 525ml amciu

Centymetry nadchodźcie!!!

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4398 dnia: 31 Lipca 2009, 07:39 »
nikola a podniosłaś mu materac z jednej strony ?  jak nie to albo kup taką poduszkę klinową albo wsadź pod materac  jakiegoś jaśka aby mały leżał na równi pochyłej i zawsze staraj się małego odbić. W nocy częśto dziecią się nie odbija bo jedzą spokojniej i mniej łapczywie, pokarm nocny też jest trochę inny niż ten dzienny. Ale jak po iluś miinutach małemu się nie odbiło to połuż go na boczku na pod kątem. nawet jak mu się uleje to nic mu się nie stanie.

U mnie tak sam,o jak u was po karmieniu o 5 rano mała często spała z nami. Mąż wychodził z łóżka to miałyśmy znacznie więcej miejsca. A często tak było, że na śpiocha (i jej i mojego) pociumkała trochę piersi o 7 i spała dalej, a ja w tym czasie mogłam spokojnie wziaść pryszinc, zjeść śniadanie, przebrać się lub po prostu jeszcze się zdrzemnąć.

opnko pogratulować wagi i ml mleka. a jak noce? dalej kiepskie ?

Offline peacelove
  • bywalec
« Odpowiedź #4399 dnia: 31 Lipca 2009, 10:09 »
Mój też strasznie ulewał (czasem takie strzały na podłogę, że ho ho! ) - ale ponieważ dobrze przybierał to się nie martwiłam - jak skończył 6 mcy to minęło jak ręką odjął. W nocy go nie odbijaliśmy (tzn. próbowaliśmy ale ponieważ jak był śpiący to nigdy się nie odbił więc daliśmy spokój).
W nas znakomicie sprawdza się taka klinowa poduszka :
http://www.allegro.pl/item695664899_poduszka_dla_niemowlat_klin_zdrowy_sen_promocja.html

- on na płaskim nie lubi w ogóle spać a odkąd ją kupiłam to bardzo chętnie śpi w łóżeczku.

Offline aaaneta

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4400 dnia: 31 Lipca 2009, 10:13 »
Jak mała straszliwie była ulewna to włożyliśmy pod nogi łóżeczka encyklopedie, przy okazji może co nie co wiedzy jej wpadło  :-\ ;D

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4401 dnia: 31 Lipca 2009, 10:18 »
myśmy mieli gigantyczną poduchę....a coś mnie kusiło aby jeszcze w ciąży kupić taki klin jak peacelove  ale w hurtowni babka mnie prawie wyśmiał i powiedziała ze nie ma takich klinów. A by się przydał...mała spała na takim klinie ok. 6 miesiecy. potem z ulewanie się zmniejszyło. Ale zdarzały się i wymioty jak powietrze pod jedzeniem się znalazło i chciało sobie "wyjść" . ale tak jak w przzypadku Kamilka Zuzia dobrze przybierała wiec się nie martwiłam. Szczególnie, że 5 min. po takim hafcie uśmiechała się lub szła spać

Offline madziq

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4402 dnia: 31 Lipca 2009, 10:20 »
my też ten klin mamy ale co z tego jak tylko na nim zasypia w trakcie snu zsuwa się na dół lub ma na nim nogi zamiast głowy  ::)

Offline peacelove
  • bywalec
« Odpowiedź #4403 dnia: 31 Lipca 2009, 10:22 »
Może ją za wysoko kładziecie - ona jest jeszcze malutka i pewnie cała się na tym klinie prawie mieści i zjeżdża :) Kamilek ma łepek w połowie tego klina mniej więcej i wtedy się nie zsuwa (a że czasem w ogóle przekręci w poprzek łóżeczka to jego prawo ;) mobilne mam dziecko ;)

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4404 dnia: 31 Lipca 2009, 10:23 »
Moje dziecie bez poduszki cały czas spi, jak ją biorę do naszego wyrka to miałczy jak ją klade na poduche, jak jej wyciagam to zasypia momentalnie ::)
A spi zawsze w poprzek albo do góry nogami ;)

Offline madziq

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4405 dnia: 31 Lipca 2009, 10:25 »
no właśnie na środek ją kładę  po prostu lubi nocne wędrówki  :D a czy taka malutka to nie powiem przeszłyśmy na rozmiar 68  ::)  :D

Offline aaaneta

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4406 dnia: 31 Lipca 2009, 10:42 »
Was dziwi jak dzieciaki zasypiają, to co powiecie na to:

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4407 dnia: 31 Lipca 2009, 10:49 »
Hyhy Aneta u nas jest podobnie tylko ręce jeszcze powykręcane 8)

Offline aneta_81

• Chuck Norris
  • Szczęśliwa, spełniona..
  • data ślubu: 22.07.2006
« Odpowiedź #4408 dnia: 31 Lipca 2009, 10:52 »
rozwalila mnie ta noga z przodu...  ;D

Offline aaaneta

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4409 dnia: 31 Lipca 2009, 10:56 »