Autor Wątek: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach  (Przeczytany 4016388 razy)

Offline Asia-85

• uzależniony
  • Zrozumiałam po co żyję, wiem że czujesz to co ja..
  • data ślubu: 8.09.2007 nasz magiczny dzień...
Odp: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach
« Odpowiedź #4230 dnia: 23 Lipca 2009, 14:32 »
madziq nasza tez teraz zaczęła mniej jeść wydaje mi się że to może taki okres przejściowy my zeszliśmy do 60ml więcej nie chce bo zaczyna wypluwać.

Ale nie to mnie martwi od dwóch tygodni mała zaczęła bardzo mało spać teraz jest na takim etapie że prześpi w dzień może łącznie z godzinę dodatkowo bardzo dużo płacze, możecie sobie wyobrazić jak wygląda pod koniec dnia, oczy zaczerwienione mętne i powieki same opadają a i tak nie może usnąć :-[ widzę jak się męczy i nie mogę jej pomóc, dostaliśmy skierowanie do poradni patologi niemowlaka, dodam tylko że nie ma kolek ani nic jej nie dolega. Może tam nam pomogą.
[img width= height=]http://suwaczki.maluchy.pl/sl-9422.png[/img]

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4231 dnia: 23 Lipca 2009, 14:48 »
Asia, nie cche cie straszyc ale moja mała tak miała do 5 miesiąca zycia (no chyba, że byla na spacerze to spala). Z tym, że przesypiala cala noc, badz budzila sie raz na karmioenie i po jedzonku dalej spala.
Za dnia spala maxymalnie godzinę, reszte wyła albo kwikała...teraz wszystko sie zmienilo, potzrebuje za dnia wiecej snu i spi w ciagu dnia co najmniej 3h.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline madziq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 26.04.2008
« Odpowiedź #4232 dnia: 23 Lipca 2009, 14:57 »
moja tez max w ciągu dnia prześpi z 1,5h ale wiecej nie potrzebuje chichra sie na całego  ;)

Offline Gemini
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.06.2007
« Odpowiedź #4233 dnia: 23 Lipca 2009, 14:59 »
Moja też miała taki etap. Praktycznie non stop wyła i tylko na rękach względnie się uspokajała. Tak gdzieś około 5 miesiąca, czyli podobnie jak u Anusi, jej przeszło, nadal jest płaczka, ale teraz płacze, ze tak powiem, w normie ;)

No i nawet robi sobie w ciągu dnia 3 drzemki po ok. 40-60 minut, a do 5 miesiąca spała w dzień moze ze dwa razy po 15 minut

Za to noce też u nas coraz lepsze :) Młoda zasypia ok.20.00 i wstaje o 4.00. Niestety od tej 4.00 zaczynamy dzień, bo Daria jest wyspana i gotowa do zabawy ::)

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4234 dnia: 23 Lipca 2009, 15:01 »
O wadze to ja się nie wypowiem nawet.... dobijamy 12kg.... :roll: i ja go naprawdę nie przekarmiam ani nic z tych rzeczy...
mój już spał pięknie w nocy, normalnie w raju już byłam...i się zepsuł..... może zęby górne...ma obrzęknięte dziąsła.
A teraz tak się przestawił że muszę go kłaść o 19 za to wstaje o 6...
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline chlebosia

• Mąż i żona to jedna dusza w dwóch ciałach...
  • Chuck Norris
  • SZCZĘŚLIWI JAK NIGDY
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #4235 dnia: 23 Lipca 2009, 15:07 »
Moja mała waży 6500g także w normie  :) Rozszerzanie diety jest be i nie chce jeść.jedyne co toleruje to zupka jarzynowa z gerbera lub

marchew z jarzynkami, wszystko inne jest be. ale ja jej nie zmuszam, widocznie nie potrzebuje.

Co do snu to na szczęście nic się nie zmieniło  ;D  W dzień dwie drzemki po 20 min i  spanko 2 godz. od 15 do 17.  nocki od 20-21 do 7 i potem do

10-10.30.   :D

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4236 dnia: 23 Lipca 2009, 15:08 »
Gem, nasze są podbone ;D

Tylko, że moja śpi do 6...uffff...no chyba, że ma fazę na poranne wstawanie to 5 jest na zagerze, no ale my i tak o 5:30 jemy bo ma głoda i za cholerwe sie nie chce na pozniej przestawic.

Offline *Ewelina*

• Chuck Norris
  • data ślubu: 29.12.2007
« Odpowiedź #4237 dnia: 23 Lipca 2009, 15:32 »
Miłek spi do 8:30-9:30 :)chodzac spac o 20:30. czasem sie kreci i wierci juz od 5 a treaz chyba kolejne ząbki mu ida - oczne - chyba.

Offline pileczka22

• Aga
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4238 dnia: 23 Lipca 2009, 15:52 »
Moja mała też miała taki okres, że nie chciała spać w dzień - tyle, że nie płakała, a teraz po powrocie z Polski jej się zmieniło i mi tak dziwnie, że ona tak długo śpi i nie wiem co mam ze sobą zrobić  ;)
A nocki zostały tak samo od 19 - 20 do 4-5 i później do 7-8. Z tym, że mój głupi mąż ją chyba rozbudza rano, bo jak byłam z nią sama, to może nie spała, ale sobie ładnie leżała w łóżeczku do 9, a jak mój mąż do niej wchodzi koło 7.20, to ona chyba myśl, że czas wstawać ;)

Offline madziq

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4239 dnia: 23 Lipca 2009, 16:38 »
A nocki zostały tak samo od 19 - 20 do 4-5 i później do 7-8.
my mamy dokładnie te same godziny  ;)

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #4240 dnia: 23 Lipca 2009, 16:57 »
Madziq- śliczny avatar.

U nas nocki się niestety pozmieniały  :-\
Przez 4 miesiące (nie licząc kilku pierwszych tygodni) mieliśmy je CAŁE przespane. Od 20 do 6 Nikodem nawet nie kwęknął, zjadł i spał do 8.30
Jak zaczął ząbkować to zaczęły się problemy. Kilka razy w nocy się wybudzał, popłakiwał, a to chciał smoczka, a to trzeba było go pogłaskać, posmarować dziąsełka żelem :mdleje: Jak się wyrżnęły jedynki to myślałam, ze na chwile da nam spokój z nocnymi marudzeniami, ale mam wrażenie, że sie przyzwyczaił do nocnego przebudzania. Dramatu teraz nie ma, bo jest to jedno, max dwa jęki w nocy, ale musze wstać, dać smoczka/piciu/pogłaskać. Myślałam, ze może jest głodny, ale niestety (stety?) to nie głód go budzi. Czekam w tej chwili aż się wszystko uspokoi. Na poczatek przesunęliśmy pójście spać na późniejszą porę (ok 21-21.30) i jest zdecydowanie lepiej. A my zyskaliśmy trochę czasu na popołudniowo-wieczorne rozrywki rodzinne i nie jestesmy zupelnie uziemieni w domu.
W dzień mamy 2 albo 3 drzemki. do 5 miesiąca ni dłuższe niż 20-30 minut, ale teraz trochę się wydłużyły.

Offline pileczka22

• Aga
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4241 dnia: 23 Lipca 2009, 17:16 »
No właśnie Madzia śliczny awatarek - tylko nie wiedziałam gdzie to napisać, bo nie masz swojego wątku  ;)

Offline Katrinka
  • My:)
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.08.2007
« Odpowiedź #4242 dnia: 23 Lipca 2009, 17:47 »
Anusiaaa moja też wcina o 5.30 ale ja i tak wstaję do pracy więc mi pasuje ;) Moja ostatnio ostro wcina...chyba to powietrze górskie tak zadziałało :D :D ale hitem jest kaszka owsiana ze śliwką naprawdę polecam!
Moja waży coś ok 7 kg.. ur. się w 38tc 3100 ale spadła do 2880g przy wypisie ! Wiec myślę, że teraz ma ładną wagę!! ;)
OponkoGratuluję takiego ślicznego syneczka!! :D Nooo naprawdę duży chłopczyk a jakie włoski!! ;D

A wczoraj małej wyszła prawa dolna jedynka a ona strasznie to przeżywa! Szoruje się po dziąsłach dosłownie wszystkim, a łapie za uszy ehhh... żel nie pomaga!! Może jakiś polecicie?? Na szczęście w nocy śpi ;)

Offline dziubasek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4243 dnia: 23 Lipca 2009, 17:54 »
Katrinko, pogratuluj Laurce ząbala! Nam na chwilę pomagał żel Dentinox.

Offline Katrinka
  • My:)
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.08.2007
« Odpowiedź #4244 dnia: 23 Lipca 2009, 18:00 »
W imieniu Laurci dziękuję! My mamy bobodent ale pomaga na chwilę i znowu szarpanie za uszy i strasznie się rusza! Na razie jest jeden zębol...
A zapomniałam wam napisać, że wróciłam od poniedz. do pracy i oki jest! Mała szaleje jak mnie widzi jak wracam!
I woła mmmyyy myyy... ale tata już umie powiedzieć!! i Kaka - tak właśnie mówi na mnie ;)
Na razie jest z moją mamą, bo mama ma wakacje do końca sierpnia a potem będzie z mężulem ;) bo on będzie w weekendy pracował! podział jest i najważniejsze, że mała nie płacze i jest szczęśliwa! ale ja już uroniłam łezkę...  ale jest coraz lepiej ;) ;)

Offline ooppoonnkkaa

• Traktuj ludzi tak jak byś sam chciał być traktowany...
  • Chuck Norris
  • Jeszcze 3 lata :)
  • data ślubu: 29.07.2006
« Odpowiedź #4245 dnia: 23 Lipca 2009, 20:51 »
 Dziękujemy za komplementy  :D

Nasz narazie śpi w dzień cały czas, budzi się tylko na amciu co 3-4 godziny no i chyba, że pieluszka pełna  ;) Ale w nocy.... to już gorzej... dużooo gorzej. Jest bardzo marudny. W szpitalu było głośno i widno a tu noc, ciemno i cicho  :-\ A jeszcze ja nie mogę wstać z łóżka bez rajstopy a na noc muszę ją zdejmować bezwzględnie no i Jacek lata jak głupi :( :( :(

Centymetry nadchodźcie!!!

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4246 dnia: 23 Lipca 2009, 20:58 »
Gabryska też urodziła się na przełomie 36/37 tyg i jadła po ok 30 ml (przez pierwsze dni) co 2-3 godz.
W nocy zapal małą lampkę, przyzwyczai się i po jakimś czasie będzie spał w ciemności (u nas trwało to ok 2-3 tyg).

No i gratuluję synka. jest uroczy.

Offline Asia-85

• uzależniony
  • Zrozumiałam po co żyję, wiem że czujesz to co ja..
  • data ślubu: 8.09.2007 nasz magiczny dzień...
« Odpowiedź #4247 dnia: 23 Lipca 2009, 21:50 »
Troszkę się uspokoiłam po waszych postach, mnie nie martwi to że ona mało śpi (najważniejsze że jest zdrowa) tylko sam fakt jej płaczu tak strasznie krzyczy że w żaden sposób nie idzie jej uspokoić jak wpadnie w histerię to mało się nie dławi śliną.

[img width= height=]http://suwaczki.maluchy.pl/sl-9422.png[/img]

Offline madziq

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4248 dnia: 23 Lipca 2009, 21:52 »
moja siostra też nie umiała spać przy całkowitej ciemności przyzwyczaiła sie do światła w szpitalu

Asia a to napewno nie kolka? bo tak brzmi...

Offline dziubasek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4249 dnia: 23 Lipca 2009, 21:57 »
właśnie... może jednak brzuszek ją boli? Jakoś nie chce mi się wierzyć, ze maluszek płacze tak po prostu. I to tymbardziej, ze piszesz, że to taki histeryczny płacz  ::)
A próbowałaś szumić suszarką?

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4250 dnia: 23 Lipca 2009, 22:22 »
Katrinka, super, że Laurka ma pierwszego zębola...teraz już bedzie bolałao...Zu ma dwa i jak ugryzie to masksakra.

Zu chyba idzie gorna jedynka, ma spulchnione dziąsło i zachowuje się jak ostatnio...obadamy :)

Ania, mojej jak się skonczyły bóle brzucha to na prawde chyba nic nie dolegało, a potrafila się drzeć w niebogłosy...dopiero szum pomógł ;D
Gdzies wyczytałam, że niby dzieć się nie umie do nowego otoczenia przystosować itp.

Ale Asiu....na pewno jej to przejdzie...tyle, że uszy będą ci troszkę więdły teraz,a nerwy sięgną zenitu :-\

Aha, zapomnialam napisać, że Zu zapyla po podłodze jak małe Ferrari. Juz nie ryje buzką w ziemię tylko super się czołka, jak żołnierz na poligonie ;D

Offline madziq

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4251 dnia: 24 Lipca 2009, 09:41 »
a sie chciałam spytać czy ja moge jakieś ćwiczenia ruchowe małej robić? bo to straszny leniuch... jak sie ją nosi to już dość pewnie trzyma główke ale na brzuchu jej nie podniesie i wogóle chciałam z nią troche poćwiczyć
(jak pisze nieskładnie to przez nieprzespaną noc..burza dała nam popalić i mała nie mogła spać  >:( )

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4252 dnia: 24 Lipca 2009, 09:48 »
zapiszcie się na basen

Offline madziq

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4253 dnia: 24 Lipca 2009, 09:59 »
odpada - w okolicy nie ma takiego dostosowanego dla dzieci  do zwykłego jej przecież nie wezme z chlorem, tymbardziej że ja mam uczulenie  :-\

Offline dziubasek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4254 dnia: 24 Lipca 2009, 10:08 »
a masz namiar na jakiegoś fizjoterapeute w Waszej okolicy? może umówiłabyś się na wizytę i pokazałby Ci pare ćwiczeń? ja bym na własną rękę nic nie robiła z takim maluszkiem...

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #4255 dnia: 24 Lipca 2009, 10:18 »
uważam podobnie jak Dziubasek....
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4256 dnia: 24 Lipca 2009, 11:43 »
możesz robić samolocik tylko tak aby głowę podtrzymywać, robić brzuszkowanie na swoim kolanie, rozebrac do pampka lub do golasa i tak położyc na brzuszku na przewijaku. Po troszeczku niech się przyzwyczaja do pozycji brzusznej. Inne ćwiczenia to już rehabilitant czy fizjoterapeuta określi.

oponko są takie lapki do kontaktu, w biedronce chyba widziałam z taką ładną kubusiowo-puchatkową osłonka. one są oszczedne, lekko oświetlają pomieszczenie. mały będzie miał widno ale nie za widno. A może go na jakiś czas (okres adaptacji) prszenieś do swojego łóżka ? wiem że jeszcze są takie ciemne lamki mocowane na ścianie. A może mu jakąś kołysankę z pozytywki puśc ? Sa takie misie (i nie tylko misie) w których wystarczy pociągnąć sznureczek a leci jakaś melodia.

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4257 dnia: 24 Lipca 2009, 11:50 »
a nieśmiertelny zawitkowski nie ma jakiegos zestawu ćwiczeń dla malucha?
mój to całe dnie spędzał na podłodze - na brzuchu bądź pleckach.

Offline ooppoonnkkaa

• Traktuj ludzi tak jak byś sam chciał być traktowany...
  • Chuck Norris
  • Jeszcze 3 lata :)
  • data ślubu: 29.07.2006
« Odpowiedź #4258 dnia: 24 Lipca 2009, 12:33 »
Mamy zwykłą nocną lampkę ale szczerze to chcieliśmy tak jak nam zalecali - normalnie go przyzwyczajać do nocy w domu, czyli gasić światło. Przyzwyczai się może niedługo a jak nie to będeziemy kombinować. On nie płacze głośno ani nie ma histerii ale jest marudny i spać się nie da niestety  :-\

A powiedzcie bo ja nie mam pojęcia jeszcze. Muszę trochę poczytać później, kiedy dzidzia będzie sama próbowała podnosić główkę do góry? Bo nasz jak leży na brzusiu to przekręca z boku na bok to chyba dobrze narazie bo to dopiero dwa tygodnie  ;)

Aha i właśnie dziś mamy już dwa tygodnie  :D :D :D

Centymetry nadchodźcie!!!

Offline dziubasek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4259 dnia: 24 Lipca 2009, 12:37 »
chyba po miesiącu już coś stara się dźwigać głowinkę :) A jak już przekręca z boku na bok to jest dobrze :)

Madziq kładź córcie jaknajczęściej na twardym podłożu- nie na łóżku, bo wtedy ma utrudnione zadanie, bo łapki się zatapiają w materacu ;) Ja na początku kładłam przewijak na łóżko i tak sobie niuniek ćwiczył podnoszenie główki, a później przenieśliśmy się na podłogę (najpierw kładłam takie piankowe duże puzzle, koc i np matę edukacyjną)