Autor Wątek: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach  (Przeczytany 4067745 razy)

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach
« Odpowiedź #37950 dnia: 21 Lipca 2015, 19:46 »
dzięki, zdzwonię sobie :)

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline BOZENA28

• Kochać to chcieć przemierzyć cały świat we dwoje....
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.09.09
« Odpowiedź #37951 dnia: 22 Lipca 2015, 21:41 »
czy ktos ma moze do sprzedania stolik edukacyjny??

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #37952 dnia: 23 Lipca 2015, 13:18 »
Dziewczyny ze Szczecina - poszukuję gastroenterologa dziecięcego - polecacie kogoś?

Offline marta082008

• Chuck Norris
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #37953 dnia: 23 Lipca 2015, 13:32 »
Hej dziewczyny, kiedy zabralyscie pieluche w nocy swoim maluchom? Do kiedy Wam sie wypadki zdarzaly? Mysle zeby Adaskowi zabrac, tydzien byla calkiem sucha po nocy, a rano maly od razu tylko oczy otworzy, leci na nocnik. Juz czas? Czy poczekac jeszcze?

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #37954 dnia: 23 Lipca 2015, 13:42 »
zabierz...ale się nie nastawiaj na wieczny sukces
Ewa miała multum wypadków, jeszcze w przedszkolu w trzylatkach się zdarzały...
Tyt jest mega suchy, nie ma wpadek...ma lepsze zwieracze  ;D ;D i pewnie szybciej mu dojrzał tylny płat przysadki...a to tez osobnicze...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 16.09.2006
« Odpowiedź #37955 dnia: 23 Lipca 2015, 13:53 »
coś w tym jest, bo syn ogólnie odpieluchowany póżniej niż siostra, ale szybko bez wpadek nocnych (marta patrząc na suwak coś na etapie Twojego synka), u nas jeszcze był ten motyw, że on w ogóle nie chciał pieluchy na noc, wiec pozostawała tylko asekuracja w postaci podkładów  :)

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #37956 dnia: 23 Lipca 2015, 14:33 »
Dobra to probujemy. Adasiowi sie jeszcze wpadka w dzien nie zdazyla, a nawet na wycieczki bez pieluchy jezdzimy. W ogole odpieluchowanie przebiega jakos mega bez problemowo, po prostu pewnego dnia zrozumial o co chodzi i sam zawolal i od tamtej pory koniec z pielucha. A tak prawde mowiac to wcale mi sie nie spieszylo, dla mnie dalej moglby w pieluszce latac ;) prztnajmniej nie trzeba co chwile na nocnik biegac ;)

Offline sylwiq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
« Odpowiedź #37957 dnia: 23 Lipca 2015, 16:37 »
Marta daj przepis na sukces..
Seba nadal w pieluszce..
Przybiega i mowi siku i zaczyna lac pod siebie.. oczywiscie mowi jak juz sika wiec nie ma mowy zeby go na nocnik posadzic pierw.
Zanim zrobi sadzam go na nocik vel kibelek z nakladka i NIGDY!!! NIE zrobil.. tylko schodzic staje w rozkroku i sika

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #37958 dnia: 23 Lipca 2015, 18:16 »
Nie wiem, po prostu samchyba dorosl i zaczal wolac,tez wczesniej probowalam od przypadku do przypadku i nic ;)

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #37959 dnia: 23 Lipca 2015, 20:39 »
Sylwusia, po przy odpieluchowaniu nie chodzi wcale o sadzanie i sikanie na zawołanie, tylko o świadome wołanie własnie. Jak przybiega i woła, zrywaj się i leć, z krzykiem 'trzymaj, trzymaj', nie ignoruj tego,  nawet jak popuści.

Offline BOZENA28

• Chuck Norris
« Odpowiedź #37960 dnia: 23 Lipca 2015, 20:49 »
my dzisiaj mamy pierwsza noc bez pieluszki :)
znajac zycie lozko bedzie plywalo, no ale sprobowac trzeba :)

a i sie pochwale moja mala coreczka ktora od 9mz pije z bidonu ze slomka ;) dzisiaj weszla na drugi schodek  :shock:
 desperacko podnosi sie, staje i jak ja trzymam przebiera nogami i idzie :D

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #37961 dnia: 23 Lipca 2015, 21:05 »
Dziewczyny ze Szczecina - poszukuję gastroenterologa dziecięcego - polecacie kogoś?
.   Nas liczyła gastrolog dr Gebala
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #37962 dnia: 23 Lipca 2015, 21:09 »
Sylwia jesli mam cie pocieszyc to my dalej w pampersach latamy, po prostu Antek nie kuma o co chodzi. Kupe juz wola, oczywiscie jak zrobi.
Nie jest gotowy i koniec. Nawet jak biega bez pieluchy to zrobi pod siebie i juz.
Szczerze to nie martwie sie tym jeszcze.

Offline anka332

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009-09-05
« Odpowiedź #37963 dnia: 23 Lipca 2015, 21:12 »
a my po wielkich bojach obsikanych dywanach panelach itp. mamy sukces :) pawcio od kilku dn chodzi w majteczkach i na poczatku wysadzalam go co 30 minut a teraz juz sam wola je je je szkoda tylko ze w zlobku nic a nic :P - sylwia ja bym nie odpuszczala tylko uzbroila sie w duzo cierpliwosci
Pawel 26.06.2013
Dominik 18.11.2016
Malwinka 28.06.2020

Offline alinka692

• "Decydując się na dziecko, kobieta zgadza się aby jej serce żyło poza jej ciałem"
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06.08.2010
« Odpowiedź #37964 dnia: 24 Lipca 2015, 13:00 »
u nas odpieluchowanie trwało dokładnie jeden weekend :) w sobotę od rana Nati biegała bez pieluchy, robiła pod siebie ale specjalnie nie przebierałam jej od razu tylko czekałam aż sama poczuje że ma mokre majteczki i leginsy ( bo uważam że najlepsza pora na odpieluchowanie to nie okres letni kiedy dziecko biega bez majtek po domu tylko kiedy musi mieć na sobie kilka warstw bo wtedy dziecko czuje dyskomfort z powodu osiusiania i samo kuma że musi zawołać bo jeśli nie zawoła to znów będzie czuło się mokre itp ;) ..tak więc sobota u nas była mokra..później w niedzielę różnie różniaście a w poniedziałek czyli wtedy kiedy obchodziła swoje 2 urodziny wołała już że chce siusiu :) z kupką trwało ciut dłużej ale to ze względu na strach przed zrobieniem kupki na toaletkę a nie że nie czułą że chce ;)
aaa no i najważniejsze .. od momentu ściągnięcia na stałe pieluchy już jej więcej w dzień nie założyłam..pomimo wyjścia na dwór, wyjazdu autem gdzieś tam czy do sklepu.. bo konsekwencja też jest ważna.. dziecko później głupieje bo raz ma pieluche i może robić pod siebie ..drugim razem nie ma i nie może i w końcu nie wie kiedy może a kiedy nie..więc albo odpieluchowujemy się albo biegamy w pieluszce :)
takie moje zdanie i u nas się sprawdziło :)
na noc jeszcze do niedawna zakładałam papersy a teraz już nie i może ze dwa razy była w nocy wpadka z mokrym prześcieradłem :)

Offline justyna85

• Chuck Norris
  • data ślubu: 01.08.2009
« Odpowiedź #37965 dnia: 24 Lipca 2015, 13:15 »
Nadia też w pieluszce jeszcze, na nocnik czy kibelek się załatwi ale jak ją posadze i to też nie zawsze , często się budzi z suchą pieluchą ale tez często nie chce siadac na nocnik zaraz po przebudzeniu i po chwili jest już pielucha mokra :/ . ostatnio jak zrobiła kupę to poszła sama po pieluszkę i sie położyła na sofę ,żeby ją przebrać i tyle ...

Offline masumi85

• Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #37966 dnia: 24 Lipca 2015, 13:33 »
widocznie jeszcze nie czas dla Nadii, ja swego najmłodszego co jakiś czas próbuje nauczyć ale też nie chcę  i mimo, że widzi starsze rodzeństwo. Jeszcze nie czas dla niego, spróbuje znowu za jakieś 2 tygodnie.
Kubuś 10.10.2008,          Kacperek 09.07.2010        Aleksander 11.10.2013

Offline justyna85

• Chuck Norris
  • data ślubu: 01.08.2009
« Odpowiedź #37967 dnia: 24 Lipca 2015, 13:51 »
ale za to udało nam się pozbyć smoka już 2 tydzień jest bez , co prawda czasem jeszcze jakiś mały protest jest ale to chwilowe , ciekawe jak będzie jutro bo idziemy do znajomych a tam ich córka troszkę starsza od Nadii ma smoka zobaczymy jaka będzie reakcja ...

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #37968 dnia: 24 Lipca 2015, 17:53 »

aaa no i najważniejsze .. od momentu ściągnięcia na stałe pieluchy już jej więcej w dzień nie założyłam..pomimo wyjścia na dwór, wyjazdu autem gdzieś tam czy do sklepu.. bo konsekwencja też jest ważna.. dziecko później głupieje bo raz ma pieluche i może robić pod siebie ..drugim razem nie ma i nie może i w końcu nie wie kiedy może a kiedy nie..więc albo odpieluchowujemy się albo biegamy w pieluszce :)
takie moje zdanie i u nas się sprawdziło :)

całkowicie się pod tym podpisuje na przykładzie dwójki dzieci  :) oczywiście trzeba też wyczuć/wyobserwować moment gotowości dziecka, ale dla mnie odpieluchowanie to wszędzie bez pampersa i tyle....syn tak to sobie zakodował, ze nawet na noc nie dawał założyć sobie pampersa "na wszelki wypadek", córka tylko przez krótką chwilę  :)

Offline anka332

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009-09-05
« Odpowiedź #37969 dnia: 24 Lipca 2015, 20:08 »
niestety w naszym przypadku nie ma szans , w zlobku niestety panie nie maja czasu na odpielchowanie, teraz mamy sierpien wolny wiec mam andzieje ze od wrzesnia pojdzie juz bez pieluchy. A co do tego nie przebierania jak sie posika zrobilam tak samo, chodzil w mokrych gaciach i spodniach az poczul ze nie jest to fajne :P
Pawel 26.06.2013
Dominik 18.11.2016
Malwinka 28.06.2020

Offline BOZENA28

• Chuck Norris
« Odpowiedź #37970 dnia: 24 Lipca 2015, 22:08 »
Spieszę zameldować ze pierwsza noc była sucha :) teraz zobaczymy jak będzie z kolejnymi nockami :) Korcila mnie zmiana pościeli ale poczekam jeszcze pare dni bo pewnie i tak trzeba będzie zmenic ;)

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #37971 dnia: 24 Lipca 2015, 22:49 »
Ja nie wyobrażam sobie nie przebierać dziecka i niech chodzi zasikane  ::). Zresztą czego to ma uczyć, że jak się posika, to będzie chodził mokry?

My męczyliśmy się 3 miesiące z odpieluchowaniem od momentu 1,5 roku, były dni lepsze, dni gorsze, ale po 3 miesiącach wysadzania itp powiedziałam dość, wróciła pielucha i sporadyczne wysadzanie, np przed nocą, przed drzemką itp. Bo Adi wysadzony sikał prawie zawsze, często też wołał sam. Tuż po 2 urodzinach postanowiłam spróbować znowu metodą 'na ciastko' - napiekłam malutkich ciasteczek, zdjelam pieluche i powiedziałam,że jak zawoła siku, dostanie ciastko, a jak zrobi w majtki, nie bedzie ciastka. Pierwszy raz siku w majty, mówię specjalnie 'nie ma ciastka', płacz i tłumaczenie znowu. Drugi raz siku w majty, woła ciastko, ja mowie, nie ma i znów tłumaczenie. Trzeci raz zawołał, lekko popuścił, ale dobieglismy, zrobił, dostał ciastko i od tego momentu nie było wlasciwie wpadek. Do konca dnia dostawał ciastko, rano chyba dostał ostatnie, pokazałam mu, ze sie skonczyły, a on juz wołał siku dalej. i nie liczac jednego tygodnia chyba po3 miesiacach od odpieluchowania, gdy lał na złość, nie było wpadek, ale i nei było juz pieluchy w dzien.

Na noc nadal zakładam dla własnej wygody - zazwyczaj pieluchy sa do rana suche, rano od razu woła siku i lecimy, wiec ta sama pieluche zakładam mu ze 3 noce pod rzad... Ale zakładam, bo raz na 2 tyg zdarzy sie zasikana, a mi sie jeszcze nie chce wstawac w nocy w razie w...  8)

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #37972 dnia: 25 Lipca 2015, 00:53 »
selena a gdzie ja napisałam, ze dziecko ma chodzić w mokrych rzeczach ?( o ile to bylo do mnie), tu chodzi o zwiazek przyczynowo-skutkowy,  czyli dziecko zawoła za późno to ma chwilowy dyskomfort w postaci mokrych majtek, ktore oczywiście się zmienia ( stad konieczny zapas kilkudziesięciu par na początek )

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #37973 dnia: 25 Lipca 2015, 07:45 »
Nie całkiem do Ciebie Miśka, padło w wypowiedziach  ;). U nas związkiem przyczynowo - skutkowym była nagroda  ;D

Offline alinka692

• "Decydując się na dziecko, kobieta zgadza się aby jej serce żyło poza jej ciałem"
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06.08.2010
« Odpowiedź #37974 dnia: 25 Lipca 2015, 09:39 »
napisałam żeby poczuło dyskomfort i u nas to trwało może po 1-2 min od zsiusiania..nie napisałam że ma pół dnia chodzić mokry  ::)
to zależy też od dziecka ja napisałam na NASZYM przykładzie  ::)  ..koleżanki synek w ogóle nie zauważał że zrobił siku i tu odpieluchowanie trwało dużo dłużej..u nas jak Nati zrobiła to wystarczyła chwilka i sama przybiegała i wołała że ma mokro i wtedy przebieraliśmy  :) ..

Offline kurczaczek83

• Chuck Norris
  • Igorek ur. 24.01.2014
  • data ślubu: 24.12.04
« Odpowiedź #37975 dnia: 25 Lipca 2015, 09:57 »
Ja myślalam ze e te wakacje spróbuję ale Igor nie chce siedzieć na nocniku ucieka, wiec dałam sobie spokój i go nie mecze tym.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #37976 dnia: 25 Lipca 2015, 11:37 »
kurczaczek83 patrząc na jego wiek wcale mnie to nie dziwi...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline kurczaczek83

• Chuck Norris
  • Igorek ur. 24.01.2014
  • data ślubu: 24.12.04
« Odpowiedź #37977 dnia: 25 Lipca 2015, 11:53 »
Liliann wiem tylko wiesz niektóre dzieci posadzone na nocnik siedzą juz nie mowie o załatwianiu się a on zwiewa jakby go w pupę parzylo wiec nocnik schowany nie będę go stresować.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #37978 dnia: 25 Lipca 2015, 12:04 »
i co z tego, że siedzą...
a jak się przypadkiem akurat się zesikają to powód do dumy  ::)

Tyt też nie siedział, bo jakoś nie miał w tym frajdy i nie widział celu... no chyba, że siostra bajkę czytała... :)
nocnik nosił na głowie i był Kapitanem Hakiem
Przyszedł czas (po skończonych drugich urodzinach) i chłopak w tydzień opanował to co opanować miał...

— Richard M. Devos

Offline stokrota86

• uzależniony
« Odpowiedź #37979 dnia: 25 Lipca 2015, 13:14 »
Mojej znajomej syn w wieku 8 miesięcy sikał na nocnik, tylko że siedział na nim co pół godziny przez 10 minut i to jest chyba to o czym pisze lilian :P natomiast teraz ma 2 lata i nadal nosi pieluchy, więc takie siedzenie bez sensu chyba nic nie znaczy. Po prostu przychodzi odpowiedni moment i już. Moja miała jakoś ok 2 i pół roku jak przestała nosić pieluchy w dzień, ale na dłuższe wyjście np. Po zakupy zakładałam. Często zdarzało się posiusiać albo popuścić w majtki, ale widziałam po niej, że starała się kontrolować, tylko w zabawie zapominała. Teraz dopiero powoli rezygnujemy z pieluch na noc. Co prawda całą noc nie wytrzyma, ale zaczęla się budzić i chodzi sama do toalety. To dla mnie sukces. Zrozumiałam, że za szybko chciałam  wszystko na raz, ale lilian wtedy napisała, że po prostu nie jest gotowa i tyle. Nie ma to jak opinia eksperta :)

A ja mam pytanie, czy możecie polecić w Szczecinie ginekologa dziecięcego na nfz
?  Najlepiej kogoś w miarę młodego, oczywiście kobietę i żeby miała podejście do dzieci,  moja młoda nie daje się zbadać każdemu lekarzowi. Możliwe, że będzie potrzebna konsultacja, bo od wczoraj narzeka, że ją coś swędzi i na razie obserwuję po jej zachowaniu, bo lubi czasem wymyślać sobie różne rzeczy.