Autor Wątek: Zmiana nazwiska  (Przeczytany 153105 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline koralik

• forumowicz
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #60 dnia: 28 Czerwca 2005, 17:02 »
a ja przyjmuję nazwisko męża mojego:) myślałam o tym,żeby zostawić sobie panieńskie, ale nie pasuja- nasze nazwiska kończą się na "-icz",,,więc to trochę bez sensu,,,więc będę panią Wojtkowa:P

Offline asia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 10.09.2005r.
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #61 dnia: 28 Czerwca 2005, 18:57 »
A ja nadal się troszkę waham czy nie zostawić swojego panieńskiego nazwiska przy nazwisku przyszłego męża...
Kariery wielkiej nie robię, więc i pozostanie przy swoim nazwisku nie jest mi bardzo potrzebne. Nazwisko Tomka mi się podoba.
Tylko te wszystkie dokumenty i papiery z tym związane mnie przerażają... Chciaż trochę się uspokajam myśląc, że większość kobiet w Polsce przyjmuje nazwisko męża i dają sobie radę....
Mam jeszcze trochę czasu.... do 10 września - aż klamka zapadnie....

Offline Sophia
  • zapaleniec
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #62 dnia: 28 Czerwca 2005, 19:31 »
jak dodasz nazwisko to tez bedziesz musiała zmieniac dokumenty. tylko jesli pozostajesz przy swoim to nie zmieniasz dokumentów. Nie wiem czym kierują sie inni ale ja oprócz trudności w pracy to jakoś dziwnie czułabym się, gdybym nagle zmieniła zupełnie nazwisko, wolę mieć dwa, to jakoś bardziej naturalne mi się wydaje. Mam swoje panieńskie, a skoro wchodzę w nową rodzinę dodaję drugie.

Offline demka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #63 dnia: 28 Czerwca 2005, 23:11 »
Ja zdecydowałam się na zmianę nazwiska na nazwisko mojego przyszłego męża...właściwie od zawsze wiedziałam, że nazwisko zmienię, choć mojej jest dużo rzadziej sptykane i nie tak popularne, ale szczerze powiedziawszy niegdy nie brałam pod uwagę pozostawienia swojego panieńskiego nazwiska albo też łączeniu dwóch nazwisk.

Może to dlatego, że u mnie w rodzinie każda kobieta przechodziła na nazwisko męża??
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline Violka

• bywalec
  • data ślubu: 27.08.2005
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #64 dnia: 29 Czerwca 2005, 00:01 »
Ja postanowiłam zostać wierna tradycji i wezmę nazwisko mężą.
Widzę że coraz więcej kobiet decyduje się zostać przy obu nazwiskach.

Offline alex

• entuzjasta
  • Aniołek październik 2008
  • data ślubu: 3 WRZESIEŃ '05
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #65 dnia: 29 Czerwca 2005, 09:55 »
a ja z prostej wygody biorę nazwisko mojego przyszłego.... oboje mamy dlugie nazwiska i do tego mam dlugie imię wiec w momencie podpisywania dokumentów etc strasznie by sie dluzylo, zamieszanie kiedy moge podac tylko jedno nazwisko a kiedy oba, a z doswiadczen pan obu nazwisk wiem ze tak jest :) czysta praktyka

Offline demka

• Chuck Norris
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #66 dnia: 29 Czerwca 2005, 10:18 »
Cytat: "alex"
a ja z prostej wygody biorę nazwisko mojego przyszłego.... oboje mamy dlugie nazwiska i do tego mam dlugie imię wiec w momencie podpisywania dokumentów etc strasznie by sie dluzylo, zamieszanie kiedy moge podac tylko jedno nazwisko a kiedy oba, a z doswiadczen pan obu nazwisk wiem ze tak jest :) czysta praktyka

nieźle sobie to wykombinowałaś
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #67 dnia: 29 Czerwca 2005, 10:18 »
ja równiez przyjęłam nazwisko męża. u mnie  w rodzinie w sumie tez wszystkie kobiety tak robiły. ale ja sama tak chciałam
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline magdak
  • użytkownik
  • **
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #68 dnia: 29 Czerwca 2005, 10:35 »
ja do ostatniego momentu nie moglam sie zdecydowac bardzo kusilo mnie aby miec 2 nazwiska ale w momencie jak pan z USC zapytal jakie nazwisko bede nosila to no tak oczywiste wydawalo mi sie przyja nazwisko meza ze tak powiedzialm teraz nie moge sie przyzwyczaic, czuje sie dziwnie jak sobie to wymawiam , nie myslalam nigdy o problemach z wymiana dowodu- to szczegol
P.S nikt z rodziny i ze znajomych nie ma 2 nazwisk, zawodowo to tez mi nie jest potrzebne w rodzinie pewnie patrzyliby na mnie jak na wariatke

Offline Kama24

• użytkownik
  • **
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #69 dnia: 30 Czerwca 2005, 21:38 »
Zmieniłam :)  i jak na razie jestem 5 dni po ślubie i za nic nie mogę się przyzwyczaić do mojego nowego nazwiska :)  W rozmowach telefonicznych zdarza mi się przedstawić moim starym nazwiskiem, a najgorzej nie mogę wyćwiczyć sobie mojego nowego podpisu :twisted:

W moim przypadku zarówno moje nazwisko, jak i nazwisko moje męża należało do tych w miarę popularnych i z niczym się nie kojarzących, także było mi wszystko jedno, które będę nosić :)
Nasz Wielki Dzień był 25.06.2005

Mama od 06.06.2006

Offline martulka

• Chuck Norris
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #70 dnia: 1 Lipca 2005, 20:06 »
Cytat: "Kama24"
Zmieniłam :)  i jak na razie jestem 5 dni po ślubie i za nic nie mogę się przyzwyczaić do mojego nowego nazwiska :)  W rozmowach telefonicznych zdarza mi się przedstawić moim starym nazwiskiem, a najgorzej nie mogę wyćwiczyć sobie mojego nowego podpisu :twisted:

Kama

Mam ten sam problem. Jak się skupię to mówię nowe nazwisko, a jak muszę coś szybko załatwić to przedstawiam się panieńskim. Dokumenty w pracy podpisuję pełnym nowym nazwiskiem, ale w końcu jakiś skrót będę musiała wymyślić. A do tego mamy kupę śmiechu, bo mój Tomek (a teraz także i ja) ma nietypowe, niespotykane nazwisko i bardzo dużo osób przekręca je na różne sposoby :)

Offline sylwia

• użytkownik
  • **
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #71 dnia: 14 Lipca 2005, 22:34 »
ja do swojego nazwiska dodam nazwisko męża.

corelia
  • Gość
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #72 dnia: 16 Lipca 2005, 18:35 »
Ja nazwisko zamieniam. Pozdrawiam wszystkie forumki :!:  :)

Offline Jola

• nowicjusz
  • *
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #73 dnia: 16 Lipca 2005, 19:43 »
Ja pozostaje przy swoim i dodaję nazwisko mojego przyszłego, robię to bo to taka mała tradycja w naszej rodzince wszystkie kobitki mają podwójne nazwisko  :P

Offline monisien

• użytkownik
  • **
dodaję
« Odpowiedź #74 dnia: 26 Września 2005, 15:00 »
Ja chciałam też dwa, ale jak się dowiedziałam, że męża nazwisko będzie jako pierwsze, to zrezygnowałam. On ma nazwisko przymiotnikowe (Wielki), a ja mam nieodmieniające się stanowiące jednocześnie moje odwieczne przezwisko (Bosan). Jakbym się zdecydowała na oba nazwiska to bym była "Wielki Bosal". ;OP
Dlatego pozostanę przy nazwisku mojego M, ale nieodmienionym. :O) Tzn nie "Wielka", tylko "Wielki".
Już widzę te nieporozumienia na poczcie czy gdzieś, bo ja jestem na M - Monika i on też jest na M. I oboje będziemy się nazywać "M. Wielki". LOL
Pozdrowienia
Monika

Offline demka

• Chuck Norris
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #75 dnia: 26 Września 2005, 15:33 »
Monisien faktycznie dobrze zrobiłaś jeżeli to Twoje nazwisko miałoby być na miejscu drugim- dziwnie by wówczas brzmiała całość...
A jesteś pena, że to właśnie nazwisko męża występuje jako pierwsze w kolejności :?: Bo mi się wydawało, że jest na odwrót...
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline asia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #76 dnia: 26 Września 2005, 17:30 »
Hi hi - dobrze Moniko, że zrezygnowałaś z podwójnego nazwiska, bo faktycznie trochę śmiesznie by ono brzmiało  :wink:
Ale podobnie jak Demka byłam pewna, ze przyjmując do swojego nazwiska nazwisko męża, to jego jest wtedy jako drugie....  :roll:

Offline Marta

• phpBB Moderator
  • Chuck Norris
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #77 dnia: 26 Września 2005, 22:00 »
Cytat: "asia"
Hi hi - dobrze Moniko, że zrezygnowałaś z podwójnego nazwiska, bo faktycznie trochę śmiesznie by ono brzmiało

Racja! :)

Ale podobnie jak Demka byłam pewna, ze przyjmując do swojego nazwiska nazwisko męża, to jego jest wtedy jako drugie....

Ja też tak zawsze myślałam. :roll:

Relacja i fotki z naszego pięknego dnia:
https://e-wesele.pl/forum/viewtopic.php?t=4077

Offline asiek

• Chuck Norris
  • data ślubu: 14.08.2004
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #78 dnia: 26 Września 2005, 23:34 »
ja też uważam, że drugie.Moje dwie koleżanki maja swoje jako pierwsze, a męża jako drugie, nasza Monia tez tak ma.Skąd więc informacje, że Twoje nazwisko byłoby jako drugie?
PS. ale rzeczywiście połączenie, w jedną i w drugą stronę jest troszeczkę śmieszne (bez urazy ma się rozumieć :) )

Offline monia

• złośliwy skorpionek :)
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2005
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #79 dnia: 27 Września 2005, 08:41 »
dokładnie tak-asiu... moje jest pierwsze a męża drugie..
przyjaciel gdy powiesz "zabiłem", odpowie "gdzie go zakopiemy"

Daynaher
  • Gość
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #80 dnia: 27 Września 2005, 12:29 »
ja zmienie na nazwisko przyszlego meza - wedlug mnie za duzo zamieszania z podwojnym nazwiskiem :)

Offline Pyrdulka

• entuzjasta
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #81 dnia: 27 Września 2005, 14:26 »
Ja też mam nazwisko mojego męża,bo bardzo mi się ono podoba, a brzmi  Korczak.

Offline monisien

• użytkownik
  • **
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #82 dnia: 27 Września 2005, 15:18 »
Ustawa Kodeks rodzinny i opiekuńczy
z dnia 25 lutego 1964 r.
DZIAŁ II
PRAWA I OBOWIĄZKI MAŁŻONKÓW
Art. 25. [Nazwisko małżonków] § 1. O nazwisku, które każdy z małżonków będzie nosił po zawarciu małżeństwa, decyduje jego oświadczenie złożone przed kierownikiem urzędu stanu cywilnego. [...]

§ 2. Małżonkowie mogą nosić wspólne nazwisko będące dotychczasowym nazwiskiem jednego z nich. Każdy z małżonków może również zachować swoje dotychczasowe nazwisko albo połączyć z nim dotychczasowe nazwisko drugiego małżonka. Nazwisko utworzone w wyniku połączenia nie może składać się z więcej niż dwóch członów.

§ 3. W razie niezłożenia oświadczenia w sprawie nazwiska, każdy z małżonków zachowuje swoje dotychczasowe nazwisko.

Czyli ani słowa o kolejności nazwisk...
Może to zależy od tego oświadczenia??
Ja chyba tak, czy siak pozostanę przy nieodmienionej formie odmienialnego nazwiska mojego męża.
A tak a propos tylko jego mama ma odmienione (Wielka), mój M ma brata i jego żona także pozostawiła sobie nieodmienione (Ania Wielki), i ja też będę M Wielki. :O))))))))
Pozdrowienia
Monika

Offline asia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #83 dnia: 28 Września 2005, 17:29 »
Mam znajomych którzy nazywają się Kwaśni i Monika nazywa się Kwaśny - czyli też nie odmiennie. Widać tak może być  :D  I lepiej brzmi niż Monika Kwaśna.....

Offline agulkaaa
  • Chuck Norris
  • MISIO 13.05.2007, MACIUŚ 21.10.2009
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #84 dnia: 28 Września 2005, 21:33 »
I lepiej brzmi niż Monika Kwaśna.....

faktycznie

monisen pewnie zostaw sobie nieodmienione nazwisko
brzmi duzo lepiej niż odmienione :)

Offline aleksad

• forumowicz
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #85 dnia: 18 Października 2005, 11:06 »
A ja zamierzam przyjąć nazwisko mojego przyszłego męża,moje nazwisko jest długie,jego raczej też,więc jakbym chciala podwójne mieć to chyba by się nigdzie na formularzach nie mieściło,a później jakbym się podpisywała????

Offline lozen

• użytkownik
  • **
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #86 dnia: 18 Października 2005, 11:13 »
Aleksad, zgadzam się z Tobą. Ja też zmieniam na nazwisko męża. Jego jest krótsze od mojego. A podwójne byłoby zbyt długie.
[/url]

Offline AGULA

• entuzjasta
  • data ślubu: 25.06.2005 r.
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #87 dnia: 26 Października 2005, 11:01 »
Witam wszystkie forumowiczki!
Od dnia Ślubu mam dwuczłonowe nazwisko i nawet mi się to podoba!
Nie powiem żeby należało do najkrótszych ale nie jest źle!;o))
Chciałam pozostać przy swoim nazwisku panieńskim a zarazem przyjąć nazwisko Męża więc dwuczłonowe było najlepszym rozwiązaniem!I jest fajnie!
hihi
Polecam!
 i Pozdrawiam! :wink:

Offline agulkaaa
  • Chuck Norris
  • MISIO 13.05.2007, MACIUŚ 21.10.2009
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #88 dnia: 26 Października 2005, 21:35 »
a ja w dalszym ciągu nie zdecydowałam się na nazwisko hmmmmmmmm
myśle i myśle i wymyślić nie moge
 :evil:  :twisted:

Offline anka24

• entuzjasta
  • data ślubu: 15.07.2006
Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #89 dnia: 27 Października 2005, 12:51 »
ja będę miała nazwisko męża..żadnych wersji podwójnych-jakoś mi osobiście nie przypadła ta opcja do serca :)