Autor Wątek: Szczepić czy nie szczepić?  (Przeczytany 206213 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kjp83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.09.2008
Odp: Szczepić czy nie szczepić?
« Odpowiedź #870 dnia: 26 Lutego 2015, 21:00 »
Marcela a daj linka skąd te info.

♡ Szymon & Leon ♡

Offline marcella

• Chuck Norris
  • data ślubu: 21.05.2011
« Odpowiedź #871 dnia: 26 Lutego 2015, 21:02 »
Na szczepienia.org pisali..

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 16.09.2006
« Odpowiedź #872 dnia: 26 Lutego 2015, 21:10 »
Wątek który miał pomóc w podjęciu decyzji i poszerzaniu wiedzy zmienił się w ruch próbujący udowodnić na siłę racje tych co szczepia.

Z kulturalnych i nie groź mych rozmów robi się zadymy
Marta a skąd ten wniosek? poza doksik, której specyficzny sposób wypowiedzi chyba wszyscy znają ;) to są przytaczane przez obie strony różne argumenty, inna sprawa, kto jak je interpretuje....ja nie twierdzę, ze szczepienia to idealny wybór, ale bilans zysków i strat póki co wychodzi mi na korzyść szczepien...
acerola - ta polecana właśnie przez Martę jest do ssania, więc min dla takiego 3-4 latka, ale jest tez w płynie,tylko nie wiem, czy ta sama skutecznośc, trzeba by nasza justys podpytac :)

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06.09.2014
« Odpowiedź #873 dnia: 26 Lutego 2015, 21:13 »
A co ja znowu źle zrobiłam, bo nie obczajam? ;)

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 16.09.2006
« Odpowiedź #874 dnia: 26 Lutego 2015, 21:20 »
doksik czy ja napisałam, że źle?? specyficzny w sensie radykalny akurat w temacie szczepień, ja prawde mówiąc podziwiam i tych szczepiących i nieszczepiących, którzy są absolutnie przekonani, że to są słuszne wybory...
marcella możesz wkleić tekst źrółowy, bo ja nigdzie nie widzę tego sprostowania ???

Offline kjp83

• Chuck Norris
« Odpowiedź #875 dnia: 26 Lutego 2015, 21:20 »
rzeczywiście szczepione.... ojjj to sie narobiło i będzie trzeba sprawe uciszyc by do opinii publ. nie wyciekło.  Tak jak z 6miesieczną Basią z Kutna. Zmarła 2 dni po szczepieniu 6w1.

Tu jest art. w którym szpital Charite w Berlinie wydał komunikat prasowy, który mówi, że zmarłe dziecko miało już wcześniej chorobę, która i BEZ ZAKAŻENIA ODRĄ i tak by doprowadziła do jego śmierci
http://www.epochtimes.de/Desinformation-zu-Tod-nach-Masern-Berliner-Junge-hatte-Vorerkrankung-Impfpflicht-Impfung-Masern-Tod-a1223339.html

♡ Szymon & Leon ♡

Offline marcella

• Chuck Norris
« Odpowiedź #876 dnia: 26 Lutego 2015, 21:21 »
No do ssania ta jest, ale są też w proszku i dodaje się do picia..
Jednak nie ma podanego żetelnego źródła czy faktycznie było szczepione.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #877 dnia: 26 Lutego 2015, 22:32 »
kjp83 źle przetłumaczyłaś....
Bei dem Kind lag eine Erkrankung vor, die ohne die Masern-Infektion nicht zum Tode geführt hätte

...dziecko cierpiało na chorobę, która bez zakażenia odrą nie doprowadziłaby do śmierci...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #878 dnia: 26 Lutego 2015, 22:38 »
Wątek który miał pomóc w podjęciu decyzji i poszerzaniu wiedzy zmienił się w ruch próbujący udowodnić na siłę racje tych co szczepia.

Z kulturalnych i nie groź mych rozmów robi się zadymy
Marta a skąd ten wniosek? poza doksik, której specyficzny sposób wypowiedzi chyba wszyscy znają ;) to są przytaczane przez obie strony różne argumenty, inna sprawa, kto jak je interpretuje....ja nie twierdzę, ze szczepienia to idealny wybór, ale bilans zysków i strat póki co wychodzi mi na korzyść szczepien...
acerola - ta polecana właśnie przez Martę jest do ssania, więc min dla takiego 3-4 latka, ale jest tez w płynie,tylko nie wiem, czy ta sama skutecznośc, trzeba by nasza justys podpytac :)

Chyba nie myślisz że pisze o tobie? ;) umiem rozróżnić grzeczne informowanie od pretensji, oskarŻeń czy zarzutów

Marcys Nikola acerol e do ssania zaczęła brać mając chyba 1,5 albo 2 lata (chyba bliżej 2 z zalecenia lekarz) Początkowo nie umiała ssac więcgniotlam na lułyżce i dawalam z miodem chyba jeśli dobrze pamiętam.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #879 dnia: 26 Lutego 2015, 22:53 »
rzeczywiście szczepione.... ojjj to sie narobiło i będzie trzeba sprawe uciszyc by do opinii publ. nie wyciekło.  Tak jak z 6miesieczną Basią z Kutna. Zmarła 2 dni po szczepieniu 6w1.

I oczywiście są na to dowody, ze śmierć była wskutek szczepionki? Pokaz je i proszę nie ironizuj.....bo dla mnie to wcale śmieszne nie jest.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #880 dnia: 26 Lutego 2015, 23:04 »

wróćmy może do faktów...

...dziecko nie było szczepione na odrę... pomimo, że szczepione było na inne choroby, rodzice z niewidomych przyczyn pominęli to szczepienie...

Eltern des Kindes sollen Masern-Impfung versäumt haben
(...)
Offenbar hatten die Eltern den Masern-Schutz versäumt, obwohl sie Impfungen nicht grundsätzlich skeptisch gegenüberstehen.
"Das Kind war geimpft, aber nicht gegen Masern"

czyli wróciliśmy do punktu wyjścia...
dziecko nieszczepione - czyli niezabezpieczone z jakąś tam chorobą przewlekłą (nikt nie raczy napisać jaką), która powikłana zakażeniem wirusowym doprowadziła do zgonu, czyli znana w medycynie śpiewka...

...jeśli coś cytujecie to nie przedruki z portali wątpliwej jakości...
wartościowe są tylko teksty źródłowe po niemiecku...przynajmniej mogę sobie poczytać  :)
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline sylwiq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
« Odpowiedź #881 dnia: 26 Lutego 2015, 23:09 »
Marcela justys wczoraj pisala ze w aptekach jest tylko acerola w tabletkach nie ma w proszku

Offline marcella

• Chuck Norris
« Odpowiedź #882 dnia: 27 Lutego 2015, 00:48 »
W sklepie ze zdrową żywnością taką widziałam.

Anussia dla nikogo nie jest to śmieszne.

Nie rozumiem, że skoro istnieje szczepionka na samą Odrę a istnieje ryzyko epidemii a mimo to ludzie się i tak boją jej podać to czemu nie wprowadzą tylko na samą Odrę.. Szczepili by wtedy również Ci co są przeciwni.. W Polsce jednak ludzie głównie przez tą szczepionkę boją się szczepić.

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #883 dnia: 27 Lutego 2015, 06:46 »
Ja w eko.sklepie kupiłam acerole sok do picia. Ważne chyba max 3tyg po otwarciu.

Offline gosiaczekk
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #884 dnia: 27 Lutego 2015, 10:04 »
kjp83 źle przetłumaczyłaś....
Bei dem Kind lag eine Erkrankung vor, die ohne die Masern-Infektion nicht zum Tode geführt hätte

...dziecko cierpiało na chorobę, która bez zakażenia odrą nie doprowadziłaby do śmierci...

;D ;D i co Ty na to Kjp?

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #885 dnia: 27 Lutego 2015, 10:12 »
Dziewczyny  ::) dajcie spokój

Ma ktoś dostęp do informacji na temat zachorowań na odrę w ostatnim czasie. Ile z tych osób było szczepionych?

Nie rozumiem, że skoro istnieje szczepionka na samą Odrę a istnieje ryzyko epidemii a mimo to ludzie się i tak boją jej podać to czemu nie wprowadzą tylko na samą Odrę.. Szczepili by wtedy również Ci co są przeciwni.. W Polsce jednak ludzie głównie przez tą szczepionkę boją się szczepić.

została wycofana min. ze względu na to, że skojarzona jest bezpieczniejsza

W Polsce, podobnie jak w innych krajach, szczepionki pojedyncze przeciwko odrze, śwince i różyczce wycofano już wiele lat temu. Po wielu badaniach klinicznych wprowadzono szczepionki, które są po prostu nowocześniejsze, lepsze i minimalizują ryzyko powikłań. Szczepionki po to skojarzono, żeby w jednej dawce można było podać szczepionki przeciwko kilku chorobom i tym samym nie narażać dziecka na kilkukrotne kłucie i zmaganie się z substancjami stabilizującymi i konserwującymi, które znajdują się w każdej szczepionce, gwarantując jej skuteczność i bezpieczeństwo - podkreśla dr Anna Góralewska - De facto, to właśnie szczepionki skojarzone są mniej obciążające dla dziecka, niż te pojedyncze, które siłą rzeczy narażają je na kilkukrotne ukłucie i usuwanie tych substancji z organizmu. To jest prosty rachunek - kilka szczepionek w jednej czy kilkukrotne pojedyncze szczepienia - dodaje.
Jej zdaniem przywrócenie pojedynczych szczepionek jest bezzasadne i byłoby czymś w rodzaju cofania się.

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #886 dnia: 27 Lutego 2015, 10:16 »
Dziewczyny  ::) dajcie spokój

Zgadzam sie! Niech kazdy robi co uwaza za stosowne i przestancie wreszcie na sile przekonywac do swoich racji, bo to walka z wiatrakami.

Offline malgosiask

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
« Odpowiedź #887 dnia: 27 Lutego 2015, 10:31 »
Wiecie co, trochę przesadnie podchodzicie do tematu. Wiele z nas przedstawia tu różne argumenty za czy przeciw szczepieniom, wkleja linki do różnych artykułów, no ale żadna z nas szczepiących nie zmusza i "nie nabija" się z niczego ani z nikogo.
Z dużym zaciekawieniem czytałam posty kjp, niektóre argumenty do mnie trafiały, ale to jak wyśmiała ostatnią tragedię mnie zdziwiło.
ojjj to sie narobiło i będzie trzeba sprawe uciszyc by do opinii publ. nie wyciekło. 

Zresztą zauważyłam, że to właśnie antyszczepionkowcy tworzą złą i negatywną otoczkę nt. szczepień i nieszczepień. I czasem wręcz po chamsku, z ironią (nie piszę o tym forum)...

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #888 dnia: 27 Lutego 2015, 10:34 »
Malgosiask - a ja tu na forum odniosłam wrażenie że to ci co szczepią na siłę chcą przekonać do swoich racji i to nie zawsze w grzeczny sposób  ::)

Każdy odpowiada za swoje dziecko. A ten wątek miał chyba na celu nie kłótnie, ironie i chamstwo. A jedynie wymianę informacjami po to by każda mama mogła podjąć świadomie decyzję

Offline kjp83

• Chuck Norris
« Odpowiedź #889 dnia: 27 Lutego 2015, 10:37 »
Korzystalam z pomocy tlumacza internetowego. Za blad przepraszam, jeszcze poprosze o przetlumaczenie kogos kto bardziej niz ja ogarnia ten jezyk :)
Malgosiask bo wczoraj zly dzien mialam ;) tragedii absolutnie nie wysmialam, tylko stosunek medii do rzekomych epidemii. Naglasniane jest tylko to co jest dla nich korzystne, wiele tragedii dzieje sie po cichu.

Wprowadziliby pojedyncza szczepionke na odre i bylby spokoj ;)

♡ Szymon & Leon ♡

Offline malgosiask

• Chuck Norris
« Odpowiedź #890 dnia: 27 Lutego 2015, 10:41 »
Marta, w niegrzeczny sposób to chyba tylko doksik (nie mam nic do Ciebie kobieto, ale kilka ostatnich postów w takim tonie było ;)).
A tak w ogóle, "racja jest jak dupa, każdy ma swoją" ;)

Jaka byłaby różnica między obecną szczepionką a pojedynczą (poza tym, że obecna to 3w1)? Czego tak najbardziej się obawiacie?

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #891 dnia: 27 Lutego 2015, 10:48 »
Szczepionka na odre jest szczepionka "zywa" wiec najbardziej ingerujaca w organizm.

Dodatkowo daja jeszcze 2 wirusy. Wiec o to najbardziej chodzi.

Wlasnie mialam pytac Gosia czy jestes pewna ze nikt. Ja juz po prostu ignoruje takie posty, nie czytam, bo nic to nie wnosi a tylko psuje atmosfere na forum.

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
« Odpowiedź #892 dnia: 27 Lutego 2015, 10:49 »
To ja ponawiam prośbę o info dot.zachorowań na odrę w ubiegłym roku - ile osób i czy były wśród nich osoby zaszczepione? Czy były dzieci czy też dorośli - znajdę to gdzieś?

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #893 dnia: 27 Lutego 2015, 10:54 »

Malgosiask bo wczoraj zly dzien mialam ;) tragedii absolutnie nie wysmialam, tylko stosunek medii do rzekomych epidemii. Naglasniane jest tylko to co jest dla nich korzystne, wiele tragedii dzieje sie po cichu.

Kjp ja bym to inaczej napisała... Media szukają sensacji i nic nie jest dla nich dobre czy złe.

Offline malgosiask

• Chuck Norris
« Odpowiedź #894 dnia: 27 Lutego 2015, 11:11 »
Maju, tak to wygląda w Europie http://www.ecdc.europa.eu/en/healthtopics/measles/epidemiological_data/Pages/Number-of-measles-cases,-2013.aspx

W 2014 r. na odrę zachorowało 110 osób. źródło

Ale jak ma się to do osób zaszczepionych i ich wieku to nie wiem...
Szczepionka na odre jest szczepionka "zywa" wiec najbardziej ingerujaca w organizm.
Gdyby była pojedyncza to nie byłaby żywa?

Offline marcella

• Chuck Norris
« Odpowiedź #895 dnia: 27 Lutego 2015, 11:18 »
Mi przeszkadza właśnie to, że jest trzy w jednym.. Nie chcę szczepić na różyczkę i świnkę..

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
« Odpowiedź #896 dnia: 27 Lutego 2015, 11:23 »
Marcelina, a można wiedzieć dlaczego nie chcesz na świnkę :?:
Powikłania po śwince są szczególnie niebezpieczne dla chłopca.

I z góry zaznaczam, że tylko pytam i nie mam zamiaru nikogo przekonywać/potępiać itd.

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #897 dnia: 27 Lutego 2015, 11:24 »
Gosiu... Bylaby ale tylko ona jedna, jedyna.

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06.09.2014
« Odpowiedź #898 dnia: 27 Lutego 2015, 11:25 »
Ja tam zauważyłam kilka naprawdę niegrzrcznych/bezczelnych wręcz wpisów ostatnio, ironizujacych i bynajmniej nie mojego autorstwa ::) ;-) akurat w tym watku/kwestii nie mam pojęcia co tak na mnie siadlyscie ;-) sama się zastanawiałam czy szczepić ;-)

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #899 dnia: 27 Lutego 2015, 11:29 »
Marta, w niegrzeczny sposób to chyba tylko doksik (nie mam nic do Ciebie kobieto, ale kilka ostatnich postów w takim tonie było ;)).
A tak w ogóle, "racja jest jak dupa, każdy ma swoją" ;)

Jaka byłaby różnica między obecną szczepionką a pojedynczą (poza tym, że obecna to 3w1)? Czego tak najbardziej się obawiacie?

No ty się wypowiadasz normalnie

PrZejrzałam posty i głównie Doksik toczy pianę w tym wątku