Autor Wątek: Szczepić czy nie szczepić?  (Przeczytany 206399 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marcella

• Chuck Norris
  • data ślubu: 21.05.2011
Odp: Szczepić czy nie szczepić?
« Odpowiedź #810 dnia: 23 Lutego 2015, 17:32 »
Misia z całym szacunkiem do Ciebie, ale nie masz racji.. Teraz jest bardzo mało przeciwwskazania do szczepień.. I niestety lekarze nie sprawdzają dokładnie czy dziecko jest zdrowe.. O NOP w ogóle mało który lekarz informujemy no chyba, że o gorączce itp.. O zapaleniu oskrzeli czy płuc moja rodzinna nawet nie wiedziała, że takie może być.. O bezdechu tym bardziej. Dopiero jak kazałam jej zobaczyć w ulotce to się nieźle zdziwiła.. Ja robię jak mi lekarz kazał i czekam teraz cztery tygodnie. Jak nie będzie pogorszenia (dopiero od dwóch dni jest poprawa) to zaszczepie na trzecie wzwb, potem po 4 tyg dpta a potem polio, nad hib myślę..

Offline sylwiq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
« Odpowiedź #811 dnia: 23 Lutego 2015, 17:37 »
Moja neurolozka- teraz ordynator w szpitalu powiedziala mi wprost we wtorek ze nop jest. Prawue nie do ustalenia..
Ze byl czas kiedy wysylali do sanepidu info i dostawali odp ze to nie nop...
Ale ona mowi ze jest prekursorem szczepien :)

Co do odry troche mnie nastraszyla k kazala wpisac w google odra -less...

No i.co wiecej- czekam na wiosne bo ja tez chce ruszyc ze szczepieniem jak ty Marcsiu...
a bylas w poradni szczepien? Czy sama taki schemat wybralas?

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06.09.2014
« Odpowiedź #812 dnia: 23 Lutego 2015, 17:39 »
ja właśnie ze strachu, że odra jest w Niemczech, już zaszczepiłam małego, bo chciałam dopiero w okolicach maja....ale w razie czego nie chcę pluć sobie w brodę, że nie zdążyłam, "bo nie".... NOPa nie doświadczyliśmy, odpukać, na szczęście.

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 16.09.2006
« Odpowiedź #813 dnia: 23 Lutego 2015, 17:45 »
marcella ale to odnośnie mojej uwagi, ze mowi się coraz wiecej o tych przeciwwskazaniach itp? Bo coraz wiecej to miałam na mysli min nasze forum, co nie oznacza, ze wystarczająco dużo, jeszcze zależy, na jakiego pediatre się trafi...z drugiej strony powyższy przykład pokazuje, ze odra może miec śmiertelne skutki i chyba taka jest idea szczepien, zeby tak tragiczne powikłania maksymalnie ograniczyc...

Offline marcella

• Chuck Norris
« Odpowiedź #814 dnia: 23 Lutego 2015, 20:31 »
Ja też uważam, że trzeba szczepić na Odrę tylko chore jest to, że zmuszają ludzi żeby szczepili trzema na raz i nie można tylko na Odrę.. Tak by pewnie mało kto szczepił na świnkę i różyczkę. Odry boję się bardzo ale Adaś nawet odpowiednio wieku nie ma żeby na to szczepić. Zresztą nie jestem pewna na 100% czy to przez tą szczepionkę Zuza nie miała takich problemów gastronomicznych...
Sylwia mi ten pulmonolog tak powiedział, żeby nie szczepić wszystko na raz.. W tej
Sylwia plan mam ale Adaś od 5 msc non stop chory i co chwilę ma pogorszenia.. Jak raz było super trzy tygodnie po nowym leku to poszłam do lekarza i powiedział, że jeszcze tydzień i mogę szczepić.. No to Adaś tej nocy dostał gorączki.. Teraz od dwóch dni ma polepszenie ale jest cały czas na wysokiej dawce ventolinu i pulmicortu.. Muszę wpierw zejść z ventolinu a potem z pulmicortu jednej dawki chociaż.. Ale czy to się uda... Na szczęście rodzinną mam w porządku i powiedziała, że jeśli ten lekarz mi tak kazał robić to mamy się go słuchać bo jest świetnym specjalistą.

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #815 dnia: 23 Lutego 2015, 20:59 »
marcella ja Twoje ostrożne podejście w temacie szczepien szanuje, zwłaszcza po historii chorobiej i Zuzi i teraz Adasia....skoro masz zaufanego specjalistę to dzialaj wg jego wskazan....a inhalacje z pulmicortu i ventolinu macie na razie codziennie?

Offline marcella

• Chuck Norris
« Odpowiedź #816 dnia: 23 Lutego 2015, 21:15 »
Od dwóch tygodni codziennie a jeszcze kilka dni było trzy razy dziennie.. Bez tego ma duszności od razu albo skrócony oddech. Dziś i wczoraj dostał jedną dawkę ventilinu. Mam lekkiego stresa czy nie za szybko no ale innego wyjścia nie mam.. Na szczęście lekarz dokładnie mi wytłumaczył jak mam robić. Ale ja dzwonię do niego jak nie mam wizyty i upewniam się, że dobrze robie Liczę, że wyrośnie z tego.
Lila jak Ty tu zaglądasz możesz polecić mi jakieś książki o astmie? Lekarz ale drugi powiedział mi że dobrze by było jakbym poczytała więcej o tym.. Troszkę boję się sama szukać bo w Internecie pełno nieprawdziwych informacji jest.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #817 dnia: 24 Lutego 2015, 20:21 »
marcella....musiałabym poszukać...
astma nie moja bajka...

tu zajrzyj...
http://astma.mp.pl/wszystkooastmie/astmaudzieci.html
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline czigra

• Chuck Norris
  • Ewa i Maciek
  • data ślubu: [i
« Odpowiedź #819 dnia: 24 Lutego 2015, 21:00 »
dziewczyny a gdzie ejst napisane, że chłopczyk nie był szczepiony?
Zaszczepiłabym młodego an odre, ale na MMR nie zaczepie! zastanawiamy się nad sprowadzeniem szczepionki z Niemiec albo Czech? Ktoś coś słyszał?

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #820 dnia: 24 Lutego 2015, 21:02 »
w tym linku powyżej co wkleiłam jest napisane, że nie był szczepiony.
Małgosiask chyba też wklejała, tylko po niemiecku.
MMR nie jest takie złe....tylko lepiej odrobinę opóźnić, bo przecież zbiega się z ewentualnymi symptomami autyzmu i dlatego taka jest "wyklęta" nie z własnej winy....

Offline czigra

• Chuck Norris
  • Ewa i Maciek
  • data ślubu: [i
« Odpowiedź #821 dnia: 24 Lutego 2015, 21:03 »
matko doksik, faktycznie jak byk napisane! Wybacz, bez okularów slepa jestem jak kret!

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #822 dnia: 24 Lutego 2015, 21:06 »
Oj tam ;)

Offline kjp83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.09.2008
« Odpowiedź #823 dnia: 24 Lutego 2015, 21:06 »
Pogrzebałam troche...
Nie szczepiony tylko mmr, reszte szczepień miał. Poza tym miał poważną wadę serca, gdyby nie ona skutki nie byłyby tak tragiczne.
A tak w ogóle nie wiadomo co było przyczyną śmierci.

♡ Szymon & Leon ♡

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #824 dnia: 24 Lutego 2015, 21:10 »
Uznali, że na odrę, tylko grzebią, czy aby tylko to było przyczyną....nie można uznac, że przyczyna nie była znana, skoro napisano, że odra była przyczyną zgonu....a, że wada serca, pewnie, na pewno się przyczyniło, ale GDYBY NIE odra, to z wadą pewnie by żył.
Gdyby też to nie odra była przyczyną, nie zostałby podniesiony alarm i nie chcieliby silniej naciskać rodziców na szczepienia.

To, ze resztę szczepien miał dowodzi temu, że MMR jest jednak ważne.

Offline sylwiq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
« Odpowiedź #825 dnia: 24 Lutego 2015, 21:16 »
Kazdy portal inaczej pisze..
Podobno na niemieckich stronach bylo napisane ze byl szczepiony..
W jezyku niemiecki to bylo no a pisze podobno bo jezyka nie znam, stron nie odwiedzalam ale dziewczyny na innych forach pisaly

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #826 dnia: 24 Lutego 2015, 21:23 »
kjp83 gdzie znalazłaś o wadzie serca...
ja ciągle znajduję informację, że nie miał chorób przewlekłych...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline kjp83

• Chuck Norris
« Odpowiedź #827 dnia: 24 Lutego 2015, 21:38 »
Ooo własnie doczytałam że ustalili ze przyczyną smierci była odra ( a nie powinni napisać ze powikłania po niej bo przecież na samą odrę się nie umiera...)
http://m.interia.pl/fakty/news,nId,1678287#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome
"Klinika Charite w Berlinie potwierdziła we wtorek, że przyczyną śmierci półtorarocznego chłopca była odra" a niżej napisane że
"Senator (minister) zdrowia w rządzie krajowym Berlina Mario Czaja poinformował media w poniedziałek w południe, że półtoraroczny chłopiec zmarł 18 lutego w szpitalu w Berlinie na odrę. Jednak wieczorem tego samego dnia lekarze z Charite sygnalizowali, że przyczyna śmierci nie została jeszcze ostatecznie wyjaśniona."

http://www.individuelle-impfentscheide.de/index.php/impfen-mainmenu-14/aktuelles-mainmenu-42/105-sz-und-andere-hochansteckende-masern-hysterie

♡ Szymon & Leon ♡

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #828 dnia: 24 Lutego 2015, 21:43 »
Nie było zaszczepione.

Das Kind war nicht gegen Masern geimpft

http://www.berlin.de/sen/gessoz/presse/pressemitteilungen/2015/pressemitteilung.268444.php
sylwusia no prosze Cię...gosia podała tłumaczenie (to zdanie z tego artykułu po niemiecku ) dokładnie ono brzmi "Dziecko nie było zaszczepione przeciwko odrze"
przyznam szczerze, ze tak jak osoby nieszczepiace irytuje fakt, że niby  nie jest dopuszczalny fakt istnienia nop (choc ja akurat tego nie neguje), tak mnie irytuje kompletna ignorancja nawet na tak konkretne fakty (i nie pije tu sylwia konkretnie do Ciebie, ale widze wpisy antyszczepionkowców na fb)...dziecko zmarło i to teraz rodzice musza żyć z ta świadomością, czy zrobili wszystko, by temu zapobiec...

Offline malgosiask

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
« Odpowiedź #829 dnia: 24 Lutego 2015, 22:30 »
Czytam, że "według jeszcze niepotwierdzonych informacji dziecko miało kardiomiopatię rozstrzeniową z 10% pozostałego czynności serca" (cokolwiek to znaczy ::)) I to wyszło podczas sekcji.
źródło

Na innej stronie - "odra była "przyczyną śmierci dziecka" powiedziano w szpitalu Charité w stolicy we wtorek, powołując się na wstępne sprawozdanie z autopsji. Jeden i pół letni chłopiec miał też inną chorobę, która "nie doprowadziłaby do śmierci", ale bez zakażenia odrą" (dziwnie mi to zdanie przetłumaczyło).
źródło

Dziecko nie było szczepione przeciwko odrze, inne szczepienia miało.

Ostatecznych wyników sekcji chyba jeszcze nie ogłosili...

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #830 dnia: 24 Lutego 2015, 22:35 »
się link nie otwiera...
— Richard M. Devos

Offline malgosiask

• Chuck Norris
« Odpowiedź #831 dnia: 24 Lutego 2015, 22:41 »

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #832 dnia: 24 Lutego 2015, 22:47 »
znalazłam... dzięki...
jeśli dziecko miało tak ciężką wadę serca jak napisano (chociaż informacja podobno nie jest potwierdzona)
to faktycznie nie dziwi mnie, że zmarło...
natomiast dziwi głupota rodziców, którzy tak obciążonego dziecka nie zaszczepili...

autor ww. artykułu (piszący nomen omen z błędami  ortograficznymi ::)) sam stwierdził, że tragiczne zgony z powodu odry mogą zdarzyć się u osób z towarzyszącymi ciężkimi schorzeniami...
— Richard M. Devos

Offline marcella

• Chuck Norris
« Odpowiedź #833 dnia: 24 Lutego 2015, 22:53 »
A astma to ciężkie schorzenie? Nie wiem kiedy na mmr zaszczepię skoro podstawowych nie mamy.. Dzięki za linka.

Offline kjp83

• Chuck Norris
« Odpowiedź #834 dnia: 24 Lutego 2015, 22:56 »
Czigra a jest opcja zdobycia szczepionki tylko na odre? Produkuja jeszcze taka?
Jak znajdziesz, daj znac prosze.

♡ Szymon & Leon ♡

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #835 dnia: 24 Lutego 2015, 22:59 »
Czytam, że "według jeszcze niepotwierdzonych informacji dziecko miało kardiomiopatię rozstrzeniową z 10% pozostałego czynności serca" (cokolwiek to znaczy ::)) I to wyszło podczas sekcji.
jeśli to wyszło podczas sekcji - czego w artykule nie znalazłam - to znaczy, że kardiomiopatia była ostra, czyli powstała w trakcie infekcji...czyli jest efektem (powikłaniem) odry... co za tym idzie przyczyną zgonu...
bo wybaczcie, nie da się nie wiedzieć / nie widzieć, że dziecko ma ciężką rozstrzeń serca...

— Richard M. Devos

Offline kjp83

• Chuck Norris
« Odpowiedź #836 dnia: 24 Lutego 2015, 23:13 »
Opcji jest mnostwo. Wada serca powiklaniem po chorobie,mozezdziecko bylo zlezdiagnozowanye co za tym idzie zle lleczoe, moze wada to powiklanie po szczepieniach wczesniejszych, moze wada byla od urodzenia i stan zdrowia nie pozwalal na zaszczepienie mmr...
Nic nie jest jasno i wiarygodnie wyjasnione tylko chucza haslami " odra" " smierc".  Tak latwo wywolac panike.

♡ Szymon & Leon ♡

Offline malgosiask

• Chuck Norris
« Odpowiedź #837 dnia: 24 Lutego 2015, 23:15 »
Przy tym drugim linku tak mi dziwnie przetłumaczyło i zrozumiałam, że podczas sekcji wyszła ta ciężka choroba serca. Może błędnie :drapanie:

bo wybaczcie, nie da się nie wiedzieć / nie widzieć, że dziecko ma ciężką rozstrzeń serca...[/color]
Czyli rodzice musieli wiedzieć, że dziecko choruje? Czy nie musieli? Rozstrzeń serca "łatwo" się diagnozuje?
Liliann, jak dobrze, że czuwasz.

Dalej twierdzę, że język niemiecki to dziwny język a syn jakoś sobie radzi i już krótkie piosenki przynosi z przedszkola ;)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #838 dnia: 24 Lutego 2015, 23:39 »
niemiecki to piękny język... :) :) :) mój ukochany...

może wada to powiklanie po szczepieniach wczesniejszych
pierwsze słyszę, żeby rozstrzeń była poszczepionkowa - wręcz przeciwnie, zaleca się szczepienia w jej zapobieganiu...

1,5 -roczne dziecko z ciężką rozstrzenią to dziecko, które nie rośnie, ma duszność, nietolerancję wysiłku...łapie infekcje jak ścierka kurz...
to takie dzieciaki, co w warunkach polskich na fejsie rodzice proszą o pomoc i na operację zbierają...to się "przeszczepem leczy"...
trudno nie zauważyć takiej choroby...
a rodzicom zaleca się szczepienia, żeby im dziecko na infekcję nie zeszło... powikłanie w postaci zapalenia płuc - obciążenie krążenia małego i niewydolne serce nie daje rady... i nie doczeka do przeszczepu;

no to zdecydujmy się...wiedzieli czy nie wiedzieli...
skoro tylko te "trefne" osobniki umrą na odrę - to chyba do licha musi być to widoczne...

A jeśli nie było...no to chyba jednak nie było tak strasznie chore...a może jednak było zdrowe...
zatem wirus zabija też zdrowe dzieci...

jak widać opcji do wyboru do koloru...
trzeba sobie wybrać jakąś najbardziej odpowiednią w zależności od punktu widzenia...

a co do paniki, to mi do niej bardzo daleko, tak samo daleko jak do Berlina :-)

chociaż odry nie chciałabym złapać, a pewnie mam na to większe szanse niż moje dzieci...
swoją drogą ciekawe czy można sprawdzić miano przeciwciał...
— Richard M. Devos

Offline beta80
  • maniak
  • data ślubu: 11.07.2009
« Odpowiedź #839 dnia: 24 Lutego 2015, 23:40 »
Podejrzewam też,  że gdyby były jakieś przeciwwskazania do szczepienia to rodzice na pewno by to jakoś w prasie skomentowali. Fakt, że jest dużo znaków zapytania, ale pewne jest, że dziecko umarło na Odrę.  Do paniki tez mi daleko, ale nie dziwie się,  że prasa rozdmuchuje temat skoro w związku z brakiem szczepienia umarło niewinne dziecko