Autor Wątek: Dieta Dukana - forumowa grupa wsparcia  (Przeczytany 1027308 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Adiana

• Agnieszka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 14.06.2008
Odp: Dieta Dukana - forumowa grupa wsparcia
« Odpowiedź #3810 dnia: 7 Grudnia 2010, 09:20 »
Ja zrobiłam te kurczaczki z 4 piersi i marynaty zrobiłam jak zwykle "na oko" oby starczyło...dzieciakom obtoczyłam w płatkach kukurydzianych a my w otrębach :) Było smaczne, do tego upiekłam bakłażana i się najedliśmy :)

Moja waga dzisiaj 51,5 :) Czyli organizm poradził sobie z sobotnim szaleństwem...a nie zrobiłam tego "na raz" bo na koniec dojadłam jeszcze znowu ciastami ??? Nie jest źle.

Powiedzcie mi - jakie to mają być kromki ? Niektóre chlebki pełnoziarniste mają małe kromki a niektóre prawie dwa razy większe ???

Makaronu ile gotujecie ? gdzieś doczytałam, że 200 gram ma być po ugotowaniu.

Aniu, gdzie to zdjęcie ? Waga może nie spada, bo widocznie nie ma z czego już...

Offline maggi-80

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19-06-2010
« Odpowiedź #3811 dnia: 7 Grudnia 2010, 09:37 »
Po protoponiedziałku - 0,5 kg, zwykle mam większe spadki. Od dziś wracam do rygorów fazy III i zobaczymy  ;D

Offline Ania1234

• uzależniony
  • data ślubu: 02.08.2008
« Odpowiedź #3812 dnia: 7 Grudnia 2010, 10:09 »
Aga, coś tam wkleiłam... Ale widać tylko moje uda... ;)

Offline Ania1234

• uzależniony
« Odpowiedź #3813 dnia: 7 Grudnia 2010, 11:05 »
Acha, dziewczyny jaki i gdzie kupujecie żółty ser? Ja kupiłam w lidlu taki pakowany w plasterkach, ale mi nie smakuje... :(

Offline Kasia*

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3814 dnia: 7 Grudnia 2010, 11:33 »
Acha, dziewczyny jaki i gdzie kupujecie żółty ser? Ja kupiłam w lidlu taki pakowany w plasterkach, ale mi nie smakuje... :(
ja kupuje w Niemczech ale skoro w lidlu ci nie smakuje-a pewnie ma wiecej niz 5 procent tluszczu- to ten niemiecki pewnie tez ci nie bedzie smakowal bo wg mojej mamy smakuje jak plastik ;D
Wszyscy mówią mi - kiedyś przyjdą lepsze dni, ktoś na dobre zmieni mnie, czekam na ten dzień

Offline Adiana

• Agnieszka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3815 dnia: 7 Grudnia 2010, 13:11 »
Ja kupuję "Hit z Ryk" najbardziej odtłuszczony jaki trafiłam - 13% i mi bardzo smakuje....waga nadal spada a w zasadzie kończę 3 fazę pojutrze.

Offline suprynka

• maniak
  • data ślubu: 07-08-2010
« Odpowiedź #3816 dnia: 7 Grudnia 2010, 13:14 »
No 3 faze koncze 23 grudnia. Waga z dzisiaj 55,4 kg. Masakra jak leci! I to w 3 fazie. Dziewczyny o jakim makaronie mowicie w III fazie? To można jesc makaron, czy traktujecie go jako uczte...a nie chyba w ksiazce bylo napisane ze mozna 2 razy w tygodniu makaron/ryz/ziemniaki.

Offline Adiana

• Agnieszka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3817 dnia: 7 Grudnia 2010, 13:21 »
Produkty skrobiowe. Ja kupiłam w tesco pełnoziarnisty i od razu polecam ten "nietescowy", bo są takie ichnie i inne, ten inny szybciej się gotuje i jest smaczniejszy. I ja go jem codziennie - moje niedoczytanie a mimo tego nie mam problemów z utrzymaniem wagi...

O ziemniakach to czytałam, że w jednej książce są jako okazjonalne a w "Metodzie..." sa zakazane. I w tej drugiej była dozwolona kus kus chyba ??? Więc u mnie ziemniaki były w uczcie.

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #3818 dnia: 8 Grudnia 2010, 12:36 »
Od poniedziałku jestemna III fazie. W nd i pn waga wskazywała 65,9 a dziś już jest 66,4! Dziś mam proteinowy dzień, więc mam nadzieję, że ta waga spadnie, ale kurcze! Nie podoba mi się to, że rośnie!

U Was też tak było?

Offline Ania1234

• uzależniony
« Odpowiedź #3819 dnia: 8 Grudnia 2010, 12:50 »
U mnie na razie waga spada... Dziś było 50,3 kg, a na III fazę przeszłam z wagą 50,6 kg. Niby nie dużo, ale spada. Mąż już na mnie krzyczy... :(

Nawet mi kazał wziąć do kawy czekoladkę, ale powiedziałam, że trzymam się reguł i nie będę podjadać :)

Proteiny mam dopiero jutro.

Offline Adiana

• Agnieszka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3820 dnia: 8 Grudnia 2010, 14:16 »
U mnie na początku spadł 1 kilogram, dzisiaj nadal waga niższa niż przed ucztą o 200 gram. Ale wszystko do nadrobienia, spodziewam się @ na dniach  ::)

Offline adusiaxxx

• maniak
  • data ślubu: 12.04.2008
« Odpowiedź #3821 dnia: 8 Grudnia 2010, 18:56 »
A ja wpadłam się pochwalić moim dukanowym wynikiem  ;D Dziś mija miesiąc jak jestem na diecie i na wadze 7,5kg mniej  :Najlepszy: :Najlepszy: :Najlepszy: Nie wiem czy to ogólnie dobry wynik ale jak dla mnie to ogromny sukces! Nie spodziewałam się że waga tak szybko spadnie tym bardziej że jem dużo, nie chodze głodna i dogadzam sobie dukanowymi przysmakami  :P

Poza tym dzięki dukanowi zaczęłam gotować i piec, co nigdy nie było moją mocną stroną i raczej mąż rządził w kuchni, a teraz jestem mitrzynią  8)
Oczywiście w moje ślady poszło już pół rodziny i wszyscy się dukanują i chudną  :P

Offline Adiana

• Agnieszka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3822 dnia: 8 Grudnia 2010, 20:26 »
To bardzo dużo. Zwłaszcza, że to tylko miesiąc czasu ??? Ja schudłam dwa kilogramy i widać to   :o

Offline suprynka

• maniak
« Odpowiedź #3823 dnia: 8 Grudnia 2010, 21:13 »
U mnie w 5 tygodni poszło prawie 4 kg. A ciuchy mi leca z tyłka ;). Ja też wiele dukanowi zawdzięczam ;). Super się czuję, także psychicznie. Dzisiaj waga 55,5 kg i 2 kg spadły mi na III fazie właśnie. Także fajnie. Jeszcze 2 tygodnie i koniec, choć jakoś się nie męczę na diecie.

Offline adusiaxxx

• maniak
  • data ślubu: 12.04.2008
« Odpowiedź #3824 dnia: 8 Grudnia 2010, 21:27 »
Jeśli to dużo to się cieszę  ;D Zrzuciłam wszystko co zostało mi po ciąży i może dlatego tak szybko poszło :) i jeszcze mam 2 kg na minusie  ;D

Ale to jeszcze nie jest szczyt moich marzeń jeszcze z dycha mi się marzy  :Serduszka:

Offline suprynka

• maniak
« Odpowiedź #3825 dnia: 8 Grudnia 2010, 23:34 »
No to super, wytrwałości w takim razie! Ja dzisiaj musialam sie elegancko ubrac i wzielam ubrania sprzed ciąży i wszystko mi spadało. Poszłam jak sierota. Ale jaka szczesliwa! ;)

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #3826 dnia: 9 Grudnia 2010, 11:23 »
U mnie po wczorajszej protośrodzie waga wróciła do wyjściowej 65,9 kg. Ciekawe jak to będzie się dalej kształtować.

Czy pijecie na III fazie herbaty owocowe?? Ja jak narazie wciągam zwykłą do śniadania a potem w ciagu dnia jeszcze z 2 czerwone, ale się zastanawiam jak to jest z owocowymi.

Offline Precelek

• Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2011
« Odpowiedź #3827 dnia: 9 Grudnia 2010, 11:42 »
ja dzis 14 dzień na Dukanie, póki co 4,6kg mniej. Dwa razy mi sie waga zatrzymała raz na dwa dni, przed końcem uderzeniówki i pierwszy dzień PW i w teraz 300g spadło przed dwa dni. Jestem tuż przed okresem, więc i tak cieszę się, że cokolwiek, chociaż wolę ja codziennie jest 300-400g mniej.
powiem szczerze, że wolę Pw niż P, lepiej waga spada, potrawy są smaczniejsze.
Jeszcze 3kg i idę na poszukiwania sukienki :)

Never run faster than your guardian angel can fly ....

Offline franekkimono
  • bywalec
« Odpowiedź #3828 dnia: 9 Grudnia 2010, 21:19 »
oj dziewczynki każdy kg to sukces. ja pokochałąm diete dukana. pierwszy raz moge jesc to co naprawde mi smakuje. waga spada, ja jestem uśmiechnieta. poprostu marzenie :)

Offline myszkasc

• Chuck Norris
  • Moje niebo na ziemi...
« Odpowiedź #3829 dnia: 11 Grudnia 2010, 09:31 »
To ja się pochwalę, dzisiaj mija 2 tygodnie jak rozpoczęłam moją przygodę z Dukanem i waga pokazała -5kg, a wymiary: talia -6cm, brzuch -6cm, biceps -2cm, udo-2cm, biodra -2cm, piersi -1cm, łydka -1cm.
A to raptem 1/4 wagi za mną :)
Dzisiaj w nagrodę pulpeciki w sosie koperkowym :)

Offline madzia_n

• Chuck Norris
  • data ślubu: 22 sierpnia 2009
« Odpowiedź #3830 dnia: 11 Grudnia 2010, 11:02 »
Melduję się po dłuższej nieobecności :) Ja już w Polsce, ależ tu ciężko trzymać dietę ;) Ale nie przytyłam, pilnuję się dzielnie :)
Jedynym problemem jest to, że moja waga pokazuje zamiast 52kg - 56 kg ::) W Irlandii wagi inaczej ważyły. Oboje z mężem nagle ważymy 3 kg więcej. A ważyłam się wieczorem przed wyjazdem z Irlandii(51,2kg) i tuż po przylocie do Polski rano(55,5 kg). Jedna noc, podczas której nic nie jedliśmy - niemożliwe, byśmy przytyli ;)
Muszę pogodzić się z tymi cyferkami na wadze ;) Ale z tego wychodzi, że zamiast z 62 kg początkowych, to schodziłam z 66 ::) O matko...

Offline Ania1234

• uzależniony
« Odpowiedź #3831 dnia: 11 Grudnia 2010, 11:54 »
Cześć Madziu! I jak w Polsce?  :D  Lepiej, fajniej? ;) Co do wagi, to nie pomyślałaś, że może waga w domu jest zepsuta? Zważ się na kilku, wtedy będziesz

miała pewność :) U mnie dziś waga pokazała 50,7 kg, waha się na III fazie tak od 50,3 kg do 50,8 kg...

Offline wiśniowa

• forumowy
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.05.2009
« Odpowiedź #3832 dnia: 11 Grudnia 2010, 12:04 »
dziwne że taka różnica jest, może spróbuj na jakiejś innej wadze  ::) a jak Ci Madziu w Polsce?  :)

dziewczyny gratuluję spadków  :brawo_2: :brawo_2: :brawo_2:

Offline madzia_n

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3833 dnia: 11 Grudnia 2010, 12:23 »
Ważyłam się na kilku wagach dziewczyny. I w Irlandii(na dwóch) i w Polsce - tu sprawdziłam aż na 4 różnych wagach. I wszędzie tyle samo.
Aniu zazdroszczę tej wagi! :)
Wiśniowa w Polsce rewelacyjne, bardzo się cieszę że wróciliśmy. Jest troszkę bieganiny ale już prawie się zaaklimatyzowaliśmy :)

Offline madzia_n

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3834 dnia: 11 Grudnia 2010, 12:24 »
W Irlandii to w sumie na 3 się ważyłam, bo wskoczyłam na wagę jeszcze na lotnisku ;) I było 53 kg - wiadomo, zimowe ciuchy miałam na sobie.

Offline maggi-80

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19-06-2010
« Odpowiedź #3835 dnia: 12 Grudnia 2010, 12:25 »
Ja dziś robię nugetsy na obiadek  ;D

Offline franekkimono
  • bywalec
« Odpowiedź #3836 dnia: 13 Grudnia 2010, 11:31 »
dziewczyny orientujecie sie moze czy dozowlona jest szynka z indyka sokołów bo nie wiem czy kupić

Offline frania1977
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 2012
« Odpowiedź #3837 dnia: 13 Grudnia 2010, 12:29 »
Cytat: ricardo link=topic=19956. msg1396794#msg1396794 date=1288196436
A jakie Wy macie kakao? Chodzi o takie prawdziwe - prawdziwe a nie o takie np nesquick co?
ja mam prawdziwe kakkao w proszku firmy decomoreno, jest super, i nie ma żadnych złych dodatków jak nestłik

Offline frania1977
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 2012
« Odpowiedź #3838 dnia: 13 Grudnia 2010, 12:37 »
Cytat: *Magda* link=topic=19956. msg1172173#msg1172173 date=1266317618
A to przekopiowane z książki podstawowe informacje o diecie
ja zanim rozpoczęłam dietę dukana to zrobiłam sobie test, bp dzieki niemu wiedziałam ile czasu ma trwać każda z faz diety i kiedy mniej więcej osiągnę swoją idealną wagę.
Duzxym problemem było to, że mój enlisz jest słaby, a test dukana jest po angielsku i francusku.  Na szczęście na jakimś blogu znalazłam wersje polską, hxxp: dietadukanablog. pl/dieta-dukana/test-dukana/test dukana

" DIETA PROTEINOWA -Protal ( proteiny +naprzemienne, franc.  proteines + alternatives) nie jest zwykłą dietą , lecz kompletnym planem utraty masy ciała , nierozerwalną całością , którą w całości przyjmujemy lub odrzucamy .  Składa się z czterech następującyh po sobie etapów:

Protal 1

Faza ataku prowadzona za pomoca diety czysto proteinowej pozwala na efektowny start przynoszący niemal tak błyskawiczne rezultaty jak głodówka lub dieta oparta na proteinach w proszku, ale bez ich wad i niebezpieczeństw.

Protal 2

Faza równomiernego rytmu utraty wagi opiera się na naprzemiennej diecie proteinowej, która pozwala szybko dojśc do upragnionej wagi.

Protal 3

faza utrwalenia uzyskanej wagi i niedopuszczenia do pojawienia się efektu jojo , szyli szybkiego ponownego przybrania na wadze, to okres w którym należy być szczególnie ostrożnym.  Trwa dziesieć dni na każdy utracony kilogram.

Protal 4

Faza definitywnej stabilizacji opiera się na prostej zasadzie , niezbędnej, by zachować uzyskaną wagę: jeden dzień ścisłej diety proteinowek w każdy czwartek do końca zycia.  Zalecenie ostre i niepodlegające żadnym negocjacjom, ale wystarczająco skuteczne i precyzyjne, aby można je było zaakceptować na tak długi czas.

MEMENTO KURACJI UDERZENIOWEJ

W tym okresie trwającm id jednego do dziesięciu dni możecie żywić się ośmioma kategoriami produktów wymienionych poniżej.
Z tych osmiu kategorii możecie dowolnie wybierać to, na co macie ochotę, beż żadnych ograniczeń i o każdej porze dnia.
Wolno wam również te produkty dowolnie ze sobą łączyć.
Zasada jest zatem prosta i nie podłega dyskusji: wszystko , co jest wymienione na zamieszczonej poniżej liście jest całkowicie dozwolone, a to, czego na niej nie ma , jest zakazne, zapomnijcie o tym na razie , wiedzac, że w niedalekiej przyszłości pokarmy te wróca do waszego jadłospisu.

-chude mieso: cielęcina, konina, wołowina z wyjątkiem antrykotu i rozbratla z koscia, wszystko na gillu lub pieczone w piekarniku bez dodatku tłuszczu
-podroby: watroba, cynadry, ozór cielęcy lub wołowy (czubek)
-wszystkie ryby, tłuste, chude, o białej lub niebieskiej skórze, surowe, pieczone, wędzone lub gotowane
-owoce morza (skorupiaki i mięczaki)
-drób oprócz kaczki i bez skóry
-chuda szynka, chude wędliny indyka, kurczaka lub wieprzowe
-jaja
-chude produkty nabiałowe
-póltora litra wody z małą zawartością soli mineralnych
-środki wspomagające : kawa, herbata, herbatki ziołowe, ocet, zioła, przyprawy, korniszony,cytryna (nie jako napój), sól i musztarda (umiarkowanie)

Poza środkami wspomagającymi i ośmioma poprzednio opisanymi kategoriami, nie wolno wam jeść NIC INNEGO.
Produkty, które nie są wymienione na tej liscie, są zabronione w fazie kuracji uderzeniowej.
Skoncentrujcie się na tym, co jest dozwolone i zapomnijcie o reszcie.
Urozmaicajcie wasz jadłospis, jedząc te produkty po kolei lub dowolnie je mieszając, i zawsze pamiętajcie, że możecie bez obaw korzystać ze wszystkich figurujących na liście składników .

MEMENTO KURACJI O RÓWNOMIERNYM RYTMIE ODCHUDZANIA

Zachować wszystkie dozwolone w kuracji uderzeniowej produkty i dodać, bez zadnych ograniczeń co do ilości, godziny spożywania czy sposobów łączenie następujące surowe lub gotowane warzywa:
pomidory, ogórki, rzodkiewki, szpinak, szparagi, pory, zieloną fasolkę, kapustę, grzyby, seler,fenkuły,wszelkie zielone sałaty łącznie z cykorią, boćwinę, bakłażany, cukinię, paprykę, a nawet marchew i buraki pod warunkiem , że nie będą podawane do każdego posiłku.  Podczas trwania tej fazy stosować naprzemiennie okres protein z warzywami i okres protein bez warzyw, aż do osiągnięcia ustalonej wagi.

MEMENTO KURACJI POZWALAJĄCEJ NA UTRWALENIE WAGI

Czas trwania kuracji przejściowej oblicza się zależnie od wielkości utraconej wagi : dziesięć dni nowej diety na każdy utracony kilogram.
Jeśli straciliście 20 kg, trzeba ją stosować przez okres wynoszący 20 razy dzisięc dni, co stanowi dwieście dni, czyli sześć miesięcy i dwadzieścia dni, a 10 kg oznacza sto dni.  W ten sposób każdy łatwo obliczy czas dzielący go od ostatecznej stabilizacji.
Podczas fazy utrwalania wagi należy jak najściślej stosować się do diety pozwalającej na spożywanie następujących pokarmów:

-pokarmy proteinowe fazy uderzeniowej
-warzywa kuracji równomiernej
-jedna porcja owoców dziennie, oprócz bananów, winogron i czereśni
-2 kromki pełnoziarnistego chleba dziennie
-40 gramów sera
-2 porcje produktów skrobiowych tygodniowo
-udziec jagnięcy lub pieczeń z polędwicy wieprzowej

Jako ukoronowanie kuracji mamy jeszcze:
-dwa odświętne posiłki w tygodniu

Oraz obowiązkowo i bezwarunkowo
-jeden dzień ścislej diety proteinowej (kuracja uderzeniowa) w tygodniu -niewymienny i bezdyskusyjny

MEMENTO KURACJI OSTATECZNEJ STABILIZACJI

Przejść do normalnego sposobu odżywiania się podczas sześciu dni w tygodniu, zachowując dobre nawyki nabyte podczas kuracji, i stosować co czwartek lub, jeśli to niemożliwe, w środę lub piątek jeden dzień czystych protein (kuracja uderzeniowa) w sposób regularny, ścisły i przez całe życie.
Spożywać codziennie 3 łyżki stołowe otrąb owsianych.
Zaniedbanie tych dwóch zasad, stanowiących jeden z filarów planu Protal, to gwarancja odzyskania całej utraconej wagi w niedalekiej przyszłości. 

Offline Precelek

• Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2011
« Odpowiedź #3839 dnia: 14 Grudnia 2010, 09:51 »
Dukam juz 20 dni, tak jak spadło 5 kg tak stoi od 3 dni :( wachneło sie o 200g w dół a pozniej o 100g w górę :(  co zrobic zeby ruszyło? jakies podpowiedzi?

Never run faster than your guardian angel can fly ....