Autor Wątek: Natalka i Dominiś - Ricardowe dzieciaczki  (Przeczytany 673162 razy)

Offline hania3033

• Chuck Norris
Odp: Natalka i Dominiś - Ricardowe dzieciaczki
« Odpowiedź #13290 dnia: 2 Lipca 2013, 09:12 »
U mojej babci i ciotki na wsi rośnie tyle czereśni w sadzie, że całą wieś spraszała żeby sobie rwali ;D Moja mama akurat u nich  była to sobie narwała, porobiła kompotów i dżemów, więc coś tam mi skapnie :) Ale świeże to świeże... Mogłabym jechać sobie narwać, ale 90 km w jedną stronę to jednak trochę daleko... ::)

Offline Adiana

• Agnieszka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 14.06.2008
« Odpowiedź #13291 dnia: 2 Lipca 2013, 09:13 »
Ty Monika to właź na drzewo :D

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #13292 dnia: 2 Lipca 2013, 09:24 »
Aga no wtedy to chyba pelzal sobie? Już taki leżący to on nie był :-)

Czereśnie pycha! Ja bym mogła poskakać po drzewie ale mam lęk wysokości to zaraz bym była ledwo żywa. Wejść to może i bym weszła, gorzej byłoby z zejściem ;-)

Offline Adiana

• Agnieszka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #13293 dnia: 2 Lipca 2013, 09:26 »
Zdaje mi sie, że grawitacja by pomogła w razie czego :D

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #13294 dnia: 2 Lipca 2013, 09:39 »
Wiedziałam, że na Twoją dobrą radę zawsze mogę liczyć :-p

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 16.09.2006
« Odpowiedź #13295 dnia: 2 Lipca 2013, 09:41 »
Adiana spoko nie po takich drzewach czereśniowych sie w młodości chodziło :D

Offline Adiana

• Agnieszka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #13296 dnia: 2 Lipca 2013, 13:08 »
Ja to głównie po wierzbach :D

Patrycja, no ale taka prawda, wleźć zawsze jest trudniej, zejść na dół prosta sprawa :) sama wczoraj o mało nie zeszłam za szybko na dół gdy sie pode mną złamała gałąź  ;D

Offline aadaa

• Ada
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06/09/2008
« Odpowiedź #13297 dnia: 2 Lipca 2013, 23:11 »
dobra kobieto, na pewno Ci c&a w rzutach wynagrodzi  ;) to może i mi podrzucisz reklamówkę? z czereśniami znaczy się :P
Złapałam się na pyszne czeresnie. Dziękuje Adiana za wielka torbę.
B .: 02/06-2010    K.: 20/06-2012

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #13298 dnia: 3 Lipca 2013, 09:36 »
Adiana jak pod Tobą złamała się gałąź to podemna chyba by się całe drzewo połamało ;-)

Dziś Dominik zrobił mi pobudkę o 5:30... Tzn biorąc pod uwagę że spał całą noc to nie jest źle. Wcześniej jak zjadł przed snem 240ml mleka to budził się między północą a 2 na mleko, a wczoraj zjadł najpierw kaszę a potem mleko.CChyba brzuch był w końcu najedzony. Rano już mu mleka nie dawałam po tej 5, ale teraz nie wiem. Może dawać, to będzie jeszcze spał?

Druga sprawa to Natalka. Jak Wasze dzieciaki oduczyly się nie sikac w nocy? Natalka na noc miała pampersa, no i przedwczoraj powiedziała że ona już śpi bez pampersa. Ale - sikała. No i co teraz robić? Myślałam że z czasem dziecko same przestaje sikac w nocy, zwłaszcza że ona już ponad rok bez pampersa w dzień. A tu nie, nadal sika. Wie, że trzeba wstawać ale jak już zaśnie to śpi. I albo sika i śpi jak kamień albo się budzi z płaczem bo ma mokro. Co tu teraz zrobić? Na wieczór nie dawać tak pić? Czy może na początek kupić te pieluchomajtki na noc?

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #13299 dnia: 3 Lipca 2013, 09:48 »
a może Dominik budzi się z przyzwyczajenia? po skończonym roku ja odstawiłam całkowicie od piersi, na noc dawalam mleko z kleikiem, żeby bardziej zapchać brzuszek, potem zamiennie samą kaszkę taka na noc, na początku dzieci budziły sie z przyzwyczajenia, ale dostawały tylko wodę do picia i sie uspokajały (więc na pewno nie były glodne), z czasem od tej 20 do 5-6 rano przesypiały całą noc...
co do Natalki miałam podobny problem z Wiki, jak miala ok 2 lata 2 miesiace  już nie potrzebowała pampersa na dzien i na noc tez nie chciała, bo przeciez jest duża dziewczynka...wysadzanie w nocy nic nie dało, bo i tak nie sikała (z synem ten numer przeszedł i po 2 miesiącach wysadzania albo sam się budzil albo wytrzymywał całą noc), a nad ranem pielucha pełna (bo jak mocno zasnęła to na śpiocha zakladałam), od jakiegos czasu min godzinę przed snem nic nie pije, przed samym snem zawsze cos na nocnik zrobi i do 6 rano wytrzymuje (oczywiscie na wszelki wypadek daje podklady, sa  np w rossmanie, ale na razie suche)

Offline Adiana

• Agnieszka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #13300 dnia: 3 Lipca 2013, 09:50 »
Nigdy nie wiedziałam jak doradzić w takiej kwestii, bo moja córa miała po nocy suchego pampersa jak miała dwa lata skończone i w tym czasie zabrałam jej pampersy na dzień. Może zacznij od niepojenia wieczorem i wizyty obowiązkowej w wc. Niektórzy wysadzają dzieci w nocy przez sen, ale według mnie to bez sensu, bo dziecko nie jest świadome, że wstało zrobić siku, to takie obejście systemu mokrego łóżka, bo nie o to chodzi by wstawać za dziecko a aby ono się nauczyło budzić czy trzymać mocz gdy poczuję potrzebę.

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #13301 dnia: 3 Lipca 2013, 09:59 »
No właśnie dziś muszę pojechać po te podkłady bo mi się skończyły i podkladalam reklamówkę dużą i na to ręcznik co by nie przecieklo nic :-)

Przed snem Natalka do kolacji wypija szklankę herbaty, no chyba że jest gorąco to pije więcej.

A myślicie że takie pieluchomajtki na noc mają sens?

Jej się kilka razy zdarzyło mieć suchą pieluchę czy obudzić się na siku... Przeważnie pampers jest pełen że hej. Myślałam że z wiekiem to samo przechodzi a tu nie. Nie chcę już czekać, ale nie chce mieć wszystkiego oszczanego w nocy :-) ciepło jest to o tyle dobre.

Dominik jest głodny... Dawałam mu pić to zasypiał na 2 minuty i ryk. I tak przez jakiś czas. Dostał mleko to zasnął od razu normalnie.

Offline Adiana

• Agnieszka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #13302 dnia: 3 Lipca 2013, 10:16 »
Głodny jest :D Piciem nie da się oszukać Cwaniak jeden.

Patrycja a czym się różnią pieluchomajtki od pieluchy ? Jak nasika to ma tak samo komfortowo ?
Musisz się zastanowić nad tym co teraz jest istotniejsze, czy suche i bezpieczne łózko czy ona ma sie szybciej oduczyć ?
Cały czas się zastanawiam czy stworzenie dziecku mało komfortowych warunków do spania czyli np. wsadzenie pieluchy tetrowej, aby poczuła, że mokro i niefajnie, jest dobrym rozwiązaniem, czy to może pomóc jej w tym. Niby bez pospiechu i dać dziecku czas, z drugiej strony, żeby nie przegapić momentu gdzie czas był potrzebny bo tak emocjonalnie dojrzewało do tego a stało się jego własną wygodą - czyli weszło nam na głowę i sika pod siebie bo ma pieluchę czyli, że można.

Ja bym chyba poszła torem - zabezpieczać łóżko i niekoniecznie umilać dziecku sikanie pod siebie, ona ma już prawie 3,5 roku, chyba nie skrzywi to jej psychiki jak np. i niespełna dwulatka by mogło ???

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #13303 dnia: 3 Lipca 2013, 10:26 »
Pieluchomajtki chyba są mniej chłonne - mniej sikow wytrzymają i chyba zaklada je się jak majtki. Tak myślę.

No chyba to.pociagne zwłaszcza że ona sama nie chce pieluchy. Trudno, najwyzej będę co jakiś czas pościel przebierać, ale może się nauczy...

Offline Adiana

• Agnieszka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #13304 dnia: 3 Lipca 2013, 10:29 »
No kiedyś będzie musiała, zabezpiecz łóżko i walczcie. Porozmawiaj tez z lekarzem - może badanie moczu i usg pęcherza ? A w ciągu dnia często sika ? Jak syn miał takie problemy kilka lat temu to lekarz zaczął od tych badań, potem padło na jego lenistwo - pogonilismy go i przestał się zapominać.

Offline japcio

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009
« Odpowiedź #13305 dnia: 3 Lipca 2013, 10:29 »
Jak Wasze dzieciaki oduczyly się nie sikac w nocy?

U nas wygląda to tak. Kładziemy Olę spać bez pieluchy. Już od dawna. Wiadomo, pod prześcieradłem jest folia.
Po dwóch, trzech godzinach od zaśnięcia wyciągamy ją z łóżka - BEZ budzenia. Sadzamy na śpiocha na nocnik - rany, jak ona wtedy śmiesznie wygląda :) Jak taki mały pijaczek :) Gada coś do siebie :) Robi siku i odkładamy ją do łóżka. Rano budzi się i  ma sucho.
Czasem, jak nam chce się spać, nie sadzamy jej na nocnik i rzadko kiedy zasiusia wyrko. Zazwyczaj wytrzymuje do rana.

My mamy inny problem. Ola nie chce sikać w krzaki. Jak idziemy na spacer i jest bez pieluchy to ma opory, żeby sikać na trawę. Ale chyba pomału przełamuje się....

Offline Adiana

• Agnieszka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #13306 dnia: 3 Lipca 2013, 10:38 »
Bo damy nie leją po krzakach :D

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #13307 dnia: 3 Lipca 2013, 11:06 »
A co Wy zakładacie pod prześcieradło? Te podkłady z rossmanna czy ceratę (widziałam, że jest taka specjalna) czy jeszcze jakoś inaczej?

U nas raczej wysadzanie na śpiocha by nic nie dało, a raczej by zaszkodziło. Cały blok usłyszałby ryk Natalki. Tak wyraża swoje niezadowolenie, że ktoś jej przeszkadza w spaniu.

Co do częstotliwości sikania to zależy ile wypije ;) A na co te badania mają być? Co one pokażą?

Offline japcio

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009
« Odpowiedź #13308 dnia: 3 Lipca 2013, 11:10 »
My stosujemy ceratki. Takie za kilka zł (2-3 zł chyba). Można kupić na sali w tesco czy innym hipermarkecie.

Offline Adiana

• Agnieszka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #13309 dnia: 3 Lipca 2013, 11:20 »
A sama nie wiem, lekarz podejrzewał, że może jakaś bakteria jest w pęcherzu i dlatego przestał trzymać, albo cokolwiek innego.

I my nie mamy nic pod prześcieradłem. Do łóżeczka tego pierwszego miałam zwykła ceratkę za kilka złotych kupowaną razem z wyprawką.

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #13310 dnia: 3 Lipca 2013, 11:38 »
No ale skoro w dzień trzyma to chyba ok. Bo jakby była bakteria to i w dzień by nie trzymała, nie?

Zwykłe ceratki, chyba wiem o jakiś piszecie. I na to tylko prześcieradło i tyle? Ja bym chyba jeszcze ręcznik na to kładła... Napewno taniej wyniesie niż te podkłady z rossmanna :)

Offline madzia_n

• Chuck Norris
  • data ślubu: 22 sierpnia 2009
« Odpowiedź #13311 dnia: 3 Lipca 2013, 11:40 »
hm córka mojej kuzynki tak miała... też jakoś ponad 3 latka i w nocy sikała dużo... przeszło jej samo z czasem ::) nie wiem z czym to ma związek.
Nam Dominik już hoho od dawna nie je w nocy... Zdarzy sie może raz na 2, 3 miesiące że się przebudzi głodny, ale tak to nawet jak się przebudzi czasem to zasypia. Zazwyczaj, mam wrażenie, budzi go jakiś koszmar czy cuś :P i potrzeba tylko żeby przyjść do niego, położyć, wyjść i zasypia. Zresztą on w ogóle bezproblemowy jeśli o spanie chodzi, jest. Wieczorem zasypia w ciągu 2, 3 minut, bez niczego odłożony do łóżeczka...
Ale na bank by się nie dał wysadzić w nocy, od razu by się obudził :P
Ricardo a Ty te czereśnie młodemu dajesz bez skórki czy jak?

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #13312 dnia: 3 Lipca 2013, 11:58 »
Dawałam mu ze skórką ale bez pestek ;) brzuszek go nie bolał, jedynie co to chyba skórki wychodziły mu w kupce ;)

Offline kurczaczek83

• Chuck Norris
  • Igorek ur. 24.01.2014
  • data ślubu: 24.12.04
« Odpowiedź #13313 dnia: 3 Lipca 2013, 12:51 »
Czereśnie uwielbiam :D

Wiesz moja mama nie mogła siostry oduczyć w nocy sikania bo sikała i potrafiła spać w mokrych, żadko się budziła i lekarka powiedziała zeby najpóźniej dać się napić dziecku do 19 i basta po jakimś czasie pomogło :D

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #13314 dnia: 3 Lipca 2013, 14:45 »
Nigdy nie wiedziałam jak doradzić w takiej kwestii, bo moja córa miała po nocy suchego pampersa jak miała dwa lata skończone i w tym czasie zabrałam jej pampersy na dzień. Może zacznij od niepojenia wieczorem i wizyty obowiązkowej w wc. Niektórzy wysadzają dzieci w nocy przez sen, ale według mnie to bez sensu, bo dziecko nie jest świadome, że wstało zrobić siku, to takie obejście systemu mokrego łóżka, bo nie o to chodzi by wstawać za dziecko a aby ono się nauczyło budzić czy trzymać mocz gdy poczuję potrzebę.

z tym, ze wysadzanie w nocy jest bez sensu i nieświadome nie do końca się zgodzę, po pozbyciu sie pampersa w dzień widziałam, ze syn wytrzymuje do ok północy (bo nawet podkład był potem obsikany) i jak ok 23 go wysadzalam, to na szczeście wrzasku nie robil, ale tak półświadomie wiedział, ze sika...po ok miesiącu sam zaczął sie budzić przed 23 i iść do łazienki, z czasem to bylo 2-3 w nocy, w końcu cała noc sucha....nie wiem, może to inaczej działa u chłopców, może wyćwiczyliśmy pewien nawyk, może to po prostu sama dojrzałość....należy tez pamiętać, ze dziecko po wpływem silnych emocji. np w przedszkolu czy na skutek jakiegoś stresu może się troszkę podsikiwać i  w nocy i w ciagu dnia, nawet jak już dawno pampersa nie nosi.....mam też znajomych, gdzie dziecko od dawna nie nosi pampersa w ciągu dnia, ale jeszcze do 4 roku życia zakładali pieluchę  (z tym, ze ono nie protestowało), bo mialo tak mocny sen, ze mogło być i cale łóżko zasikane, a ono dalej smacznie spało :)
Patrycja przede wszystkim to od Ciebie zależy decyzja, bo Ty znasz swoje dziecko najlepiej, my tu tylko możemy podpowiadać jakieś schematy postępowań u swoich dzieci, które niekoniecznie u innych muszą się sprawdzać...

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #13315 dnia: 3 Lipca 2013, 14:51 »
Dziewczyny, pamiętajcie, że dziecko "ma prawo" sikać w nocy nawet do 5 roku życia i nie ma w tym nic nienormalnego.
Ja bym zaczęła od wcześniejszej godziny kolacji i picia.
Poza tym nocne wysadzanie ma też sens.
A czy ona pieluszkę z nocy miała suchą czy po prostu sama uznała, że już nie chce w pieluszce spać ?

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #13316 dnia: 3 Lipca 2013, 19:24 »
Nie no oczywiście że pielucha po nocy jest osikana. Ona sama stwierdziła że już pieluchy nie chce.

Narazie będę próbować. Na ile starczy mi cierpliwości to nie wiem.

Zresztą teraz wyjeżdżamy gdzieś na kaszuby więc nie wiem jak to będzie. Jeśli załapie do wyjazdu to fajnie, a jak nie załapie to chyba tam będę jej pampersa zakładać bo inaczej sobie tego nie wyobrażam.

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #13317 dnia: 3 Lipca 2013, 21:21 »
Właśnie piję piwo o smaku czekoladowym. Ble... Nie kupujcie tego dziadostwa.

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #13318 dnia: 3 Lipca 2013, 21:26 »
Właśnie piję piwo o smaku czekoladowym. Ble... Nie kupujcie tego dziadostwa.
Do głowy by mi nie przyszło żeby kupić ;D

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #13319 dnia: 3 Lipca 2013, 21:29 »
Ja od poniedziałku jestem na diecie to myślałam że polacze 2 fajne rzeczy a tu kiszka.

Ale jak lubicie pić piwa smakowe to polecam Lubuskie limonkowe - piwo niepasteryzowane. Jest pyszne i inne shandy czy radlery się do niego nie umywają.