Ewcia ja bym zrobiła zwykłą z kostką. Uwielbiam z grysikiem i kalafiorem
Podaję przepis na mój ulubiony tort
"AMBASADOR" Spód :
Biszkopt - ja daję 2 opakowania podłużnych biszkoptów i nasączam alkoholem lub herbatą.
Krem:
6 żółtek
3/4 szkl mąki ziemniaczanej
1 szkl cukru
cukier waniliowy
3 szkl. mleka
2 kostki masła
bakalie: rodzynki, orzechy, migdały, posiekana gorzka czekolada,
rum
Wierzch :
Owoce : pomarańcze, banany
Tortownicę wykładamy biszkoptami i nasączamy.
Gotujemy 1 szkl mleka z cukrem waniliowym.
6 zółtek ucieramy z cukrem, mąką ziemniaczaną i 2 szkl. mleka.
Jak mleko zacznie wrzeć dodajemy masę - BARDZO DELIKATNIE I SZYBKO MIESZAJĄC!!
Zagotować ( uważać, żeby nie przypalić) bardzo szybko mieszać.
Powinno bardzo zgęstnieć.
Ostudzić.
Potem bardzo delikatnie dodawac utarte masło.
MAsę podzielić na pół. Do jednej dodac 2 łyżki kakao. Do obu posiekane bakalie i alkohol - najlepiej rum.
Przelac najpierw masę czekoladową a potem białą. Na wierzch dac owoce i galaretkę ( tężejącą) zrobioną z połowy wody. ( ja daję 2 galaretki.
Podaje link do podobnego przepisu ale ten który ja robię według mnei jest lepszy
http://www.kuchnianadatlantykiem.com/2007/01/ambasador.html