Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2940006 razy)

0 użytkowników i 2 Gości przegląda ten wątek.

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2160 dnia: 25 Czerwca 2009, 17:57 »
Ja czasem kupuję gotową puszkę masy krówkowej (oszczędzam sobie te 3h gotowania puszki ;))


Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2161 dnia: 25 Czerwca 2009, 18:08 »
Jednak troche inaczej smakuje moim zdaniem


Offline Lea

  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5537
  • Płeć: Kobieta
  • Nelcia mój kawałek nieba
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2162 dnia: 25 Czerwca 2009, 18:10 »
moim zdaniem- też. Wolę ugotować mleko :D
Życie jest jak gra planszowa...czasem ktoś stoi na twoim polu.

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2163 dnia: 25 Czerwca 2009, 18:25 »
inaczej ale na awaryjne sytuacje się nadaje, także polecam mieć skitraną puszeczkę


Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2164 dnia: 26 Czerwca 2009, 17:33 »
Zrobiłam z 2 puszek mleka i 3 paczek wafli... Przyjechali Teście... Zostało kilka na dnie pudełka. ;)
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2165 dnia: 26 Czerwca 2009, 17:58 »
A jak sie robi sernik na zimno? ;D


Morgan
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2166 dnia: 26 Czerwca 2009, 18:07 »
Ja przeważnie robie ten z torebki... albo na petitkach, albo na biszkopcie, ktory pieke sama ;) Na gore najlepiej smakuje mi jak sa truskawki i jagody ;)) No i galaretka :]

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2167 dnia: 26 Czerwca 2009, 18:20 »
A taki domowy?


Offline Gemini
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5362
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30.06.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2168 dnia: 26 Czerwca 2009, 22:00 »
Ja znów dziś piekłam bułki 8) Moja mama już zamówiła u mnie kolejne :D


Offline liliann

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 37559
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2169 dnia: 26 Czerwca 2009, 22:11 »
taki domowy to na homogenizowanym serku i żelatynie - to tak w wielkim skrócie
raz w życiu zrobiłam, ale po tym jak się nawalczyłam z żelatyną, która nie chciała się rozpuścić, a potem cały czas i wszędzie czułam jej zapach, to robię już raczej tylko z torebki
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline martulka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10275
  • Płeć: Kobieta
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2170 dnia: 26 Czerwca 2009, 23:20 »
liliann to koniecznie spróbuj zrobić sernik na zimno w TM. Wychodzi rewelacyjnie, a robi się go ze zwykłego twarogu.



Offline liliann

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 37559
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2171 dnia: 26 Czerwca 2009, 23:22 »
a przepis jest w książce? tej podstawowej?
zrobie jak czas znajdę...
Krzyś kocha serniki na zimno
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Lea

  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5537
  • Płeć: Kobieta
  • Nelcia mój kawałek nieba
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2172 dnia: 26 Czerwca 2009, 23:47 »
sernik na zimno możesz zrobić z serków homogenizowanych  z dodatkiem rozpuszczonej w niewielkiej ilości galaretką. Ja używam serków waniliowych a galaretkę wybieram jaką chcę i wtedy sernik jest w kolorze galaretki. Można się pobawić i zrobić warstwami kilka kolorów. Na spód biszkopty lub herbatniki, na wierch co kto lubi. owoce zalane galaretką, świeże owoce etc.
De sernika można dorzucić rodzynki

Najprostsza rzecz na świecie...i jaka szybka ;D
« Ostatnia zmiana: 27 Czerwca 2009, 15:22 wysłana przez Anjuschka »
Życie jest jak gra planszowa...czasem ktoś stoi na twoim polu.

Offline liliann

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 37559
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2173 dnia: 26 Czerwca 2009, 23:50 »
Lea a jaki ma smak wtedy serka czy galaretki...??
a tak z grubsza jakie proporcje galaretki i wody i galaretki do serka?
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline liliann

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 37559
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2174 dnia: 27 Czerwca 2009, 00:04 »
tak sobie poszukałam w necie i wszystkie serniki , które do tej pory znalazłam są z żelatyną, a do tej jestem uprzedzona ;D
Anitka daj ten przepisik na galaretkach :-* :-* :-* :-*


poszperałam jeszcze i znalazłam to

1 kg sera trzykrotnie mielonego
2 galaretki cytrynowe
1 galaretka wiśniowa
1/2 szklanki cukru
biszkopty
owoce
Zagotować 1/2 litra wody i 1/2 szklanki cukru. Rozpuścić 2 galaretki cytrynowe. Ostudzić. Zmiksować z twarogiem.
Powstałą masę wyłożyć na biszkopty ułożone na dnie tortownicy. Włożyć do lodówki, aby zastygło. Wierzch udekorować owocami i galaretką wiśniową.




nie ma żelatyny i jest na galaretkach  ;D ;D ;D


« Ostatnia zmiana: 27 Czerwca 2009, 00:37 wysłana przez liliann »
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Anjuschka

  • Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 10267
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 15.05.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2175 dnia: 27 Czerwca 2009, 15:23 »
Ja dzisiaj robiłam sernik na zimno, no ale poszłam na łatwiznę :) dr oetker mi pomógł :)

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2176 dnia: 27 Czerwca 2009, 17:21 »
dr oetker mi pomógł :)
Jak dobrze że jest facet, który umie robić ciasta! ;D Ja też robię z torebki i do masy sernikowej daję pokrojone brzoskwinie, na wierzch owoce i galaretkę, tylko rozpuszczoną w mniejszej ilości wody niż podają na opakowaniu.

Ja dziś poszłam na obiadową "łatwiznę" (no prawie, bo tylko z mięsem było łatwo, a że jeszcze robiłam ryż z pieczarkami i gotowaną marchewkę ;) i zrobiłam soczystego kurczaka tego z "Pomysłu" Winiar bodajże ::) . Kuraka wczoraj wieczorem przyprawiłam, a dziś do piekarnika i faktycznie jest pyszny i taki soczysty, mimo ze nie daje się ani wody ani tłuszczu do niego. :ok: 
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2177 dnia: 28 Czerwca 2009, 10:30 »
A ja wczoraj na obiad zrobiłam najzwyklejszą zapiekankę ziemniaczaną :)

Ziemniaczki, masełko, kiełbasa podsmażona z pomidorem,cebulką, czosnkiem, bukietem warzyw...później przekładanie warst sos beszamelowy, ser na wierzch... pychotka ... ja lubię na ostro więc do tego wszystkiego sporo pieprzu cayan

Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2178 dnia: 29 Czerwca 2009, 11:08 »
Ciasto budyniowo-karmelowe




Ciemne ciasto:
- 6 łyżek maki
- 6 łyżek cukru
- 6 jajek
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao

Ciasto kruche:
- 3 żółtka
- 125 g margaryny
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 100g gęstej śmietany
- 5 łyżek cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa budyniowa:
- 2 szklanki mleka
- 2 budynie śmietankowe
- 2 łyżki cukru
- 200 g masła

Ponadto:
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego

Ciasto ciemne: Jajka ubić, dodać cukier. Następnie dodać przesianą make i proszek do pieczenia oraz kakao. Wymieszać delikatnie.
Piec 20-25 minut w temp. 180 stopni do suchego patyczka.

Ciasto kruche: Z podanych składników zagnieść ciasto. Piec przez 15-20 minut w temp. 180 stopni.

Masa budyniowa: Ugotować budynie według przepisu na opakowaniu. Budyń wystudzić. Masło musi mieć temperaturę pokojową. Masło zmiksować i dodawać do niego po łyżce wystudzonego budyniu.

Mleko w puszce zalać wodą i gotować przez 3 godziny na małym ogniu.

Poskładać ciasto, najpierw ciemny biszkopt, na to masa kajmakowa, potem ciasto kruche, potem masa budyniowa, udekorować.
On 2011
Ona 2013

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2179 dnia: 29 Czerwca 2009, 12:06 »
nie masz litości kobieto
ale wygląda apetycznie ::)
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7539
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.05.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2180 dnia: 30 Czerwca 2009, 09:23 »
Mam pytanie... Jak zrobić zupę z fasolką szparagową bez wywaru mięsnego i tak, aby była jak najbardziej dietetyczna? Bez śmietan itp.  ::)
Niby wiem jak zrobić, ale może macie jakieś swoje sprawdzone patenty?  ;)


Gabiś
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2181 dnia: 2 Lipca 2009, 15:59 »
Ewcia ja bym zrobiła zwykłą z kostką. Uwielbiam z grysikiem i kalafiorem ;D

Podaję przepis na mój ulubiony tort
"AMBASADOR"

Spód :
Biszkopt - ja daję 2 opakowania podłużnych biszkoptów i nasączam alkoholem lub herbatą.

Krem:
6 żółtek
3/4 szkl mąki ziemniaczanej
1 szkl cukru
cukier waniliowy
3 szkl. mleka
2 kostki masła
bakalie: rodzynki, orzechy, migdały, posiekana gorzka czekolada,
rum

Wierzch :
Owoce : pomarańcze, banany


Tortownicę wykładamy biszkoptami i nasączamy.
Gotujemy 1 szkl mleka z cukrem waniliowym.
6 zółtek ucieramy z cukrem, mąką ziemniaczaną i 2 szkl. mleka.
Jak mleko zacznie wrzeć   dodajemy masę - BARDZO DELIKATNIE I SZYBKO MIESZAJĄC!!
Zagotować ( uważać, żeby nie przypalić)  bardzo szybko mieszać.
Powinno bardzo zgęstnieć.
Ostudzić.
Potem bardzo delikatnie dodawac utarte masło.
MAsę podzielić na pół. Do jednej dodac 2 łyżki kakao. Do obu posiekane bakalie i alkohol - najlepiej rum.
Przelac najpierw masę czekoladową  a potem białą. Na wierzch dac owoce i galaretkę ( tężejącą) zrobioną z połowy wody. ( ja daję 2 galaretki.
Podaje link do podobnego przepisu ale ten który ja robię według mnei jest lepszy  :P
http://www.kuchnianadatlantykiem.com/2007/01/ambasador.html


Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2182 dnia: 3 Lipca 2009, 13:20 »
Dziewczyny, juz wiem dlaczego ten nasz placek czasem wychodzi gęsty a czasem rzadki. To zalezy od wielkości jaj, wczoraj robiłam z takimi duzymi wiejskimi i wyszedł płynny, ale niestety utopiły sie w nim porzeczki i jagody i wyszedł lekki zakalec, ale i tak pyszny

ortografia
« Ostatnia zmiana: 3 Lipca 2009, 14:30 wysłana przez liliann »


Gabiś
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2183 dnia: 5 Lipca 2009, 11:50 »
Odkryłam nowe ciasto - rewelacyjne na lato!! i może być doskonałym tortem.

"BANANOWIEC"

SKŁADNIKI:

ciasto
Ja daję zwykłe biszkopty podłużne, ale mozna zrobic biszkopt i go nasączyć herbatą.

Masa :
1 KG BANANÓW
3 ŻÓŁTKA
3 BIAŁKA
( jeżeli jajka sa małe to dac jedno więcej)
1 i 1/2 KOSTKI MASŁA
1 SZKL. CUKRU PUDRU
3 OPAKOWANIA GALARETKI - CYTRYNOWA, POMARAŃCZOWA I WIŚNIOWA

wykonanie :
tortownicę wyłożyć biszkoptami i je nasaczyć.

Masło utrzeć z żółtkami, dodac cukier i cały czas ucierając dodawać banany. Zostawić jeden owoc do dekoracji.
Galaretkę cytrynową rozpuścić w połowie wody i ostudzić. Zmiksować z masą bananową i przelac na biszkopty. ( masa będzie bardzo rzadka)  Odstawić do stężenia na ok. 1h do lodówki.
Galaretkę wiśniową rozpuścić w połowie wody i odstawić az zacznie tężeć. Białka ubić na sztywną pianę i dodac do nich tężejąca galaretkę. Zmikosowac i przelać na mase bananową. ( musi być już zwarta żeby białka nie wsiąkły w masę banonową)
Odstwić az piana stężeje.
Galaretkę pomarańczową rozpuścić w połowie wody i odstwaić aż zacznie tężeć.  Na pianie ułoyc banany i zalać tężejącą galaretkę.
Tort nadaje się do jedzenia dopiero na drugi dzień lub po kilku godzinach stania w lodówce.

Ja galaretki robię wszystkie od razu na samym początku.

A oto efekty :



Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2184 dnia: 5 Lipca 2009, 20:08 »
wow
ale wyglada pysznie  :o
jak mi przejdzie wstret do slodkiego do sprobuje je zrobic

Morgan
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2185 dnia: 6 Lipca 2009, 10:16 »
Ja tez robie bananowca i powiem szczerze, ze czesto kombinuje ze smakiem i kolorem galaretek :D

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2186 dnia: 6 Lipca 2009, 11:03 »
wygląda apetycznie,ale ja sie boje robić ciasto z surowych jaj
tym bardziej w ciąży
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Gabiś
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2187 dnia: 6 Lipca 2009, 11:22 »
Mariola w ciąży tez bym nie robila.... no chyba że żółtka na parze ubijesz.  :)

Morgan
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2188 dnia: 6 Lipca 2009, 12:53 »
mhm a czemu boisz sie w ciazy? nie mozna?
Mi wychodza ciasta w ciazy bez problemu .... jesli o to chodzi.

Offline Gemini
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5362
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30.06.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2189 dnia: 6 Lipca 2009, 13:01 »
Dziewczyny co gotujecie w te upały ? Ja mam odrzut od mięsa przy takiej temperaturze, a jajka sadzone już mi się znudziły ;)