Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2940108 razy)

0 użytkowników i 2 Gości przegląda ten wątek.

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1890 dnia: 23 Maja 2009, 21:07 »
 ;D ;D ;D ;D
hahahaha
wiedziałam, że mu zasmakuje!

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7539
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.05.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1891 dnia: 23 Maja 2009, 22:32 »
A ja dzisiaj znowu zrobiłam ciasto z rabarbarem  ;D I znowu ręcznie  ;) Tym razem z ciepłym masłem poszło o wiele łatwiej  :D


Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1892 dnia: 23 Maja 2009, 22:53 »
Ewa, jesteś wielka
ja wczoraj robiłam - oczywiście w mikserze ;-)
wyszło suuuper.
cala rodzinka nie może wyjść z podziwu, ze piekę ciasta

Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1893 dnia: 23 Maja 2009, 23:30 »
a mi się przypomniało że czasem robę coś w tym stylu co kurczak w porach tylko zamiast drobiu są cienkie koltety schabowe posolone i popieprzone, na  to cebula i majonez,ser. Mężuś strasznie to lubi.
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1894 dnia: 24 Maja 2009, 13:40 »
Isiaczku, Twoje ciasto wyszło bombowe, dzieki za przepis. zrobiłam z rabarbarem i truskawkami


Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1895 dnia: 25 Maja 2009, 08:28 »
Jeju ja naprawdę się cieszę że ciacho smakuje. Ja też je dziś zrobię. Oczywiście z podwójnej porcji!



Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1896 dnia: 25 Maja 2009, 10:37 »
Gwiazdeczki? Co robimy dzisiaj na obiad?

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1897 dnia: 25 Maja 2009, 11:20 »
ja wczoraj zrobiłam to ciasto z rabarbarem
ponownie...

a na obiad dzisiaj?
chyba zupę z młodej kapusty?
bo mam młodą kapustę i muszę coś z nią zrobić
jakieś pomysły macie?
ostatnio zrobiłam młodą kapustę taka duszoną podaną na obiad z ziemniakami
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline mk.mika
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1781
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 6 czerwca 2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1898 dnia: 25 Maja 2009, 11:33 »
Na obiad: młoda kapustka lekko obgotowana do tego pomidor wkrojony i koperek, w bogatszej wersji mogą być jeszcze skwareczki, ale ja wolę lekką wersje i kotlecik z piersi kurczaka... już bym zjadła obiadek.  :)


Moje oczy są nadal zielone w moim oknie wciąż kwitnie nadzieja

RELACJA

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1899 dnia: 25 Maja 2009, 11:36 »
ja dziś to nie wiem ale na jutro zrobie pulpety ze szpinakiem i gotowanymi warzywami
mam przepis z odchudzającej książki kucharskiej dr bardadyna
ale w tej chwili nie pamiętam dokładnie przepisu.

a jak sie robi zupę z młodej kapusty?

Offline mk.mika
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1781
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 6 czerwca 2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1900 dnia: 25 Maja 2009, 11:40 »
Anka - jak znajdziesz przepis na pulpety to bardzo poproszę, bo uwielbiam szpinak. :D ;)


Moje oczy są nadal zielone w moim oknie wciąż kwitnie nadzieja

RELACJA

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1901 dnia: 25 Maja 2009, 11:47 »
Cytuj
a jak sie robi zupę z młodej kapusty?
jeszzce nie robiłam
ale pytałam mamę
podobno prosto
robisz wywar na jakimś mięsie, dorzucasz włoszczyznę i pokrojoną młodą kapustę i ziemniaki, do tego koperek i niby wsio
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1902 dnia: 25 Maja 2009, 11:51 »
mk.mika - napewno ci napiszę - jutro

Mariol - niby prosto...będziesz dziś robić?

Offline mk.mika
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1781
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 6 czerwca 2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1903 dnia: 25 Maja 2009, 11:53 »
A mnie wpadł taki przepis w łapki, tylko zamiast przegrzebków zrobiłabym jakieś mięsko, kurczak, albo rybka.  :D

http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/groszek/risotto_z_groszku/przepis.html


Moje oczy są nadal zielone w moim oknie wciąż kwitnie nadzieja

RELACJA

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1904 dnia: 25 Maja 2009, 12:16 »
wygląda smakowicie

a myślicie, ze konieczne jest wino? i ryż musi być do risotto czy może być zwykły?

Offline mk.mika
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1781
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 6 czerwca 2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1905 dnia: 25 Maja 2009, 12:57 »
Ja jak na jeden dzień robię rosotto to używam normalnego ryżu, z białym winem lepiej smakuje dlatego wino, nabiera fajnego smaku, w sumie jak każda potrawa do której wino dodamy.


Moje oczy są nadal zielone w moim oknie wciąż kwitnie nadzieja

RELACJA

Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1906 dnia: 25 Maja 2009, 13:15 »
ja robię danie które  jest szybkie acz dla nas PYSZNE. Piersi z kurczaka kroję w grubą kostkę i solę, pieprzę, paprykuję słodką papryką i posypuję granulowanym czosnkiem. Odstawiam na jakiś czas do lodówki żeby sie "przegryzło". Cebulę kroję w kostkę, podsmażam z dodatkiem vegetty. Mięsko podsmażam, dodaję cebulkę, wduszam czosnek i wszystko zalewam słoikiem (a zazwyczaj dwoma) sosu Uncle Bens słodko kwaśnym i jeszcze chwile podgrzewam aby było ciepłe. Podaję z ryżem.
Mmmmmmmmmmmmm pychota



Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1907 dnia: 25 Maja 2009, 13:22 »
Ja dziś nic, ale jutro postaram się zrobić zapiekanke ziemniaczaną - my uwielbiamy ;D

A wczoraj na obiadek zrobiołam rybę (a właściwie to dwie), kupiłam taka w całości wypatroszyłam, do brytwanki wsypałam bukiet warzyw mrozonych, rybę obtoczyłam przyprawa do ryb, wysmarowałam masełkiem do piekarnika na 30 minut i pychotka wyszła. Podałam z sałatką ze swierzych warzyw i pieczonymi ziemniakami - gociom i męzusiowi smakowało bardzo.

A na deser ciasto isiaczkowe tym razem z samymi truskawkami


Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1908 dnia: 25 Maja 2009, 14:37 »
Marta? A jaki masz sposób zapiekania ziemniaków?

p.s. Wiedziałam, że można na Was liczyć:) Dzisiejszy obiad mam z głowy bo teściowa nas zaopatrzyła, ale jutro będą pulpeciki w sosie pomidorowym i młode ziemniaczki :)

A w czwartek może pierogi z truskawkami?

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1909 dnia: 25 Maja 2009, 15:45 »
Uhu, pierogi to by się zjadło  ;D

zapiekam albo w piekarniku na masełku z przyprawą do ziemniaczków pokrojone na plasterki, albo w piecu w folii aluminiowej i potem dodaje do nich masełko czosnkowe.


rybkawiedenka
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1910 dnia: 25 Maja 2009, 22:05 »
Ja właśnie wstawiłam do piekarnika udka kurze w miodzie  ;D

Offline martulka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10275
  • Płeć: Kobieta
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1911 dnia: 25 Maja 2009, 22:17 »
No to Rybciu podziel się przepisem.



Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1912 dnia: 25 Maja 2009, 22:35 »
To ja wam sprzedam mój wczorajszy obiad :)

Piersi z kurczaka kroję w paseczki, wstawiam olej w frytownicy na 190 st C w między czasie robię gęste ciasto na naleśniki i przyprawiam (zawsze imbir i curry plus np pieprz cayene, czosnek w kostce, pieprz ... zależy jaki chcemy smak) Pokrojone piersi wrzucamy do miseczki z ciastem i mieszam tak żeby mniej więcej ciasto pokryło kuraka. I po kilka sztuk do frytownicy ruszając nią co nieco żeby nie przykleiło się do sitka.... chwila moment zrumienią się i są gotowe do jedzenia.

Moja mama kiedyś robiła takie paseczki na patelni w białym winie... ale ja jeszcze nie próbowałam. Mój D. się zajada takimi piersiami z kurczaka :)

Offline liliann

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 37559
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1913 dnia: 25 Maja 2009, 22:39 »
robię podobne...
u nas się to nazywa kurak w cieście....
Krzycho uwielbia
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Wercia

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7020
  • Płeć: Kobieta
  • K & M- 10 lat minęło...:))
  • data ślubu: [
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1914 dnia: 25 Maja 2009, 22:51 »
U nas tak jak u Liliann nazywamy to kurakiem w cieście 8)

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7539
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.05.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1915 dnia: 25 Maja 2009, 23:13 »
Przy okazji frytkownicy i sezonu na młode ziemniaczki  ;)

Młode ziemniaczki - muszą być malutkie i wszystkie były jednakowej wielkości myjemy dokładnie i ewentualnie grubą skórę lekko zdzieramy (ja np. czynię to druciakiem). Wrzucamy do siteczka frytkownicy na rozgrzany olej jak na zwykłe frytki. Nie pamiętam jak długo je smażę, bo zawsze sprawdzam wyciągając i próbując, ale myslę że z 20 minut to lekko - w zależności oczywiście od wielkości ziemniaka  ;) Po wyjęciu posolić i podać  ;D Sól nie przejdzie oczywiście do środka, więc po przekrojeniu/przegryzieniu można posolić - jak kto woli  ;) Skórka jest idealnie chrupiąca a w środku czeka na nas rozpływający się w ustach ziemniak  ;D Uwielbiam ziemniaki pod taką postacią  ;D


rybkawiedenka
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1916 dnia: 26 Maja 2009, 10:39 »
Kurak w miodzie
Bierzesz dowolne części kuraka (ukda, nóżki, skrzydełka), myjesz, nacierasz solą, pieprzem, ostrą papryczką i wedetą albo przyprawą do kurczaka. Polewasz miodem (ja nalałam miodu na spód miseczki i ułożyłam w nim kuraka jedną stroną), i wstawiasz do lodówki na ok. godzine. Potem przekładasz do naczynia lub na blache, z tym miodem najlepiej i pieczesz 50 min w tem 170st najlepiej z termoobiegiem. PYCHA! I jakie łatwe i szybko.

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1917 dnia: 26 Maja 2009, 10:47 »
Ja robiłam tak żeberka, ale z imbirem jeszcze, tez bardzo dobre wyszły


Offline mk.mika
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1781
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 6 czerwca 2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1918 dnia: 26 Maja 2009, 11:21 »
A jak kurczaka w cieście robię,
ale do cista zamiast mleka lub wody dodaje piwo, najzwyklejsze, dużo fajniejszy efekt tego cista jest.  :D ;D


Moje oczy są nadal zielone w moim oknie wciąż kwitnie nadzieja

RELACJA

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1919 dnia: 26 Maja 2009, 11:25 »
A ja ostatnio kupiłam wyśmienitą przyprawę pn. "kurczak w miodzie" (firmy Kotanyj czy jakoś tak), do której dodaje się tylko trochę oleju i keczup i też mi wyszło znakomite!

Kuraka w cieście chętnie bym zrobiła ale frytkownicy brak a na głębokim oleju nie lubię smażyć.

Aha. I mam super przepis na kuraka w mące.

 Kurak  - np. skrzydła lub pałki - przyprawiamy do smaku, moczymy w wodzie, w mące, znowu w wodzie i znowu w mące i smażymy na średnio głębokim tłuszczu! Rewelka!