Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2938725 razy)

0 użytkowników i 2 Gości przegląda ten wątek.

Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1830 dnia: 20 Maja 2009, 08:40 »
Na prośbę Martulki zapodaje moje ulubione ostatnio danie, wiem, ze sa tacy, którym takie wydanie porów nie pasuje, ale może ktoś akurat się skusi...

Kurczak na porach

Składniki:

*1 podwójna pierś z kurczaka
*2 pory - jasne części
*papryka czerwona w proszku
*Majonez kielecki
*50 - 100 gram sera żółtego lub mozarelki
















*sol pieprz

Wykonanie:
Piersi z kurczaka kroimy na kawałki - grubsza kostka- posypujemy papryka, pieprzem i solą i odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny (polecam na noc).
Dno naczynia do zapiekania smarujemy cienko oliwa. Pory kroimy na krążki i wykładamy na dno naczynia.

 
Na krążkach pora wykładamy kawałki kurczaka tak aby przylegały do siebie.



Mięso smarujemy majonezem (dokładnie ale nie za dużo majonezu)



Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 1 godz. 15 minut (na oko jak mieso sciete ser pieknie rozpuszczony, pory zaduszone).


Na 10-15 minut przed końcem pieczenia posypujemy całość utartym serem żółtym .


Po około 15 minutach wyciągamy:


i smacznego ;D:



To dla justyny85 merkunkowy kurczaczek


P.S. Bardzo się ciesze że smakuje wam ciasto



Offline justyna85

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8439
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 01.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1831 dnia: 20 Maja 2009, 08:56 »
dziekuje bardzo :)



Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1832 dnia: 20 Maja 2009, 10:25 »
a jak trzeba przygotwać rabarbar do tego ciasta?
myje sie go tylko? czy jakoś obiera?

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1833 dnia: 20 Maja 2009, 10:31 »
Aniu, jak nie obierzesz to się będą te włosy ciągnąć, obierz wierzchnią wartstwę, bo ona jest twarda, ja w kadżdym razie obieram do każdego ciasta.

Dzis zaczynam przygotowywać kuraka i jutro na obiadek bedzie  ;D


Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1834 dnia: 20 Maja 2009, 10:38 »
ok, dzięki
ja nigdy nie robiłam nic z rabarbarem więc proszę się nie dziwić moim pytaniom  ;)
a kroicie na mniejsze kawałki czy układacie całe "łodygi" ?

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1835 dnia: 20 Maja 2009, 10:39 »
Tak, ja też obieram, bardzo łatwo schodzi ta skórka.

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1836 dnia: 20 Maja 2009, 10:42 »
A! I ja kroję na mniejsze kawałki.

Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1837 dnia: 20 Maja 2009, 10:42 »
ja raz obieram a raz nie nie obieram rabarbaru. Najczęściej tylko go myję i odcinam końce a potem od razu kroje na kawałki i rozrzucam je na paierowym ręczniku żeby obeschły. Tylko jak mi te włosy odstają to je odrywam. Jak masz ochotę to obierz rabarbar (to w sumie fajna zabawa)

Acha i ktroję na kawałki około2 centymetrowe



Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1838 dnia: 20 Maja 2009, 12:06 »
Ja tez kroje :)

Ania nie przejmuj się, ja dopiero w tym sezonie zachwyciłam się rabarbarem i zadałam dokładnie takie samo pytanie mojemu tatusiowi kucharzowi  ;D


Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1839 dnia: 20 Maja 2009, 12:25 »
 ;D ;D ;D
dzięki za odpowiedzi
jak kupię dziś rabarbar to zrobię to ciacho

Offline Wercia

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7020
  • Płeć: Kobieta
  • K & M- 10 lat minęło...:))
  • data ślubu: [
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1840 dnia: 20 Maja 2009, 15:22 »
Ja dzisiaj zrobiłam to ciacho i potwierdzam że jest pyszneeeeeeeee ;D ;D ;D
Dodatkowo moja koleżanka z Litwy która była niespodziewanym gościem na kawie i ciachu potwierdziła że ciacho jest super 8)

Offline Anjuschka

  • Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 10267
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 15.05.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1841 dnia: 20 Maja 2009, 20:41 »
Ja dzisiaj zrobiłam znów pleśniaka - bo zero owoców do ciasta w domu.
Właśnie się upiekł i odpoczywa w piekarniku. Oby piana z białek nie opadła....

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1842 dnia: 21 Maja 2009, 07:56 »
Ja na dziś zaplanowałam kuraka wg. przepisu Rajdówki (z zupką ogonową i pieczarkami). Już go robiłam kilka razy i jest pyszny.

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1843 dnia: 21 Maja 2009, 08:16 »
zrobiłam ciasto z rabarbarem - suuuper wyszło
mam tylko pytanie - czy wasze ciasto też było taaakie gęste?
ciężko było mi je nałożyć na blachę - nie wiem czy znowu czegoś żle nie zrobiłam  >:(  ;) ;)

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1844 dnia: 21 Maja 2009, 08:44 »
Jeśli masz na myśli to ciasto od Isiaczka to mi też wyszło gęste i super się upiekło więc spoko. Nawet za 1 razem dolałam trochę mleka a by rozrzadzić  i też mi wyszło.

Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1845 dnia: 21 Maja 2009, 08:46 »
czasem tak wychodzi ale ja zawsze wtedy dolewam trochę oleju. Dolewam go tyle aby ciasto dało sie miksować mikserem. Kiedyś dolewałam mleka żeby rozrzedzić ale wtedy ciasto było bardziej suche. Olej jest najlepszy.



Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1846 dnia: 21 Maja 2009, 08:47 »
O jak widzę po poście loony to to ciacho można rozrzedzać mlekiem.  tak więc następnym razem żeby sobie ułatwić pracę dolej mleka albo oleju (albo jednego i drugiego)



Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7539
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.05.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1847 dnia: 21 Maja 2009, 08:48 »
Tak Aniu, moje też było gęste  :D W przepisie było "Wylać na blachę" a mojego się nie dało, więc myślałam, że zrobiłam coś nie tak i całe pójdzie do kosza, ale wyszło przepyszne  ;D Ja nic nie dolałam i było boskie  ;D Jak dla mnie z olejem byłoby zbyt tłuste...  ::) No i ja ciasto wyrobiłam ręcznie, bo miksera u mnie brak  ;D


Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1848 dnia: 21 Maja 2009, 09:36 »
Ręcznie  :o :o :o
uuuu dobra jesteś ;-)
ja bez miksera sie za cisto nie zabieram
no własnie - wylać na blachę - hehehe - ja rozkładałam łyżką
a moze za krótko miksowałam ?

http://www.allegro.pl/item631724480_robot_kuchenny_zelmer_fenomen_880_0_hitfv_glogow.html

spójrzcie na końcówki do tego robota - którą powinno się miksować ?
jak spojrzycie na te stojące to drugą czy trzecią od lewej strony??

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1849 dnia: 21 Maja 2009, 09:43 »
Ja używam wyłącznie nr 3 i ciasta wychodzą. Moja mama wyłącznie nr 1 i jeszcze lepsze biszkopty piecze więc zdecyduj sama :)

Ja tez bez miksera niczego nie robię  ::)

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1850 dnia: 21 Maja 2009, 09:51 »
wczoraj użyłam tej końcówki nr 2 (od lewej strrony)
a zwykle używałam tej nr 3
nr 1 to ja  mięso mielę  :)

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1851 dnia: 21 Maja 2009, 10:06 »
Uczynię dziś merkunkowego kuraka, siedzi już w lodówce i się chłodzi w przyprawach(kurak,nie merkunek) i może jeszcze zdążę isiaczkowe ciacho upichcić

Pochwalę się jutro jak wyszło  ;D


Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1852 dnia: 21 Maja 2009, 10:11 »
ciasto isiaczkowe robi się w 5 min
dasz radę

a co można jeszcze zrobić - prostego - z rabarbarem?
bo za duzo kupiłam  :)

Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1853 dnia: 21 Maja 2009, 10:27 »



Offline martulka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10275
  • Płeć: Kobieta
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1854 dnia: 21 Maja 2009, 10:29 »
Ja rabarbaru nigdy nie obieram, dzięki temu puszcza mniej soku i nie rozpada się podczas pieczenia.

A z rabarbaru dobry jest kompot. Ja najczęściej piekę kruche ciasto z rabarbarem i bezą. Już kilka razy wklejałam przepis.



Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1855 dnia: 21 Maja 2009, 10:32 »
nie mam skrobii ziemniaczanej (co to wogle jest) ???????
nie mam cukru demerara (co TO jest ???????? )

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1856 dnia: 21 Maja 2009, 10:39 »
Ania! Skrobia to zwykła mąka ziemniaczana jest!  ;D a to drugie to też nie wiem  :P

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1857 dnia: 21 Maja 2009, 10:44 »
Ania, zawsez mozna strzelić kompot,wychodzi przepyszny, mój mąż szaleje za nim


Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1858 dnia: 21 Maja 2009, 10:44 »
to jest cukier brązowy który zastąpić można zwykłym. Ale cukrzysz więcej (a najlepiej do smaku) bo demerara jest mniej słodka. A skrobia to mąka ziemniaczana



Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1859 dnia: 21 Maja 2009, 10:47 »
ja robiłam crumble bez tej kruszonki u góry. to jest taki budyń rabarbarowy. Wg mnie pyszny