Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2938606 razy)

0 użytkowników i 4 Gości przegląda ten wątek.

Offline Beacia

  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 964
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19. 07. 2008 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1410 dnia: 16 Stycznia 2009, 13:15 »
U mnie też był problem z kropelkami- tylko kilka sie pojawiło ;D ale muszę przyznać, że placuszek pierwsza klasa  :D

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1411 dnia: 16 Stycznia 2009, 13:54 »
Zainspirowana przez Tylunię wklejam przepis na ciasto (bardzo słodkie):

Biszkopt (gotowy albo mozna upiec samemu), jabłka, orzechy, smietana kremówka 36 %,galaretka cytrynowa lub agrestowa, mleko skondensowane słodzone.

Podsmażyć pokrojone jabłka na wodzie, gdy zmiękną zalać galaretką rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody (pół tego co na opakowaniu), gdy ostygną wyłożyć na biszkopt.
W międzyczasie wrzucić puszkę mleka skondensowanego do garnka z woda i gotować około 2,5 godziny na małym gazie.
gdy wystygnie wylewamy na jabłka, obsypujemy posiekanymi orzechami. Na wierzch wyciskamy ubita kremówkę, wstawiamy do lodówki. Kiedy ciasto jest porządnie schłodzone ja wykładamjeszcze na wierzch wydrylowanme wisnie, jeśli akurat mam.
Ciasto jest przepyszne, ale bardzo słodkie.


Offline bubulina
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2063
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1412 dnia: 16 Stycznia 2009, 14:21 »
Marta robie podobne ciasto tylko nie gotuje tego mleka skondensowanego tylko kupuje gotowa taka krowke:)

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1413 dnia: 16 Stycznia 2009, 14:37 »
a ja się wzięłam za bezowy torcik z bitą smietaną
zobaczymy jak wyjdzie

ale mam do was jedno pytanie dziewczyny
co oznacza hasło herbatniki degustive?
że jakie to mają być te herbatniki?bo mam je jako skladnik do jednego przepisu na ciasto
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline martulka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10275
  • Płeć: Kobieta
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1414 dnia: 16 Stycznia 2009, 14:40 »
Mariola a z jakiej okazji ten torcik?



Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1415 dnia: 16 Stycznia 2009, 14:41 »
a czy trzeba na to okazję
napatzryłam sie w necie na pyszne torciki, to i mnie sie zachciało
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline martulka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10275
  • Płeć: Kobieta
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1416 dnia: 16 Stycznia 2009, 14:54 »
Zazdroszczę zapału.



Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1417 dnia: 16 Stycznia 2009, 19:44 »
Mariolka, Zapodaj przepis na ten torcik.

Offline jagodka24

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11571
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1418 dnia: 16 Stycznia 2009, 20:16 »
mariolka digestive to ciasteczka firmy LU
takie pełnoziarniste
pewno robisz z nich spód? bo ja tez robiłam fajnie wyszedł
ja je kupilam w piotrze i pawle

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1419 dnia: 16 Stycznia 2009, 20:21 »
Torcik bezowy

składniki:
10 białek jajek
500 g cukru

białka ubijamy na sztywną pianę.trzeba ubijać dośc długo,aż piana będzie sztywna i można odwrócić miskę do góry dnem.Powoli dosypujemy cukier po troszeczku.miksujemy aż piana będzie taka błyszcząca.

na blaszce układamy papier do pieczenia i albo na nim rysujemy koła albo np kładziemy tortownicę(z odczepionym dnem) i do jej środka nakładamy pianę.Następnie zdejmujemy foremkę i mamy gotowe koło.tak robimy z dwoma plackami
następnie wkładamy do piekarnika na ok. 2 godziny w temp. ok.120 stopni.
to ma sie tak wysuszyć.
potem wyciągamy i pozwalamy wystygnąc i delikatnie odklejamy papier

kładziemy pierwszy krążek na talerz bądź paterę. na to słoik dżemu niskosłodzonego wiśniowego ale z całymi kawałkami owoców(z całymi wiśniami)i skraplamy to sokiem z połowy cytryny

na to drugi krążek bezowy i na wierzch bitą śmietaną(ja ubijam z dwóch butelek śmietany do ubijania Ramy-zawsze wychodzi ,nie ma opcji,że się nie uda śmietana)
i gotowe.

ostrzegam,że strasznie słodkie

serio to tak proste ciasto,że nie moze nie wyjśc
robiłam go juz wielokrotnie
najważniejsze to dobzre wysuszyć bezę w piekarniku, bo w przeciwnym razie będzie gumowata jak wystygnie.a ma być twarda i krucha
smacznego


tak jagodka znalazłam przepis na ciasto gdzie one mają być spodem tego ciasta
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1420 dnia: 20 Stycznia 2009, 19:06 »
dziewczyny, jutro chcę zrobić te naleślinki z żurawiną

Naleśniki z kremem mascarpone i żurawiną

 
 
Naleśniki deserowe, około 18 sztuk *:

• 3 jajka
• 2 szklanki mleka
• 2 i 1/2 szklanki mąki
• 1 szklanka wody
• 1 łyżeczka cukru
• szczypta soli
• 1 torebka cukru waniliowego
• odrobina oleju do ciasta
• olej do smażenia

Przygotowanie:
Jajka zmiksować z mlekiem. Przesianą mąkę i resztę składników dodawać stopniowo, ciągle miksując. Ciasto odstawić na 1/2 godziny. Smażyć cienkie naleśniki, smarując patelnię niewielką ilością oleju.




Krem mascarpone (do około 8 naleśników):

• 3 żółtka jaj
• 120 g miałkiego cukru lub cukru pudru
• 180 g serka mascarpone
• 250 ml gęstej śmietany 18%
• 1 łyżka soku z cytryny
• 1 słoiczek żurawiny

Przygotowanie:
Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać serek mascarpone i miksować przez około 3 minuty. Dodać śmietanę oraz sok z cytryny i ucierać jeszcze przez około 1 minutę. Włożyć na 1/2 godziny do lodówki. Na każdym naleśniku rozsmarowywać po około 2 łyżki kremu oraz po 1 łyżce żurawiny, składać w trójkąty i podawać. Więcej w BLOGU.



mam pytanie - czy mogę użyć mąki pełnoziarnistej?jeśli tak to jakiej użyć pszennej czy żytniej?chcę na maxa "wychudzic" przepis
moze jeszcze jakieś sugestie ???

Offline martulka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10275
  • Płeć: Kobieta
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1421 dnia: 20 Stycznia 2009, 19:45 »
Lepsza będzie pszenna. I nie dawaj oleju do ciasta.
I śmietanę 12%



Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1422 dnia: 20 Stycznia 2009, 20:08 »
dzięki
a może zamiast  smietany jogurt naturlany?

Offline martulka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10275
  • Płeć: Kobieta
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1423 dnia: 20 Stycznia 2009, 20:38 »
Też można. Napisz później jak wyszły, bo tez się czaję na ten przepis.



Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1424 dnia: 20 Stycznia 2009, 20:54 »
to tak zrobię ;-)
i napewno dam znać jak wyszły

jestem taka głodna, że zjadła bym je jużżżżżżżż  ;D

Offline Lea

  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5537
  • Płeć: Kobieta
  • Nelcia mój kawałek nieba
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1425 dnia: 20 Stycznia 2009, 23:17 »
aa!! miałam Wam napisać..robiła mięsko by jagodka...w święta był to schab gotowany i był pyyycha, a teraz robię karkówkę..właśnie wyłączyłam...stygnie..jutro drugi raz zagotuję i pewnie też będzie pycha..

W piątek moja siostra bierze slub cywilny i z ciach upieke na pewno mandarynkowca, rosę-to to już musi być u nas na stole, i chyba tą biedronke...
Oj już bym zjadła tego mandarynkowca..mniam..mniam
Życie jest jak gra planszowa...czasem ktoś stoi na twoim polu.

Offline mckr

  • Małgosia ;-)
  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 305
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 28.06.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1426 dnia: 21 Stycznia 2009, 12:01 »
Ja tez robiłam karkówkę według przepisu jagódki i palce lizać ;D

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1427 dnia: 21 Stycznia 2009, 17:13 »
melduję, ze naleśniki bardzo smaczne
fajne połączenie kwaśnej żurawiny i serka mascarpone na słodko

inna sprawa, że ja nie umiem smażyć naleśników  >:(

Offline martulka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10275
  • Płeć: Kobieta
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1428 dnia: 21 Stycznia 2009, 19:39 »
Anusia w takim razie będę musiała się wybrać do sklepu po żurawinę i mascarpone :)



Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1429 dnia: 21 Stycznia 2009, 19:45 »
Maciek jadł zachwycony - a myślałam, ze wersja dieteczyna mu nie zasmakuje
nadzienie z serka jest słodkie, zurawina kwaśna- super połączenie

Offline jagodka24

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11571
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1430 dnia: 21 Stycznia 2009, 21:25 »
ciesze sie ze smakowało
taki dziwny przepis z jednak

ja mysle ze fajne by bylo wsadzic to mięsko w plasterkach w galarete

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1431 dnia: 23 Stycznia 2009, 12:58 »
dziewczyny mam pytanie

jak przygotować bakłażana, zeby był mięciutki
wczoraj bylismy w greckiej knajpie i zjadłam przepysznego bakłażana z grilla z czosnkiem, pietruszką i serem feta
chciałabym zrobić takie cudo w domu ale nie bardzo co zrobić z bakłażanem - wystrczy go posolic i zostawić na 15 min i potem grilowac aż będzie miękki????

Offline Anjuschka

  • Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 10267
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 15.05.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1432 dnia: 23 Stycznia 2009, 13:06 »
Ja też soliłam i później do piekarnika lub na patelnię. Pycha.

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1433 dnia: 23 Stycznia 2009, 13:07 »
dzieki a zostawiacie na te właśnie 15 min z tż solą ???

Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1434 dnia: 10 Lutego 2009, 10:02 »
No to i ja się dołączę. Ostatnio zrobiłam pyszne ciasteczka o bardzo fajnej nazwie. Ciastka są przesmaczne (właśnie je wcinam) więc zachęcam do zrobienia ich, gdyż są prościutkie w wykonaniu. Jedyne czym urozmaiciłam przepis to posypałam jabłka cynamonem. 
Oto link do tego przepisu (nie chce mi się strasznie go przepisywać). Myślę że spodoba Wam się.

http://ciastempachnacy.blox.pl/2007/10/Cipeczki-z-jablkiem-od-Eli.html



Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1435 dnia: 10 Lutego 2009, 10:11 »
A gdyby ktoś był zaineresowany to dam tez linki do moich dwóch ukochanych blogów kulinarnych. Są tam cudne przepisy (wypróbowane przeze mnie) i przepiekne zdjęcia. W sam raz na taki dzień jak dziś. Zawsze widok pyszznego ciacha poprawia mi humor ;) Polecam


http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/

http://mojewypieki.blox.pl/html



Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1436 dnia: 10 Lutego 2009, 10:18 »
a ja dopiszę
www.kwestiasmaku.com

wypróbowałam kilka przepisów - pyyyyszne
i takie trudne do wykonania  ;)
jestem zakochana w tej stronece  :D

Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1437 dnia: 10 Lutego 2009, 11:01 »
Świetnie wyglądają te przypisy z tych stron, piękne zdjęcia
a te ciasteczka, muffinki, ciast, chleby wszystko wygląda tak słodziutko.
Jak one to robią? Wszystko takie dopracowane, staranne.
On 2011
Ona 2013

Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1438 dnia: 10 Lutego 2009, 11:26 »
Anusia-szczecin dzięki za link do stronki. Chciałam zrobić ostatnio pizzę i potrzebowałam dobrego przepisu - teraz juz mam! Dzięki



Offline justyna85

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8439
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 01.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1439 dnia: 10 Lutego 2009, 12:07 »
jesli chodzi o pizze to podaje super przepis
-2 szklanki mąki
- 250ml wody (cieplej 25 stopni)
- 25g drozdzy
- 2 małe łyzki cukru
- 1 mała łyzka soli
- 3l lyzki oleju


drozdze wyjąc  z lodówki na 1h przed rozrobieniem. drozdze rozrobic dokładnie w szklance wody, dodac sól i cukier. do miski wsypać 2 szklanki maki , wlać rozrobione drozdze z sola i cukerm. dodać 3łyżki oleju roslinnego
wygniesc ciasto do jednolitego wygladu. dodac maki lub wody w zaleznosci od potrzeby do lepszego urobienia ciasta (my tak troszke podsypujemy maka),
gdy jest juz ciasto dobrze wyrobione formuje je w jakiejs misce, nacinamy w ciescie otwory (krzyzyki) łyżka na 5-7mm dla cyrkulacji powietrza i odstawiamy w jakies cieple miejsce na 1h