Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2943167 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1380 dnia: 30 Grudnia 2008, 16:48 »
Łososia to można zawsze do koreczków uzyc jak na nic innego nie wpadniesz, ja takiego lubie najbardziej


Offline mk.mika
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1781
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 6 czerwca 2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1381 dnia: 30 Grudnia 2008, 17:23 »
Możesz zrobić tatar z łososia albo koreczki, a ja uwielbiam roladki z łososia (w środku farsz z serka almette i ramy do ubijania do tego kolorowy pieprz i szczypiorek, palce lizać, 15 min roboty a jako pierwsze znika w parę minut ze stołu i zawsze robi furorę.


Moje oczy są nadal zielone w moim oknie wciąż kwitnie nadzieja

RELACJA

Offline megan

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3559
  • Płeć: Kobieta
  • Miłość jak rewolucja - nie udaje się słabym.
  • data ślubu: 4 sierpnia 2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1382 dnia: 30 Grudnia 2008, 17:24 »
jest troche przepisow na kwestiasmaku.com np na koreczki czy roladki z lososia
ja zazwyczaj robie proste salaty - troche salaty czy rukoli, losos, oliwki, pomidor i ogorek - dressing wg uznania ;)



Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1383 dnia: 30 Grudnia 2008, 19:47 »
Dzięki, dzięki. Wpadłam na pomysł i zrobię faszerowane jaja:)
mk.mika, na tatara dobry jest surowy łosoś, ale taki był na święta i nie chce mi sie drugi raz robić, chociaż uwielbiam.

Offline mk.mika
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1781
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 6 czerwca 2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1384 dnia: 30 Grudnia 2008, 20:42 »
A ja jadłam właśnie z wędzonego łososia też tatara i był bardzo smaczny, zupełnie inaczej smakuje.


Moje oczy są nadal zielone w moim oknie wciąż kwitnie nadzieja

RELACJA

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1385 dnia: 30 Grudnia 2008, 20:48 »
To ja jeszcze takiego nie jadłam. Ale na tatara to i tak mam go za mało. Jajka i tak miałam robić z samym majonezem, a tak będzie pychotka

Offline mk.mika
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1781
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 6 czerwca 2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1386 dnia: 30 Grudnia 2008, 21:49 »
żółtko z łososiem i szczypiorek do tego, uwielbiam takie nadzienie.
Ja dzisiaj szukałam dużych płatów łososia ale ni ma wykupili, jutro mój B. ma bojowe zadanie... znaleźć łososia, bo mnie się chce roladek. ;D... i jeszcze ciasto francuskie na paszteciki... hehe ale dostaje zadanie na ostatni dzień w roku, zobaczymy czy się sprawdzi  ;D ;D ;D


Moje oczy są nadal zielone w moim oknie wciąż kwitnie nadzieja

RELACJA

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1387 dnia: 30 Grudnia 2008, 21:51 »
Wiem, że płaty są w Biedronce :)
Ja zrobię wersję bez szczypiorku, bo nie wszyscy lubią.

Offline mk.mika
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1781
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 6 czerwca 2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1388 dnia: 30 Grudnia 2008, 21:53 »
Wyślę go do Biedronki po płaty i po francuskie ciasto...  ;)


Moje oczy są nadal zielone w moim oknie wciąż kwitnie nadzieja

RELACJA

Offline mk.mika
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1781
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 6 czerwca 2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1389 dnia: 31 Grudnia 2008, 12:35 »
Rzutem na taśmę zdobyłam ciasto francuskie więc będą paszteciki, a mój B. zdobył, prawie walczył o łososia,więc będą roladki z łososia, to jakiś koszmar co się dzieje w sklepach :zdziwko:


Moje oczy są nadal zielone w moim oknie wciąż kwitnie nadzieja

RELACJA

Offline asia

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 9607
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10.09.2005r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1390 dnia: 1 Stycznia 2009, 13:03 »
mk.mika ma rację - jesli tatar z łososia to tylko z wędzonego  ;D mniam mniam

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1391 dnia: 2 Stycznia 2009, 13:10 »
To ja wam podam przepis na efektowne, ale mega łatwe ciacho- leguminka

Mleko skondensowane puszka, trzy galaretki owocowe.

Miksuje się zimne mleko, dodaje rozpuszczoną we wrzątku, ostudzoną galaretkę - dwie paczki i do lodówki na kilka godzin w jakimś pojemniku szklanym, albo w salaterkach. Jak stwardnieje to podawać w salaterkach jako deser, a jweżeli zrobiłyście w większej misce to na moment do ciepłej wody miskę, odwrócić na talerz i gotowe - polać trzecia galaretką - pychota


Offline bubulina
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2063
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1392 dnia: 6 Stycznia 2009, 10:26 »
Madziu jak robilas te jabluszka bo z checia tez sobie je zrobie bo rodzica kupilam ten prowar co ty:)

Offline bubulina
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2063
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1393 dnia: 6 Stycznia 2009, 10:33 »
dzieki w sobote jak bede u rodzicow to zrobie napewno, a co do ksiazeczki to mama ja opanowala i niemoge sie do niej dorwc wiec nawet nie wiem co w niej jest:)

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1394 dnia: 6 Stycznia 2009, 12:19 »
Myslicie że w piecu takie da rade zrobić Bo mi ochoty narobiłyscie


Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1395 dnia: 6 Stycznia 2009, 13:18 »
Ale w piecu sensie w piecu kaflowym, nie w piekarniku ;D Mam takie metalowe coś wewnątrz pieca, zaraz nad paleniskiem, tam odgrzewamy czasem obiad bo mocno grzeje - nie wiem jak to sie nazywa


Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1396 dnia: 7 Stycznia 2009, 16:10 »
ok obiecany przepis  ;D

Bułeczki drożdżowe z Nutellą


Madziq, czy ta nutella w środku jest płynna, czy robi sie taka bardziej twarda?

szukam czegoś żeby co mozna wrzucić do takich bułeczek(czekoladowego), ale żeby było twarde, takie na przykład kawałki czekolady jak w pieguskach... znacie cos takiego?

Ostatnio zrobiłam bułeczki drożdżowe z marmoladą różaną, znikneły w trzy minuty  ;D


Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1397 dnia: 7 Stycznia 2009, 16:21 »
po ostygnięciu twardnieje :)

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1398 dnia: 8 Stycznia 2009, 12:44 »
Dziewczyny, kto wie ile się gotuje szynkę w rękawie? Zamiast w piekarniku robię w garnku i nie wiem ile mam ją gotować...

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1399 dnia: 8 Stycznia 2009, 12:54 »
Czarna magia dla mnie, ale chetnie przeczytam


Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1400 dnia: 8 Stycznia 2009, 12:56 »
Martyna, ja polecam stronkę wędliny domowe znajdziesz tam sporo ciekawych przepisów i sposobów na wszelakiego rodzaju mięsiwa.


Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1401 dnia: 8 Stycznia 2009, 12:59 »
Dzięki Maja, już tam lecę :)

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1402 dnia: 15 Stycznia 2009, 21:07 »
Ja popełniłam ostatnio rosę...




Była pyszna. Szkoda tylko, że krople mi nie wyszły :P

Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1403 dnia: 15 Stycznia 2009, 21:12 »
Właśnie Rosa - mam zamiar za nią się zabrać. Jaki tam dokładnie ser dajecie?
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline jagodka24

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11571
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1404 dnia: 15 Stycznia 2009, 21:33 »
elu taki z wiaderka bedzie dobry

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline Wercia

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7020
  • Płeć: Kobieta
  • K & M- 10 lat minęło...:))
  • data ślubu: [
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1405 dnia: 15 Stycznia 2009, 22:04 »
Polecam deserek ;D ;D ;D dzisiaj zrobiłam i jest pyszny ;D ;D ;D

Deser z serka mascarpone ;D ;D ;D

Masa jabłkowa

6 kwaśnych jabłek
rodzynki
orzechy włoskie
cynamon


Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć do rondelka i podsmaż. Dodaj rodzynki (najpierw trzeba je zalać gorącą wodą, zostawić na chwilkę i odcedzić ;)) i posiekane orzechy. Dopraw do smaku cynamonem i odparuj.
Masa serowa

250 g serka mascarpone
130 g śmietanki 30%
50 g cukru pudru
sok z cytryny


Śmietanę ubij z cukrem pudrem. Dodaj mascarpone i trochę soku z cytryny. Wymieszaj.
W pojemnikach układaj na przemian masę owocową i serową. Odstaw na troszkę do lodówki.


Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1406 dnia: 15 Stycznia 2009, 22:20 »
Mnie nie pytajcie jaki serek dałam  ;D ;D ;D ;D

Był w wiaderku... więc mądra Ilonka nie wczytała sie w szczegóły... Kupiłam a potem przy wrzucaniu do miksera patrzę... a to... serek wiejski!!!!! Taki wiecie!!! Z grudkami  ;D ;D ;D Ale nie zmienił znacząco smaku rosy. Dobra wyszła. Na serio  ;D  No co?! BLONDI :)

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1407 dnia: 16 Stycznia 2009, 12:30 »
Ja kiedys tez tak zrobiłam, ale juz nier odwazyłam sie piec ciasta  ;D


Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1408 dnia: 16 Stycznia 2009, 12:53 »
Loona ja robiłam Rosę jakoś tydzien temu pierwszy raz i też mi kropelki nie wyszly, wyglądała dokładnie tak jak Twoja :) Ale ser dałam ten co trzeba  :P Ogólnie pycha ciacho :)

Offline mk.mika
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1781
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 6 czerwca 2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1409 dnia: 16 Stycznia 2009, 13:00 »
Oj pycha pycha, mojej mamie wyszły kropelki po jakimś czasie , jak już ciasto stygło sobie.


Moje oczy są nadal zielone w moim oknie wciąż kwitnie nadzieja

RELACJA