Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2937843 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1320 dnia: 17 Grudnia 2008, 09:00 »
Sprawdziłam i widzę, że nieco się różnią - niewiele ale jednak

Sernik "krople rosy"

ciasto (spód):
3 szklanki mąki
1 kostka margaryny
1/2 szklanki cukru
 2 łyżeczki proszku do pieczenia
opakowanie cukru waniliowego
4 żółtka (białka odlać do osobnej miski)

Podane składki zagnieść razem. Jeśli składniki nie chcą się dobrze połączyć, można dodać 2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego. Wylepić ciastem blaszkę posmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Odstawić.

Masa serowa:
1kg sera mielonego
1 szklanka cukru
3 całe jajka
2 szklanki mleka
2 budynie śmietankowe
sok z jednej cytryny
1/2 szklanki oleju

Na początku jajka ubić mikserem z cukrem na puszystą masę. Dodać zmielony twaróg i cały czas miksując dodawać kolejne składniki: sok z cytryny, 1 1/5 szklanki zimnego mleka, 2 budynie smietankowe rozpuszczone w 1/2 szklanki mleka oraz 1/2 szklanki oleju.
Masa jest bardzo rzadka, ma konsystencję śmietany, więc jeśli masa za bardzo pryska, można po rozmiksowaniu jajek, cukru i twarogu, resztę mieszać ręcznie trzepaczką.
Płynną masę wylać na spód.

Piec w nagrzanym do ok. 180 stopni piekarniku 45min. (masa musi być ścięta i lekko złocista)

Po 45 min. na wierzch wyłozyć białka ubite z 1/2 szklanką cukru i piec przez najwyżej 15 min.
Pierzynka z białek ma tylko złapać złoty kolorek.

Na dowód fotka



Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1321 dnia: 17 Grudnia 2008, 09:05 »
Maja a skad przypadkiem miałaś fotkę ciasta?
ty to przygotowana na wszystko jesteś... ;D
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1322 dnia: 17 Grudnia 2008, 09:15 »
Mam na fotosiku, kiedyś w wątku u siebie wkleiłam żeby pokazać jak mi te kropelki wyszły  ;)


Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1323 dnia: 17 Grudnia 2008, 09:20 »
przezorny zawsze ubezpieczony ;D
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1324 dnia: 17 Grudnia 2008, 09:24 »
A mi ta rosa nigdy nie wyszła...

Offline Elisa Day

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 376
  • Płeć: Kobieta
  • Happy together :)
  • data ślubu: 12.09.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1325 dnia: 17 Grudnia 2008, 09:26 »
Elisa Day - 5 całych jajek ubić na sztywną pianę??
Tak, CAŁE jajka wbijamy i ubijamy je ze szklanka cukru.Ta piana nie będzie taka sztywna jak z samych białek (nie próbujcie odwracać miski do góry dnem żeby sprawdzić czy sie ubiło  ;D ), ale trzeba z 5 minut poubijać, żeby wyszła taka fajna gęsta:)



 wiara, nadzieja, miłość

Offline mk.mika
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1781
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 6 czerwca 2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1326 dnia: 17 Grudnia 2008, 09:29 »
aaa, no właśnie bo ja myślałam, że najpierw ubić pianę z białek a potem dodać żółtka i je ubić wtedy  :)


Moje oczy są nadal zielone w moim oknie wciąż kwitnie nadzieja

RELACJA

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1327 dnia: 17 Grudnia 2008, 09:42 »
a w moim przepisie na Rosę nie było soku z cytryny
następnym razem wypróbuję wasz przepis

Offline Lea

  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5537
  • Płeć: Kobieta
  • Nelcia mój kawałek nieba
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1328 dnia: 17 Grudnia 2008, 10:30 »
Maju....bo ja ciasta kruchego nie lubię wyrabiac- i po prostu to co podałam- jest łatwiejsze w  wykonaniu a efekt ten sam.
Oczywiście nie trzeba margaryny rozpuszczac- i wtedy z tych składników po prostu zagnieść ciasto.

Do Rosy- np.nasza Ninka dodaje brzoskwienie z puszki ;D
Życie jest jak gra planszowa...czasem ktoś stoi na twoim polu.

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1329 dnia: 17 Grudnia 2008, 10:45 »
Aha, ja robię połowę przepisu na spód - wolę jak jest węższy ;) a na sernika z brzoskwiniami mam inny przepis - do tego najwyżej rodzynki wrzucam


Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1330 dnia: 17 Grudnia 2008, 13:46 »
A ja ostatnio robiłam schabik ze sliwką.

Kupujesz kawałek chudeko schabu, czubkiem noża robisz dziurki, w te dziurki wpychasz ząbki czosnku i kawałki śliwek suszonych (dziurki dobrze zrobić głębokie żeby podczas pieczenia nam nic nie wyskoczyło), posypujesz solą pieprzem, majerankiem i czym tam jeszcze chcesz, wstawiasz na noc do lodówki żeby się trochę przegryzło i nastepnego dnia do piekarnika, tylko polecam w rekawie piec, wtedy jest soczyste. W moim piekarniku koło godzinki siedzi mięsko. Mozna zrobić bez czosnku albo bez śliwek, jak kto woli.


Offline mk.mika
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1781
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 6 czerwca 2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1331 dnia: 17 Grudnia 2008, 13:55 »
Ja właśnie tak samo robię schab ze śliwkami jak marta, ale na koniec robię sos dolewając półwytrawnego czerwonego wina.
Ale i można zrobić schab z płatkami migdałów i rodzynkami a do tego niewielka ilość czosnku, i trzeba pamiętać o pieprzu i soli.
A inne mięsko np. duża pierś z indyka w suszonych morelach w winie do tego troszkę imbiru.
Ogólnie z mięsami to bardzo kombinuję i dodaję słodkie i kwaśne albo pikantne przyprawy lub warzywa, zawsze coś smacznego wyjdzie. :D


Moje oczy są nadal zielone w moim oknie wciąż kwitnie nadzieja

RELACJA

Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1332 dnia: 17 Grudnia 2008, 14:01 »
ooo to już iem jakie 2 ciasto zrobie na święta wypróbuje tą rose tylko jeszcze nie wiem którą  ;) wygląda bardzo apetycznie  ;D

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1333 dnia: 17 Grudnia 2008, 16:03 »
mk.mika to dawaj te przepisy na mięcha
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline pomarancza

  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 640
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1334 dnia: 17 Grudnia 2008, 18:12 »
No właśnie myślałam, żeby schabik zrobić z czosnkiem, bo uwielbiam. No i w sumie bardzo podobnie robię boczek - też kocham taki upieczony z czosnkiem  :Kucharz:

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1335 dnia: 17 Grudnia 2008, 19:53 »
mariola a daj swój przepis na to ciacho
łacznie z przepisem na twaróg

Offline Elisa Day

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 376
  • Płeć: Kobieta
  • Happy together :)
  • data ślubu: 12.09.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1336 dnia: 17 Grudnia 2008, 20:14 »
Kolejne ciasto, mam nadzieję, że wcześniej jeszcze go nie było w tym wątku :)

BIEDRONKA
Robimy w dwóch miseczkach-ciemną część i jasną.
Część ciemna:
-3/4 kostki margaryny,
- szklanka cukru,
-odrobina cukru waniliowego albo dowolnego zapachu (kilkanaście kropel),
-3 łyżki kakao, 10 i 1/2 łyżek wody

Całość w garnku zagotować do rozpuszczenia
Nieco wystudzić, dodać 3 jajka całe, półtorej szklanki mąki i 2 łyżeczki proszku pieczeniowego, bardzo dobrze wymieszać - spokojnie da się łyżką,(choć ja to robię blenderem lub mikserem) i wylewamy na blachę.....ale to nie koniec  ;D
 Następnie w osobnej miseczce robimy część jasną:
-ser: 30 dkg sera, ja kupuję bielucha-2 opakowania,pyszny jest (tylko w wersji bez warzyw, tak jak raz wysłałam mojego przyszłego męża po ten serek na ciasto a wrócił z bieluchem warzywnym  ;D ),
do tego dajecie 2 całe jajka,
- 3/4 szklanki cukru,
- 2 łyżki kaszy manny i wsio mieszamy- leciutko to idzie
No i teraz, jak ciasto macie na blasze,(ta I część ciemną) łyżką kładziecie warstwę jasną - po upieczeniu wygląda to jak kropki biedrony :D ale w zasadzie nie nakładam łyżką, tylko daję warstwę ciemną i wylewam warstwę jasną...no i  modyfikuję nieraz i np. dodaję do sera owoce dowolne ale najchętniej połówki brzoskwiń, bo w wersji bez owoców mi czegoś brakuje ;) Piecze się ok. Pol godz.



 wiara, nadzieja, miłość

Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1337 dnia: 17 Grudnia 2008, 20:39 »
ooo ja robie podobne dwukolorowe  ciasto tylko sie "zebra" nazywa (bo tak wygląda po przekrojeniu) i ma inne składniki  ;D ;D
ale  to Twoje brzmi smakowicie musze wypróbować  ;)

Offline jagodka24

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11571
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1338 dnia: 17 Grudnia 2008, 22:10 »
a ja mam przepis na mięsko które gotuje sie praktycznie 10 min i jest niezwykle dobre do chlebka
i dlugo utrzymuje swieżosc
to takie mięsko bez pieczenia i uwierzcie mi ze bylam w szoku ze sie zrobilo nie bylo surowe i bardzo smaczne

Mięsko bez pieczenia

Oto przepis:

2 kg mięsa - ja użyłam schab

2 litry wody

1/3- 1/2 szklanki soli (według kawałka mięsa; jeśli kawałek jest płaski, jak w przypadku schabu, można dać mniej; jeśli jest to bryłka mięsa, np.
łopatka- można dać więcej)

1 łyżka cukru

1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu czarnego

1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu ziołowego

5 ząbków czosnku (dużych)

2 łyżki majonezu

Inne przyprawy: Liść laurowy, ziele angielskie, kolendra, lub inne według swojego uznania


WIECZOREM w dużym garnku wymieszać wodę ze wszystkimi przyprawami i majonezem. Majonez rozbić trzepaczką na małe kuleczki, natomiast

czosnek pokroc w kawałki. Całość zagotować i ostudzić.

Do całkowicie zimnej zalewy dodać kawał mięsa.

Doprowadzić do wrzenia i pogotować..... 5 minut. Przykryty pokrywką garnek z mięsem pozostawić na całą noc.

RANO znów doprowadzić do wrzenia i gotować mięso następne i ostatnie 5 minut.

Przykrywamy pokrywką garnek. Kiedy zalewa zupełnie wystygnie, wyjmujemy mięso i ...... gotowe.

Można w czasie " leżakowania " w zalewie mięso obracać, ale nie jest to konieczne, bo i tak wychodzi super!!!

a to przepis na genialny schab z sosem śliwkowym

genialny schab ze śliwką

80dag schabu środkowego bez kości
15 suszonych śliwek najlepiej kwaśnych czyli krajowych
1 łyżka miodu
sól, pieprz
1 łyżeczka majeranku
ząbek czosnku


schab myjemy, osuszamy nacieramy solą i pieprzem, majerankiem i czosnkiem
owijamy w folie i wstawiamy do lodówki na kilka godz a najlepiej na noc
opłukujemy śliwki i zalewamy je wodą na 1/2 godz
schab wkładamy do nacz żaroodpornego dodajemy śliwki podlewamy odobiną wody i pieczemy pod przykryciem godz 200stC
potem zdejmujemy przykrywke i pieczemy jeszcze 15-20 min az sie zarumieni
wyjmujemy brytfanke z piekarnika i rozgniatamy śliwki. dodajemy miód mieszamy (mozna podlac wodą jak bedzie za gęsty)
przykrywamy i jeszcze na 5 min do pieca

schab kroimy w plastry i polewamy sosem


Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline Lea

  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5537
  • Płeć: Kobieta
  • Nelcia mój kawałek nieba
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1339 dnia: 17 Grudnia 2008, 22:39 »
O..to mięsko gotowane to ja muszę spróbować!!!
Życie jest jak gra planszowa...czasem ktoś stoi na twoim polu.

Offline pomarancza

  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 640
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1340 dnia: 18 Grudnia 2008, 08:20 »
O..to mięsko gotowane to ja muszę spróbować!!!
ja też z chęcią spróbuje, może na Nowy Rok  ;)

Offline Elisa Day

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 376
  • Płeć: Kobieta
  • Happy together :)
  • data ślubu: 12.09.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1341 dnia: 18 Grudnia 2008, 08:53 »
Mmm ten schab ze śliwką brzmi super, muszę spróbować :)



 wiara, nadzieja, miłość

Offline mk.mika
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1781
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 6 czerwca 2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1342 dnia: 18 Grudnia 2008, 08:57 »
Schab ze śliwką:
umyć i osuszyć schab bez kości, mięso natrzeć oliwą solą i czarnym pieprzem ale można też wcześniej naciąć mięso i powkładać w kieszonki śliwki i czosnek (jeżeli nie lubicie czosnku to dodajcie go tylko do brytfanki a nie do kieszonek) i tak z 2 godz. mięso powinno sobie poleżeć, ja następnie rozgrzewam brytfankę lub garnek i na gorącym oleju kładę mięso, dosłownie po 3 min z każdej strony, żeby się dobvrze zrumieniło i upiekło a nie dusiło, potem wkładam mięso do piekarnika do temp 180-200 stopni i tam spokojnie mięso się piecze. Należy pamiętać że co jakiś czas trzeba mięso podlać wytworzonym sosem żeby nie było suche. Choć ze schabem to nigdy nic nie wiadomo, i nawet ajk będziecie się starały to może okazać się suche.

Aha jeżeli chcę mieć mięso z sosem śliwkowym z fajnym aromatem to po wyciągnięciu mięsa z pieca wrzucam jeszcze do niego kilkanaście śliwek i dolewam wina najczęściej półwytrawne lub półsłodkie i tak sos jest gotowy jak pozostanie nam około 1/3 płynu.

Pierś z kurczaka ale lepiej z indyka w morelach:

Banalnie proste: Myjemy mięso i osuszamy, nacieramy mięso marynatą przygotowaną z oleju, białego pieprzu, soli i imbiru w proszku, a jeżeli macie świeży to proponuję cienkie plasterki dodać do marynaty. Mięso powinno poleżeć około 1 godz. ale jak nie macie czasu to trudno, bez leżakowania też będzie dobre. Układamy mięso w garnku lub brytfance i dodajemy dużą ilość suszonych moreli, można dodać też rodzynki i suszone śliwki- ale to zależy czy lubicie coś w stylu cymesu. Ja jeszcze dodaję cynamon i cukier waniliowy. I tak przygotowane mięso albo wkładamy do piekarnika albo na palniki robimy - wiadome, że smaczniejsze z piekarnika, ale jak chcemy mieć szybko coś dobrego to jednak w garnku szybciej.. Co jakiś czas trzeba podlewać mięsa powstającym sosem. Aha na początku mięso przykrywamy a na koniec jakieś 30 min odkrywamy , żeby nabrało koloru.
Podawać można w całości lub pokroić na plastry, super smakuje z pieczonymi ziemniakami lub ryżem i do tego lekka sałata np z kapusty pekińskiej.

Schab lub pierś z kurczaka z płatkami migdałów i rodzynkami:

Mięso nacieramy marynatą z oliwy, soli, białęgo pieprzu, płatków migdałów oraz rodzynek, mięso powinno poleżeć trochę w tej marynacie.
tak przygotowane mięso wkładamy do brytfanki i pieczemy od czasu do czasu podlewając- wychodzi fantastyczny smak i aromat mięsa.
Oryginalnie ten przepis powinien być z gęsią, sama jadłam i jest pyszne ale jeszcze nie robiłam nigdy gęsi.


Moje oczy są nadal zielone w moim oknie wciąż kwitnie nadzieja

RELACJA

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1343 dnia: 18 Grudnia 2008, 09:12 »
mariola a daj swój przepis na to ciacho
łacznie z przepisem na twaróg
ja juz kiedyś gdzieś ten przepis wklejałam
ale zaraz napisze ci co i jak
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1344 dnia: 18 Grudnia 2008, 09:15 »
przyzzaje się bez bicia nie szukałam :biala_flaga:

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1345 dnia: 18 Grudnia 2008, 16:59 »
mk.mika, dlatego ja zawsze pieke wszystkie miesa w rekawie, wtedy nigdy nie wychodzą suche a przyrumieniają się


Offline mk.mika
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1781
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 6 czerwca 2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1346 dnia: 18 Grudnia 2008, 17:06 »
Tak, ale scham ma to do siebie, że potrafi być niby ok, ale wióry z niego wręcz lecą, chyba trzeba by wejść w mięso jak się je kupuje  ::)


Moje oczy są nadal zielone w moim oknie wciąż kwitnie nadzieja

RELACJA

Offline jagodka24

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11571
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1347 dnia: 18 Grudnia 2008, 18:59 »
anitko a ten przepis na rose to na jaką blache?
dużą czy małą?
bo ja poki co dysponuje tylko tortownicą :)

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline Lea

  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5537
  • Płeć: Kobieta
  • Nelcia mój kawałek nieba
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1348 dnia: 18 Grudnia 2008, 19:00 »
jagódko na duużą :D
Życie jest jak gra planszowa...czasem ktoś stoi na twoim polu.

Offline kuchasia

  • Szczęśliwa Pani W.:)
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3335
  • Płeć: Kobieta
  • Lenka-Nasz Największy Skarb...
  • data ślubu: 21.04.2007 godz.18.00 Sak
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1349 dnia: 19 Grudnia 2008, 09:04 »
Dziewczyny nie mam czasu przewertowac calego wateczku wiec moze powtorze temat ale czy macie jakis sprawdzony przepis na Piernik Świateczny?Mezulek sobie wymyslil zeby zrobila na swieta i jestem w kropce:)