Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2937595 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1290 dnia: 16 Grudnia 2008, 14:36 »
ok obiecany przepis  ;D

Bułeczki drożdżowe z Nutellą

składniki na 12 sztuk:
:arrow: 1,5 szklanki mąki
:arrow: szczypta soli
:arrow: 2 łyżki cukru pudru
:arrow: 2 dag drożdży
:arrow: 50 ml mleka
:arrow: 4 jajka
:arrow: 12 dag masła
:arrow: Nutella
:arrow: tłuszcz do foremek

1. Mąkę przesiać do miski, wymieszać ze szczyptą soli i cukrem. Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem. w środku mąki zrobić wgłębienie, wlać zaczyn, dodać 3 jajka.
2. Połączyć wszystkie składniki i zagniatać ciasto 3 minuty, aż będzie gładkie i elastyczne. Dodawać kawałki masła i wgniatać aby sie połączyły z ciastem. Gdy pojawią się bąbelki owinąć folią i wstawić na godzinę do lodówki.  (ja tu nie doczytałam i dałam na parapet na słońce i pięknie wyrosło  :P )
3. 12 foremek do babeczek wysmarować tłuszczem i ułożyć na blasze. ciasto podzielić na 12 porcji (dla mnie 1 porcia= 1 łyżka) Uformować krążki. na każdy nałożyć Nutellę i skleić, formując kulke. (ja dawałam po 1 łyżeczce Nutelli)
4. Wyłożyć do foremek sklejeniem do dołu., Zostawić w ciepłym miejscu na 30 minut, aż podwoją objętość.
5. posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec 15 minut w 200 stopniach. Lekko wystudzić, podawać ciepłe.

Smacznego :)

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1291 dnia: 16 Grudnia 2008, 14:37 »
No proszę, to trzemba mieć talent rzeby ( ;D ) w jednym poście zrobic dwa takie rarzące ( ;D ) błędy

Dzisiaj mam chyba antyortograficzny dzień

a co do fotki to swojej nie zrobiłam, ale to jest fotka z netu



Jak dobrze złapiesz tą folię od spodu i przyciśniesz, to wychodzi ładny trójkąt (to zdjecie wygląda mało apetycznie, chyba za mało sera jest w środku, mój wyglada nieco inaczej po złączeniu, ale o to chodzi mniej więcej)

Madziq bułezki to chyba w weekend bedą


Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1292 dnia: 16 Grudnia 2008, 14:38 »
Została mi końcówka w domu jeszcze domku, to wieczorem pstryknę fotkę i wkleję, żeby pokazać jak wyglada mój


Offline Elisa Day

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 376
  • Płeć: Kobieta
  • Happy together :)
  • data ślubu: 12.09.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1293 dnia: 16 Grudnia 2008, 14:44 »
Dziękuję za zdjęcie:) Teraz załapałam o co chodzi ;)



 wiara, nadzieja, miłość

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1294 dnia: 16 Grudnia 2008, 14:47 »
madziq z tym przepisem na babeczki wszystko mi się podoba poza... foremkami... Jakie to mają być foremki?

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1295 dnia: 16 Grudnia 2008, 14:48 »
Foremki to chyba takie papierowe?


Offline Elisa Day

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 376
  • Płeć: Kobieta
  • Happy together :)
  • data ślubu: 12.09.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1296 dnia: 16 Grudnia 2008, 15:01 »
Nie wiem czy był już ten przepis, jeśli tak to przepraszam. Prosty, szybki i fajny :)

Ciasto z owocami

5 całych jajek ubić na sztywną pianę ze szklanką cukru. Dodać 2 szklanki mąki, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i połowę  roztopionej i ostudzonej margaryny. Wymieszać (mikserem może być)
Wylać na blachę grubszą część ciasta, ułożyć owoce (dowolne-ja dawałam wiśnie z kompotu) zalać pozostałym ciastem. Piec w temp. 180*C 30-40 minut.



 wiara, nadzieja, miłość

Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1297 dnia: 16 Grudnia 2008, 15:10 »
foremki mogą być papierowe, ja miałam blaszane czy jak to je tam nazwać  ::) nie umiem sie dzisiaj wysławiać  :P tylko nie nakładajcie sobie za dużo tego ciasta do foremek bo bardzo rosną  ;D

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1298 dnia: 16 Grudnia 2008, 15:19 »
No tak... Tylko gdzie to to kupić...

Offline agu-s

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7420
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1299 dnia: 16 Grudnia 2008, 15:22 »
takie foremki papierowe kupiłam wczoraj w tesco ;)

Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1300 dnia: 16 Grudnia 2008, 15:29 »
takie to są w każdym supermarkecie i większym spożywczym samoobsługowym przynajmniej w mojej okolicy

Offline mk.mika
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1781
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 6 czerwca 2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1301 dnia: 16 Grudnia 2008, 15:36 »
Elisa Day - 5 całych jajek ubić na sztywną pianę??


Moje oczy są nadal zielone w moim oknie wciąż kwitnie nadzieja

RELACJA

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1302 dnia: 16 Grudnia 2008, 17:02 »
No pewnie białka, a potem żółtka do nich  ???


Offline KAHA

  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5295
  • Płeć: Kobieta
  • Denique non omnes eadem mirantur amantque
  • data ślubu: 11.09.1999
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1303 dnia: 16 Grudnia 2008, 17:20 »
Jeszcze nie upiekłam, poszłam z Łucją na spacer...i weszłam na "chwilę" do siostry, no i niedawno wróciłam....teraz mała śpi to nie włączę miksera bo ją obudzi, jak zrobię ciasto - zrobię fotę i wkleję.

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1304 dnia: 16 Grudnia 2008, 21:13 »
ja upiekłam murzynka ale nie miałam czasu go spróbować
tylko nie umialabym gorącego murzynka przekroić i wymazac śmiwtaną
brak mi wyobrażnii ;-)

a ja własnie miałam prosić o przepis na ciasto z jabłkami - proste, co zawsze wychodzi
i prosty przepis
napisany jak dla mega głąba (dla mnie)

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1305 dnia: 16 Grudnia 2008, 21:22 »
Nooooooooo. Anusia postępy robisz :) Gratulacje. Następnym razem przekroisz i nie będziesz miała z tym najmniejszych problemów.

Offline mk.mika
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1781
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 6 czerwca 2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1306 dnia: 16 Grudnia 2008, 21:28 »
Prostą metodą na przekrojenie cista jak nie potraficie nożem, jest przekrojenie nicią.
Wystarczy cienka nić dość długi kawałek owijamy wskazujący palce u prawej i lewej ręki i tniemy ciasto jak nożem, nie ma różnicy czy ciepłe czy wystudzone ciasto. Ja tort makowy czy biszkopt tak przekrawam i idealnie jest prosto  ;)


Moje oczy są nadal zielone w moim oknie wciąż kwitnie nadzieja

RELACJA

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1307 dnia: 16 Grudnia 2008, 21:35 »
ale jak wyciągacie gorące "wiotkie" ciasto z foremki ??

Offline mk.mika
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1781
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 6 czerwca 2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1308 dnia: 16 Grudnia 2008, 21:45 »
Ja staram się jednak pozostawić ciasto do ostygnięcia w formie, żeby "odpoczęło", a jeżeli już mam wyciągnąć np murzynka lub coś co jest bez owoców i nie osiądzie biorę dużą deskę drewnianą i poprostu przykładam do foremki a potem przewracam do góry nogami ciacho.


Moje oczy są nadal zielone w moim oknie wciąż kwitnie nadzieja

RELACJA

Offline Lea

  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5537
  • Płeć: Kobieta
  • Nelcia mój kawałek nieba
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1309 dnia: 16 Grudnia 2008, 22:35 »
ja też uzywam papieru..a jak akurat nie mam to smaruję blaszkę margaryną układam zwykły papier śniadaniowy lub gazetę (taką np. jak Gazeta Wyborcza) i znowu smaruję margaryna- Gdy ciasto jest upieczone po prostu ciągnę za papier i wykładam najczęściej na deskę...choć właściwie ciasto powinno być wyjęte z formy i wyłożone na taką kratkę (coś jak mamy w piekarniku za półkę)..bo powinno odpocząć po pieczeniu...
Życie jest jak gra planszowa...czasem ktoś stoi na twoim polu.

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1310 dnia: 16 Grudnia 2008, 22:44 »
anitka, daj przepis na łzy wałęsy -  i powiedz w jakiej formie ty je pieczesz ? tzn jakie wymiary?

Offline Wercia

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7020
  • Płeć: Kobieta
  • K & M- 10 lat minęło...:))
  • data ślubu: [
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1311 dnia: 16 Grudnia 2008, 22:46 »
Ja wolę deskę do wyciągania ciacha :D

Offline Lea

  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5537
  • Płeć: Kobieta
  • Nelcia mój kawałek nieba
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1312 dnia: 16 Grudnia 2008, 23:32 »
Aniu..mówisz i masz!!!

Ciasto ,,Łzy Wałęsy" ( w niektórych regionach znane jako ,,Rosa")-składniki na dużą blachę!!:

Składniki na spód:
kostka margaryny
3 żółtka
1 cukier wanilinowy
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przyrządzenia:
Margarynę rozpuścić i lekko ostudzić. W misce zmiksować rozpuszczoną margarynę, dodawać żółtka, cukier waniliowy, cukier zwykły i proszek do pieczenia. Miksować do uzyskania jednolitej masy _jak kogel mogiel. Na koniec dodać mąkę i wyrobić ciasto.

Blachę wysmarować tłuszczem i posypać byłką tartą (to jest Aniu kruche ciasto więc ja pergaminu nie używam wtedy- ale oczywiście wszystko wg gustu), Spód i boki blachy wylepić ciastem.

Składniki na masę:
1kg twarogu (ten w wiaderku do serników)
1 szklanka cukru
3 całe jajka
1 cukier waniliowy
1 budyń śmietankowy
3/4 szklanki oleju
2 szklanki letniego mleka
sok z 1 cytryny

Sposób przyrządzenia:
W sporej misce zmiksować cukier, jajka, cukier waniliowy, budyń, olej i stopniowo dodawać ser-cały czas miksując (pamiętaj by nie dodawać tej wody co będzie na spodzie wiaderka), dodać sok z cytryny i letnie mleko.
Powstanie rzadka masa (coś jak ciasto naleśnikowe). Wlać powstałą masę na blachę z wylepionym kruchym ciastem. Piec 45min . 180stopniach

Zwieńczenie dzieła, składniki:
3 białka
1/2 szklanki cukru

Sposób przyrządzenia:
Ubić pianę z białek na sztywno. Cały czas ubijając dodawać stopniowo cukier i miksować do momentu uzyskania kremowej piany (aż cukier się rozpuści).
Kiedy minie 45min od wstawienia ciasta do piekarnika- wyjąć ciasto i na ciepłe wyłożyć powtałą pianę. piec jeszzce 10min.

Wuala!!!!

Jak już upieczesz ciasto, to wyjmij je z piekarnika (niech nie stygnie w środku). po jakimś czasie pojawią się złote kropelki, czyli ,,łzy" ;D ;D

Smacznego!!!
Życie jest jak gra planszowa...czasem ktoś stoi na twoim polu.

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1313 dnia: 17 Grudnia 2008, 00:04 »


A oto mój domek serowy ;D


Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1314 dnia: 17 Grudnia 2008, 08:39 »
te łzy Wałęsy wygląda na apetyczne ciacho
przynajmniej z przepisu tak wynika
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1315 dnia: 17 Grudnia 2008, 08:43 »
Mariola - mnie to ciacho baaaardzo smakuje i w sumie prosto się robi

Marta - super ci wyszło ciacho

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1316 dnia: 17 Grudnia 2008, 08:46 »
U mnie ten domek nazywa się chatka baby jagi ;D i jest pyszny ;D
U mnie w rodzinie ten przepis jest od jakichś 15 lat.Jemy to ciasto co roku na święta Wielkanocne i Bozego Narodzenie.
teraz też będzie
z tą różnicą,że my nie dodajemy surowego żółtka i twaróg robimy sami z mleka, śmietany i jajek(stawiasz na ogień i mieszasz aż sie zważy mleko i zrobi twaróg)
nigdy nie jadłam z kupnego twarogu, więc nawet nie wiem jaka jest różnica w smaku
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1317 dnia: 17 Grudnia 2008, 08:46 »
Serniczek z kropelkami polecam, u mnie robi furorę - za każdym razem komuś nowemu muszę tłumaczyć, że ja niczym tych kropelek nie robiłam tylko one same wyłażą ;D


Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1318 dnia: 17 Grudnia 2008, 08:47 »
Majuś a Twoje ciasto ma identyczne składniki?
czy coś byś zmodyfikowała do przepisu Lea...?
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline pomarancza

  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 640
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1319 dnia: 17 Grudnia 2008, 08:51 »
Dziewczyny Kochane. A czy był już przepis na schabik pieczony. Chcę zrobić na święta, zamiast kupnych wędlin. Macie jakieś sprawdzone przepisy? Niezbyt skomplikowane najlepiej ;)