A tu cos dla tych ktorzy lubia pasteryzowac

Sałatka z ogorkow i papryki
Składniki* 2 kg ogorkow
* 0,5 kg marchewki
* 0,5 kg cebuli
* 0,5 papryki czerwonej
* 1,5 lyzki soli do przetworow ale moze byc zwykla
* mala glowka czosnku
Zalewa* po pol szklanki cukru, octu i oleju.
Ogorki myjemy i kroimy w talarki,solimy i zostawiamy by puscily sok po czym go wylewamy, marchew scieramy na tarce o grubych okach, cebule kroimy w kosteczke, z papryki wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy w male kawalki.Warzywa przekladamy do miski i dodajemy posiekany czosnek.Gotujemy cukier z octem,Po ostygnieciu dolewamy olej.Salatke wkladamy do sloikow, wlewamy zalewe, zakrecamy i gotujemu ok 20-25 minut.
Ogorki z pieprzem
Składniki:* 2,5 kg ogorkow zielonych
* 3 duze cebule
* 2 łyzki soli
* 2 łyzki zmielonego pieprzu
* 2 łyzki słodkiej papryki
* 2 łyzki koperku
* 2 łyzeczki curry
* 2 łyzeczki gorczycy
* 1,5 szklanki octu
* 1,5 szklanki cukru
Przygotowanie:Ogorki ze skora i cebule kroimy w plastry, dodajemy sol i mieszamy.Czekamy ok godzine az ogorki puszcza wode ktora odlewamy.Ogorki mieszamy z przyprawami i zalewamy ostudzona zalewa przygotowana z octu i cukru.Pzrekladamy do sloikow i pasteryzujemy ok 10 minut.
SUROWKA KAPUSCIANO-BURAKOWA
Składniki:* 2 kg kapusty białej
* 1 kg marchewki
* 150 g burakow
* 60 g pietruszki
* 60 g pora
* 60 g selera
* 25 g soli
Przygotowanie:Wszystkie skladniki myjemy, obieramy i szatkujemy lub scieramy na tarce, solimy i przechowywujemy w temp pokojowej pzrez 6 dni az jarzynki puszcza sok. Pzrekladamy po tym czasie do sloiczkow i pasteryzujemy.
5 - SKŁADNIKOWA SAŁATKA
Składniki:* 0,5 kg białej kapusty
* 0,5 kg czerwonej papryki
* 0,5 kg cebuli
* 0,5 kg marchewki
* 0,5 kg zielonych ogorkow zielonych
* 1,5 łyzki soli
* szklanka oleju
* 0,5 szklanki cukru
* 0,5 szkalnki octu
Przygotowanie:Marchewke i ogorki scieramy an tarce o grobych okach. Cebule i papryke kroimy w cienkie pasemka.Kapuste szatkujemy i lekko obgotowywujemy.Studzimy po czym laczymy składniki z przyprawami, olejem, octem. Mieszamy, odstawiamy na chwile po czym wkladamy do sloiczkow i pasteryzujemy ok 10 minut.