Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2936388 razy)

0 użytkowników i 3 Gości przegląda ten wątek.

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1020 dnia: 9 Lipca 2008, 16:00 »
Włąśnie rajdówko, dlatego pytałam, bo raz, na samym początku mojej przygody z owocami morza zerobiłam pyszną gumę - zamiast krewetek  ;)


Offline rajdowka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7240
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1021 dnia: 9 Lipca 2008, 16:04 »
bo tak naprawde dobre owoce morza jest bardzo trudno zrobic :)

sama tez mialam przygody ;)

Offline jagodka24

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11571
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1022 dnia: 9 Lipca 2008, 22:36 »
bo nigdy nie zrobisz tak jak w knajpie

ja ostatnio najadłam sie zapiekanych małzy i sałatki z wszystkich mozliwych zyjątek
i siagnoza brzmi LUBIE OWOCE MORZA  ;D

raz tylko jadla niesamowite krewetki olbrzymki wyprodukowane w warunkach domowych
ale robil ze zawodowy kucharz wiec.......

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline megan

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3559
  • Płeć: Kobieta
  • Miłość jak rewolucja - nie udaje się słabym.
  • data ślubu: 4 sierpnia 2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1023 dnia: 9 Lipca 2008, 22:56 »
bo tak naprawde dobre owoce morza jest bardzo trudno zrobic :)

sama tez mialam przygody ;)

hehe zapraszam na warsztaty z degustacja do Pawelka :)
jego malze, krewety czy lobsterek mniaaaam :)



Offline megan

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3559
  • Płeć: Kobieta
  • Miłość jak rewolucja - nie udaje się słabym.
  • data ślubu: 4 sierpnia 2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1024 dnia: 9 Lipca 2008, 23:15 »
hmmm troche byloby daleko ale pisze si ;)) ;D ;D ;D ;D ;D

no i tu jest pies pogrzebany (ewentualnie cokolwiek innego) 1,800 km ...
ale coz ...
sezon w pelni ...
lato po irlandzku ...
domek pojemny ...
czemu nie ...

a propos ...
pytanie ...

mascrepone ...
co oprocz placuszkow Nigelli i farszu do nalesnikow mozna z talatajstwa zrobic?
i dla 'orlow inaczej'
czyli przepis dla mnie - antytalencia i osoby uciekajacej z kuchni po 20 min ;)



Offline jagodka24

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11571
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1025 dnia: 10 Lipca 2008, 07:36 »
no tak tiramisu jest chyba najpopularniejsze

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1026 dnia: 10 Lipca 2008, 08:54 »
Tiramisu to przede wszystkim ;D


Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7539
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.05.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1027 dnia: 10 Lipca 2008, 09:05 »
JA również proponuję tiramisu - pyyyychotka  ;D

P.S. Ja tam nie rezygnuję i krewety będą w weekend tak jak zaplanowałam na dwa sposoby  ;D


Offline rajdowka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7240
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1028 dnia: 10 Lipca 2008, 10:17 »
megan no wlasnie pytanie co to ma byc czy na slodko czy nie ;)


co do owocow morza - na poczatek polecam proste rzeczy typu zupe tajska albo salatke z czarnego ryzu i krewetek ;)

(u mnie probowala Marta i R. i podobno bardzo Im smakowalo ;D)

jak beda chetni napisze przepis ;)

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1029 dnia: 10 Lipca 2008, 10:23 »
Karola dawaj przepisy a nie kusisz - ta sałatka to mnie mocno zachęca :P


Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7539
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.05.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1030 dnia: 10 Lipca 2008, 10:31 »
Karolcia ja też proszę o wszystkie możliwe przepisy  ;D


Offline megan

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3559
  • Płeć: Kobieta
  • Miłość jak rewolucja - nie udaje się słabym.
  • data ślubu: 4 sierpnia 2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1031 dnia: 10 Lipca 2008, 15:01 »
Karola - wszystko mi jedno - czy na slodko czy nie - byleby proste bylo i nie wymagalo mega skupienia i precyzji :)
tiramisu brzmi groznie - kojarzy mi sie z co najmniej 1h w kuchni i problemami natury - a wyszlo za rzadkie ;)



Offline jagodka24

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11571
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1032 dnia: 10 Lipca 2008, 20:01 »
megan ale tiramisu jest banalnie proste
mialam gdzies przepis musze znalesc
moczysz biszkopty w kawie gorzkiej ukladasz w kielichach
na to mase mascarpone tylko tu zapomnialam zmiksowane z czyms
i na to znowu biszkopty
to najprostsze tiramisu

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1033 dnia: 11 Lipca 2008, 09:55 »
To w pucharkach jest najlepsze, bo każdy dostaje swój przydział przygotowany wcześniej, a Ty nie musisz się paprać ;)


Offline Anjuschka

  • Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 10267
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 15.05.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1034 dnia: 12 Lipca 2008, 13:04 »
Słuchajcie, robiłam właśnie papryczki nadziewane mięsem mielonym (mielone, ryż, sól, pieprz i inne przyprawy) i został mi farsz, nie mam aktualnie kapusty w domu, aby zrobić gołąbki i pytanie, czy mogę ten farsz zamrozić i w czym? Mam pudełeczka zamykane hermetycznie.

Albo co można z tego farszu innego zrobić? Takiego, aby było w miarę mało kaloryczne.


Offline Antalis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6030
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1035 dnia: 12 Lipca 2008, 13:28 »
Mozesz zamrozic - ja zamrazam golabki i jest wsio ok :)
A do farszu zrob po prostu sosik pomidorowy i bedzie jak golabki tylko bez kapuchy :)

P.S.Do farszu polecam zawsze zetrzec surowa cebulke :)

Offline Anjuschka

  • Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 10267
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 15.05.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1036 dnia: 12 Lipca 2008, 13:48 »
Dziękuję Antalis :)

Offline promyczek

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 106
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 13.08.2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1037 dnia: 16 Lipca 2008, 11:09 »
hejka dziewczynki  :D chciałabym Was poprosić o sprawdzony przepis na tort - chciałabym zrobić rodzicom na rocznicę ślubu  :D

z góry dziękuję


Offline Antalis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6030
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1038 dnia: 16 Lipca 2008, 12:27 »
Promyczku o torcikach bylo pare stron wczesniej.
No moze nie tyle o samych tortach co o kremach do nich bo biszkopt to wiadomo :)

A mnie sie wczoraj o 23.00 zachcialo mezusiowi piec placuszki z cukinii :) Pyyycha  ;D

Offline Kasiq

  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1269
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.09.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1039 dnia: 16 Lipca 2008, 12:36 »
Promyczku o torcikach bylo pare stron wczesniej.
No moze nie tyle o samych tortach co o kremach

strona 22

A placuszki z cukinii są miami. Sama je uwielbiam ;)
z Tobą odeszły anioły...

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1040 dnia: 16 Lipca 2008, 12:36 »
Przepis, przepis !!!


Offline Antalis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6030
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1041 dnia: 16 Lipca 2008, 12:43 »
Prosze :)

 
KOTLECIKI Z CUKINII

Składniki:
* 1 kg cukinii
* 2 jajka
* vegeta
* maka pszenna
* olej do smazenia
* ser zolty ( il. wg uznania )

Przygotowanie:

Cukinie obrac i zetrzec na tarce o grubych okach. Doprawiamy sola i wykladamy na sito by cukinia puscila sok.Po tym czasie dodajemy jajko, straty ser, jesli masa jest zbyt rzadka mozemy dodac maki.
Na patelni rozgrzewamy tluszcz i lyzka stolowa formujemy male placuszki.Smazymy z obu stron.

Dobra rada:
Placuszki sa swietne z gulaszem lub sosem koperkowym ;D . Do samej potrawy mozna dodac ziola prowansalskie, koperek a nawet przyprawe do kurczaka  :o

I foto - zaczelam skrzetnie fotografowac wszystko by sobie potem druknac te nieszczesna z przepisami ksiazke mojego autorstwa :) Ale zdjecie nijakie bo mi sie nie chcialo stroic potrawy o 12 w nocy :)



P.S.To czerwone na gorze to pomidor :P

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1042 dnia: 16 Lipca 2008, 12:58 »
O ja ale pychotka, muszę spróbować. A smakują jak co? Jak ziemniaczane  z serkiem, czy zupełnie inaczej?


Offline Antalis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6030
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1043 dnia: 16 Lipca 2008, 13:05 »
Dla mnie zupelnie inaczej :)
Zdziwilam sie bo tez nastawilam sie na cos a'la placek ziemniaczany. A tu taki fajny posmaczek.
No a jesli doda sie koperku lub tej przyprawy do kurczaka to juz  :)

Offline Kasiq

  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1269
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.09.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1044 dnia: 16 Lipca 2008, 15:30 »
Ja nie daje sera i nie odsączam bo po dodaniu soli cukinia bardzo puszcza soki- jedynie więcej mąki aby było gęściejsze.
One mają taki delikatny smak. No nie da się opisać.

A i ja daję jeszcze trochę papryki słodkiej w proszku- wtedy są pikantniejsze. U mnie znikają w mig.
z Tobą odeszły anioły...

Offline Antalis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6030
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1045 dnia: 16 Lipca 2008, 17:51 »
No ja wole mniej maki :) I podobno lepsze sa jak sie doda odrobiny proszku do pieczenia.
Maz i ja sie zajadamy :)

Offline kuchasia

  • Szczęśliwa Pani W.:)
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3335
  • Płeć: Kobieta
  • Lenka-Nasz Największy Skarb...
  • data ślubu: 21.04.2007 godz.18.00 Sak
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1046 dnia: 19 Lipca 2008, 19:01 »
dziewczyny ma moze ktos przepis na Wisnie kandyzowane?Chciala bym zrobic w tym roku bo mam duzo wisni ale nie mam sprawdzonego przepisu!Albo macie moze jakies inne fajne przepisy z wisniami?co by mozna zrobic na zime:)

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1047 dnia: 20 Lipca 2008, 22:19 »
No to ja może zapodam wreszcie foty ciasta, które dzięki przepisowi którejś z Was (najprawdopodobniej Antalis) kilka tygodni temu upiekłam.

To na dowód,że nie tylko pytam i czytam, ale również działam ;)




Offline Antalis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6030
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1048 dnia: 21 Lipca 2008, 08:24 »
No niezle niezle :)
Kuchasiu na zime to najlepsza naleweczka lub soczek :) W sam ra zby nie dac sie przeziebieniu :)
A tutaj przepis z netu ale moja mama robi podobnie:

na sok:
2 kg wydrylowanych wiśni (sokówek)
1 kg cukru

na konfiturę:
1 kg wiśni
70 dag cukru
1/2 szklanki wody

Sok. Wiśnie zasypać cukrem, lekko wymieszać, odstawić na kilka godzin.
Zagotować powoli, gotować 5 minut, aż cukier się cały rozpuści, odcedzić. Sok przelać do słoiczków. Pozostałe po odcedzeniu wiśnie zważyć.

Konfitura. Zagotować powoli wodę z cukrem do rozpuszczenia cukru, włożyć odcedzone wiśnie, doprowadzić do wrzenia i odstawić na dobę.
Powtórzyć zagotowywanie następnego dnia, w razie potrzeby odszumowywać.
Trzeciego dnia zagotować (jak zawsze powoli), gotować 5 minut. Jeśli chcemy mieć konfiturę z wiśni, możemy przełożyć teraz wiśnie z syropem do wyparzonych słoiczków i zakręcić.

Wiśnie kandyzowane.
Gotowane trzeciego dnia wiśnie odcedzić, syrop wiśniowy przelać do wyparzonych słoiczków - jest świetny do lodów i innych deserów.
Wiśnie rozłożyć na dużej blaszce, suszyć w piekarniku w temperaturze ok. 40-50°C, najlepiej jak rodziny nie ma w pobliżu, bo inaczej wiśnie dziwnie szybko znikają. Suszenie trwa kilka godzin albo kilka dni po trochu, czasem trzeba wiśnie przemieszać - lubią się kleić od tego cukru. Gdy już trochę mniej się kleją, przełożyć do słoiczków, zakręcić .

Offline Antalis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6030
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1049 dnia: 21 Lipca 2008, 11:45 »
A tu cos dla tych ktorzy lubia pasteryzowac :)

Sałatka z ogorkow i papryki
Składniki
* 2 kg ogorkow
* 0,5 kg marchewki
* 0,5 kg cebuli
* 0,5 papryki czerwonej
* 1,5 lyzki soli do przetworow ale moze byc zwykla
* mala glowka czosnku

Zalewa
* po pol szklanki cukru, octu i oleju.

Ogorki myjemy i kroimy w talarki,solimy i zostawiamy by puscily sok po czym go wylewamy, marchew scieramy na tarce o grubych okach, cebule kroimy w kosteczke, z papryki wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy w male kawalki.Warzywa przekladamy do miski i dodajemy posiekany czosnek.Gotujemy cukier z octem,Po ostygnieciu dolewamy olej.Salatke wkladamy do sloikow, wlewamy zalewe, zakrecamy i gotujemu ok 20-25 minut.

Ogorki z pieprzem

Składniki:
* 2,5 kg ogorkow zielonych
* 3 duze cebule
* 2 łyzki soli
* 2 łyzki zmielonego pieprzu
* 2 łyzki słodkiej papryki
* 2 łyzki koperku
* 2 łyzeczki curry
* 2 łyzeczki gorczycy
* 1,5 szklanki octu
* 1,5 szklanki cukru

Przygotowanie:
Ogorki ze skora i cebule kroimy w plastry, dodajemy sol i mieszamy.Czekamy ok godzine az ogorki puszcza wode ktora odlewamy.Ogorki mieszamy z przyprawami i zalewamy ostudzona zalewa przygotowana z octu i cukru.Pzrekladamy do sloikow i pasteryzujemy ok 10 minut.


SUROWKA KAPUSCIANO-BURAKOWA

Składniki:
* 2 kg kapusty białej
* 1 kg marchewki
* 150 g burakow
* 60 g pietruszki
* 60 g pora
* 60 g selera
* 25 g soli

Przygotowanie:
Wszystkie skladniki myjemy, obieramy i szatkujemy lub scieramy na tarce, solimy i przechowywujemy w temp pokojowej pzrez 6 dni az jarzynki puszcza sok. Pzrekladamy po tym czasie do sloiczkow i pasteryzujemy.

5 - SKŁADNIKOWA SAŁATKA
Składniki:
* 0,5 kg białej kapusty
* 0,5 kg czerwonej papryki
* 0,5 kg cebuli
* 0,5 kg marchewki
* 0,5 kg zielonych ogorkow zielonych
* 1,5 łyzki soli
* szklanka oleju
* 0,5 szklanki cukru
* 0,5 szkalnki octu

Przygotowanie:

Marchewke i ogorki scieramy an tarce o grobych okach. Cebule i papryke kroimy w cienkie pasemka.Kapuste szatkujemy i lekko obgotowywujemy.Studzimy po czym laczymy składniki z przyprawami, olejem, octem. Mieszamy, odstawiamy na chwile po czym wkladamy do sloiczkow i pasteryzujemy ok 10 minut.