Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2953951 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #990 dnia: 21 Czerwca 2008, 21:32 »
Bajlepsza biala kielbaska smazona z cebulka :) albo gotowana w piwie :)
A u nas dzis kofte na stole bedzie ;)
no i własnie zrobiłam w piwie...
dobra była...
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline martulka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10275
  • Płeć: Kobieta
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #991 dnia: 26 Czerwca 2008, 20:35 »
Mam opakowanie mrożonych krewetek koktajlowych. Proszę o pomysły co mogę z nich wyczarować.



Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #992 dnia: 26 Czerwca 2008, 21:25 »
W temacie krewetek ja nie pomogę mam pytanie za to do Antalis co to kofta?

Offline martulka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10275
  • Płeć: Kobieta
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #993 dnia: 26 Czerwca 2008, 21:28 »
Ja jadłam kiedyś koftę w wegetariańskiej knajpce i były to takie kuleczki z sera tofu smażone w głębokim oleju. Ale nie wiem czy Antalis o to właśnie chodziło.



Offline Antalis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6030
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #994 dnia: 27 Czerwca 2008, 08:02 »
Martulko to to samo tylko ja mialam wersje dla miesozernych :)

A to moj przepis:

- mieso mielone ( ok 450 g )
- 250 g pieczarek
- 1 jajo
- wieksza cabula
- zabek czosnku
- mielony kminek
- kolendra i/lub natka pietruszki
- puszka pomidorow
- masło

Pieczarki lekko podsmazamy na masle,przestudzamy i dodajemy do miesa w ktorym jest jajko surowe,cebula,przyprawy. Mieszamy wszystko i formujemy male kuleczki ( mozna dodac bulki tartej jesli masa jest za zadka ). Uformowane kofty podsmazamy na oleju lub masle ( tak by si esciely bo same dojda w sosie )

Pozniej dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewa - mozna dodac tez pare swiezych pomidorkow

Wszystko dusimy pod przykryciem ok 20 minut. Po tym czasie klopsiki mozna wyjac a sosik potraktowac blenderem by stal sie aksamitnie gładki. Dorzucamy kolendre lub pietruszke, klopsiki i w sumie gotowe. Dla uatrakcyjnienia na to wszystko mozna wbic ze 4 surowe jaja i wszystko przykryc, pod wplywem temperatury jaja powinny sie sciac :) Fajny efekt wizualny ale dosc trudny do uzyskania. Mozna tez po prostu wszystko wymieszac i jaja zageszcza sos . Nie zageszczony sos najlepszy jest z ryzem ktory troszke go wpije. Zageszczony nam najbardziej smakuje z makaronem pene.




Offline AndziaK
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7929
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23.06.2007 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #995 dnia: 27 Czerwca 2008, 11:09 »
o żeszty Antalis ale pyyycha :) Dzięki Ci wiem co zrobie na wtorek :)  ;D



Offline martulka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10275
  • Płeć: Kobieta
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #996 dnia: 27 Czerwca 2008, 17:14 »
A co z moimi krewetkami  ??? :'(



Offline Anjuschka

  • Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 10267
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 15.05.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #997 dnia: 30 Czerwca 2008, 18:04 »
Słuchajcie, może mi ktoś wytłumaczyć, jak gotuje się szparagi?

Z tego co na necie wyczytałam to zwyczajnie w osolonej wodzie, trzeba je postawić, żeby czubki nie były zamoczone, bo szybciej się gotują.
Tylko pytanie, czy szparagi się obiera?

Ja kupiłam białe - takie świeżutkie, chciałam je obrać, no ale się nie dało, bo się łamały, no to wsadziłam tak normalnie do wody, jednak nie dało się ich zjeść - jedynie główki.

Offline Antalis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6030
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #998 dnia: 30 Czerwca 2008, 18:09 »
Anjuschka z tego co wiem ( i tak robie :P ) to szparagi sie obiera - najlepiej takim obierakiem do ziemniakow.
Czyms takim:

Mozna je piew wsadzic do lodowatej wody - wtedy sa troszke twardsze i łatwiej si eobiera.

Offline Anjuschka

  • Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 10267
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 15.05.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #999 dnia: 30 Czerwca 2008, 18:13 »
:) ooo dzięki Antalis... nie posiadam obieraka do ziemniaków, ale w końcu muszę sobie sprawić :)

Offline Antalis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6030
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1000 dnia: 1 Lipca 2008, 09:07 »
Alez prosze bardzo :)
Sama takowego nei posiadalam do poki nie wygralam z Winiar chyba takiego obieraka w ksztalcie marchewki :P

Offline jagodka24

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11571
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1001 dnia: 1 Lipca 2008, 09:58 »
a ja kupiłam bo nie wyobrazam sobie innego sposobu obierania warzyw

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline marzenieeee

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5625
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 14.01.2006 cywilny, 20.09.2008 kościelny
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1002 dnia: 1 Lipca 2008, 13:39 »
ja tez mam super obieraki chyba kupie jeszcze jeden jes po prostu rewelka

moje aniołki 08.09 5tc, 03.10 9tc, 15.05.11 aniołek Lenka 21tc {*}

Offline Antalis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6030
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1003 dnia: 1 Lipca 2008, 13:56 »
Taki obierak dla mnie tez jest rewelacyjny ale do wszystkiego procz ziemniakow.

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1004 dnia: 1 Lipca 2008, 14:50 »
jak tak zachwalacie, to ja muszę sie chyba za jakimś obierakiem rozejrzeć...
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline kamyczek

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1648
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 28.12.2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1005 dnia: 1 Lipca 2008, 14:56 »
w życiu tego nie używałam ;) ale chyba spróbuję :P

a dziś na obiad odgrzebany przepis na zapiekankę rajdówki :P
ANCYMONEK :)

Offline jagodka24

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11571
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1006 dnia: 1 Lipca 2008, 21:45 »
a ja obieram tym ziemniaki

antalis gratulacje twój przepis na kotleciki w cieście francuskim w PP
super

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline marzenieeee

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5625
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 14.01.2006 cywilny, 20.09.2008 kościelny
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1007 dnia: 1 Lipca 2008, 23:37 »
a ja mam tuppeware

moje aniołki 08.09 5tc, 03.10 9tc, 15.05.11 aniołek Lenka 21tc {*}

Offline Antalis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6030
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1008 dnia: 2 Lipca 2008, 07:32 »
Jagoda dzieki  ;D

Offline Antalis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6030
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1009 dnia: 9 Lipca 2008, 10:16 »
Makaron z owocami morza

Składniki
50 dag mieszanki owoców morza
paczka makaronu dwujajeczny wstążki
2 małe cukinie
6 pieczarek
2 ząbki czosnku
100 ml czerwonego wina
1 marchew
1 cebula
1 kostka rosołowa
sól biała
pieprz
maggi
1 pęczek naci pietruszki
oliwa z oliwek
Sposób przygotowania
Owoce morza rozmrażamy i płuczemy.
W głębokiej patelni dusimy razem z winem ,oliwą i kostką rosołową 20min.
Dodajemy posiekany czosnek.
Pod koniec duszenia otwieramy pokrywkę i odparowujemy nadmiar płynu. W między czasie gotujemy makaron by był lekko twardawy.
Kroimy pieczarki w ćwiartki i na dużym ogniu podsmażamy dodając pod koniec cebulę, solimy i pieprzymy do smaku.
Do sosu wrzucamy marchew pokrojoną w talarki i wcześniej przygotowane pieczarki z cebulą.
Na końcu dodajemy cukinię pokrojoną w grube pół talarki.
Gotowy sos mieszamy z makaronem ,dodajemy pietruszkę, doprawiamy solą pieprzem i magii.
Na koniec podgrzewamy mieszając.


Paella z Owocami Morza

400 g długoziarnistego ryżu
150g kiełbasy
250g mrożonej mieszanki owoców morza
150g mrożonego, zielonego groszku
1 cebula, posiekana
1 czerwona, słodka papryka, oczyszczona i pokrojona w kostkę
1 mała papryczka chilli, drobno posiekana
1 g szafranu lub 1/2 łyżeczki kurkumy dla koloru
świeżo zmielony czarny pieprz, sól,
cytryny do dekoracji

Na dużej, wysokiej patelni wylewamy oliwę z oliwek i smażymy przez 1-2 minuty posiekaną cebulę razem z papryką. Kiełbasę kroimy w plastry i wrzucamy na patelnie. Pod koniec dorzucamy małą, posiekaną ostrą papryczkę.
Kiedy tłuszcz wytopi się z kiełbasy dorzucamy ryż i dokładnie mieszamy całość, aby tłuszcz pokrył ziarenka ryżu. Prażymy przez okolo 30 sekunnd i zaczynamy podlewać ryż przygotowanym wcześniej bulionem. Kiedy część bulionu odparuje, dolewamy kolejną porcję i tak do momentu kiedy ryż będzie gotowy i nabierze kremowej konsystencji. W międzyczasie dodajemy do ryżu kilka pręcików szafranu lub kurkumę, aby nabrał złocistego koloru.
Po około 15 minutach od pierwszego zalania ryżu bulionem dodajmey mrożony groszek i smażymy kolejne 2-3 minuty. Następnie dorzucamy mrożoną mieszankę owoców morza i smażymy kolejne 2-3 minuty.
Na koniec doprawiamy całośc pieprzem i ew. solą i dekorujemy ćwiartkami cytryn.
« Ostatnia zmiana: 9 Lipca 2008, 10:24 wysłana przez Antalis »

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1010 dnia: 9 Lipca 2008, 11:12 »
QA jak robisz że owoce morza nie są twarde? Bo w sumie im dłużej gotujesz krewetki tym są bardziej gumiaste, tak samo z kalmarami?


Offline Antalis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6030
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1011 dnia: 9 Lipca 2008, 11:22 »
To zalezy czy kupione owoce morza sa przed zamrozeniem obgotowane czy nie.

Offline marzenieeee

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5625
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 14.01.2006 cywilny, 20.09.2008 kościelny
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1012 dnia: 9 Lipca 2008, 12:44 »
super nprzepis napewno skazystam

moje aniołki 08.09 5tc, 03.10 9tc, 15.05.11 aniołek Lenka 21tc {*}

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7539
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.05.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1013 dnia: 9 Lipca 2008, 13:13 »
U mnie w zamrażalniku pałęta się 0,5 kg krewetek olbrzymich... Chyba też się nadadzą... Zrobię to cudo z makaronem  ;) Ale bez cukinii  ;)


Offline Kasiq

  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1269
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.09.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1014 dnia: 9 Lipca 2008, 13:16 »
A ja ostatnio na 25 urodziny zrobiłam Torta Kubusiowego i wszyscy myśleli że że to przetarte brzoskwinie były- takie mieli oczy  :o jak im powiedziałam że to budyń na Kbusiu.
Pycha dziękuję Maju :Daje_kwiatka:

A czy Lea wklejała już przepis na lodowca? Bo mi chyba umknęło. Jeśli widziałyście go to dajcie mi znać.

Samych smaczności :P
z Tobą odeszły anioły...

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1015 dnia: 9 Lipca 2008, 13:24 »
Adamiewa jak masz krewetki tygrysie to ja polecam usmazyc na masełku z czosnkiem, są najlepsze - ja uwielbiam, do tego pszne winko i romantyczny wieczór gotowy - afrodyzjaczek  ;D


Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7539
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.05.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1016 dnia: 9 Lipca 2008, 13:59 »
Marta myślałam o tym właśnie... Chyba podzielę na pół i zrobię tak i tak  ;) Ale to dopiero na weekend  :P


Offline marzenieeee

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5625
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 14.01.2006 cywilny, 20.09.2008 kościelny
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1017 dnia: 9 Lipca 2008, 14:04 »
kochana to zajdziemy do ciebie na przysznosci

moje aniołki 08.09 5tc, 03.10 9tc, 15.05.11 aniołek Lenka 21tc {*}

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1018 dnia: 9 Lipca 2008, 14:07 »
Ja chyba dzisiaj zrobię sobie na poprawienie nastroju na masełku, przezd przyjazdem mojego PM :)


Offline rajdowka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7240
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1019 dnia: 9 Lipca 2008, 15:54 »
do krewetek dobrze dodac swieza pokrojona papryczke chili czerwona i troche pietruchy do dekoracji.. ja smaze akurat na oliwie


co do owocow morza jedynie danie gotowe czyli odgrzewanie ich moze byc przez 20 min.. zamrozone surowe albo lekko podgotowane (i mrozone - sa takie wersje krewetek wlasnie bo surowe maja zupelnie inny kolor) gotowane dluzej niz 5 min powoduje, ze robia sie twarde i bez smaku