Makaron z owocami morza
Składniki
50 dag mieszanki owoców morza
paczka makaronu dwujajeczny wstążki
2 małe cukinie
6 pieczarek
2 ząbki czosnku
100 ml czerwonego wina
1 marchew
1 cebula
1 kostka rosołowa
sól biała
pieprz
maggi
1 pęczek naci pietruszki
oliwa z oliwek
Sposób przygotowania
Owoce morza rozmrażamy i płuczemy.
W głębokiej patelni dusimy razem z winem ,oliwą i kostką rosołową 20min.
Dodajemy posiekany czosnek.
Pod koniec duszenia otwieramy pokrywkę i odparowujemy nadmiar płynu. W między czasie gotujemy makaron by był lekko twardawy.
Kroimy pieczarki w ćwiartki i na dużym ogniu podsmażamy dodając pod koniec cebulę, solimy i pieprzymy do smaku.
Do sosu wrzucamy marchew pokrojoną w talarki i wcześniej przygotowane pieczarki z cebulą.
Na końcu dodajemy cukinię pokrojoną w grube pół talarki.
Gotowy sos mieszamy z makaronem ,dodajemy pietruszkę, doprawiamy solą pieprzem i magii.
Na koniec podgrzewamy mieszając.
Paella z Owocami Morza
400 g długoziarnistego ryżu
150g kiełbasy
250g mrożonej mieszanki owoców morza
150g mrożonego, zielonego groszku
1 cebula, posiekana
1 czerwona, słodka papryka, oczyszczona i pokrojona w kostkę
1 mała papryczka chilli, drobno posiekana
1 g szafranu lub 1/2 łyżeczki kurkumy dla koloru
świeżo zmielony czarny pieprz, sól,
cytryny do dekoracji
Na dużej, wysokiej patelni wylewamy oliwę z oliwek i smażymy przez 1-2 minuty posiekaną cebulę razem z papryką. Kiełbasę kroimy w plastry i wrzucamy na patelnie. Pod koniec dorzucamy małą, posiekaną ostrą papryczkę.
Kiedy tłuszcz wytopi się z kiełbasy dorzucamy ryż i dokładnie mieszamy całość, aby tłuszcz pokrył ziarenka ryżu. Prażymy przez okolo 30 sekunnd i zaczynamy podlewać ryż przygotowanym wcześniej bulionem. Kiedy część bulionu odparuje, dolewamy kolejną porcję i tak do momentu kiedy ryż będzie gotowy i nabierze kremowej konsystencji. W międzyczasie dodajemy do ryżu kilka pręcików szafranu lub kurkumę, aby nabrał złocistego koloru.
Po około 15 minutach od pierwszego zalania ryżu bulionem dodajmey mrożony groszek i smażymy kolejne 2-3 minuty. Następnie dorzucamy mrożoną mieszankę owoców morza i smażymy kolejne 2-3 minuty.
Na koniec doprawiamy całośc pieprzem i ew. solą i dekorujemy ćwiartkami cytryn.