Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2946089 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Antalis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6030
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #900 dnia: 4 Czerwca 2008, 10:57 »
Coz na pewno musza byc to lekkie danka. Z tego co pamietam na poczatku moja babcia musiala jesc jak male dziecko czyli chude zupki ,gotowane miesko. A no i w malych ilosciach a czesto.

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #901 dnia: 4 Czerwca 2008, 12:26 »
wiesz co AndziaK nie wiem jak te łazanki z kapustą...
czy to takie lekkie...?
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline ricardo

  • Patrycja
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26650
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 08.09.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #902 dnia: 4 Czerwca 2008, 13:36 »
Antalis te proporcje co podałaś na ciasto to na jaką blachę dajesz? jakiej wielkości?



Offline Antalis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6030
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #903 dnia: 4 Czerwca 2008, 13:49 »
Na tortownice ok 28 cm srednicy lub blache ok 25 x 35. Zalezy tez czy chcecie wysokie ciacho czy nie.

Offline ricardo

  • Patrycja
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26650
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 08.09.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #904 dnia: 4 Czerwca 2008, 13:51 »
No to taką blachę chyba mniej więcej mam :)



Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #905 dnia: 4 Czerwca 2008, 14:06 »
Antalis te proporcje co podałaś na ciasto to na jaką blachę dajesz? jakiej wielkości?
właśnie miałam o to pytać
ja dałam na taką dużą blache
i właśnie takie płaskie to jest
i miałam pytać czy aby proporcje na pewno odpowiednie
w każdym bądź razie ciasto w piekarniku sie piecze
przez szybkę to nawet ładnie wygląda. Ja dodatkowo posypałam kruszonką na wierzch...
jak nie wyjdzie to składam reklamację Antalis i w paczce ci odeślę... ;D :D
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline Antalis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6030
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #906 dnia: 4 Czerwca 2008, 14:10 »
Spoko maz jest juz chetny :) Ale zobaczysz ze ciacho urosnie i moze akurat bedzie git :)
Ja jak robilam na blache 25 x 40 to dalam 3 jajka, 1,5 kostki margaryny, ciutke wiecej wody i 3 lyzki maki.
A tortownica miala byc 24 cm a nie 28 :P


Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #907 dnia: 4 Czerwca 2008, 14:19 »
oj to mogłaś powiedzieć o tych 3 jajkach
fakt urosło...
ale nie wyciagam jeszcze
bo mam taki durny piekarnik,ze on jest jakiś walniety i nie mogę piec jak w pzrepisach , tylko prawie 2 razy dłużej
bo inaczej zakalec
ciasto jest juz 50 min w piekarniku i boję sie wyjąc
bbo nie wiem czy dobre
wkladałam nóż ale są truskawki to cięzko mi pwoiedzieć
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline Antalis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6030
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #908 dnia: 4 Czerwca 2008, 14:25 »
Włoz wykałaczke i jak wyjmiesz sucha to jest juz gites :)
I sorx o tych jajkach - nei wiedzialam na jaka blache robisz.

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #909 dnia: 4 Czerwca 2008, 14:28 »
wyłączyłam piekarnik
co będzie to będzie...
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #910 dnia: 4 Czerwca 2008, 14:30 »
No to czekamy Mariolka na efekty Twojej pracy.
A tutaj robi się prawie jak u Pascala...
Gotuj z Antalis on - line :)    :P :P ;D

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #911 dnia: 4 Czerwca 2008, 14:38 »
No to czekamy Mariolka na efekty Twojej pracy.
A tutaj robi się prawie jak u Pascala...
Gotuj z Antalis on - line :)    :P :P ;D
dokładnie

moze jakis fociak ciasta z truskawkami ;)
foty na razie brak, bo ciasto w piekarniku stygnie
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline Antalis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6030
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #912 dnia: 4 Czerwca 2008, 14:45 »
Tylko uwazaj by Ci sie nie spalilo .Ja sie tak kiedys zalatwilam - temperatura piekarnika spalila mi wtedy ciacho :P

Natchnelyscie mnie tym pieczeniem i ja stwierdzilam ze tez zrobie cos w piekarniku. No i piecze si ewlasnie zapiekanka a'la schab po cygansku oczywiscie zmodyfikowana bo bym sie Agnieszka nie nazywała ;p

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #913 dnia: 4 Czerwca 2008, 14:58 »
No właśnie!!!!

Dawaj tu przepis bo smaka narobiłaś.

Proszę ?  :P

Offline Antalis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6030
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #914 dnia: 4 Czerwca 2008, 15:02 »
Nie wiem czy juz go tu nie wklejalam ale prosze oto oryginalny przepis:

8 kotletów ze schabu,
3/4 kg marchwi,
1/2 kg cebuli,
30 dkg sera żółtego,
słoiczek majonezu,
sół, pieprz, wegeta

Schab lekko rozbić (mniej niż na tradycyjne kotlety schabowe), przyprawic solą, pieprzem, wegetą. Marchew pokroić w plasterki, cebulę w półplasterki. Na dnie brytfanny (nie trzeba smarować tłuszczem) ułożyć grubą warstwę marchwi, następnie cebuli i na końcu schab. Potem ułożyć drugą, cieńszą warstwę marchwi i cebuli; posypać startym serem. Wierzch posmarować majonezem. Piec 2 godz. przykryte folią aluminiową, potem jeszcze 1/2 godz. bez folii.


Ja na sam dol daje ziemniaki krojone w plastry lub cwiartki.Dzis posypalam je przyprawa do frytek i ziemniakow a zamiast majonezu dodalam sos do hamburgerow taki z Pudliszek. Pieke w 180 stopniach. Czas pieczenia tak na prawde jest rozny, ja sprawdzam czy ziemniaki i miesko sa miekkie i wtedy wyciagam.

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #915 dnia: 4 Czerwca 2008, 15:09 »
A ja bym prosiła o taki zmodyfikowany przez Ciebie.

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #916 dnia: 4 Czerwca 2008, 15:09 »
brzmi smakowicie
mnie tak dzisiaj natchnęło,ze jeszcze wstawiłam szynkę do piekarnika i upiekę sobie jako wedlinę na chleb...
a co...? ;D
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline Antalis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6030
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #917 dnia: 4 Czerwca 2008, 15:12 »
Loona
:Dzis posypalam je przyprawa do frytek i ziemniakow a zamiast majonezu dodalam sos do hamburgerow taki z Pudliszek. A i dodalam pokrojone w kosteczke pomidorki :) "

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #918 dnia: 4 Czerwca 2008, 15:15 »
ukroiłam pierwszy kawałek ciasta i zakalcem nie jest.
ale wiecie co jak tak spróbowałam, to doszłam do wniosku,ze chyba te truskawki tzreba było posypać cukrem...?
jakieś to kwaskowate jest...
no i zdjecie pstryknęłam tak szybciutko jak mąz wyskoczył do apteki,żeby nie gadał,że ja nienormalna jestem i fotografuję ciasto do netu... ::) ;D
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #919 dnia: 4 Czerwca 2008, 15:27 »
a tą szynkę to tak ile piec?
chyba ze 2 godz to minimum nie...?
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline Antalis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6030
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #920 dnia: 4 Czerwca 2008, 15:29 »
No wiesz do truskawek "nie wejdziesz" ale posyp ciacho cukrem pudrem.
Ja lubie takie kwaskowate :) Z rabarbaru zawsze kwaskowate jest, ze sliwek chyba tez.

A co do szynki no to ze 2 godziny - masz racje.

Offline met

  • Młoda Żonka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4643
  • Płeć: Kobieta
  • Amor Vincit Omnia
  • data ślubu: [size=
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #921 dnia: 4 Czerwca 2008, 17:21 »
Ja właśnie robię biszkopt z kremem budyniowym, galaretką i truskawkami. Takie zimniejsze ciasto :D

ANdzia. Jak dla mnie to takie menu to nieporozumienie. Kalofior i kapucha - to co powoduje wzdęcia. Moim zdaniem absolutnie nie. Ja nawet przy kolkach wątrobowych nie mogę tego jeść.
Tak dziewczyny mówiły - oś lekkiego. Gotowane mięsko, jakieś marchewki gotowane, coś takie na początek raczej.

Offline asia

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 9607
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10.09.2005r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #922 dnia: 4 Czerwca 2008, 17:48 »
Zrobiłam dzisiaj kotleciki z farszem w cieście francuskim by Antalis  ;D Mąż zachwycony - dzięki Aga  :-*

Offline Antalis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6030
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #923 dnia: 4 Czerwca 2008, 18:28 »
Fajnie ze smakowało :)

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #924 dnia: 4 Czerwca 2008, 19:24 »
A ja zamierzałam upiec dzisiaj to ciasto, na które przepis podała Antalis. Wracam do dmku i co widzę ...  :o :o :o na stole stoi obiad, ananasy, kisiel i własnoręcznie przez małżonka mego upieczony MURZYNEK!!!!!!!!!

Myślałam,że mieszkania pomyliłam ale jednak nie :)  ;D

Offline met

  • Młoda Żonka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4643
  • Płeć: Kobieta
  • Amor Vincit Omnia
  • data ślubu: [size=
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #925 dnia: 4 Czerwca 2008, 19:44 »
Uuuuuuuuuuuuuuuu... :D
Mój murzynek stoi już 5 dni. Pół blachy.
Dobry jest, naprawdę.
Ale jakoś w te upały nie chce mi się jeść takich sypkich ciast.

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #926 dnia: 4 Czerwca 2008, 19:53 »
Ja też bym wolała masę budyniową z duuuuuuuuża ilością truskawek, ale wiesz, darowanemu koniowi... ;)

rybkawiedenka
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #927 dnia: 4 Czerwca 2008, 20:21 »
Mariolka i jak ciasto?

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #928 dnia: 4 Czerwca 2008, 20:28 »
Mariolka i jak ciasto?

bardzo dobre
własnie sie obżeram
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline Anjuschka

  • Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 10267
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 15.05.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #929 dnia: 4 Czerwca 2008, 20:28 »
Ja dzisiaj upiekłam ciasto wg. przepisu Antalis i włala:







Truskawki wpadły mi do środka ciasta, ale ciasto jest pycha :) mniam... polecam.

Tylko kto teraz zje tę całą blachę ciasta?