MALIBU
100g kokosu
0,25 l spirytusu ( może być z,5l wódki ale spirit lepiej “wyciąga” smak )
puszka mleka skondensowanego słodzonego
puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
Kokos wsypujemy np.do sloika i zalewamy alkoholem. Zakręcamy i odstawiamy na tydzien. Po tym czasie alkohol zlewamy a kokos dokładnie wyciskamy. Otrzymany kokosowy alkohol powoli wlewamy do wymieszanego wcześniej mleka.
Kokos można wykorzystac do tortow

----------------------------------------------------------------------------------------------------
MALINÓWKA
1 kg malin
2 szkl spirytu
7 szkl. wody przegotowanej
50 deko cukru
Dojrzale maliny wsyp do słoja, zalej syropem z cukru i wody, wlej spirytus, szczelnie zakorkuj i zostaw w temp. pokojowej. Słoja nie wolno ruszać ani przesuwać przez 2 tyg. Gdy owoce osiądą na dnie, zlej nalewkę delikatnie do but. (nie filtruj bo straci smak i zapach)
------------------------------------------------------------------------------
Kukułkowka
10dkg cukierków kukułek
0,5 litra wódki
Do słoja na kilka dni i czekać aż się rozpuści raz na dzień solidnie mieszając.
Przecedzić przez filtr do kawy i do butelki na jakieś 10 dni. Mozna zamiast kukulek dodac cukierki Raczki

----------------------------------------------------------------------------------
Adwokat inaczej
10 całych jajek
2 szklanki cukru
1 szklanka mleka w proszku
½ litra spirytusu
2 szklanki przegotowanej zimnej wody
Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Dodać mleko w proszku i zmiksować.
Następnie powoli wlewać spirytus i wodę, cały czas miksując. Z podanych składników wychodzi 1,75 litra adwokata
----------------------------------------------------------------------------
Ambrozja
1/2 l spirytusu
1 szkl miodu
1 szkl wody
* sok z kilograma cytryn
Wodę i miód podgrzewać na lekkim ogniu, mieszać do rozpuszczenia się miodu ( nie gotować) po rozpuszczeniu się miodu wlać spirytus i sok z cytryn.
Wszystko wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Przelać przez sitko do butelki (ok 1,25), zostawić na ok 3 dni. Wszystko musi się dobrze przegryść.
No to to tyle z tych prostych
