tradycyjne pieczarki pokrojone w plasterki duszę a potem na usmazonego z jednej strony kotleta kładę porcję pieczarek i przykrywam żółtym serem
ja pod serek daje jeszcze np baleronik
Napisane: Luty 22, 2007, 15:20:35
Ja lubie dodac do zurku suszone grzybki albo do bigosu
Kasza zapiekana z rybąSkładniki:- 300 g kaszy perłowej
- suszone grzyby
- 250 g filetów rybnych
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki masła
- sól
- pieprz
- mielona papryka
- 2 łyżki startego żółtego sera
- łyżka świeżych ziół
Kasze opłukać, osączyć, wsypać do 0,75 l wrzącej wody, dodać umyte suszone grzyby. Gotować około 20 minut na małym ogniu.
Cebulę i marchew obrać, opłukać, pokroić w paseczki, podsmażyć na łyżce masła. Na warzywach ułożyć opłukane filety rybne, podlać kilkoma łyżkami wody, osolić i dusić 5 - 6 minut pod przykryciem.
Ugotowaną kaszę wymieszać z posiekaną natką. Doprawić solą, pieprzem i mieloną papryką. Na dnie natłuszczonej łyżką masła formy do zapiekania ułożyć ½ kaszy, warstwę warzyw z rybą i resztę kaszy. Wierzch obłożyć wiórkami masła, posypać serem. Zapiekać 20 minut w temp. 180 stopni. Posypać ziołami.
BIGOSSkładniki:2,5-3 kg kiszonej kapusty, 2 piersi z kurczaka, 30 dkg boczku wędzonego, 3 śląskie kiełbasy + inne mięso wedle uznania (im więcej tym lepiej), suszone grzyby, 3 kostki bulionu, przyprawa do bigosu (ja osobiście używam przyprawy "Prymat"), koncentrat pomidorowy (1 słoiczek), 2-3 listki laurowe.
Jak przyrządzić?Opłukać dobrze kapustę kiszoną - pokroić i wrzucić do garnka. Dodać liście laurowe. Zalać wrzątkiem suszone grzyby. Wlać wywar z grzybów do garnka z kapustą (grzyby oczywiście posiekać)Ja zalewam najpierw 1 połowę grzybów, a potem drugą żeby otrzymać więcej wywaru. Rozrobić bulion z wrzątkiem - dolać do kapusty. Jako, że bigos bazuje tylko na kapuście kiszonej dobrze jest gdy jest dużo wywaru i bulionu-wtedy kapusta swobodnie może się gotować przechodząc smakiem grzybów. Zacząć gotować. Usmażyć najpierw pokrojony w kosteczkę boczek - dodać do garnka wraz z wytopionym tłuszczem. Analogicznie z resztą mięsa (mięso wcześniej osolić). Bigos powinien się pogotować trochę czasu. po ok. 45 min. dodaję przyprawę do bigosu "Prymat"- całe opakowanie. Doprawić solą i pieprzem. Bigos gotuje się dalej pod przykryciem. Gdy kapusta jest już miękka i nie możemy wytrzymać żeby już zjeść bigos - dodajemy słoiczek koncentratu pomidorowego (tutaj uwaga - po dodaniu koncentratu bigos momentalnie gęstnieje i tak jak wcześniej prawie nie trzeba było go mieszać teraz trzeba robić to prawie ustawicznie aby się nie przypalił). Po ok 10-15 min nadaje się do spożycia. Proporcjonalnie do ilości podgrzań rosną jego walory smakowe.
Kotlety mielone z grzybówSkładniki:40 dkg grzybów świeżych (borowiki, gąski, pieczarki) lub 8 dkg grzybów suszonych,
3 dkg tłuszczu,
6 dkg cebuli,
10 dkg czerstwej bułki,
1/8 litra mleka,
1 jajo,
sól, pieprz,
1 łyżka siekanego koperku i zielonej pietruszki,
5 dkg tartej bułki.
Wykonanie:Świeże grzyby oczyścić z piasku i ziemi, opłukać pod bieżącą wodą, poszatkować, udusić pod przykryciem z pokrojoną cebulą i tłuszczem (3 dkg). O ile potrzeba, wlać 2 - 3 łyżki wody, następnie odparować. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, grzyby i bułkę przepuścić przez maszynkę, dodać jajo, sól, pieprz, siekaną zieleninę i starannie wymieszać. O ile masa jest za rzadka, wsypać 2 - 3 łyżki tartej bułki. Kształtować w bułeczce nieduże, wysokie kotleciki. Smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z 2 stron na złoty kolor.
Grzyby z jajecznicą i ziemniakami
Składniki:80 dkg grzybów ( jesli sa suszone to trzeba je namoczyc ),
5 dkg cebuli,
2 dkg tłuszczu,
1/8 litra śmietany,
sól, pieprz,
2 dkg mąki,
80 dkg ziemniaków,
4 - 5 łyżek mleka,
6 jaj, 2 dkg margaryny,
1 łyżka siekanego koperku lub zielonej pietruszki.
Wykonanie:Grzyby dokładnie oczyścić, opłukać, pokrajać w paski, włożyć do rondla, dodać tłuszcz, obraną posiekaną cebulę i dusić 30 40 minut. Gdy są miękkie, zagęścić mąką, doprawić do smaku solą i pieprzem, zagotować. Wlać śmietanę, dodać koperek, dokładnie wymieszać. Ziemniaki opłukać, obrać, ugotować, przyrządzić purée. Jaja rozmącić, osolić, wylać na rozgrzany tłuszcz na patelnię. Gdy masa zacznie się ścinać, mieszać ostrożnie łyżką, aby jajecznica się nie przypaliła. Jajecznicę ułożyć na ogrzanym okrągłym półmisku, z wierzchu położyć duszone grzyby, dookoła obłożyć ziemniakami purée.
Sos grzybowy ( swietny z plackami zmieniaczanymi )Grzyby pokroić na drobne kawałki, obrać cebulę pokroić w plasterki. Na rozgrzaną patelnie wrzucić masło (zalecane nic innego). Następnie cebule - smażyć do momentu zarumieniania się cebuli. No i przychodzi moment najważniejszy wrzucamy grzyby (jak je mamy oczywiście). Dusimy grzyby około 30 min na koniec dodajemy soli, pierz, i inne przyprawy jak lubimy. Najważniejsze aby sól nie dawać na początku duszenia (będą twarde). Tak uduszone grzybki stanowią doskonały początek do dania jakim jest np popularny schaboszczak z ziemniaczkami. Tak przygotowane grzybki jeśli mamy ich większą ilość i jesteśmy pewni że nie zjemy wszystkich - możemy jeśli ostygną wrzucić do foliowych woreczków - i zamrozić
GRZYBOWIEC ( nigdy nie jeadłam )
1. Nabrać grzybów suszonych dwa razy tyle ile się zmieści w złożonych razem dłoniach.
Grzyby należy potłuc ( połamać, zgnieść ale nie robić proszku!) na kawałki. Ugotować w małej ilości wody tak aby grzyby "napiły" się tylko ale jednocześnie nie przypaliły.
2. Pokroić na drobne kosteczki 4 rogaliki
( nie słodkie) albo odpowiedni kawałek weki i zalać kostki 1/2 litra mleka. Po rozmoczeniu dobrze rozmieszać.
3. Do masy dodać:
-4 jajka,
-4 łyżki stołowe grysiku,
-1 łyżkę stołową pokruszonego majeranku,
-1 roztarty ząbek czosnku,
-1 łyżeczkę do herbaty potłuczonego kminku,
Wszystko wymieszać tak aby powstała substancja prawie płynna. Posolić z wyczuciem tak aby po spróbowaniu czuć, że przygotowana masa jest lekko niedosolona.
4. W brytfannie usmażyć pokrojoną w kosteczki słoninę ( ok. 80 gramów). Osoby nie chcące by to nie była potrawa postna mogą użyć oleju. Na roztopionym tłuszczu usmażyć dwie średniej wielkości cebule pokrajane w plasterki. Gdy cebula zacznie robić się złocista wlać do naczynia przygotowana masę i rozmieszać ją dobrze z cebulą i usmażoną słoniną.
5. Brytfannę, nie zakrytą od góry, włożyć do piekarnika mniej więcej w połowie jego wysokości. Nastawić na termostacie 200 stopni. Piec od 40 do 45 minut.
6. Grzybiec ( hubnik) podaje się natychmiast po wyjęciu z piekarnika jakkolwiek można go jeść także na zimno. Jak pisze autor receptury- skórka na upieczonej potrawie powinna być złocista co wyraźnie kontrastuje z kolorem twarzy sąsiadek, które bledną z zazdrości.
Jeżeli przepis zainteresuje internautów mogę spolszczyć także kilka innych receptur mniej postnych. Smacznego. Dzisiaj robię próbe generalną. A może inaczej nazwać potrawę?
Napisane: Luty 22, 2007, 15:37:55
Placki ziemniaczane z grzybamiSkładniki: 1 kg ziemniaków,
5 dkg grzybów suszonych,
2 jajka,
5 łyżek mąki,
4 ząbki czosnku,
kminek,
majeranek,
sól,
olej do smażenia.
Grzyby namoczone ugotować i po wystudzeniu przepuścić przez maszynkę. Ziemniaki utrzeć, dodać do nich przygotowane grzyby, jajka, roztarty czosnek i do smaku sól, pieprzmajeranek i szczyptę zmielonego kminku. Wszystko wymieszać a w razie potrzeby rozrzedzić niewielka ilościa mleka. Smażyć na oleju jak tradycyjne placki.
Pasta z suszonych grzybówSkładniki: 10 dkg suszonych grzybów,
1 cebula,
olej,
sól,
ocet.
Grzyby dobrze ugotować i zemleć na maszynce. Cebulkę usmażyć na oleju. Połączyć grzyby i cebulę, dodać do smaku przyprawy i dobrze wymieszać. W razie potrzeby dodać łyżeczkę oleju.Ja dodaje jeszcze gotowane jajko
Ciasto drożdżowe z grzybami1. Farsz grzybowy: 10 dkg suszonych grzybów, 4 duże cebule, masło.
Cebulę pokrojoną usmażyć na maśle.Grzyby ugotować w osolonej wodzie( ok. 10 min).Po ostudzeniu cebule i grzyby przepuścić przez maszynkę.Farsz dobrze wymieszać, w razie potrzeby dosolić, dodać pieprzu.
2. Ciasto: 500 g mąki, 160 g masła, 4 łyżki śmietany ( gęstej), 4 dkg drożdży, 4 jajka, szczypta soli.
Śmietanę wymieszać z drożdżami, dodać resztę składników( 1 jajko zostawić na koniec), wyrobić ciasto, pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Rozwałkować na grubość 0,5 cm i pokroić na kwadraty o boku 8 cm. Na środek kwadratu dać farsz, kwadrat złożyć po przekątnej. Powstaną trójkąty. W celu lepszego sklejenia brzegów ciasta przed złożeniem można je posmarować roztrzepanym jajkiem. Uformowane trójkąty ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze i posmarować resztą jajka. Zapiekać w piekarniku o temperaturze 180 do 200 stopni przez 20 min.
Napisane: Luty 22, 2007, 15:40:58
Pasztet z suszonych grzybów
Składniki: 10 dkg suszonych grzybów,
szklanka bułki tartej,
szklanka śmietany,
4 jajka,
2-3 ząbki czosnku,
po ćwierć łyżeczki:suszonego majeranku, bazylji, szałwi ,mielonego kminku, mbiru, gożdzików, gałki muszkatołowej,
łyżka smalcu,
łyżka masła,
2 łyżki posiekanych drobno orzechów włoskich,
sól, pieprz.
Wykonanie: Grzyby namoczyć w niewielkiej ilości przegotowanej wody, zostawić na noc, następnego dnia ugotować. Bułkę tartą wsypać do miski, zalać śmietaną, wymieszać, zostawić na pół godziny. Drobno posiekaną cebylę i czosnek przesmażyć na smalcu (ja wolałem masło ale smalec był w orginale). Grzyby drobno posiekać (proponuje przemielić). Grzyby i cebule z czosnkiem wrzucić do miski z bułką tartą ,dodać przyprawy zioła orzechy i jaja, posolić wymieszać (jeśli masa zbyt gęsta można dodać śmietany). Mase przełożyć do formy wysmarowanej masłem i piec około 40 min