Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2939851 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11970 dnia: 17 Stycznia 2015, 21:17 »
Justys, widziałam ją,  dla mnie.to mistrzostwo :D
a w środku wycinamy dziurę czy wciskam lalkę?  Super pomysł z folią! :-)


Offline Justys851
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 28242
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11971 dnia: 17 Stycznia 2015, 21:26 »
jeden biszkopt piekłam w czymś takim:


więc automatycznie dziura była  ;)

a w biszkopcie z tortownicy wycięłam dziurę, już po podzielenia biszkopta na 3 cześci, ale przed przełożeniem kremem  ;)



Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11972 dnia: 17 Stycznia 2015, 21:27 »
No to dzięki :-) ja upieke dwa biszkopty biszkopty w okrągłej blasze, nie mam innej ;-)


Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11973 dnia: 18 Stycznia 2015, 09:57 »
Hej dziewczyny, na ile nastawic jaglanke w parowarze?


Offline Zoya

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6348
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2010 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11974 dnia: 18 Stycznia 2015, 11:21 »
Kasia, jesli chcesz szybki tort zrobic, polecam Ci gotowe kremy do tortów. Dr oetker chyba. Są lekkie, maloslodkie i bardzo smaczne :)



Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11975 dnia: 18 Stycznia 2015, 16:04 »
U nas dziś mini de volaile (mąż zapytał, czy przygotowuję się do masterchefa, bo porcje odpowiadają :P ), a teraz robię gofry i są kropka  kropkę jak te z nad morza :D :D :D


Offline kaassia

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7040
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.11.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11976 dnia: 18 Stycznia 2015, 17:28 »
Dziękuję bardzo Kochane :)

doksik z jakiego przepisu gofry robisz?
Madzia 20.01.2012
Wojtuś 27.02.2013
Agatka 18.10.2014


Żonkowo

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11977 dnia: 18 Stycznia 2015, 17:31 »
kaaasia, z tego:
http://www.mojewypieki.com/post/gofry---lekkie-i-chrupiace

dałam cukier waniliowy zamiast drobnego


Offline Justys851
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 28242
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11978 dnia: 18 Stycznia 2015, 18:32 »
Waniliowy czy wanilinowy  :P



Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11979 dnia: 18 Stycznia 2015, 18:49 »
Waniliowy czy wanilinowy  :P

Waniliowy 8)


Offline beta80
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1857
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 11.07.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11980 dnia: 18 Stycznia 2015, 19:24 »
Hej dziewczyny, na ile nastawic jaglanke w parowarze?
Marta nie wiem ile w parowarze ale ja gotuje ok 20 min w garnku normalnym



Offline Alis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5770
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 7.06.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11981 dnia: 18 Stycznia 2015, 21:01 »
Cukier wanilinowy  :)

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11982 dnia: 18 Stycznia 2015, 21:04 »
Cukier wanilinowy  :)

Nie nie :-) są oba, ja kupuję waniliowy :-) wanilinowy jest jedynie z aromatu wanilii, dużo bardziej naszprycowany chemią :-)


Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11983 dnia: 18 Stycznia 2015, 21:04 »
Hej dziewczyny, na ile nastawic jaglanke w parowarze?
Marta nie wiem ile w parowarze ale ja gotuje ok 20 min w garnku normalnym


Dzieki Wiola, i tak okazalo sie ze do parowaru juz mi kasza nie weszla, wiec ugotowalam wedlug przepisu na opakowaniu


Offline Justys851
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 28242
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11984 dnia: 18 Stycznia 2015, 21:07 »
osobiście nie spotkałam się z cukrem waniliowym, a jedynie z  "cukrem z prawdziwą wanilią " , ale sama wolę kupić laskę wanilii .

Cukier wanilinowy  :)

Nie nie :-) są oba, ja kupuję waniliowy :-) wanilinowy jest jedynie z aromatu wanilii, dużo bardziej naszprycowany chemią :-)

z jakiej firmy jest taki ??



Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11985 dnia: 18 Stycznia 2015, 21:13 »
Kotany robi cukier z wanilią  ;)


Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11986 dnia: 18 Stycznia 2015, 21:13 »
Kamis, Kotanyi i Amylon ;-)


Offline Alis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5770
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 7.06.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11987 dnia: 18 Stycznia 2015, 21:14 »
Ja nie widziałam nigdy cukru waniliowego  ??? widziałam albo wanilinowy albo pałeczki wanilii

Jakiej firmy jest ten waniliowy ? Tez bym kupiła  :)

Offline Justys851
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 28242
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11988 dnia: 18 Stycznia 2015, 21:16 »
osobiście nie spotkałam się z cukrem waniliowym, a jedynie z  "cukrem z prawdziwą wanilią " , ale sama wolę kupić laskę wanilii .

Cukier wanilinowy  :)



to wiem, ale nie nazywa się on cukier waniliowy tylko cukier z prawdziwa wanilią  :D przecież już to napisałam  ;)
myślałam ,że jest pod taka nazwą "cukier waniliowy "  ;)



Offline Alis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5770
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 7.06.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11989 dnia: 18 Stycznia 2015, 21:18 »
A to taki to nie  :P

To ja ziarenka wanilii mieszam z cukrem, zostawiam w zamkniętym pudełku i mam to co z torebki  ;)

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11990 dnia: 18 Stycznia 2015, 21:20 »
osobiście nie spotkałam się z cukrem waniliowym, a jedynie z  "cukrem z prawdziwą wanilią " , ale sama wolę kupić laskę wanilii .

Cukier wanilinowy  :)



Amylon ma "cukier waniliowy"

to wiem, ale nie nazywa się on cukier waniliowy tylko cukier z prawdziwa wanilią  :D przecież już to napisałam  ;)
myślałam ,że jest pod taka nazwą "cukier waniliowy "  ;)


Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11991 dnia: 18 Stycznia 2015, 21:21 »
Amylon ma "cukier waniliowy bio" dosłownie


Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11992 dnia: 18 Stycznia 2015, 21:23 »
Tak.
Japart ma jeszcze "cukier waniliowy"


Offline Justys851
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 28242
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11993 dnia: 18 Stycznia 2015, 21:24 »
Już doksik napisała  ;)

nie spotkałam się jeszcze z takowym  ;) dlatego się zdziwiłam  ;)



Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11994 dnia: 18 Stycznia 2015, 21:25 »
W sklepach eko albo na pôłkach ze zdrową żywnością trzeba szukać  :D


Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11995 dnia: 18 Stycznia 2015, 21:27 »
Albo na Allegro  :D


Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11996 dnia: 19 Stycznia 2015, 10:01 »
Albo zrobić samemu ;)
Wystarczy do brązowego cukru nierafinowanego dodać ziarenka wanili + pokrojoną laskę wanili.
Po tyodniu usunąć laskę.
Cukier waniliowy gotowy ;)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11997 dnia: 19 Stycznia 2015, 10:12 »
Dlaczego brązowy ?
Cukier to cukier - jeden szit
Chyba, że dla koloru bo ja brązowy daję np. Do orzechowca (ślicznie barwę nadaje).


Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11998 dnia: 19 Stycznia 2015, 10:44 »
a czy któraś używa ksylitolu?
czy jego można nirmalnie do wszystkiego wykorzystać?

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11999 dnia: 19 Stycznia 2015, 10:52 »
Tak, można go normalnie wykorzystać. Ale też nie wolno przesadzać z ilością, żeby nie było sensacji żołądkowych.