Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2939995 razy)

0 użytkowników i 2 Gości przegląda ten wątek.

Offline jagodka24

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11571
  • Płeć: Kobieta

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline Kobietkaa
  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 67
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2461 dnia: 7 Listopada 2009, 16:18 »
Dziękuję  :)

Offline Kobietkaa
  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 67
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2462 dnia: 8 Listopada 2009, 12:29 »
Z racji tego, że dziś niedziela to mam pytanie czy macie takie swoje dania "niedzielne", tzn. takie które najczęściej goszczą u was w ten dzień ?
Z racji tego, że mieszkam na Śląsku tu u nas najczęściej są kluski śląskie, rolady i do tego jakaś suróweczka   ;D

Morgan
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2463 dnia: 8 Listopada 2009, 12:37 »
z racji tego ze moj maz to typowy ślązak z rudy slaskiej u mnie jest tak samo... modro kapusta albo bialo z cebulka to u nas co niedziela :) i rosołek. Juz sie przyzwyczailam tak gotowac, tymbardziej ze ja goral zceprowany ;) gotuje duzo po slasku, bo u mnie w domku sie tak gotowalo :)
« Ostatnia zmiana: 8 Listopada 2009, 19:23 wysłana przez Maja »

Offline liliann

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 37559
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2464 dnia: 8 Listopada 2009, 12:42 »
Z racji tego, że niedzielę jako dzień wolny szkoda przesiedzieć w chałupie u mnie gości menu jakiejś restauracji... ;D ;D ;D ;D

No chyba, że spędzamy ten dzień u dziadków.
Menu teściowej jest nieprzewidywalne, ale mojej mamy aż zbytnio i wówczas do wyboru mamy: gulasz z kurczaka słodko-kwaśny z makaronem lub rosół - mój ulubiony to ten na drobiowych żołądkach i wątróbkach;
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2465 dnia: 9 Listopada 2009, 10:44 »
U mnie w niedzielę (jak i w inne dni tygodnia) je się to na co mamy ochotę  i wczoraj np sami zrobiliśmy sobie pizzę. Była cudna. Najlepsza jaką jadłam (nieskromnie mówiąc, ale co tam skoro to prawda!
Sarno ja rozkruszam drożdże (bo zawsze uzywam świeżych) i wrzucam je do michy z mąka i solą, a potem całość zalewam wodą. Mieszam łychą żeby składniki utworzyły w miarę jednolitą masę  i po przykryciu ściereczką odstawiam michę w kąt na kilkanaście godzin. Drożdży wcześniej nie rozpuszczam, a ni nic innego z nimi nie rozbię, po prostu rozkruszam palcami.
A chleb robiłam znów w sobotę i kolejny raz wyszedł wzorowy. Nie mam pojęcia czemu ci nie wyszło.



Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2466 dnia: 9 Listopada 2009, 11:27 »
My najczęściej w niedzielę nie jemy w domu, czasem są wyjątki ale nie mamy jakiegoś "żelaznego zestawu"
Wczoraj były udka w marynacie, pilaw + lodowa z oliwą (byle szybkie, a przede wszystkim nie pracochłonne)
Aaaa, pooza tym upiekłam sernik z wiśniami ale to już poza konkursem ;)


Offline jagodka24

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11571
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2467 dnia: 9 Listopada 2009, 11:37 »
maja a co to pilaw bo kojarze nazwę ale moj brzuszek nie kojarzy :)

u nas w niedziele zawsze rosół mieszany wołowo drobiowy
a na drugie to różnie

a ja mam mega uraz do gotowania
znudzilo mi sie bo moje dziecko ciągle by tylko zupy jadło
wczoraj dwie michy rosołu i kotleta
a dzisiaj ???????
już mi się kończy repertuar na zupy

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2468 dnia: 9 Listopada 2009, 11:45 »
Agata, ja zwykle zupę łąduję dpo słoika i zagotowuję. Mam na dzień lenia albo jak późno wrócimy z pracy. Możesz tak samo robić dla małej, tylko oczywiście mniejsze słoiczki.

Pilaw to potrawa z ryżu. Ja do mięska robię pilaw zwykłe - to ryż odpowiednio podsmażany, duszony z odrobiną masła i buliony+rodzynki

2 szklanki ryżu
1/4 kostki masła
2-3 szklanki wywaru/bulionu z warzyw ew.rozpuszczona kostka rosołowa
rodzynki, sól
   
Ryż zalać wrzacą wodą i odstawić na ok.30 minut. Po tym czasie odcedzić.
W rondlu rozpuścc masło i wsypać ryż, mieszać delikatnie na wolnym ogniu drewniania łyżką do czasu, aż ryż przestanie się kleić do łyżki.
Zalac ryż 1/2 wywaru, przykryć i gotować ok.15 minut. Po uplywie polowy czasu wlać pozostaly wywar, posolić i wsypać rodzynki (ilość wedle uznania i smaku). Potem zdjąc z ognia i nadal pod przykryciem trzymać ok.10 minut. Odryć na kilka minut przed podaniem. Idealny do pieczonego kurczaka i innych delikatnych potraw.
 


Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2469 dnia: 9 Listopada 2009, 12:44 »
Maju a ile moga stać tak przygotwane zupki?
nie trzeba ich potem trzymac w lodówce, prawda?

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2470 dnia: 9 Listopada 2009, 14:31 »
W lodówce, jak najbardziej. Podobno nawet do 3 miesiecy mogą ale ja wyznaję zasadę miesiąca max ;)


Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2471 dnia: 9 Listopada 2009, 14:37 »
dzięki - to chyba lepszy sposób niż mrożenie, co?
a ile gotujesz te słoiki z zupą?

Offline Wercia

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7020
  • Płeć: Kobieta
  • K & M- 10 lat minęło...:))
  • data ślubu: [
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2472 dnia: 9 Listopada 2009, 14:39 »
Majeczko muszę wypróbować Twój sposób na pilaw aż się zaśliniłam :P
Tak wogóle to na weekend zrobiłam karkówkę wg przepisu Majeczki i wyszła superowa ;D polecam
;)

Offline paooolka

  • Niufomaniaczka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8987
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 05.09.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2473 dnia: 9 Listopada 2009, 14:42 »
ja w ogole nie mroze zup, moja tesciowa mrozi wraz z miesem i makaronem/kluskami. zawsze wlasnie przechowuje w sloikach bo po mrozonej sie raz zatrulam (ale to pewnie jej sprawka ;) )
Il corpo è solo uno strumento. Il corpo senza lo spirito non ha nessun valore.

całkiem nowa JA

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2474 dnia: 9 Listopada 2009, 14:44 »
Ja osobiście wolę zagotować, bardziej mi smakuje i jest szybciej dostępna do spożycia ;D Gotuję 10-15 minut i po wyjęciu stawiam na zakrętce.

Pilaw - dumna nazwa :D opis trochę długi ale robi się szybko


Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2475 dnia: 9 Listopada 2009, 14:46 »
dzięki Maju!!!

Offline jagodka24

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11571
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2476 dnia: 9 Listopada 2009, 18:14 »
to poprostu pasteryzowanie i napewno dobry sposób na przechowywanie
ja mam np zajętą zamrażarke
mam w niej mięsko w innej szufladzie truskawki a w jeszcze innej mam zamrożone zapiekanki
sama zrobiłam
normalnei mam za mała zamrażarke

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2477 dnia: 9 Listopada 2009, 23:04 »
Dziewczyny... w sobotę robimy roczek a ja nie mam pomysłu na ciepłe danie. Potrzebuję czegoś: smacznego, efektownego i co by się nie narobić  ;) (impreza jest na 16 osób).
poza tym planuję: rybę po grecku, paterę serów i wędlin, 3 sałatki, pasztet domowy .... kurcze i brak pomysłów co jeszcze.
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline tete

  • "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6151
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2.06.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2478 dnia: 10 Listopada 2009, 11:50 »
Maju-KARKÓWA wg Twojego przepisu wymiata!!!!Pyszna byla!


Elu-a moze piersi z kurczaka w płatkach kuk.+sos czosnkowy dotego?
Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.

Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2479 dnia: 10 Listopada 2009, 12:48 »
tetuś, nie znam tego przepisu. podasz?
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2480 dnia: 10 Listopada 2009, 12:54 »
Ela a może nieśmiertelny kurczak w zupie ogonowej?
smaczny i prosty w przygotowaniu

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2481 dnia: 10 Listopada 2009, 15:59 »
Cieszę się, że karkówka przypasowała ;D

Na ciepło może być też leczo - można wcześniej zrobić, dzień wcześniej nawet - a potem tylko odgrzać ;)

U mnie szał robią pity z gyrosem
Pity kupuję gotowe  ;) po co się przepracowywać.
Do tego szynkę lub fileta indyczego, kroję drobniuteńko w paseczki skraweczki, doprawiam przyprawą gyros lub podobną.
przed samym podaniem wrzucam na kilkja minut na patelnie - dosłownie kilka bo tak drobne kwałaki bardzo szybko się smażą.
Wyrzucam na półmisem, posypuję pokrojoną w krązki czerwoną cebulą i dużą ilością natki pietruszki

W tak zwanym międzyczasie podgrzewam w mikrofali pity ;)

o tego wczesniej robię sos - jogurt bałkański+tary zielony ogórtek+czosen i przyprawy

Każdy sam robi sobie pitę  ;)


Offline jagodka24

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11571
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2482 dnia: 10 Listopada 2009, 19:19 »
maja jak mogłaś!!!!!!!!!!!!!!
zaraz starego wyśle po gyrosa bo sie normalnei obśliniłam

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2483 dnia: 10 Listopada 2009, 21:08 »
Maja - brzmi pysznie! spróbuję ale przy innej okazji.
chyba machnę szaszłyki.
Ania - mnie ten kurczak ogonowy nie przypadł do gustu.
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline tete

  • "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6151
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2.06.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2484 dnia: 10 Listopada 2009, 21:47 »
Ela-cycki cipakowe ;D (ilosc dowolna) kroisz na mini-medaliony przyprószasz pieprzem i sola na 2h do lodwóki.W miedzyczsie na miazge robisz platki kukurydziane zwykle(ja robie z cornfleaksami) i je obtaczasz  w tym(energcznie ręką tak aby przylgnely na maksa) mozesz zrobic w wersji obtoczonej najpierw w jaju lub mleku.
i albo na patelnie albo na głęboki tłuszcz-typu frytkownica-pamietajac ze to kurczak i szybko dojdzie ..robisz dotego sos mocno czosnkowy (ja czasem świuje z sosem cacyki) i gotowe.Banalne szybkie sycące i pyszne.

Maja-Ty wez ksiazke jakas kucharska napisz!!!Ja jestem fanka mies na rózne sposoby...
Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.

Offline Gosiaczek80

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8055
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2485 dnia: 12 Listopada 2009, 14:09 »
u mnie w niedziele zawsze jest rosół. O dziwo wraz z wikiem go polubiłam. Jest zawsze, bo na drugi i trzeci dzień jest z niego pomidorówka, którą moje dziecko wprost uwielbia. A lubiło ją już w wieku płodowym, bo pomidorówkę (w szczególności z ryzem) mogłambym jeść non stop.

na drugie różnie; raz zapiekanka al suwalska, raz pieczone udka (wcześniej ugotowany na nich rosół),  raz potrawka z kurczaka, raz coś co zostanie z sobotniego obiadu i koniecznie trzeba to zjeść...

A ja zupy mrożę w pojemnikach.



Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2486 dnia: 12 Listopada 2009, 14:14 »
A co to jest za zapiekanka suwalska?

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2487 dnia: 12 Listopada 2009, 18:30 »
Słuchajcie!!! Zrobiłam dziś pilaw z przepisu Mai ... NIEBO W GĘBIE!!!!!!!!!!!! Co chwila wpadam do kuchni i go podjadam :) Niesamowity smak!!!!

Tylko mam pytanko. Z czym najlepiej go podawac? Na dziś zaplanowałam karkówkę z sosikiem, aczkolwiek nie jestem przekonana czy to jest najszczęśliwsze połączenie.

I kolejny raz zrobiłam ryż zapiekany z jabłkami z przepisu Chiquity_84. Też rewelka  :ok:

Offline Gosiaczek80

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8055
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2488 dnia: 13 Listopada 2009, 14:04 »
zapiekanka suwalska składa się z :

* ugotowanych na pół twardo ziemniaków
* kiełbaski, można dodać boczek  (i jedno i drugi może być wytopione na patelni)
*cebula pokrojona w półkrążki (piórka)
*sera żółtego-starty na grubych oczkach
* śmietana - pół szklanki, majeranek, pieprz, sół, odrobina słodkiej papryki i ząbek czosnku.
 naczynie żaroodporne należy wysmarować masłem/margaryną, natrzeć ząbkiem czosnku i obsypać bułką tartą.
ziemniaczki kroimy w plastry, na to kiełbasa i cebula, potem ziemniaczki, które polewamy śmietaną z majerankiem, solą i pieprzem i papryką do smaku. na to ziemniaczki , kiełbaska, cebula, ziemniaczki....za każdym razem ziemniaczki polewamy śmietaną z przyprawami, a warstwę na samym wierzchu posypujemy serem.
Wrstw wyjdzie nam w zależności od wielkości naczynia i ilości składników.
zapieknkę wkładamy do pieca i pieczemy ok 20 minut.

w niedziele czasem dodaję jeszcze marchewkę z rosołu lub mięsko z kurczaka lub wołowe (co by się nie zmarnowało).  A jak się ziemniaki gotują to czasem o nich zapomnę i do zapiekanki kroje już takie bardzo mieciutkie.



Offline Gosiaczek80

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8055
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2489 dnia: 17 Listopada 2009, 10:35 »
szukam pomysłu na zupę. muszę wieczorem ugotować zupę. myślę o krupniku...ale....może coś innego??

u mnie ciągle jest rosół, pomidorowa, ogórkowa, krupnik, jakaś wersja jarzynowej. czasem zalewajka/albo barszcz biały - ale Zu nie baradzo podchodzi ostatnio.

mam pomysł na barszcz czerwony. ale nie postny. taki z "wkładką", i śmietaną i z gotowanymi ziemniaczkami. Tylko macie jakieś fajne przepisy na czerwony barszcz ? może być wigilijny....bo ten jako posnty też mi nie zawsze wyjdzie...zastrzegam, że nie dodaję barczu czerwonego z torebki.
« Ostatnia zmiana: 2 Grudnia 2009, 15:38 wysłana przez martini »