zapiekanka suwalska składa się z :
* ugotowanych na pół twardo ziemniaków
* kiełbaski, można dodać boczek (i jedno i drugi może być wytopione na patelni)
*cebula pokrojona w półkrążki (piórka)
*sera żółtego-starty na grubych oczkach
* śmietana - pół szklanki, majeranek, pieprz, sół, odrobina słodkiej papryki i ząbek czosnku.
naczynie żaroodporne należy wysmarować masłem/margaryną, natrzeć ząbkiem czosnku i obsypać bułką tartą.
ziemniaczki kroimy w plastry, na to kiełbasa i cebula, potem ziemniaczki, które polewamy śmietaną z majerankiem, solą i pieprzem i papryką do smaku. na to ziemniaczki , kiełbaska, cebula, ziemniaczki....za każdym razem ziemniaczki polewamy śmietaną z przyprawami, a warstwę na samym wierzchu posypujemy serem.
Wrstw wyjdzie nam w zależności od wielkości naczynia i ilości składników.
zapieknkę wkładamy do pieca i pieczemy ok 20 minut.
w niedziele czasem dodaję jeszcze marchewkę z rosołu lub mięsko z kurczaka lub wołowe (co by się nie zmarnowało). A jak się ziemniaki gotują to czasem o nich zapomnę i do zapiekanki kroje już takie bardzo mieciutkie.