Gosiu kapusniak z młodej kapusty robie jak zwykłą zupkę- czyli na wywarze, dodaje marchew, seler korzeń pietruszki- pokrojone4 w kostke i gotuje. Po 10min. dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki, garść natki pietruszki, garść koperku i garść pokrojonego w półtalarki pora oraz poszatkowaną kapustę.
Doprawiam do smaku, dodaje koncentrat pomidorowy i zagęszczam zasmażką (ale w wersji light po prostu nie zagęszczaj) i wuala

A ja pochwalę się schabowym inaczej. Przepis prosty, łatwy i przyjemny w wykonaniu, i naprawdę smaczny
Schabowe pod pierzynkąSkładniki:
schab bez kości (ja robiłam z kawałka, z którego zrobiłam 5 kotletów)
cebula
żółty ser
natka pietruszki
majonez
sól, pieprz
Przygotowanie:
Schab dzielimy na porcje i rozbijamy na kotlety, przyprawiamy do smaku i układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Na mięso układamy cebule pokrojoną w talarki, którą posypujemy starkowanym żółtym serem. Na wierzch posypujemy dużą ilościa natki pietruszki i całość przykrywamy majonezem (dość cienko posmarowanym).
Całość wsadzamy do piekarnika i pieczemy w 180st. ok.20 min.
Wyszło pycha
