Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2940060 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2370 dnia: 30 Września 2009, 14:58 »
mąż jest tradycjonalistą jeśli o jabłeczniki chodzi... najlepiej dużo jabłek mało ciasta i lukier...
Jak pytam mojego G. jakie ciacho upiec to zawsze jest: "Obojętne, byleby było ciasto-jabłka-ciasto". ::)
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2371 dnia: 30 Września 2009, 18:24 »
"Obojętne, byleby było ciasto-jabłka-ciasto". ::)
  :hahahaha: :hahahaha: :hahahaha: :hahahaha: :hahahaha: :hahaha:

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2372 dnia: 1 Października 2009, 13:56 »
dziewczyny jak zrobić krupnik?
nigdy nie robiłam a mam ochotę...
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2373 dnia: 1 Października 2009, 15:39 »
    *  1/2 kg żołądków drobiowych
    * 2 marchewki
    * 1 pietruszka
    * 1/2 selera
      * 2 średnie ziemniaki
    * 1,5 szklanka kaszy pęczak
    * sól i pieprz do smaku

W około 4-5 l wody gotujemy żołądki. W tym czasie obieramy jarzyny i przecieramy na grubej tarce, ziemniaki kroimy w kostkę. Kiedy żołądki zmiękną, wrzucamy jarzyny, ziemniaki i pęczak. Wszystko gotujemy aż kasza będzie ugotowana, doprawiamy solą i pieprzem. Ja uwielbiam gdy krupnik jest tak gęsty że łyżka stoi w garnku sama.... więc kaszy daję więcej

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2374 dnia: 1 Października 2009, 15:43 »
ja robię z "normlanego" kawałka mięsa - a najlepszy jest na skrzydle z indyka
gotuję mięso, dodaję warzywka (marchew, seler, pietruszka), ryz, ziemiaki i kaszę

Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2375 dnia: 1 Października 2009, 15:52 »
ja również robię na zwykłym mięsie najlepiej korpusie.
Gotuję mięso a następnie dodaje warzywa tzn seler i natkę pietruszki,dodaje pietruszkę i marchew,ktore trę na tarce
Dodaje pokrojone w kostkę ziemniaki i kasze. .
Gdy mięso wrzucam do garnka jednocześnie przygotowuje szklankę i do niej dodaje kasze którą zalewam woda,aby zmiękła
[/url]
[/url]

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2376 dnia: 2 Października 2009, 10:21 »
a musi być pęczak?
bo kupiłąm jęczmienną
nie nadaje się?
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2377 dnia: 2 Października 2009, 10:27 »
ja tylko na kaszy jęczmiennej
[/url]
[/url]

Morgan
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2378 dnia: 2 Października 2009, 10:33 »
tak tak na jeczmiennej jak najbardziej.

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2379 dnia: 2 Października 2009, 11:41 »
A ja zamierzam popełnić dziś jabłecznik z budyniem z przepisu chiguity_84... Mam nadzieję, że mi wyjdzie...

Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2380 dnia: 2 Października 2009, 12:11 »

A ja nienawidzę gnieść ciasta bo nigdy mi nie wychodzi  Undecided
Jest tylko jedno ciast ktore ugniatam i zawsze wychodzi mi smaczne i pyszne.To jest ciasto na rogaliki.Wczoraj napiekłam chyba z 4 blachy i dzisiaj rano juz nic nie było  Wink

Rogaliki z dżemem
kg mąki
4 jaja
śmietana
2 kostki drożdży
2 kostki margaryny
3 łyżki cukru szczypta soli
dżem

mąkę drożdże margarynę posiekać dodawać śmietanę po troszku dodać żółtka oraz białko ubite na sztywna pianę. Wszystko wygnieść.Uformować kulkę.Ciasto zawinąć w ściereczkę i włożyć do miski z zimna woda na 10-15 minut.Po tych minutach wyjąc i w kawałkach ciasto wałkować na cienkie ciasto.
Na każdą (przy szerszym brzegu) nakładać odrobinę marmolady lub dżemu (ważne żeby był gęsty, bo może wypłynąć podczas pieczenia). Ciasto zawijać dość ciasno, formując ładne, zaokrąglone rogaliki.
Rogaliki kłaść na blaszkę i smarować je białkiem i posypywać troszkę cukrem.
Piec w nagrzanym piekarniku (ok. 180o) aż nabiorą ładnego złotego kolorku (różnie to bywa, ale przeważnie ok. 10-15 minut).
     Uwaga: Rogaliki są pyszne
i chrupiące, zarówno gorące jak i ostudzone!!! SMACZNEGO!!!!
[/size][/size]
[/url]
[/url]

Offline Gosiaczek80

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8055
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2381 dnia: 2 Października 2009, 14:50 »
ja gotuje na mięsie, a najczęściej na skrzydełkach z kurczaka. gotuje skrzydełka z ziemniakami w koskę, solę, dodaję pieprzu w granulkach, liścia i czasem ziela. Jak sie chwile pogotuję to dodaję warzywa, czasem marchekę pokroję w kostkę. Jak warzywa zmiękną dodaję kaszę jęczmienna wcześniej opłukana i taką która trochę sobie postoi w wodzie. I gotuje do miękkści kaszy. A gęsość to zalezy od ilści dodanej kaszy i wody. Jak za gęste dolewam wody (czasem trzeba zupe do wiekszego gara przełożyć .)



Offline ela

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 22579
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 13.08.2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2382 dnia: 3 Października 2009, 19:35 »
A ja właśnie zrobiłam ciasto z przepisu naszej Mai :)
Tylko torszke zmodyfikowałam :)
Cytuj
Niebo
Ciasto:
30 dag mąki, 20 dag masła lub margaryny, pół szklanki cukru pudru, 3 żółtka, łyżeczka proszku do pieczenia
Masa I:
75 dag jabłek, 25 dag cukru kryształu, 2 łyżeczki soku cytrynowego (wsypać do gorącej masy  suchą galaretkę)
Masa II:
25 dag orzechów, szklanka gorącego mleka, 25 dag masła, 20 dag cukru pudru
Polewa:
7 łyżeczek wody, 7 czubatych łyżeczek cukru kryształu, 1/4 kostki masła, 2 łyżki kakao, 3 łyżki masła, 3 łyżki cukru, 2 łyżki gęstej śmietany

Tłuszcz posiekać z mąką i cukrem, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części i upiec dwa placki.                                                                                                                            Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, włożyć do rondla i dusić w piekarniku. Gdy się trochę podduszą - dodać sok cytrynowy, a kiedy będą miękkie - wsypać cukier kryształ i dusić, aż się rozpuści. Ciepłą masę rozsmarować na jednym placku, a drugim przykryć.   Orzechy zemleć i sparzyć mlekiem. Zostawić do ostygnięcia. Utrzeć masło najpierw z cukrem pudrem, a następnie z orzechami. Masą posmarować placek i wstawić do lodówki.                                                                                                Cukier i wodę chwilę gotować, następnie dodać masło, kakao i zagotować. Polewą oblać wystudzony placek, udekorować orzechami. Przechowywać w chłodnym miejscu.

aaa i Maja coś przepis na polewe pokreciłas ;)

A iwec dodałam jabłka z brzoskwiniami , gotowe z słoika :)
Wszystko zrobiłam razy dwa aby było wiecej cista :)
Na wierzch na masę orzechowa położyłam najpierw krem ajerkoniakowy , polałam na to polewę czekoladową i posypałam kawą inka :)
A do masy orzechowej dodałam jeszcze migdałów :)

Jamiiiiiiii
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline Gosiaczek80

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8055
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2383 dnia: 6 Października 2009, 13:00 »
dziewczyny a macie jakiś sprawdzony przepis na kapuśniak ze słodkiej kapusty? mnie chodzi o taki jak się często na wiosnę robi. żeby dożo warzyw było.



Offline Lea

  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5537
  • Płeć: Kobieta
  • Nelcia mój kawałek nieba
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2384 dnia: 12 Października 2009, 17:11 »
Gosiu kapusniak z młodej kapusty robie jak zwykłą zupkę- czyli na wywarze, dodaje marchew, seler korzeń pietruszki- pokrojone4 w kostke i gotuje. Po 10min. dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki, garść natki pietruszki, garść koperku i garść pokrojonego w półtalarki pora oraz poszatkowaną kapustę.
Doprawiam do smaku, dodaje koncentrat pomidorowy i zagęszczam zasmażką (ale w wersji light po prostu nie zagęszczaj) i wuala :D

A ja pochwalę się schabowym inaczej. Przepis prosty, łatwy i przyjemny w wykonaniu, i naprawdę smaczny

Schabowe pod pierzynką


Składniki:
schab bez kości (ja robiłam z kawałka, z którego zrobiłam 5 kotletów)
cebula
żółty ser
natka pietruszki
majonez
sól, pieprz

Przygotowanie:
Schab dzielimy na porcje i rozbijamy na kotlety, przyprawiamy do smaku i układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Na mięso układamy cebule pokrojoną w talarki, którą posypujemy starkowanym żółtym serem. Na wierzch posypujemy dużą ilościa natki pietruszki i całość przykrywamy majonezem (dość cienko posmarowanym).
Całość wsadzamy do piekarnika i pieczemy w 180st. ok.20 min.

Wyszło pycha :D
Życie jest jak gra planszowa...czasem ktoś stoi na twoim polu.

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2385 dnia: 13 Października 2009, 09:20 »
Cytuj
aja coś przepis na polewe pokreciłas

Ela, napisz co jest niejasne dla Ciebie w przepisie, bo ja robię właśnie tak jak jest w przepisie i kilku osobom dawałam min.naszej Werci


Offline Wercia

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7020
  • Płeć: Kobieta
  • K & M- 10 lat minęło...:))
  • data ślubu: [
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2386 dnia: 13 Października 2009, 09:27 »
Potwierdzam że mam ten przepis na ciacho od Majeczki  ;D i robiłam dokładnie wg niego placka 8)

Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2387 dnia: 13 Października 2009, 09:33 »
Potrzebuje przepisu na pieczonego kurczaka z warzywami w piekarniku.Czy ktos mnie poratuje??
[/url]
[/url]

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2388 dnia: 13 Października 2009, 10:28 »
Dobra, juz wiem -Ela tam są dwie wersje polewy ;) może przy wklejaniu coś jest zjedzone




Offline ricardo

  • Patrycja
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26650
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 08.09.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2389 dnia: 14 Października 2009, 16:57 »
A ja Wam polecę przepis na obiadek bardzo pyszny!

Szaszłyki owocowe z rybką:

paczka paluszków rybnych
puszka brzoskwiń
2-3 banany
patyczki do szaszłyków

Paluszki wyjąć z zamrażarki 30 minut przed przygotowaniem.
Paluszki podzielić na kostki, banany na kawałki, brzoskwinie w dużą kostkę.
Nadziewać rybka-brzoskwinia-banan.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20-25 minut.
Do tego frytki lub ziemniaki i suróweczka.

Wiem, że składniki mogą wydawać sie nietypowe, ale połączenie tego wszystkiego daje nieziemski smak i całość jest palce lizać :)




Offline ela

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 22579
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 13.08.2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2390 dnia: 14 Października 2009, 17:47 »
Maja przeczytaj sama i zerknij że cukier jest najpierw podany w ilosciach szklankowcyh potem w łyzeczkach :) no i to samo z małsłem :)

Cytuj
Polewa:
7 łyżeczek wody, 7 czubatych łyżeczek cukru kryształu, 1/4 kostki masła, 2 łyżki kakao, 3 łyżki masła, 3 łyżki cukru, 2 łyżki gęstej śmietany

aaa dopiero teraz przeczytałam Twojego posta  :P
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline justyna85

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8439
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 01.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2391 dnia: 15 Października 2009, 14:16 »
dziewczyny czy możecie mi napisac jak sie robi bigos ale tak po  krok po kroczku?



Offline gosiaczekk
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5114
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2392 dnia: 15 Października 2009, 20:49 »

Offline agu-s

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7420
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2393 dnia: 15 Października 2009, 21:11 »
dobrze, że najczęściej kupuję Piątnicę właśnie

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2394 dnia: 16 Października 2009, 14:48 »
ja to wiem, że konserwanty niezdrowe,ale nie ucieknie sie od tego, więc cóż


Offline Wercia

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7020
  • Płeć: Kobieta
  • K & M- 10 lat minęło...:))
  • data ślubu: [
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2395 dnia: 16 Października 2009, 14:56 »
Ja również kupuję ten z Piątnicy ;D w sumie nie mam większego wyboru ponieważ do tutejszego polskiego sklepu przywożą tylko taki :P ::)

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2396 dnia: 16 Października 2009, 16:30 »
Dziewczyny, ja mam do was takie pytanie. Jaka jest różnica między pieprzem zielonym, a czerwonym?
Zawsze kupowałam taki zielony w zalewie do róznych potraw, ostatnio tez mnie naszło, ale akurat nie było zielonego i kupiłam czerwony, dla mnie nie ma róznicy wcale, no może w cenie malutka.


Morgan
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2397 dnia: 16 Października 2009, 16:33 »
Nie wiem :D ale uzywalam i tego i tego i nie czuje roznicy :)

Offline Lea

  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5537
  • Płeć: Kobieta
  • Nelcia mój kawałek nieba
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2398 dnia: 17 Października 2009, 17:21 »
czerwony pieprz jest ze słodkawym posmakiem..ale taki suchy..ja nigdy w zalewie nie kupowałam..a jaka to zalewa???
Życie jest jak gra planszowa...czasem ktoś stoi na twoim polu.

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2399 dnia: 19 Października 2009, 22:15 »
Taka sama jak ten zielony ma, chyba osctowa.