A nie pamietasz mleka które robiło furore z20 lat temu ? Takie granulowane które lepiło sie do podniebienia ? miód w gębie !

PRZEPISY Z NETU !
bLOK KIEDYŚ JADŁAM

jamiii
Czekolada domowa
1/2 szklanki masła
1/4 szklanki słodkiego mleka lub śmietanki
1 szklanka cukru pudru
2-3 łyżki kakao
1,5 szklanki mleka w proszku
orzechy, rodzynki
trochę wanilii lub innego aromatu
Masło, kakao, śmietanę i cukier puder rozpuścić w rondlu i zagotować. Odstawić z ognia, dodać mleko w proszku i bardzo dokładnie wymieszać. Na końcu dodać orzechy i rodzynki uprzednio namoczone w wodzie. Wyłożyć masę na folię aluminiową. Pozostawić do ostudzenia i stwardnienia. Pokroić w kwadraty.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki:
- 1 kostka palmy,
- 0,5 szklanki wody,
- 0,5 szklanki cukru,
- 2-3 łyżki kakao,
- 1 cukier waniliowy,
- 2 paczki herbatników (Pettit Beurre),
- 3 szklanki mleka w proszku (nie może być granulowane!),
- bakalie wg uznania.
Jak przyrządzić?
=*= Tłuszcz, wodę, cukier, cukier waniliowy i kakao wkładamy do garnka lub miski o pojemności ok. 2-2,5 l.
=*= Stawiamy to na małym ogniu i cały czas mieszamy aż tłuszcz się rozpuści. Gotujemy jeszcze przez 3 minuty (mieszając bo kakao łatwo się przypala) i odstawiamy do ostygnięcia.
=*= W tym czasie odmierzamy sobie mleko w proszku i kruszymy herbatniki.
=*= Do lekko przestudzonej masy wsypujemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy tak, aby powstała piękna gęsta gładka masa. Teraz wsypujemy pokruszone herbatniki i bakalie i mieszamy.
=*= Tak przygotowaną masę wykładamy do wyłożonej natłuszczonym pergaminem podłużnej formy (korytka) i wstawiamy na kilka godzin do lodówki (co najmniej 6).
=*= Po prostu pycha !!
Jak podawać?
Blok podajemy pokrojony w plastry grubości 0,5 cm.
Uwagi:
Blok czekoladowy to cudo, którym mama rekompensowała mi niedostatki czekolady w dzieciństwie (lata 80-te). Żaden wyrób czekoladopodobny się nie umywa
Czas przygotowania:
+ czas chłodzenia (6 h)
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Raffaello
Składniki:
-200 g wiórków kokosowych
-250 g mleka w proszku
-250 g masła
-1 szklanka cukru
-0,5 szklanki wody
-2 wafle (takie, jakie zazwyczaj przekładamy różnymi masami)
-migdały
Sposób przyrządzenia:
Migdały sparzyć i obrać ze skórek. Wodę zagotować, rozpuścić w niej cukier i ostudzić.
Wafle pokruszyć. Do ostudzonej wody z cukrem dodać połowę wiórków, mleko w proszku, masło i pokruszone wafle. Wszystko dokładnie wymieszać i schłodzić w lodówce. Myślę, że 30 minut z powodzeniem wystarczy. Z masy formować kulki wielości firmowego rafaello .W środku każdej umieścić migdał. Wszystkie kulki obtoczyć w pozostałych wiórkach i znowu schłodz
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------