Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2942549 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jagodka24

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11571
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2340 dnia: 1 Września 2009, 22:48 »
u nas miałki to właśnie taki drobny do wypieków
ale nie cukier puder
a ta gwiazda to nie wiem czemu sie tam znalazła

mowie wam wypróbujcie tą babke
jest genialna!!!!!

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2341 dnia: 2 Września 2009, 09:22 »
Agata, jak tak zachwalasz to może zrobię ją na weekend

Offline jagodka24

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11571
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2342 dnia: 2 Września 2009, 09:24 »
oczywiscie te migdały to użyłam płatków
bo mi sie nie chce nigdy obierać

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline Gosiaczek80

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8055
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2343 dnia: 2 Września 2009, 12:42 »
aa czyli normalne migdały to musze spazyc i obac, a potem zmielic ??



Offline jagodka24

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11571
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2344 dnia: 2 Września 2009, 22:39 »
ja tam nie wiem bo nigdy nie robiłam

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2345 dnia: 18 Września 2009, 12:09 »
Dziewczyny, za namowa kolezanki kupilam pesto (takie zielone) bo mialo być dobre z makaronem...ale średnio mi to smakuje i chciałam jakos inaczej to peso wykotzystać bo inaczej pojdzie do kosza...macie jakieś przepisy z pesto.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2346 dnia: 18 Września 2009, 12:15 »
a ja mam pytanie o ciasto ze śliwkami i kruszonką cynamonową by isiaczek
już drugi raz wpada mi cała kruszonka do środka  >:(
nie wiem czy nie dałam za dużo masła do kruszonki...
poza tym ciacho jest rewelacyjne  :)

Offline liliann

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 37559
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2347 dnia: 18 Września 2009, 14:57 »
Pesto dodaję do zrazów zawijanych jako nadzienie.
Też nie lubię tego zielonego, wolę pomidorowe i to mogę zjeść z makaronem...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2348 dnia: 21 Września 2009, 12:59 »
Gabis ma wiele przepisów z pesto  z tego co pamietam.

Aniu, co do ciasta isiaczkowego, to może zrób bardziej gesta podstawę, czyli daj wiecej mąki, albo podpiecz troche ciasto i dopiero wtedy posyp kruszonką. Mi się za pierwszym razem tez utopiła, ale od tamtej pory robie co dwa dni i znika, wiec zmuszonabyłam je dopracować. Obie metody działają ;D


Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2349 dnia: 21 Września 2009, 13:09 »
dzięki Marta!napewno skorzystam z twoich rad
a "podpiecz trochę ciasto" - ile wynosi to trochę?  :)

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2350 dnia: 21 Września 2009, 13:57 »
Żeby przestało byc całkiem płynne z wierzchu


Gabiś
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2351 dnia: 22 Września 2009, 16:37 »
Dziewczyny, za namowa kolezanki kupilam pesto (takie zielone) bo mialo być dobre z makaronem...ale średnio mi to smakuje i chciałam jakos inaczej to peso wykotzystać bo inaczej pojdzie do kosza...macie jakieś przepisy z pesto.
Pesto ze słoika jest niemiłe!! Zrób sama a na pewno będzie Ci smakować.
Pesto ze słoika mozna dodać do zup kremów zielonych czyli brokułowej, szpinakowej, z cukini czy ogórka. Mozesz też dać do marynaty do mięsa. Albo do sosów.

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2352 dnia: 25 Września 2009, 10:07 »
Jutro będziemy mieć gości i wśród nich będzie mama karmiąca. Czy mogę zaserwować Jej sałatkę z gotowanej piersi z kurczaka+gotowana marchewka+jajko+kukurydza+por+majonez?  :drapanie: Czy mam odłożyć dla Niej osobno bez któregoś składnika? Chciałabym zrobić coś uniwersalnego, żeby też mogła zjeść, ale pomysłu brak.
A ciasto (jabłecznik) będzie jadła?
:hmmm: 
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline jagodka24

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11571
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2353 dnia: 25 Września 2009, 10:08 »
ja mysle że to zależy tez jak długo karmi
tzn ile dziecko ma

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2354 dnia: 25 Września 2009, 10:11 »
Karmi już 5 miesięcy.
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2355 dnia: 25 Września 2009, 10:27 »
por moze niekoniecznie ale to tak jak pisze Agata - zalezy ile ma dziecko
jabłecznik jest ok

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2356 dnia: 25 Września 2009, 10:30 »
ale jak 5 miesiecy to raczej por jest ok

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2357 dnia: 25 Września 2009, 10:40 »
No to ok :) Dzięki  :-* Teraz muszę jeszcze coś na ciepło wyszukać.  ::)
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline boberek
  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 70
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 14.08.1982
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2358 dnia: 28 Września 2009, 13:49 »
Myślę,że najlepiej zadzwonić do karmiącej mamy i ją spytać czy wszystko może jeść, a jeśli nie to co wyeliminować :D

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2359 dnia: 28 Września 2009, 13:53 »
Sałatkę zjadła ze smakiem i jabłecznik też także spoko. 8) A poza tym je już prawie wszystko.
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Gabiś
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2360 dnia: 28 Września 2009, 19:57 »
Kochane mam pół kg mleka w proszku - kończy mu się niedługo data wazności. co mogę z niego zrobić ??? Macie jakieś przepisy ???

Offline ela

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 22579
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 13.08.2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2361 dnia: 28 Września 2009, 20:02 »
zjeść palcem  ;D yamiiiiiiii
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Morgan
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2362 dnia: 28 Września 2009, 20:06 »
ela takie to dobre nigdy nie probowalam buehehe

Offline ela

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 22579
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 13.08.2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2363 dnia: 28 Września 2009, 20:14 »
A nie pamietasz mleka które robiło furore z20 lat temu ? Takie granulowane które lepiło sie do podniebienia ? miód w gębie !



PRZEPISY Z NETU !
bLOK KIEDYŚ JADŁAM :) jamiii

Czekolada domowa
1/2 szklanki masła
1/4 szklanki słodkiego mleka lub śmietanki
1 szklanka cukru pudru
2-3 łyżki kakao
1,5 szklanki mleka w proszku
orzechy, rodzynki
trochę wanilii lub innego aromatu
Masło, kakao, śmietanę i cukier puder rozpuścić w rondlu i zagotować. Odstawić z ognia, dodać mleko w proszku i bardzo dokładnie wymieszać. Na końcu dodać orzechy i rodzynki uprzednio namoczone w wodzie. Wyłożyć masę na folię aluminiową. Pozostawić do ostudzenia i stwardnienia. Pokroić w kwadraty.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki:
- 1 kostka palmy,
- 0,5 szklanki wody,
- 0,5 szklanki cukru,
- 2-3 łyżki kakao,
- 1 cukier waniliowy,
- 2 paczki herbatników (Pettit Beurre),
- 3 szklanki mleka w proszku (nie może być granulowane!),
- bakalie wg uznania.

Jak przyrządzić?
=*= Tłuszcz, wodę, cukier, cukier waniliowy i kakao wkładamy do garnka lub miski o pojemności ok. 2-2,5 l.

=*= Stawiamy to na małym ogniu i cały czas mieszamy aż tłuszcz się rozpuści. Gotujemy jeszcze przez 3 minuty (mieszając bo kakao łatwo się przypala) i odstawiamy do ostygnięcia.

=*= W tym czasie odmierzamy sobie mleko w proszku i kruszymy herbatniki.

=*= Do lekko przestudzonej masy wsypujemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy tak, aby powstała piękna gęsta gładka masa. Teraz wsypujemy pokruszone herbatniki i bakalie i mieszamy.

=*= Tak przygotowaną masę wykładamy do wyłożonej natłuszczonym pergaminem podłużnej formy (korytka) i wstawiamy na kilka godzin do lodówki (co najmniej 6).

=*= Po prostu pycha !!

Jak podawać?
Blok podajemy pokrojony w plastry grubości 0,5 cm.

 
Uwagi:
Blok czekoladowy to cudo, którym mama rekompensowała mi niedostatki czekolady w dzieciństwie (lata 80-te). Żaden wyrób czekoladopodobny się nie umywa ;-) 

Czas przygotowania:
+ czas chłodzenia (6 h)
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Raffaello


Składniki:
-200 g wiórków kokosowych
-250 g mleka w proszku
-250 g masła
-1 szklanka cukru
-0,5 szklanki wody
-2 wafle (takie, jakie zazwyczaj przekładamy różnymi masami)
-migdały

Sposób przyrządzenia:
Migdały sparzyć i obrać ze skórek. Wodę zagotować, rozpuścić w niej cukier i ostudzić.
Wafle pokruszyć. Do ostudzonej wody z cukrem dodać połowę wiórków, mleko w proszku, masło i pokruszone wafle. Wszystko dokładnie wymieszać i schłodzić w lodówce. Myślę, że 30 minut z powodzeniem wystarczy. Z masy formować kulki wielości firmowego rafaello .W środku każdej umieścić migdał. Wszystkie kulki obtoczyć w pozostałych wiórkach i znowu schłodz
 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


 

To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Gabiś
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2364 dnia: 28 Września 2009, 20:27 »
Ela no niby smaczne to fakt : Ale ile to ma kalorii  :o i chyba niezdrowe jest - niestety :)
Dziękuję za przepisy ;*

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2365 dnia: 28 Września 2009, 22:46 »
Mam dwa przepisy na proste i pyszne ciasta:

1. Placek ze śliwkami:
Składniki na ciasto:

3 szklanki mąki
1 kostka margaryny
3 łyżki cukru
5 żółtek
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na pianę:

5 białek
1 szklanka cukru
śliwki węgierki ok. 1 kg

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, oddzielić 1/3 ciasta - odłożyć do zamrażarki. Resztę ciasta wyłożyć na posmarowaną blachę i lekko zapiec.

Ubić pianę z cukrem. Na zapieczone ciasto wyłożyć wypestkowane śliwki, następnie pianę. Na górę zetrzeć ciasto z lodówki. Piec ok. 45 minut. Temperatura pieczenia 180 stopni. Wielkość blaszki 24x40 cm.



I jabłecznik z budyniem

Składniki:
- 1/2 kg mąki
- 1 kostka margaryny (lub masła)
- 1 szkl. cukru + ok. 4 łyżki do budyniu
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 budynie śmietankowe
- 3 szkl. mleka
- 1 i 1/2 kg jabłek (ja dałam tylko 4 duże jabłka , czyli w sumie ok.75 dag i tyle też wystarczyło)

Jajka utrzeć z cukrem i solą. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia , posiekać z margaryną i dodać utarte jajka , wszystko razem zagnieść. Ciasto podzielić na połowę - jedną rozwałkować i wyłożyć do blaszki (u mnie 20 x 30 cm) , a drugą włożyć do zamrażalnika. Na rozwałkowanym cieście ułożyć obrane i pokrojone w kawałki jabłka , a na nich rozprowadzić budyń (może być nawet gorący , bo jak wystygnie , to za bardzo zgęstnieje) ugotowany w 3 szkl. mleka z dodatkiem kilku łyżek cukru. Wierzch posypać startą drugą połową ciasta (ja swoją "skubałam" palcami) lub też można ją tylko rozwałkować (nie schłodzoną) i w całości ułożyć na wierzchu. Piec ok. 45 minut w temp. 200 st.C. Upieczone i wysudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Jabłecznik ze strony : http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/2009/05/jabecznik.html - polecam

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2366 dnia: 28 Września 2009, 22:48 »
A nie pamietasz mleka które robiło furore z20 lat temu ? Takie granulowane które lepiło sie do podniebienia ? miód w gębie !
Oooooooooooo taaaaaaaaak ja pamiętam w granatowym opakowaniu! Pychota! :taktak:
Moja Mamcia kiedyś robiła czekoladę z mleka w proszku, też była pyszna, ale to było wieki temu. ::)
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline matrix0007
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1551
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 13.08.2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2367 dnia: 28 Września 2009, 23:06 »
jabłecznik się smakowicie zapowiada :)

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2368 dnia: 30 Września 2009, 08:03 »
i jest wyśmienity :) bo słodki budyń idealnie łamie smak kwaśnych jabłek.... mąż jest tradycjonalistą jeśli o jabłeczniki chodzi... najlepiej dużo jabłek mało ciasta i lukier... a mimo to jabłecznik z budyniem mu bardzo zasmakował

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2369 dnia: 30 Września 2009, 09:20 »
Ja kiedys często robiłam jabłecznik z budyniem, ale mąż nieprzepada, więc zaprzestałam