Autor Wątek: Przedszkolaki z naszej paki, czyli forumkowe maluszki ruszają do przedszkola  (Przeczytany 649196 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Przedszkolaki z naszej paki, czyli forumkowe maluszki ruszają do przedszkola
« Odpowiedź #3240 dnia: 19 Sierpnia 2014, 13:56 »
a my mamy rok przedszkolnej przerwy...  :) :)
chociaż jedna z babć usilnie stara się wysłać Tymka do przedszkola rok wcześniej...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline wiolcia

• zapaleniec
  • ja i moja Magdalenka:)
  • data ślubu: 09.08.2008
Odp: Przedszkolaki z naszej paki, czyli forumkowe maluszki ruszają do przedszkola
« Odpowiedź #3241 dnia: 19 Sierpnia 2014, 15:01 »
Moja Madzia już chodzi do swojego przedszkola od 11 sierpnia na dyżur.

Offline maggi-80

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19-06-2010
« Odpowiedź #3242 dnia: 19 Sierpnia 2014, 15:35 »
Adaś też juz czeka na przedszkole. Tylko niania niepocieszona. Chyba będzie za nim płakać  ::)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3243 dnia: 19 Sierpnia 2014, 18:29 »
zafunduj niani popołudniówki... :) :) :)

tak po prawdzie to ja się zastanawiam jak będzie wyglądało rozstanie Tyta z nianią...
pewnie normalnie...
gorzej jak ja się z nią rozstanę...strasznie się z nianiami zżywam...a ciocią Łucją to już masakrycznie mocno...
już i tak zaplanowane, że niania będzie dostawać ekstra zaproszenie na dzień babci w przedszkolu...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Netula

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.10.2007
« Odpowiedź #3244 dnia: 19 Sierpnia 2014, 20:18 »
liliann o ile taki dzien bedzie organizowany..Nas na szaro zalatwili i iprezki nie bylo. Oficjalna wersja byla ze "trafia w srodek ferii i nie maja jak zorganizowac" a pewnie dlatego ze im sie nie chcialo  bo inne przedszkola tez mialy ferie i jakos  umialy..

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3245 dnia: 19 Sierpnia 2014, 21:03 »
u nas nigdy nie było opcji żeby nie było...
ostatnio była nawet mini potańcówka dla dziadków
— Richard M. Devos

Offline Netula

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3246 dnia: 19 Sierpnia 2014, 21:05 »
u nas nigdy nie było opcji żeby nie było...
ostatnio była nawet mini potańcówka dla dziadków

u nas tez zawsze bylo organizowane.. wiec tymbardziej sie zdziwilam jak olali

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 16.09.2006
« Odpowiedź #3247 dnia: 19 Sierpnia 2014, 21:07 »
w  przedszkolu publicznym  nie ma typowych ferii (oczywiście jak rodzice mają życzenie gdzieś jechac to moga sobie zabrac dziecko), zajęcia i wszystkie imprezy sa normalnie..... więc nie wiem, co to za cudo u Netuli, bo zerówki w szkole to owszem, działają na takiej zasadzie co szkoła i wtedy przerwa na ferie zimowe jest....

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3248 dnia: 19 Sierpnia 2014, 21:13 »
też racja...
— Richard M. Devos

Offline maggi-80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3249 dnia: 20 Sierpnia 2014, 10:55 »
Ja mam właśnie zagwoskę co kupić niani na pożegnanie. Chciałabym jakąś pamiątkę. Macie jakiś pomysł?

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #3250 dnia: 20 Sierpnia 2014, 11:11 »
Lila, jak sobie przypomnę moje zeszłoroczne rozstanie z Nianią Stasią.
Ryczałam jak bóbr.
Teraz odwiedzamy Nianię, jak często się da

Offline Netula

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3251 dnia: 20 Sierpnia 2014, 13:45 »
u nas w panstwowym przeddszkolu sa normalnie ferie, swieta , wakacje, . Wszytkie cuda jakie maja w szkole.. W tym czasie przedszkole pelni tylko dyzur dla rodzicow ktorzy naprawde nie maja co z dzieckiem zrobic..

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3252 dnia: 20 Sierpnia 2014, 21:47 »
Ja mam właśnie zagwoskę co kupić niani na pożegnanie. Chciałabym jakąś pamiątkę. Macie jakiś pomysł?

ciocia Basia dostała od nas fotoalbum ze zdjęciami Ewki...

Netula dziwne to Twoje przedszkole...
mnie by w nim nie lubili, bo jaj jestem matka wiecznie pracująca i zawsze nie mam co z dziećmi zrobić...
— Richard M. Devos

Offline gagatka

• Chuck Norris
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
« Odpowiedź #3253 dnia: 21 Sierpnia 2014, 00:44 »
Moja Niania dostała od kogoś taki rysunek "Superbohaterki" w antyramie z podpisem Super Niania - chyba Jej się spodobało, bo wisi w przedpokoju na samym widoku ;)

zafunduj niani popołudniówki... :) :) :)

tak po prawdzie to ja się zastanawiam jak będzie wyglądało rozstanie Tyta z nianią...
pewnie normalnie...
gorzej jak ja się z nią rozstanę...strasznie się z nianiami zżywam...a ciocią Łucją to już masakrycznie mocno...
(...)
Osobiście też sobie tego nie wyobrażam - na szczęście zerówka przy szkole jest na osiedlu u naszej Niani i Ona czasem będzie Łucję odbierać (tylko te drugie zmiany mi psują szyki >:( ), więc niektóre popołudnia będą "po staremu" (Łucja chodzi już ponad 3 lata do naszej Niani, Hubi od roku, a potem może jeszcze dołączy Emilka ;)

(...)
Netula dziwne to Twoje przedszkole...
mnie by w nim nie lubili, bo jaj jestem matka wiecznie pracująca i zawsze nie mam co z dziećmi zrobić...[/color]
Na nas też by pewnie "psioczyli" ;) Pod tym względem instytucja Niani jest idealna, przed urodzeniem Hubiego nasza Niania zaproponowała, że jakby coś się działo, to Łucja może u Niej zostać nawet na noc. A tak na co dzień czasem dzieciaki zostają dłużej, albo idą z Nianią na zajęcia dodatkowe, bo coś nam się przedłużyło czy wypadło.
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline Netula

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3254 dnia: 21 Sierpnia 2014, 08:53 »
tak to jest jak sie mieszka w malym miasteczku... Nie dosc ze wszedzie daleko to instytucje panstwowe maja sowje prawa:(.

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3255 dnia: 21 Sierpnia 2014, 09:01 »
Netula ja co prawda słyszałam o rządach państwa w państwie  :) ale przedszkola publiczne to podlegają pod odpowiednie ustawy i nie mogą robić, co im się podoba.....w ferie zimowe macie całkowicie zamknięte czy dyżury?? bo święta ustawowo wolne od pracy to ok (choć juz okresy międzyświąteczne to są zbierane wcześniej info, kto się deklaruje, ale przedszkole jest czynne), to samo wakacje - choć i tu jest możliwość manewru, bo 2 tygodnie w placówce rodzimej plus podanie do innych przedszkoli dyżurujących i jakos mozna sobie poradzić....szkoła to juz gorszy orzech do zgryzienia , ale są obozy, półkolonie itp.

Offline Netula

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3256 dnia: 21 Sierpnia 2014, 09:18 »
miśka28 przedszkole w ferie, przerwy miedzyswiateczne i tym podobne (poza ustawowo wolnymi dniami) pelni  dyzur. Nie ma zajec dydaktycznych. Jest tylko opieka i jedzenie. Trzeba sie wczesniej zapisac. Grupy sa łączone a mluszki nie maja lezakowania. W wakacje jeden miesiac przedszkole nasze mialo dyzur a drugi mozna bylo zapisac do innego przedszkola spory kawalek od nas.

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3257 dnia: 21 Sierpnia 2014, 09:27 »
no to niby funkcjonuje zgodnie z ustawowymi zasadami, poza tymi feriami zimowymi - bo wtedy nie powinno być żadnych dyżurów  ::)

Offline Netula

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3258 dnia: 21 Sierpnia 2014, 10:22 »
no wlasnie miska28.. oni moim zdaniem naginaja ale co ja moge? Walczylam o dzien babci i poleglam...

Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2008
« Odpowiedź #3259 dnia: 22 Sierpnia 2014, 14:11 »
Ja właśnie kompletuję 'wyprawkę'.
Kupiłam pościel na leżakowanie, kombinuję by przerobić prześcieradło na mniejszy rozmiar.
Lista zakupów gotowa, wieczorem do Reala bryknę po drobnicę (blok, chusteczki, klej).
On 2011
Ona 2013

Offline maggi-80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3260 dnia: 2 Września 2014, 14:02 »
Jak tam Wasze pociechy po pierwszym dniu w przedszkolu?

Adaś zadowolony, a my mniej. Jestem oburzona, że nie było leżakowania ("bo będzie od przyszłego tygodnia"), że "wydali" mi dziecko bez sprawdzenia kim jestem (odbieralismy od pani "dyżurnej", która mnie pierwszy raz na oczy widziała). A Adaś rano stwierdził, że się "boi swojej pani", pani reakcja = zero reakcji. Kucharka go przekonała do zostania w przedszkolu... ehh...

Offline Agnieszka_B

• Szczęśliwa żona i mama
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 26 grudnia 2008
« Odpowiedź #3261 dnia: 2 Września 2014, 14:15 »

Dałabym czas :D My tez wczoraj sie pytalismy, czy Patryk jadl (bo jest tu problem) a babki podsumowaly, ze tak super. Patryk powiedzial, ze jadl tylko zupe i jemu bardziej wierze bo rzeczywiscie nie byl glodny jak przyszedl do domu a zawsze wola jak jest glodny (tylko ma bardzo ograniczone menu) :D Daje czas Paniom na zapoznanie sie z grupa, zeby wszyscy sie oswoili i lepiej poznali. Bede monitorowac

Zreszta dzis rozmawialam z mama, ktora mi opowiadala taka sytuacje z przedszkolem mojego brata . Mama zawsze sie martwila, ze brat nie je, ale w przedszkolu nigdy nic nie mowili, ze brat jest niejadkiem. Kiedys przez przypadek jak mama odbierala brata to zauwazyla ja kucharka i podsumowala : O to Pani jest mamą tego chlopca, gdybym go nie nakarmila to caly dzien by nic nie zjadl  :-\
« Ostatnia zmiana: 4 Września 2014, 13:50 wysłana przez Maja »

Offline izulek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.08.2008
« Odpowiedź #3262 dnia: 2 Września 2014, 17:10 »
Mnie też obca pani nie wylegitymowala...

Offline vonka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3263 dnia: 2 Września 2014, 17:24 »
u mnie pojawił się problem z sikaniem,
młody cały dzień nie sikał i popuścił po godz 12 jak bawili się w piaskownicy ::)
mam nadzieje, że to tylko stres związany z pierwszym dniem i stąd przetrzymanie

mamy w grupie 19 dzieci i tylko 1 panią przedszkolankę  :o

Offline Netula

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3264 dnia: 2 Września 2014, 18:02 »
u nas sa po 25 osob w grupie i tez zazwyczja jedna pani jest.
Wlasnie sie zorientowalam ze maskotka zostala w przedszkolu. No nic trudno..Juz pozamykane

Offline eovina

• Chuck Norris
  • data ślubu: 26-12-2010
« Odpowiedź #3265 dnia: 2 Września 2014, 20:52 »
Jak tam Wasze pociechy po pierwszym dniu w przedszkolu?

u nas pierwszy dzień super za to po drugim tragedia. Pól dnia spazmów i płaczu i kategoryczne, że ona " nie cierpi tych biedronek i więcej do przedszkola nie pójdzie"(biedronki to ich grupa)
Całe popołudnie jej tłumaczyłam, że trzeba do przedszkola chodzić bo przedszkole jest fajne itp i stanęło na tym, że "pójdzie ale nie chce"
Dla mnie to tez było ciężkie bo jak nie widziała sama ukradkiem chlipałam w rękach, ehhhh.... mam nadzieję, że jutro jakoś pójdzie.
Ola 01.08.2011
Zofia 10.01.2014

Offline joannaM
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3266 dnia: 3 Września 2014, 11:19 »
U nas na razie chętnie idzie.
Z sikaniem tez jest jakiś problem, bo wczoraj na nocnik robił, czego już dawno nie robi.
Problem jest z drzemką, bo jest o 12:30,a mój jest przyzwyczajony do późniejszej drzemki.
Mamy w grupie 25 dzieci (nie wiem czy wszystkie już chodzą) i 2 Panie.
No i zaczęły się katarki u dzieci  >:(
On 2011
Ona 2013

Offline eovina

• Chuck Norris
  • data ślubu: 26-12-2010
« Odpowiedź #3267 dnia: 3 Września 2014, 11:26 »
U nas 20 dzieci i dwie panie. Tez się zastanawiam czy do końca tygodnia Olka dociagnie w zdrowiu ;)
Ola 01.08.2011
Zofia 10.01.2014

Offline joannaM
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3268 dnia: 3 Września 2014, 11:38 »
A dajecie dzieciom jakieś witaminy, tran?
On 2011
Ona 2013

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #3269 dnia: 3 Września 2014, 12:15 »
U nas 25 dzieci i 1 Pani.

Iwonka a Ty myślisz ż eon się już nie posika ?? U nas w przedszkolu ciągle któreś dziecko się posikuje. Moim też się zdarza.