Autor Wątek: Przedszkolaki z naszej paki, czyli forumkowe maluszki ruszają do przedszkola  (Przeczytany 646774 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Przedszkolaki z naszej paki, czyli forumkowe maluszki ruszają do przedszkola
« Odpowiedź #2190 dnia: 17 Sierpnia 2012, 08:55 »
lezakowanie...
dzieci przebieraja sie do pizamek
Ewa tez miała
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Ola888
  • Chuck Norris
Odp: Przedszkolaki z naszej paki, czyli forumkowe maluszki ruszają do przedszkola
« Odpowiedź #2191 dnia: 17 Sierpnia 2012, 09:08 »
Poważnie ? Nie słyszałam o czymś takim, u nas tego nie ma i cieszy mnie to bo nie widzę potrzeby. I co tak do końca przedszkola czyli do 6 rż śpią w tych piżamach?

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2192 dnia: 17 Sierpnia 2012, 09:10 »
nie, tylko pierwsza grupa spi - tak było u mojego mateuszka

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2193 dnia: 17 Sierpnia 2012, 09:15 »
a mnie cieszy, że piżamka była...
bo oprócz funkcji odzienia świetnie posłużyła do sprawnej nauki przebierania, ubierania, zakładania...gdzie prawa strona, gdzie lewa, gdzie przód gdzie tył...
taki codzienny trening...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Ola888
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2194 dnia: 17 Sierpnia 2012, 09:21 »
O treningu ubierania nie pomyślałam to rzeczywiście może zdać egzamin, Liwka się sama ubiera tylko lewo-prawo trenujemy bo buciki ubiera jak w antychryście  ;)

Bardziej myślałam o tym że dziecko w domu nie spało w piżamie w ciągu dnia i na taki rytuał w przedszkolu może mu/jej się pokiełbasić " o co chodzi z ubieraniem piżamy w dzień"

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2195 dnia: 17 Sierpnia 2012, 09:25 »
nie pokiełbasi się... spokojnie
dzieciak swój rozum ma...
— Richard M. Devos

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2196 dnia: 17 Sierpnia 2012, 09:45 »
Ja wcale nie jestem zadowolona z tego, bo nie wiem jak to bedzie...Zu nie spi w dzien od dawna ::)
No ale w pierwszej grupie, nie ma wyboru i codziennie z Zuzą o tym rozmawiamy, że bedzie musiala odpoczywac z dziećmi ::)

W prywatnym był wybór, pierwszy raz kazalam ja polozyc, to powiedziala, ze wiecej tam nie pojdzie, jak przestala spac polubila przedszkole :)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Ola888
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2197 dnia: 17 Sierpnia 2012, 09:55 »
Liwia też zmienia przedszkole od września na "dorosłe" aczkolwiek dalej prywatne  ;) teraz tam gdzie chodziła też był wybór chce to śpi a jak nie to nie, czasem "szła" za tłumem i spała jakieś 20-30 minut a czasem nie, nie wiem jak będzie teraz czy trzeba "leżakować" czy nie

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2198 dnia: 17 Sierpnia 2012, 10:24 »
anusia....moje też nie spała już w dzień, nadal nie śpi...
ale w przedszkolu leży i słucha bajek, może i czasem przykima jak ją zmoże;
spokojnie o tym z nią porozmawiałam jeden jedyny raz... i problemu nie ma...
— Richard M. Devos

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #2199 dnia: 17 Sierpnia 2012, 10:38 »
U nas było tak ze spali w pierwszej grupie, a później jako czterolatki tylko do marca. Teraz juz jako najstarsza grupa nie ma lezakowania.

Offline suprynka

• maniak
  • data ślubu: 07-08-2010
« Odpowiedź #2200 dnia: 17 Sierpnia 2012, 10:43 »
Dla mnie lezakowanie przynajmniej w pierwszej grupie to podstawa. Moja ma ponad 3 lata i nadal spi. Przedszkole jest meczace dla dziecka, wiec przyda mu sie odpoczynek. Zwlaszcza, ze w publicznych dopiero po 14 sa zajecia dodatkowe. Nawet jak dziecko nie spi, tak jak pisala Lilian, to sobie odpoczywa. A czesto jest tak, ze dzieci nie spia w domu, a w przedszkolu tak. To zupelnie inny tryb.

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #2201 dnia: 17 Sierpnia 2012, 12:41 »
ja też troszkę boję się tego leżakowania, bo Nikodem ponad rok w dzień nie sypia, ale myślę, że intensywne przedpołudnie może go zmorzy na tyle, że trochę poleży. Do tej pory w dzień robię mu w domu leżakowanie przed bajką w tv... odpoczywa jakieś 20-30 minut...

I w naszym przedszkolu również dzieci przebierają się w piżamki. W domu tego nie praktykowaliśmy (choć znam takich co przebierali maluchy) ale dzięki temu miałam większą mobilizację, aby Nikodema nauczyć ubierania się i rozbierania na tip top, tak, aby w przedszkolu już nie miał związanego z tym stresu. I tak jak do czerwca miał problem z górą, tak teraz ściąga, ubiera praktycznie wszystko jak trzeba.
Nikoś też bardzo cieszy się na nowe przedszkole, bo idzie tam z przyjaciółmi z podwórka- bardzo mocna grupa 6-osobowa z piaskownicy- dzieci się uwielbiają i codziennie ze sobą bawią. Mam jednak wrażenie, że z całej ekipy tylko Nikodem płynnie w tą rzeczywistość przedszkolną wkroczy, bo tylko on był do tej pory pod opieką "placówki" (chodzi do klubiku). Młody już wie, że ma pocieszać płaczące dzieci i tłumaczyć im, że mama po nich przyjdzie ;) Jak mu ostatnio tłumaczyłam, że na początku dzieci mogą troszkę płakać za mamusiami to wyglądał na zdziwionego ;) "Plakać? A dlaciego? psiecież mama zawsie psichodzi!". Boję się tylko o Kajtusia, który zostaje sam w Klubiku... pocieszające jest to, że zna tam "ciocię" i chodzące już od jakiegoś czasu maluszki, więc może aż tak bardzo tęsknić za bratem nie będzie... tylko to poranne rozstanie jakoś spędza mi sen z powiek  :-\

w ogóle zdałam sobie sprawę, że właśnie kończy się najbardziej beztroski czas dla moich dzieci...

Offline kjp83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.09.2008
« Odpowiedź #2202 dnia: 17 Sierpnia 2012, 12:51 »
w ogóle zdałam sobie sprawę, że właśnie kończy się najbardziej beztroski czas dla moich dzieci...
Ania ale zaczyna się beztroski czas dla Ciebie  ;D No i w przedszkolu też jest beztrosko :)

Szymek teraz chodzi na dyżur do swojego przedszkola. Zaczął w poniedziałek, ale miał wybór- iść do przedszkola, zostać w domu z tatą. Nawet sekundy się nie zastanawiał tylko krzyknął " huraaaaa przedszkole"  ;D

Leżakowanie u nas też jest ale dzieci leżą w majteczkach i koszulkach ( tak mi się zdaje). Nie muszą spać, mają leżeć i być spokojne. Dodam że Szymek nie śpi w dzień odkąd skończył 1,5 roku.

♡ Szymon & Leon ♡

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2203 dnia: 17 Sierpnia 2012, 12:56 »
Mnie to leżakowanie nie pasuje jeszcze z innego powodu :P Moje dziecko chodzi spać teraz o 20:00 boje się, że ta drzemka spowoduje pózniejsze chodze spac...co jest na moją niekorzys :P :)

U nas ubieranie się od pasa w dol nie rodzi problemów, ale naciągnięcie koszulki na głowę już tak...jak za długo nie umie przeciągnąć, to panikuje, boi się ::)

Offline Elcik

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.06.2007
« Odpowiedź #2204 dnia: 17 Sierpnia 2012, 20:22 »
No my właśnie z tym się borykaliśmy rok.... jak tylko skończyła się drzemka wieczorne spanie o 20 wróciło do normy :)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2205 dnia: 17 Sierpnia 2012, 20:35 »
moje dziecko czy śpi w dzień czy nie (zazwyczaj nie śpi, ale czasem padnie) to i tak chodzi spać o tej samej godzinie...
— Richard M. Devos

Offline dziubasek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2206 dnia: 17 Sierpnia 2012, 22:45 »
u nas wystarczy, że Nikodem drzemnie gdzieś w aucie na 5 minut i już wieczorem ma problem z zaśnięciem  ::)

Offline Ola888
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2207 dnia: 17 Sierpnia 2012, 22:49 »
U Nas też czy drzemka czy nie wieczorem jest w wyrze o tej samej porze, no plus minus 30 minut. W ciągu dnia do spania jej nie zmuszam nie to nie, ale wieczorem o określonej godzinie ma być w łóżku a co tam chce robić to jej sprawa, w przeciwnym wypadku latała by po domu do 23

Offline marcella

• Chuck Norris
  • data ślubu: 21.05.2011
« Odpowiedź #2208 dnia: 18 Sierpnia 2012, 00:40 »
U Zuzi podobnie jak u Nikodema.. Na szczęście nie ma przymusowej drzemki.. Ale leży sobie i odpoczywa :)

Offline Elcik

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2209 dnia: 18 Sierpnia 2012, 11:28 »
U mnie jak u Dziubaska.... drzemka w aucie po południu i siedzenie wieczorne murowane...

Offline *Ewelina*

• Chuck Norris
  • data ślubu: 29.12.2007
« Odpowiedź #2210 dnia: 18 Sierpnia 2012, 12:08 »
U nas tez drzemka musi byc w dzien najlepiej 2-2,5h, w przedszkolu jest ok 1,5h i cieżko Miłka dobudzic.

Offline Kasia-Wrocław

• uzależniony
  • data ślubu: 16.06.2007
« Odpowiedź #2211 dnia: 18 Sierpnia 2012, 14:10 »
Oj, to długo śpi Miłek jak na swój wiek :)
Nasz Bartek, jak skończył 2 lata przestał spać w dzień. Ale widzę, że po dniu w przedszkolu jest padnięty jak mops i trochę szkoda, że nie mają chwili wyciszenia ok. obiadu np.

Offline *Ewelina*

• Chuck Norris
  • data ślubu: 29.12.2007
« Odpowiedź #2212 dnia: 18 Sierpnia 2012, 15:12 »
Ta spioch z niego w domu nie wstaje wczesniej niz po 8 lub po 9 :) chociaz w wakacje to o 22 dopiero w łózku :)
 W roku szkolnym kłade go po 20 i ciezko obudzic o 6:30.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2213 dnia: 18 Sierpnia 2012, 19:37 »
U Nas też czy drzemka czy nie wieczorem jest w wyrze o tej samej porze, no plus minus 30 minut. W ciągu dnia do spania jej nie zmuszam nie to nie, ale wieczorem o określonej godzinie ma być w łóżku a co tam chce robić to jej sprawa, w przeciwnym wypadku latała by po domu do 23

Moja Młoda też jest zawsze w okolicach 20 w łóżku, ale co z tego jak nie potrafi zasnąć bo ucieła komara za dnia i jest ciągłe "siku, pić" itp.
Zobaczymy, moze przedszkole na tyle ja wymęczy, ze drzemka nie wpłynie na zasypianie.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2214 dnia: 18 Sierpnia 2012, 21:48 »
no to niech idzie siku...ja swojej nie bronie...
picie zostawiam w pokoju i finito...
niech pije i szcza do woli...
;D
— Richard M. Devos

Offline Elcik

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2215 dnia: 18 Sierpnia 2012, 21:50 »
No tak to można.... ale jak odmówić dziecku przytulenia.....to gorzej.

Offline marcella

• Chuck Norris
  • data ślubu: 21.05.2011
« Odpowiedź #2216 dnia: 18 Sierpnia 2012, 22:53 »
Dziś przez chorobę moja Zuzka zasnęła w ciągu dnia na 1.5 godzinny no to zasnęła mi dopiero niedawno.. A tak zawsze o 20 już śpi..

Offline dziubasek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2217 dnia: 19 Sierpnia 2012, 19:10 »
No tak to można.... ale jak odmówić dziecku przytulenia.....to gorzej.
otóż to... dzieci tak szybko rosną... ja nie odmawiam przytulania i pieszczot, szczególnie tych wieczornych i dlatego w moim interesie jest, aby Nikodem w dzień nie spał. Niestety dzisiaj będziemy mieć istny kosmos, bo wracając z poprawin wesela chłopcy zasnęli w aucie i spali od 16.30 do 17.15.... MASAKRA. Wieczór z głowy  ::) Właśnie zabieram się za pracę, aby ogarnąć ją przed spaniem chłopców, bo coś czuję, że do łóżka zlądują bliżej północy niż 20stej ;) Oczywiście mogłabym ich położyć o normalnej porze, ale wiem, że zasypianie byłoby koszmarnie długie i męczące. Już wolę, aby się pobawili i wymęczyli ;)

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2218 dnia: 20 Sierpnia 2012, 09:16 »
Apropo tematu, wczoraj Zu mi się kimneła (nawet nie spała dobrze) na rowerze w foteliku i juz byl problem z zaśnieciem, a co najgorsze, potem jest problem rano ze wstaniem z łóżka o 6:30 ::)

Offline Ola888
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2219 dnia: 20 Sierpnia 2012, 09:46 »
Pic i sikac może do woli, kubek z wodą ma u siebie więc pije sobie sama, siku też sama idzie więc ja w to się angażowac nie muszę. Co do przytulania to ja też Młodej nie odmawiam ale nie oznacza to że mamy się przytulac do 22, poza tym u Nas jest tak że jak Młoda nie chce zasnąc to zazwyczaj chce się bawic przytulanie to chwilka, nie wyobrażam sobie żeby teraz moja 3 latka o 22 się bawiła ( w momencie kiedy jesteśmy w domu i powiedzmy rytm dnia jest "normalny") albo o zgrozo  ;) bajki oglądała