Autor Wątek: Przedszkolaki z naszej paki, czyli forumkowe maluszki ruszają do przedszkola  (Przeczytany 649865 razy)

Offline s.aga

• maniak
  • Życie jest piękne, gdy patrzysz na nie pięknie
  • data ślubu: 16.10.2004
u mnie w mieście jest Zespół Szkół i Przedszkoli Miejskich. w zeszłym roku znajomej dzieci się nie dostały do przedszkola i wiem że coś pisała właśnie do tej instytucji. dzieciaki ostatecznie zostały przyjęte

Offline Elcik

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.06.2007
tete u nas przeważnie są torty (z różnościami, jakieś Maje, księżniczki...) Pati w tym roku miała z Krecikiem robiony na zamówienie, w zeszłym roku 5kg sękacz z oryginalnej piekarni. Jak będziecie robiły coś same, trzymaj w razie czego rachunki z zakupu składników.... czasem straszą, że będą o nie prosić, przynajmniej u nas.

Offline Olaa
  • Chuck Norris
No tak, bo w razie jakiegoś zatrucia, salmonelli czy innego paskudztwa to kto za to odpowiada...
There is no such thing as an ending. Just a new beginning...

Offline martulka

• Chuck Norris
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Ja planuje upiec muffinki dla Wiktora do przedszkola.

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
No tak, bo w razie jakiegoś zatrucia, salmonelli czy innego paskudztwa to kto za to odpowiada...
[/quotenajczęściej przedszkola nie pozwalają na przynoszenie tortów...
bo nie znają dokładnie jego źródła pochodzenia
dlatego najlepiej przynieśc cukierki, lizaki czy coś takiego
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline Elcik

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.06.2007
Tylko widzisz.... u nas od razu Pati doniosła, że dziś Halinka nie miała tortu.... jakoś tak się przyjęło.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
Gdzie się kupuje worki do przedszkola? Takie na buty i ciuszki?
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
ja kupowałam w smyku...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline dosiado

• uzależniony
ja też w tesco

Offline Jagna77

• Chuck Norris
  • Mateuszek cały nasz świat ....
  • data ślubu: 08.04.2007 *WIELKANOC*
 ja kupowałam w 5 10 15

Offline .caril.

• Chuck Norris
  • data ślubu: 22.08.2009
Ania, w smyku masz różowe z hello kitty za 14,90 8)
ja kupiłam w 5 10 15 za 0,50 zł. chyba się pozbywali jakichś gratisów.

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
Ja w Selgrosie.

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
często w Biedronce można dostać
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
Ok, dzięki.  :-*

Offline Gemini
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.06.2007
Ja w Tesco, ale i na allegro jak Ci się z domu nie chce wychodzić ;)

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
Na allegro widzialam tylko z hello kitty ;) Nie ma z ksiezniczkami wiec sie nie licza :P
W ogole to my po pierwszym zebraniu i kurcze mam wrazenie ze od tych maluchow strasznie duzo wymagają.....

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
a cóż takiego wymagają?
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
Dzieki Karolina  :-*

a cóż takiego wymagają?

Lila chodzi o samodzielność w moim mniemaniu troszkę za dużą jak na 3-latka np.samodzielne ubieranie od stóp do głów, podcieranie się po toalecie, samodzielne jedzenie (to akurat rozumiem) itp.
Moja Zuza we wrzesniu bedzie miala 3 lata i 9 miesięcy, ale są 3-latki, które będą te 9 miesięcy w plecy..a 9 miesięcy to szmat czasu u takich dzieciaczków ::)

Offline Gemini
  • Chuck Norris
Eeee u nas wymagają tego samego, myślałam, ze mają mówić w dwóch językach i czytać :D ;D

Spokojnie i tak na początku Panie w większości tych czynności pomagają

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
Też myślę, że pomagają... ale mam podobne przemyślenia do Twoich Aniu. Zuzia i Nikodem są w lepszym położeniu, bo jednak są ze stycznia, będą najstarsi to i pewnie większość tych czynności będzie im wychodziła, ale Kajtek za rok nawet tych 3 lat nie będzie miał i jakoś tak... sama nie wiem... uważam, ze to trochę dużo jak na takiego malucha ;)

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
nie panikujcie dadza rade.....panie pomoga a i w grupie taz dwa takie dzieci sie naucza. gorzej jesli w domu tego samego sie nie wymaga....
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline Gemini
  • Chuck Norris
Moja miała 2,5 jak poszła, miałą problemy jeszcze z samodzielnym ubieraniem, Panie na początku pomagały, później wzorem innych dzieci próbowaa sama, w domu nie raz siedziałą godzinę i zakładała skarpetki i spodnie :D Teraz ubiera się szybciej ode mnie :D :D :D
Będzie dobrze dziewczyny

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
panie pomagają... spokojnie...
u nas w przedszkolu rewelacyjnie stymulują do samodzielności
Ewka dostała taka szkołę życia, że sama robi wszystko... tyłek też wyciera... w ogóle se nie pozwala pomagać...
ja tam nie wyskakuje przed orkiestrę, ale dziadkom nie raz się dostanie...Ci to maja parcie na wyręczanie..
— Richard M. Devos

Offline nikola/23

• Chuck Norris
  • data ślubu: 4.10.2008
Moje dziecko idąc do przedszkola (a byl najmlodszy w grupie 3-4 latków) miał 2 latka i 2 miesiące  ;), sam się ubierał, rozbierał, jadło, wycierał itp a teraz panie go tak nauczyły że trzeba go ubierać, czasem nakarmic  :-\, nawet same stwierdziły ze idąc do przedszkola sam wszystko robil ale przez jedną panią sie rozleniwił  ;), na szczescie juz mu to mija, bo i wie też że musi sie ubrac sam  ;D

A tak powaznie to pewnie że panie pomagają, jest wiele starszych dzieci ktore tej pomocy potrzebują i panie wcale nie robia "halo" wielkiem z tego, takowa ich praca...

Offline marcella

• Chuck Norris
  • data ślubu: 21.05.2011
To moja będzie miała sporo do nadrobienia.... :(

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
No u nas z podcieraniem po kupce bankowo bedzie problem, bo Zu tam się tylko maca, a nie wyciera :P :D

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
anusia u nas panie dają nawilżane chusteczki do podcierania tyłka
Ewa w domu robi dokładnie tak samo - do siku zwykły papier, do kupy mokra chusteczka...
procesu wycierania już dawno nie kontroluję, ale skoro nie mam obsranych gaci, odparzeń i zakażeń w układzie moczowym to zakładam, że jest OK...

— Richard M. Devos

Offline Ola888
  • Chuck Norris
To są spore wymagania dla 3 latków ? No bez jaj  ;) Przecież dziecko 3 letnie to już duże dziecko i o ile rodzic pozwoli na samodzielnośc a nie będzie dzieciaka we wszystkim wyręczał to taki maluch ( w większości przypadków) jest w stanie wiele się nauczyc. Moja ma 2,5 roku  oprócz zapięcia zamka i zawiązania sznurówek sama się ubiera, sama je, sama się załatwia przy kupie nawilżane chusteczki załatwiają sprawę i już, dodam że cwiczyłyśmy już przed pójściem do przedszkola.Z tego co obserwuje wiele dzieciaczków z jej otoczenia już to wszystko umie, wydawało mi się to "normalne"