Autor Wątek: Przedszkolaki z naszej paki, czyli forumkowe maluszki ruszają do przedszkola  (Przeczytany 652590 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marcella

• Chuck Norris
  • data ślubu: 21.05.2011
Madziq gratulacje!!
A ja mam pytanie.. czy któreś z Waszych dzieci chodzi do przedszkola nr 66 "pod Kasztelanem"?? Albo zna opinie o tym przedszkolu??

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
Madziq, super! Bardzo zazdroszczę...
Ja ciągle mam straszny stres związany z tym przedszkolem  :-\ Wkurza mnie to strasznie! mam komplet dokumentów, moje dziecko spełnia wszystkie warunki, aby stać się przedszkolakiem, a mimo wszystko ma małe szanse, aby się dostać do publicznej placówki  :'( Ale są szanse i muszę w nie mocno wierzyć  ::)

Offline marcella

• Chuck Norris
Przepraszam źle napisałam nazwę przedszkola.. przedszkole nr 66 " Pod Kasztanem" Jak ktoś ma jakieś opinię będę bardzo wdzięczna..

Offline Anjuschka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 15.05.2010
Ania, a skąd wiesz, że się dzieci nie dostaną?
Jakie są kryteria?

Offline suprynka

• maniak
  • data ślubu: 07-08-2010
No właśnie Ania skoro oboje pracujecie, jesteście zameldowani w gminie w której składasz podanie, to może nie będzie źle. Tylko trzeba czekać, aż w końcu będzie ta rekrutacja... Słyszałam, że może ruszy w poniedziałek...

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
A ja sie wczoraj dowiedziałam, że ponoć ma byc teraz tak ze bezpłatne godziny w przedszkolach mają być o 7-10 i 14-16  ::) Więc będziemy płacić za 4h, to dwa razy tyle ile płacę teraz... I grupy mają być 25-osobowe a u nas w grupie jest 29 dzieci, więc wygląda na to że 4. dzieci odpadnie  ::)

Offline kjp83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.09.2008
Ania nie mogą wyrzucić dziecka które już jest w przedszkolu. Będzie to tak że część dzieci zostanie w młodszych grupach. Więc z 30 miejsc robi się 25, a od tego jeszcze trzeba odjąć kolejne 5 miejsc w grupie dla dzieci które już są w tym roku, więc suma sumarum całkowita liczba miejsc zmniejsza się o 1/3  :-\ Polityka prorodzinna jest w naszym kraju bezbłędna  ::)

Aniu trzymam kciuki  :) Do jakiego przedszkola startujecie?

♡ Szymon & Leon ♡

Offline suprynka

• maniak
Tez słyszałam o tych godzinach. Pewnie zrobią tak dlatego, żeby po 5 h ciągiem bezpłatnych nie zabierać dzieci. Przecież raczej nikt nie będzie dawał dzieci na 3 godziny. Ma to swoje plusy i minusy.

Offline morgaina

• Chuck Norris
Kasia niby nie mogą ale w rekrutacji jest zaznaczone że przyjmują dziecko na rok.
W praktyce odbędzie się to kosztem 3 latków.
Rozmiawiałam wczoraj z dyrekcją w przedszkolu, generalnie jest dramat, w naszym przedszkolu jest jeszcze sala gimnastyczna, która teraz będzie przerabiana na salę dla dzieci, a co z przedszkolami gdzie te sale były przerabiane 2 lata temu?
Niewiadomo czy przyjmą 3-latki, ale czytałam, że w kilku podstawówkach będą tworzyć oddziały dla 3 i 4 latków.
Generalnie czeski film i nikt nic nie wie.

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
Tez słyszałam o tych godzinach. Pewnie zrobią tak dlatego, żeby po 5 h ciągiem bezpłatnych nie zabierać dzieci. Przecież raczej nikt nie będzie dawał dzieci na 3 godziny. Ma to swoje plusy i minusy.
to mi się akurat podoba. bo głownie przez te "darmowe" godziny powstał problem z finansowaniem przedszkoli.
sama jestem ciekawa jak sprawę rozwiążą  ::)
mam w domu jeszcze dwulatka i mam ogromne obawy czy znajdzie sie dla niego miejsce w przedszkolu (za rok)
« Ostatnia zmiana: 16 Marca 2012, 13:00 wysłana przez .:Anka:. »

Offline madziq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 26.04.2008
no właśnie u nas w przedszkolu w formularzu trzeba było napisać w jakich godzinach dziecko będzie uczęszczać do przedszkola i jasno zaznaczone że pierwsze pod uwagę będą brane dzieci które będą chodzić na "cały dzień" , tych na 5 godzin było baaaardzo dużo i większość z nich się nie dostała. ja zapisałam młodą na 7 godzin i mi to starczy  :)

Offline dziubasek

• Chuck Norris
Dlaczego boje sie ze Nikodem sie nie dostanie? Raz ze wlasnie zmniejszaja grupy i dla trzylatkow zostaje niewiele miejsc, a pierwszenstwo mają samotne matki, rodzeństwo dzieci juź chodzących itd. Druga sprawa, że oba przedszkola
 ktore mama na osiedlu są mocno oblegane ze względu na super miejsce, a nie ma u nas rejonizacji. Niemal kaźdemu z prawobrzeża w Szczecinie pasuje przejechanie przez Zdroje i zostawienie go  tutaj w przedszkolu... Sami zdecydowalismy sie na Plastusiowo (nr 54).  te rozdzielenie darmowych godzin to dla mnie mega wyzysk... 

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
Dla mnie też... Jakby nie mogli zostawić tak jak było w poprzednim roku szkolnym - opłata stała. Ciekawe czy to przejdzie, bo ja jeszcze nic oficjalnie nie wiem.

Aniu a może się dostanie, nie martw się na zapas :)

Offline marcella

• Chuck Norris
Dla mnie to świństwo że rozdzielili godziny darmowe.. No ale cóż życie..

Offline kjp83

• Chuck Norris
A ja rozdzielenie uważam za jedyną rozsądną opcję, mimo że teraz będę płaciła za 2h więcej niż teraz...
Z mojej perspektywy- rodzica które normalnie pracuje i nikt mu nie pomaga wygląda to tak: ja płacę za przedszkole mniej więcej tak samo jak byłaby opłata stała, a przedszkole dostaje mniej przez co pokrzywdzone są dzieci- mniej zajęć, przedstawień, w przedszkolach brakuje nawet na papier toaletowy!!

♡ Szymon & Leon ♡

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
Ja widzę pewien plus tego rozwiązania...i mam nadzieję, że wejdzie w życie.
Płatne zajęcia dodatkowe nie będą po 14-tej. To nie jest najlepszy czas percepcji dla żadnego dziecka...
Chociaż teoretycznie może nam wyjść godzinę więcej do zapłacenia.

Papier to u nas jest...zresztą ja na gospodarność naszego przedszkola narzekać nie mogę.
« Ostatnia zmiana: 18 Marca 2012, 10:12 wysłana przez liliann »
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline kjp83

• Chuck Norris
U nas też dyrektorka nieźle zarządza tą śmieszną sumą bo jako tako nie odczuwamy biedy przedszkola- przyjeżdżają policjanci, teatrzyki, chodzą do dentysty itp. Papier też jest... Ogólnie przedstawiłam problem bo jest olbrzymi- dyrektorzy nieźle muszą się nagłowić żeby starczyło na wszystko, a to przecież nie powinno tak wyglądać.

♡ Szymon & Leon ♡

Offline jagodka24

• Chuck Norris
wiecie co dziewczyny jedno przedszkole radzi sobie lepiej inne gorzej
każdego ta ustawa zastała w innej formie
ale jedno jest pewne
jak tak dalej będzie to przedszkola zbankrutują bo te kilka procent rodziców co płaci nie utrzyma całej placówki

moja teraz chodzi do niepublicznego zktorego jestem baaardzo niezadowolona i ja przenosze
a że u nas też zmiany więc przenoszę do innego niepublicznego

u was manewrują godzinami a u nas 3/4 przedszkoli przekształcili na niepubliczne
i tak sobie poradzili

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
Dlatego za słuszne uważam preferowanie dzieci deklarujących pełne 8-9 godzin w przedszkolu...
Dla dobra samej placówki.
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline suprynka

• maniak
I ja też tak uważam. Poza tym rodzice pracujący, deklarujący, ze dziecko będzie 8-9 godzin, mają większe szanse na dostanie przedszkola. Czytałam, ze teraz stawka za płatną godzinę wyniesie 4,10 zł. Ale póki nie ma oficjalnej informacji chyba nie należy tego brać poważnie.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
Jak to zwykłam mawiać...
się pożyje się zobaczy  :)
I tak dziecka z przedszkola nie wycofam. 
— Richard M. Devos

Offline dziubasek

• Chuck Norris
Moim zdaniem przedszkola powinny być dofinansowane tak, żeby te wszystkie finansowe dylematy nie odbierały szans każdemu dziecku na kontakt z rówieśnikami przed ukończeniem wieku szkolnego.
Dla mnie absurdalne jest, żebym za dwójkę dzieci w państwowym przedszkolu płaciła prawie 1000 zł  :-[ :-[ a do tego zaraz dojdzie  ::)

Offline kjp83

• Chuck Norris
Jeżeli wprowadzą te wszystkie zmiany to będziemy płacić ok 650 zł :/ Przestaje mi się to podobać :/

♡ Szymon & Leon ♡

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Ja też uważam, jak dziubas,że każde dziecko powinno mieć szansę na kontakt z rówieśnikami i przygotowanie przed szkołą
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline jagodka24

• Chuck Norris
oczywiście że każde powinno mieć szanse
ale teraz jest tak że szanse na kontakt z rówiśnikami mają te które równie dobrze mogą siedzieć w domu z mamą lub babcią
a rodzice pracujący mogą sobie pokiwać palcem w bucie

według mnie powinien być obowiązek przedszkolny i juz
wtedy by było sprawiedliwie

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline suprynka

• maniak
23.03 rusza rekrutacja do przedszkoli w Szczecinie. Potrwa do 18.04. Więcej info tutaj https://nabor.pcss.pl/szczecin/przedszkole/nabor/?service=page/eduPreschoolInfo:Home

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
a wiadomo juz co z opłatami?
i jak rozłożą sie godziny "darmowe"

Offline suprynka

• maniak
Próbuję się właśnie dowiedzieć :)

Offline Anjuschka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 15.05.2010
A powiedzcie, liczy się kolejność zgłoszeń, tak jak kiedyś, czy mogę przyjść np. ostatniego dnia rekrutacji i dziecko też się dostanie (o ile by się dostało).

Offline suprynka

• maniak
Czas sie nie liczy, tak mi się wydaje.