Autor Wątek: Czego w ciąży nie wolno. Czyli z czym na 9 miesięcy pożegnać się trzeba.  (Przeczytany 102445 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline delpiero
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 01.08.2009
madziulek zadzwoniliśmy do lekarza i okazało się, że to wcale nie są głupoty
Ponoć w pierwszym trymestrze ciąży wysoka ilość fluoru wpływa negatywnie na budowę kośćca płodu i rzeczywiście przynajmniej w pierwszych tygodniach sugerowane jest ograniczanie fluoru, podobno jakieś badania nawet na ten temat przeprowadzono

Offline madziulek

• Chuck Norris
co lekarz to inaczej się wypowiada na różne tematy , jeśli macie swojego lekarza i mu ufacie to jak najbardziej słuchajcie jego rad ... tylko tak głębiej zastanawiając się to jaki wpływ mycie zębów ma na płód skoro pasta osadza sie na zębach , nie łykasz jej , nie ma kontaktu z krwią ... ale każdy kieruje się swoim rozsadkiem i intuicją
Kuba 2007
Szymon 2010

Offline Nika
  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Pola i Lenka nasze szczęście ...
Ja też nigdy nie słyszałam o szkodliwości pasy do zębów na płód, może gdyby zjeść ją w jakiejś większej ilości .....dzisiaj z ciekawości zapytam gina, wydaje mi się, że gdyby to faktycznie był problem to nagłaśniano by to....

Offline Olaa
  • Chuck Norris
Idąc tym tropem, to nie wolno wychodzić z domu,bo można np. nawdychać się dymu papierosowego.
We wszystkim będzie można doszukać się czegoś, co może zaszkodzić...

Najlepiej leżeć w sterylnym domu i nie ruszać się z łóżka aż do porodu...

Nie przesadzajmy już  ::)
There is no such thing as an ending. Just a new beginning...

Offline ada1988

• Chuck Norris
Nie przesadzajmy już  ::)

dokładnie nie dajmy się zwariować!!!!!!

Offline Nika
  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
Olaa dymu i spalin, a to przecież tlenek węgla..trujący.....tylko, że ja tam schizy akurat rozumiem... ;) ;D

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
o proszę... a ja już się bałam o stan mojego uzębienia po tej ciąży... przez mdłości i wymioty moje zęby ledwo muskam pastą... i to raz dziennie (o ile w ogóle się uda  ::) ) masakra po prostu....

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
zastanawiając się to jaki wpływ mycie zębów ma na płód skoro pasta osadza sie na zębach , nie łykasz jej , nie ma kontaktu z krwią ..

otóż to !

Ponoć w pierwszym trymestrze ciąży wysoka ilość fluoru wpływa negatywnie na budowę kośćca płodu i rzeczywiście przynajmniej w pierwszych tygodniach sugerowane jest ograniczanie fluoru, podobno jakieś badania nawet na ten temat przeprowadzono
to ja poproszę o konkrety. Ilości fluoru jakiej nie wolno przekroczyć. Ile fluory "zjadasz" z pożywieniem  i wodą (bo podobno gdzieniegdzie woda w kranie jest fluoryzowana) i badania czy stwierdzono, że fluor z pasty do zębów w czasie szczotkowania zębów faktycznie przenika do krioobiegu....
Bo z tego co piszesz to nic nie wynika oprócz straszenia ciężarnych.

Bardziej bym się obawiała kogoś kto dmuchnie mi w twarz dymem z papierosa czy siedzeniem z w zadymionym pomieszczeniu niż tego fluoru z pasty....

Dziubasku współczuję. Pozostaje ci tylko delikatna szczoteczka i pasta do wrażliwych zębów. Meridiol można stosować w ciązy. Tak jak łyny do łukania jamy ustnej z dodatkiem fluoru...niektóe ciężarne mają takie płyny nawet zalecane !

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
to co mają zrobić biedne ciężarne mieszkające w miastach gdzie woda pitna jest fluorowana...

fluor z pasty się nie wchłania...a ten z wypijanej wody a i owszem
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline ewelinkas

• zapaleniec
  • Żoną być ...
  • data ślubu: 12 07 2008
Oj to nie mogę pić wody, myć zębów, wychodzić na dwór.
O nawet w cisowiance jest fluor, soków też nie moge bo mam cukrzyce.
No nic może jakoś wytrzymam 3 mies. bez picia.
A zostaje jeszcze mleko, ale tam może być ołów  ::)
 ;)  :-*

Offline jagodka24

• Chuck Norris
ewelinka najlepiej poprostu nie zachodzic w ciąże  ;D

ostatnio moja siostra miala wykład z jakąs super mądrą panią doktor ktora wysuneła teorią że kobieta po każdej ciązy zaczyna produkować przeciwciała przeciw ciąży  ;D po czym stwierdzila że ciąza to "choroba"  i to do tego przenoszona drogą płciową  ;D ;D ;D

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline ada1988

• Chuck Norris
jagodka :mdleje:

Offline jagodka24

• Chuck Norris
ostatnimi czasy zaczynam jej wierzyć  :D

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
Bo produkuje.... i  produkowała by intensywniej gdyby nie to, że ciąża jest stanem fizjologicznej immunosupresji...
Gdyby nie to każda z nas odrzuciłaby płód tak samo jak odrzuca się obcy organ.
Min dlatego najlepszymi dawcami szpiku są albo mężczyźni, albo kobiety, które nie były w ciąży....bo nie są zimmunizowani.
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline delpiero
  • nowicjusz
  • *
Chyba przestane czytać fora internetowa ;-) Najlepiej zaufać lekarzowi, ale również biorąc poprawkę na własny rozsądek.  Lekarz powiedział mi, że ma taką pastę w próbkach, nazywa się Aiona czy jakoś tak, przez telefon mówił, więc nie wiem czy dobrze słyszałam.  Za darmo mogę spróbować, a później robię sobie urlop od czytania forumowych porad ;-)

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Ajona to jest taki koncentrat pasty, stosuje się najwyżej raz dziennie i to w ilości wielkości łebka od zapałki. Też stosuję ;)
Można ją zakupić w aptece, jest w takiej malutkiej metalowej czerwonej tubce, także w dozowaniu (pod koniec opakowania) średnio wygodna ;D

Jak Was czytam dziewczyny to zaczynam wierzyć, że w ciąży kobieta dostaje małpiego rozumu - bez urazy oczywiście ;)

Offline ada1988

• Chuck Norris
dobrze, że ja nie dostaje małpiego rozumu tylko sugeruje się tym co dla mnie jest najlepsze :)

Offline Gosiaaa

• uzależniony
  • Nadzieja jest ryzykiem, które trzeba podjąć
  • data ślubu: 28.04.2007
bo do wszystkiego należy podchodzić z umiarem i z głową ... w dobie internetu każda z nas czyta różne rzeczy i często gęsto są to przeróżne głupoty, a tylko od nas zależy jak skorzystamy z podanych informacji ... :)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
Maja w 100% się z Tobą zgodzę...
nie ma gorszej pacjentki jak baba w ciąży....o przepraszam jest gorsza...nadopiekuńcza mamusia z tzw "pierdolcem"
Dzięki Bogu od wszystkiego są wyjątki....ale pojedyncze niestety...
— Richard M. Devos

Offline aadaa

• Ada
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06/09/2008
Ja staram się kierować zdrowym rozsądkiem ... ale boje się jednego, ze będę nadopiekuńczą mama dla swojego synka ale to wyjdzie w praniu :)
B .: 02/06-2010    K.: 20/06-2012

Offline Sarna

• forumowicz
  • data ślubu: 02.08.2008
Chyba przestane czytać fora internetowa ;-) Najlepiej zaufać lekarzowi, ale również biorąc poprawkę na własny rozsądek.  Lekarz powiedział mi, że ma taką pastę w próbkach, nazywa się Aiona czy jakoś tak, przez telefon mówił, więc nie wiem czy dobrze słyszałam.  Za darmo mogę spróbować, a później robię sobie urlop od czytania forumowych porad ;-)

Delpiero, zapytaj swojego lekarza w jaki sposob fluor z pasty mialby sie przedostawac do plodu. Serio.
Moze i rzeczywiscie fluor wplywa negatywnie na kosciec rozwijajacego sie plodu, ale ten fluor musi sie znalezc najpierw we krwi, a potem przeniknac przez lozysko. Czyli z pasty do zebow niby jak?
Trzeba by jesc ta paste tubkami, albo lykac znaczne ilosci piany przy myciu dzien w dzien...
Znalazlam juz podobny watek na innym forum i moim zdaniem to niedorzeczne. Przeciez matka tego fluoru w pascie potrzebuje i to bardzo, wiec tego typu rewelacje moga miec oplakane skutki dla ciezarnych.
Bardzo chetnie poznam opinie Twojego lekarza-tzn. dlaczego akurat fluor w pascie mialby szkodzic?

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
po czym stwierdzila że ciąza to "choroba"  i to do tego przenoszona drogą płciową

jak studiowałam w Katowicach to jadąc do centrum przejeżdżałam obok bilbolrdu z napisem "życie- śmiertelna choroba przenoszona drogą płuciową"....

Offline ada1988

• Chuck Norris
o matko :mdleje:
« Ostatnia zmiana: 23 Marca 2010, 08:55 wysłana przez Maja »

Offline delpiero
  • nowicjusz
  • *
Ajona to jest taki koncentrat pasty, stosuje się najwyżej raz dziennie i to w ilości wielkości łebka od zapałki. Też stosuję ;)
Można ją zakupić w aptece, jest w takiej malutkiej metalowej czerwonej tubce, także w dozowaniu (pod koniec opakowania) średnio wygodna ;D

Jak Was czytam dziewczyny to zaczynam wierzyć, że w ciąży kobieta dostaje małpiego rozumu - bez urazy oczywiście ;)

A czemu stosujesz tą Ajone? Zapisano ci ją ze względu na jakąś dolegliwość?

Sarna jeśli chcesz mogę ci dać numer i sama zapytasz, bo ja tylko powtarzam do usłyszałam ;-)

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
A czemu stosujesz tą Ajone? Zapisano ci ją ze względu na jakąś dolegliwość?

Stosuję Ajonę i Meridol bo mam zanik kości i właśnie te min. specyfiki zalecił mi mój stomatolog

Offline Sarna

• forumowicz
  • data ślubu: 02.08.2008

Sarna jeśli chcesz mogę ci dać numer i sama zapytasz, bo ja tylko powtarzam do usłyszałam ;-)
[/quote]
Oczywiscie dzwonic do Twojego lekarza nie bede.
Chyba sama chcialas sie dowiedziec, gdyz rozpoczelas ten temat. 
zadzwoniliśmy do lekarza i okazało się, że to wcale nie są głupoty
Ponoć w pierwszym trymestrze ciąży wysoka ilość fluoru wpływa negatywnie na budowę kośćca płodu
Skad u plodu ma sie wziac ta "wysoka ilosc fluoru"?

Offline delpiero
  • nowicjusz
  • *
Tylko co mi da to tłumaczenie? Podejrzewam, że trzeba się znać na temacie by coś z tego zrozumieć.

Maja to pasta do zębów pomaga w przypadkach zanikania kości? To niezła ta Ajona  :o Ciekawe czego jeszcze fajnego dowiem się w necie hehe

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
pasta do zębów pomaga w przypadkach zanikania kości? To niezła ta Ajona  Shocked Ciekawe czego jeszcze fajnego dowiem się w necie hehe

Nie wiem skąd ten sarkazm; proponuję przeczytać mojego posta raz jeszcze.
Napisałam, że stosuję min. Ajonę i Meridol
Poza tym oba produkty są ogólnodostępne, nie są na receptę więc każdy może je zakupić

Offline Nika
  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
delpiero ten sarkazm faktycznie nie jest potrzebny, zachowałaś się tak jakby Maja pisała, że ta pasta to lekarstwo na jej chorobę....czytaj ze zrozumieniem...

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
Aha i jeszcze jedno, nie wiem skąd jesteś delpiero ale skoro dr Marlena Trąbska-Świstelnicka nie wie co mówi i zaleca, to ja powinnam zmienić stomatologa, a AM wykładowcę ::)