Autor Wątek: Czego w ciąży nie wolno. Czyli z czym na 9 miesięcy pożegnać się trzeba.  (Przeczytany 96802 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gosiaaa

• uzależniony
  • Nadzieja jest ryzykiem, które trzeba podjąć
  • data ślubu: 28.04.2007
nika, jak zytam czasami Twoje rozwazania, to az mi sie humor poprawia :) a golabki na pewno sie ugotowaly ... poza tym niedogotowane czy niedosmazone mieso wyczulabys po smaku! i kolorze!
ja generalnie jesli mam na cos ochote to to jem i juz. mysle ze w rozsadnych ilosciach nic mi nie zaszkodzi i dziecku. za mna od pewnego czasu chodzi pizza ... tylko jest jedno ale ... jest tam ser zolty, a po nim mam zgage, wiec sie waham ... ale pewnie w weekend usmiechne sie do mamy to mi zrobi ... skoro nie moge wyjsc na nia do pizzerii, a zamawiana do domu juz mi nie smakuje.
a tak  jak bylam w szpitalu to na sniadanie dawali tam pasztetowa ciezarnym ... pyszna byla :)

Offline Nika
  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Pola i Lenka nasze szczęście ...
Cieszę się, że poprawiam Wam humor  ;D. Te gołąbki jakoś przebolałam...  ;), ale tak czy siak niedługo musze powtórzyćtoxo a dopiero wynik uspokoi mnie naprawdę  :D.

Offline anusiah
  • Chuck Norris
Ja farbowałam dopiero po I trymestrze . Co z tego ze miałam odrost na pół głowy :P...ja z tym przeżyłam  a dziecko nie "nawdychało" się amoniaku i substancji chemicznych .

Mi też lekarz tak doradził. Farbować, tak ale dopiero po 12 tygodniu. Więc jeszcze czekam i świecę odrostami, ale za 2 tyg. walnę taki balejaż, że ho ho! ;D

Offline Nika
  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
Dziewczyny a jak wygląda sprawa z prześwietleniami rentgenowskimi? Z tego co wiem szkodzą dopiero jak się jest w ciąży, a jak wygląda sprawa przed owulacją? Ja kilka dni przed zajściem w ciążę byłam na takim prześwietleniu z siostrzenicą męża. Szwagierka prosiła, żebym weszła z nimi na zdjęcie, zgodziłam się ale w ostatniej chwili zrezygnowałam i czekałam za drzwiami. Taki instynkt, czy cuś. Generalnie wtedy jeszcze dziecku by nie zaszkodziły. Jak to jest wg. Was?Czy promienie rtg szkodzą tylko wtedy kiedy prześwietlana jest ciężarna czy także wtedy kiedy jest w pokoju rtg?

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
Nika za drzwiami byłaś czy weszłaś? Jak byłaś za drzwiami to się uspokój.

....wiesz co jak widzę Twój wpis w tym wątku o mi się od razu ciśnienie podnosi... ;D
Babo urodź w końcu, bo ześwirujesz, a my wraz z Tobą... ;)

Ciężarnym nie robi się zdjęć RTG (uogólniam bo są wyjątki), to raz i nie zaprasza do pomieszczeń gdzie się zdjęcia wykonuje.
Aparaty RTG "sieją" promieniowanie, mniej lub bardziej. Zależne jest to od klasy sprzętu. Stare aparaty wiadomo...nowe mają wiązkę skumulowaną, poza tym są cyfrowe, czyli nie używa się klasycznej kliszy a matrycę, a obraz obrabia komputer, i te aparaty dają dużo mniejszą wiązkę promieniowania.

"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline jagodka24

• Chuck Norris
nika błagam cie
jak bylas za drzwiami to nawet jak juz bylas w ciazy to nic ci nie grozi
przecież tam też przebywają ludzie i muszą być bezpieczni

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
...pracuję w szpitalu...po radiologii też się szwendam czasem...
Radiolożki też zachodzą w ciążę i rodzą zdrowe dzieci...

Po coś budują w końcu te ołowiane ściany nie?  ;)
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Nika
  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
Nie no laski ja nie mam w tym temacie schizy, pytam z myślą o innych. Tak jak pisałam coś mnie tknęło i czekałam za drzwiami, poza tym to było kilka dni przed zajściem w ciążę więc nic nie mogło się stać. Gdzieś wyczytałam że w pierwszym tygodniu po zapłodnieniu takie promienie nie są szkodliwe. Chodziło mi o sytuację kiedy kobieta ma robiony rentgen a nie wie, że jest w ciąży bo to np. 19 czy nawet 15 d.c., łamiesz nogę i co?Albo Twoje małe dziecko musi mieć prześwietlenie. Nie pozwalasz na zrobienie rtg, zostawiasz dziecko samo?Oczywiście jeżeli się spodziewasz, że zaszłaś to jak najbardziej ale jeżeli nawet o tym nie myślisz?
Liliann nie wiedziałam o tych ołowianych ścianach - to tak BTW
A dzisiaj wyczytała, że mikrofale wytwarzane przez mikrofalówki są szkodliwe dla płodu  ::)
« Ostatnia zmiana: 10 Listopada 2009, 20:07 wysłana przez Nika »

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
Ksero podobno też...kserowałam całą ciąże...opierając się brzucholem o kopiarkę.

Mikrofali nie miałam....

Nika w tak wczesnej ciąży jest układ zero-jedynkowy. Albo zabije dzielące się komórki, albo dziecko będzie się rozwijać prawidłowo.

— Richard M. Devos

Offline Nika
  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
O kserze też słyszałam, też kserowałam i teraz i w ciąży z Polą. Mikrofalówkę mam na wysokości mojej głowy, może nawet trochę ponad,  - te które były widziały - jeżeli coś może uszkodzić to mózg mi - niszczy mi szare komórki odpowiedzialne za zdroworozsądkowe myślenie  ;) ;)

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
Nika ja robiłam prawie 2-letniej zuzi rtg klatki piersiowej. Jak miała robione zdjęcie to mnie wyprosili. Ale wcześniej, do rozebrania i później do ubierania mogłam z nią być. Mślę, że gdyby to było niebezpieczne to by mnie nie wpuścili.

Offline Nika
  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
No właśnie Gosiu na sam moment badania wyprosili Cię. A ja dzisiaj dzwoniłam do mojej szwagierki żeby się upewnić, jej nikt nie wypraszał cały czas była z Majką. Mało tego nawet jej nie zapytano czy przypadkiem nie jest w ciąży.

Offline madziulek

• Chuck Norris
mój Kubikos miał RTG obojczyka robione jak miał roczek i 2 miesiace i byłam cały czas z nim ..nie zostawiłabym go samego  :-[
Kuba 2007
Szymon 2010

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
no to jakąś tam dawkę promieniowania dostałaś...

Też bym została z dzieckiem, nie wyobrażam sobie zostawić malucha samego. Pracownie RTG są dość chłodne i ja dorosła czuję się w nich obco i źle, a co dopiero małe dziecko bez mamy.
Tyle, że ja bym poprosiła o ołowiany fartuszek.
— Richard M. Devos

Offline madziulek

• Chuck Norris
Lila ja też dostałam fartuszek :) a poza tym to nawet pani która wykonywała zdjęcie kazała mi zostać .. nie było nawet mowy aby wyszła :) ale masz racje ja sobie też nie wyobrażam tam go samego w takiej chwili zostawić ..a poza tym on leżał na takim stole a przecież mógłby sam z niego poprostu spaść :(
Kuba 2007
Szymon 2010

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
to miałaś dobrze madziulku. mnie wyproszono (chyba nie mają fartuszka dla mam) a dziecia mi powieszono jak kiełbaskę w mięsnym (rtg klatki piersiowej). jak wyszłam do predsiąka to ryczałam jak bóbr...

Offline Nika
  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
o tak Gosiu rtg klatki piersiowej dziecka to mega trauma. Pola miała w wieku4 miesięcy, mi kazali staną w takim przeszklonym pomieszczeniu jak robili zdjęcie i widziałam ten histeryczny krzyk małej, myślałam że mi serce pęknie.

Offline Jagna77

• Chuck Norris
  • Mateuszek cały nasz świat ....
  • data ślubu: 08.04.2007 *WIELKANOC*
Nika ja to tak samo przeszlam jak Ty , musialam to ogladac z za szyb.....  :'(

Offline jagodka24

• Chuck Norris
dziewczyny jak moja wisiała jak w mięsnym to też mnei wyprwadzili do przeszklonego pomieszczenia
chcieli żebym wyszła ale tylko dlatego żebym tego nie widziała

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
no niestety robienie rtg klatki u dziecka to jest horror...
to cudo ala mięsny nazywa się słodko bobiksem...
kurde ale jakie jest inne wyjście? jedynie znieczulenie ogólne, dziecko nie będzie przecież współpracować;
to mimo wszystko ja wybieram bobiks
— Richard M. Devos

Offline jagodka24

• Chuck Norris
duzo duzo rzeczy robi się żeby zdiagnozować u naszych dzieci jakieś nieprawidłowości
a my musimy zagryść zęby i wspierać nasze dzieci w tych trudnych chwilach

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
i jeszcze jedno

jak nie trzeba....to nie szukać dziury w całym...

Czasem mamusie szukają czegoś na siłę...ciągle powtarzane morfologie, Bóg wie w jakim celu; itp...
— Richard M. Devos

Offline Nika
  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
I Agata i Liliann macie rację, czasem dzieci muszą wiele przejść a my rodzice razem z nimi. Z tą przesadą Liliann też masz rację, niestety nieraz bywa też tak, że lekarz poda tak "czarną" diagnozę, że każdy objaw traktuje się później jak wyrok. I nieważne jest, że inni lekarze nie podzielali zdania tego pierwszego, po prostu człowiek boi się o swoje dziecko.

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
Dominika prześwietlałam jak miał ok pół roku .
Pani mi kazała wyjsć bo powiedziała że jeszcze pewnie będe miała dzieci...a poprosiła moją mamę aby została z małym .
Dominikowi okryli jajeczka fartuchem owłowianym .
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline chlebosia

• Mąż i żona to jedna dusza w dwóch ciałach...
  • Chuck Norris
  • SZCZĘŚLIWI JAK NIGDY
  • data ślubu: 16.08.2008
Jak to jest  tymi prześwietleniami tak do końca? Elę wyprosili bo pewnie będzie miała dzieci - podejście bardzo dobre, ale na ile by jej to promieniowanie zaszkodziło na przyszłość?  ja 10 lat temu ze względu na kręgosłup miałam robione po 2 prześwietlenia co drugi dzień przez 2 miesiące, żadnych fartuchów nie dostawałam i nikt nawet nie wspomniał, że może to czymś grozić w przyszłości.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
każda dawka promieniowa X jest szkodliwa, promienie Roentgena są rakotwórcze ze swojej definicji, że tak powiem;
Dlatego nie prześwietla się nikogo jak nie trzeba. A jak trzeba to się prześwietla i już.

Ostatnio byłam na fajnym kursie i tam min było o szkodliwości samej diagnostyki radiologicznej
był tam taki slajd:

Ryzyko wystąpienia śmiertelnego nowotworu w wyniku badania diagnostycznego wynosi:

Zdjęcie pantomograficzne - 1,0/1.000.000
Zdjęcie czaszki - 1,7/1.000.000
Wlew kontrastowy - 37/1.000.000
KT płuc (mężczyzna) - 198/1.000.000
KT płuc (kobieta) - 395/1.000.000
KT głowy (do 14 r.ż.) - 833/1.000.000
KT brzucha (do 14 r.ż.) - 833/1.000.000
— Richard M. Devos

Offline chlebosia

• Mąż i żona to jedna dusza w dwóch ciałach...
  • Chuck Norris
  • SZCZĘŚLIWI JAK NIGDY
  • data ślubu: 16.08.2008
To mnie nastraszyłaś  :-\

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
Zuzi nic nie okrywali. miała na sobie pampula i rajstopki.
A w tym bobiksie i tak Zu potrafiła się jakoś ruszyć bo zdjęcie nie wyszło. Chyba, że to niedoświadczenie personelu pracująceego z tak małymi ale już sporymi dziećmi albo wina aparatu. W każdym razie na powtórkę się nie zgodziłam i lekarka róznież. Powiedziała, że jak jej ten drugi antybiotyk nie pomoże to koniecznie szpital (ale nie ten) i tam już się nią zajmą...

Ja miałam rtg klatki piersiowej 1,5 tyg. po porodzie, karmiłam małą cycem. Ciągle miałam gorączkę, a medycy chyba nie wiedzieli dlaczego ją mam.

Offline Nika
  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
Dziewczyny nie uwierzycie, doczytałam ostatnio, że toksoplazmozą można zarazić się od jaja kurzego  :mdleje:, nigdy bym na to nie wpadła  :o :o :o i co ja teraz będę jadła   ;) ;) ;) ;) ;). Jaja też trzeba by było smażyć albo gotować min. 20 min.?Przecież jajecznicę smaży się chwilkę, tak samo np. naleśniki! ::) ::) ::) ::) ::)Normalnie wierzyć mi się w te jaja nie chce.

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
no bez jaj !!