Autor Wątek: Czego w ciąży nie wolno. Czyli z czym na 9 miesięcy pożegnać się trzeba.  (Przeczytany 102705 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Agnieszka_J

• entuzjasta
  • data ślubu: 16-17.08.2008 :)
jak ja latałam do Dublina i z Dublina (trasa podobna) to ginekolog nie widział przeciwskazań, dodał też, że to sa bardzo krótkie loty i mam sie nie stresować tym

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
to ja się dowiedziałam dziś, może ameryki nie odkryję, że w końcówce ciąży należy uważać na ilość zjadanych owoców bogatych w wodę (mandarynki, pomarańcze, grapefruity, winogrona) oraz ilość wypijanych płynów.  czyli nie wolno się przejadać owocami i wypijać więcej niż 12 szklanek dziennie.

Offline jagodka24

• Chuck Norris
gosia a why?????

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline Agnieszka_J

• entuzjasta
no własnie czemu? bo mnie ciagle tak suszy  ;) i pije bardzo duzo

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
picie piciem ale nie więcej niż....
a tych owoców nie należy zbyt dużo jeść bo zawierają dużo wody. A od tej wody i cukru zawartego w tych owocach się tyje. Może coś w tym jest bo w ciąży z Zu objadałam się nimi strasznie i bardzo dużo wody zgromadxziłam. W tej staram się ograniczać. Ważę i tak za dużo.  Ale takie właśnie wczoraj dostałam przykazanie. Ograniczyć owoce bogate w wodę i pić nie więcej niż 12 szklanek.  Bo w ciąży to najwięcej od wody się tyje....tak usłyszałam.

u mnie problem jest w tym, ze ja w domu mam same duże kubki. Piję z wielkich filiżanek. wiec trudno się liczy.  ;) Poza tym cytrusy to jest to do czego mnie ciągnie. A teraz mam się w większości przezucić na jabłka. do tego kwaskowe  ;)

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
ja się zajadam pomarańczami  ;)
a herbatę piję zawsze z dużego kubka  :)

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
Ja też wżeram pomarańcze :) Bo przecież niedługo już nie będzie można :)

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
Ja w ciągu 2 dni świąt przed porodem zjadłam chyba w sumie 4 kg mandarynek :)

Offline madziulek

• Chuck Norris
a przecież jabłka to też sama woda ..
Kuba 2007
Szymon 2010

Offline Agnieszka_J

• entuzjasta
ja też męczę teraz pomarańcze, a mój największy ulubiony kubek mieści litr herbatki  8)

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
Agnieszka to jesteś lepsza ode mnie, Mój największy kubek ma 0,75 ml Ale rzadko w nim pije. Choć zdarza się.

U mnie dziwnym trafem najlepiej mocne pragnienie zaspokaja mandarynka albo pomarańcza. I też je jem. tyle, ze nie można przesadzać i zjadać ich 0,5 kg na raz.

ja nie wiem jak nie budzić się o 24 i nie jeść kanapki. budzę się tak głodna ze wiem, że jak nie zjem kanapki to nie zasnę
« Ostatnia zmiana: 13 Stycznia 2010, 14:17 wysłana przez Maja »

Offline Agnieszka_J

• entuzjasta
mnie w nocy to jedynie ciagle suszy  :P
nie zdarza mi się nocny głód

Offline jagodka24

• Chuck Norris
ja tez codziennie w nocy pije .........wode  ;)

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
picie w nocy to nic nowego. i przed ciaza to byla dla mnie norma  ;D

Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Kochane a powiedzcie mi czy moge w ciązy pić krople miętowe (oczywiście tylko wtedy gdy to konieczne :D ). Nie mam na razie mdłości ale często miewam uczucie "ciężkiego żołądka" i w takich sytuacjach krople miętowe były zawsze nieocenione. To samo z herbatą miętową. Są jakieś przeciwskazania co do jej picia w ciąży?

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
ja piłam herbatę miętową

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
A ja w nocy staram się nie pić bo wtedy co pół godziny będę chodziła siku... Normalnie chodzę co godzinę lub 2 :P

Jeść w nocy nigdy mi się nie chciało.

isiaczek z kroplami to nie wiem, herbatę miętową możesz pić. Chociaż mi lepiej niż herbata miętowa pomagała cola :)

Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • data ślubu: Long time ago ;D
to fakt że cola pomaga. No ale te krople minie nurtują bo znalazłam teraz taką oto informację:
http://www.przychodnia.pl/el/leki.php3?lek=1233

I tam jest napisane że można. Kurde to byłoby piękne. Ja też sądziłam że nie można.
Może jeszcze jak jakaś pani doktor się wypowie w tej sprawie to juz będę zupełnie usatysfakcjonowana

Offline aadaa

• Ada
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06/09/2008
Ja piłam herbatę miętowo i mi pomagała :) zawsze po wymiotach działała kojąco :)
B .: 02/06-2010    K.: 20/06-2012

Offline ada1988

• Chuck Norris
Mnie gin powiedział jak byłam w ciąży, że nie wolno mi pić, palić i uprawiać sportów ekstremalnych, i że zdać się na własny zdrowy rozsądek  :)

Resztę wolno tylko z umiarem ;)

:brawo: za ta wypowiedź... ja często słyszę co powinnam a co nie powinnam jeść... i nie ukrywam do szału mnie to doprowadza....
tak jak Gemini napisała wszystko ale ze zdrowym rozsądkiem, mam dziewczynę w pracy która jest na taki samym etapie ciąży jak ja.
Jak zaczynamy temat ciązy i ja mówię co bym sobie zjadła to ona przerażona "Przecież tego nie wolno jeść" :mdleje: ...

Mój lekarz powiedział do mnie w momencie wykrycia u mnie ciąży: "Niech Pani je to na co ma ochotę, mniej a częściej, i niech Pani nie sugeruje się tym co Pani przeczyta na Internecie, tylko zjeść to na co ma się ochotę" ;)

Offline madziulek

• Chuck Norris
dziewczyny a jak to jest z tymi samoopalaczami?? można czy nie mozna??
Kuba 2007
Szymon 2010

Offline Nika
  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Pola i Lenka nasze szczęście ...
madziulku ja w ciąży z Polą smarowałam się balsamem brązującym z Dove, podobno nie przenika do krwi więc można. Teraz nie używam ze względu na porę roku  ;)

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
Można się smarować samoopalaczem jeśli nie przeszkadza Ci zapach. Ja się smarowałam normalnie, potem już mi sie odechciało i przyzwyczaiłam się do bladzizny a teraz nawet mi się wydaje, że nie mam takiej jasnek karnacji :)

Offline Nika
  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Pola i Lenka nasze szczęście ...
ricardo zgadzam się samoopalacze i balsamy brązujące mają b. specyficzny zapach, mi nawet "nie w ciąży" ten zapach mega przeszkadzał.

Offline delpiero
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 01.08.2009
Kazano mi pisać w tym wątku, a odpowiedzi na nasze pytanie w nim nie ma.
Czy prawdą jest, że nie powinno się w pierwszych miesiącach ciąży stosować pasty z fluorem?

Offline madziulek

• Chuck Norris
dolpiero nie kazano Ci tylko napisałam że tu możesz znaleźć kilka informacji , poza tym pytałeś ogólnie co wolno nie zapytałeś wprost o pastę do zębów ...

z tego co mi wiadomo to głupot Ci ktoś nagadał... paste można używać normalnie :) powodzonka
Kuba 2007
Szymon 2010

Offline Gosiaaa

• uzależniony
  • Nadzieja jest ryzykiem, które trzeba podjąć
  • data ślubu: 28.04.2007
jedyne co, to zdarza się, że dziewczyny mają problem z myciem zębów, bo mają odruch wymiotny ... ale nie ma to nic wspólnego z tym że pasta jest z florem czy nie ... :)

Offline ada1988

• Chuck Norris
dokładnie :) moja koleżanka miała odruch wymiotny, i na to kupiła sobie pastę dziecięcą :)

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
Ja bym była nawet za tym, że należy stosować pastę z fluorem, bo w ciąży z jedzeniem pokarmów bogatych w wit D3 i wapń jest różnie. Stąd biorą się odwapnienia lub zęby psują się w charakterystyczny dla odwapnień sposób. Wiem, bo właśnie przerabiałam z moim dentystą  ten problem. Zalecił mi płukanie jamy ustnej płynem bogatym we fluor n. elmex. Do tego mam zamówioną u niego jakąś specjalną mineralizującą pastę.

Po drugie - w  pierwszym trymestrze często ciężarne wymiotują, a to trochę niszczy szkliwo.

A po trzecie jak myjesz zęby, to fluor działa tylko na zębach. Nie przenika do krwi.  chyba, że masz tendencję , jak moja 3-latka to łykania pasty  ::) to w tedy można by debatować dalej...
« Ostatnia zmiana: 17 Marca 2010, 11:18 wysłana przez Maja »

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Ja, może nie na temat ale w kwestii past tak prywatnie choruję na zanik kości i mam zalecony Meridol, nie wiem czy w ciąży jest ok ale jeśli tak to polecam