Autor Wątek: Wyprawka niemowlaka  (Przeczytany 518471 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Nika
  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Pola i Lenka nasze szczęście ...
Odp: Wyprawka niemowlaka
« Odpowiedź #1050 dnia: 8 Lipca 2011, 14:35 »
Ja osłoniki na brodawki miałam z aventu Mi i S, tylko te S były dobre, M za duże. Co do zmywania maści to bephantenu tez zmywać nie trzeba, ale położne radzą aby jednak myć, ponieważ łatwiej się wtedy maluszkowi ssie.

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1051 dnia: 8 Lipca 2011, 15:52 »
Dzięki Ania  ;)
byłam dzisiaj w Rossmanie i rzeczywiście to 25 zł to jest cena regularna bez promocji więc nie ma sensu zamawiac na all  ;)

Offline ika3w

• Ilona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23.08.2008r
« Odpowiedź #1052 dnia: 9 Lipca 2011, 12:37 »
Ta maść z Ziajki ma 100% lanoliny http://www.ziaja.com/offer/kosmetyki_1/dla_dzieci_1/dla_mamy,prod:lano_masc_mamma_mia.html
koszt ok 5-6zł

Osłonki miałam Aventowe najmniejszy rozmiar, a i tak wydawały mi się za duże. Użyłam ich może ze 3 razy jak już wytrzymać nie mogłam przy karmieniu.

Prześcieradełka na lato polecam bawełne albo jersey, bo frotka gryzie (przynajmniej ja nie lubie) a latem raczej dzieciaczek rozebrany śpi. Na inne pory roku bez różnicy.

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1053 dnia: 10 Lipca 2011, 19:44 »
Zrobiłam listę - to co mamy jest na fioletowo , to czego brakuję jest na czarno  ;)
aaa nie wypisywałam  ubranek bo mam ich sporo, jeśli chodzi o pierwsze kosmetyki to mam dużo próbek, więc zobaczę co nam będzie odpowiadać  ;)

DLA SYNKA

Łóżeczko
Wózek

Przewijak
Fotelik samochodowy
Ochraniacz na szczebelki x1
Pościel  x1
Prześcieradło  x1 - musze dokupić
Ceratka pod prześcieradło x2
Poduszeczka 
Kołdra
Kocyki - nie wiem ile i jakie bo są u mojej mamy  ;)
Materac

Kosz na zużyte pieluszki
Pieluszki jednorazowe
Pieluszki tetrowe x 20
Pieluszki flanelowe x 2
Śpiworek do spania x2

Chusteczki nasączone oliwką lub mleczkiem kosmetycznym,
Krem na odparzenia (sudocrem),
Krem na brodawki
Sól fizjologiczna
Spirytus 70% do przemywania pepuszka lub octenisept)
aspirator lub gruszka
r-r wody morskiej
Proszek antyalergiczny do prania bielizny i pieluszek
Patyczki higieniczne bezpieczne,
waciki

Szczotka do włosów
Nożyczki,
Termometr do pomiaru temperatury ciała i
Termometr do pomiaru temperatury wody do kąpieli,
Wanienka
Ręcznik po kąpieli (z nakryciem na głowę) x1

Rożek 
Butelka 125 ml. - 3 szt.,

Szczotka do mycia butelek i smoczków,
Smoczek uspokajający (0-3 miesięcy) - 1 szt. -silikon, 1 szt - lateks
Smoczek na butelkę do płynów (0-3 miesięcy) - 2 szt., mamy jedna sztuke
Smoczek na butelkę do mleka (0-3 miesięcy) - 2 szt.,
Klips do smoczka - 2 szt
Termoopakowanie na butelkę,
pielucho - ceratki x 2

DLA MAMY
Podklady poporodowe/do przewijania
Duze podpaski podklady 
Majteczki wielorazowe seni

Stanik do karmienia
Szare mydlo
Koszula do karmienia x2 
szlafrok
osłonki na brodawki
wkładki laktacyjne
laktator
pojemnik na pokarm matki
herbatka na laktację bocianek

jeszcze mam pytanie odnosnie smoczków do karmienia - nastawiam sie na karmienie piersią - więc czy jest sens je kupować, czy w razie czego na początek wystarczą te z butelek 125ml aventu ??
macie jeszcze jakies pomysły co powinnam kupić albo dokupić, bądź nie kupować z tych pozycji na czarno??

Offline franekkimono
  • bywalec
« Odpowiedź #1054 dnia: 10 Lipca 2011, 20:16 »
róznie może byc. ja miałam z aventu i okazało sie, ze wcale nie sa takie antykolkowe. duzo powietrza leciało przez smoczek, sami sprawdzilismy. kupilismy dr browna i kolki sie skonczyły

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1055 dnia: 10 Lipca 2011, 20:30 »
Mam z aventu bo takie dostaliśmy na szkole rodzenia i u lekarza, więc ja nie decydowałam o firmie  ;D

Offline Madziulka83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19.09.2009
« Odpowiedź #1056 dnia: 10 Lipca 2011, 22:55 »
U nas z butelek sprawdziły się antykolkowe z firmy MAM:)

Offline ika3w

• Ilona
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1057 dnia: 11 Lipca 2011, 09:24 »
Moim zdaniem starczy jedna butelka z jednym smoczkiem. A jak z karmieniem nie wyjdzie to w tedy sobie dokupisz. My mieliśmy TT.

A swoją drogą to nie wiedziałam nawet że jest takie rozróżnienie :)
Smoczek na butelkę do płynów (0-3 miesięcy) - 2 szt., mamy jedna sztuke
Smoczek na butelkę do mleka (0-3 miesięcy) - 2 szt.,

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #1058 dnia: 11 Lipca 2011, 09:43 »
Ja flenelki miałam 6 sztuk, mogą służyć za "kocyk" albo do lekarza bo są cieplejsze niż tetra. Tetrowych nie cięłam bo kupiłam w Ikei takie małe ręczniczki, one są kwadratowe i super się sprawdzają - szczególnie teraz ;D

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1059 dnia: 12 Lipca 2011, 20:46 »
ja bym kupiła więcej ręczników min 2 bo dziecie podczas wycierania może sie posikać i wtedy nie masz

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1060 dnia: 12 Lipca 2011, 21:17 »
to już wiem odnosnie ręczników  :D dziewczyny u mnie w wątku już podpowiedziały  ;)

Offline Pisklak

• forumowicz
  • data ślubu: 2009 r.
« Odpowiedź #1061 dnia: 13 Lipca 2011, 19:40 »
Ja mam 1 ręcznik z kapturkiem 100X100 cm i 1 zwykły duży kąpielowy.

Już chyba wszystko mam kupione  ::) Dzisiaj kupiłm koszule do szpitala z krótkim rękawkiem i guzikami, taka zwykła za 26 zeta ale miła bawełna.

No i po mojej ostatniej przygodzie z kupowaniem staników na all, poszłam do sklepu z bielizną i kupiłam super fajny stanik do karmienia :D Niby taki zwykły, ale bardzo przyjemny do ciała i super wygodny. Polska firma  o taki http://www.gaia.com.pl/produkty/classic/gaia-biustonosz-58-bia.html
Wydaje się być podobny to tych allegrowych pseudo staników, ale różnica jest ogromna: w materiale, jakości, wykonania, komforcie  :)

Jeszcze sobie drugi dokupię, chyba z kolekcji Alles Mama bo przymierzałam w sklepie i fajne są, tylko cena większa  ;)

No i powoli odliczamy  do końca :P
"Tam, gdzie jest wielka miłość zawsze zdarzają się cuda"

Aleksandra & Natalia

Offline ejotek

• Chuck Norris
  • ONLY YOU
  • data ślubu: 03.10.2009
« Odpowiedź #1062 dnia: 19 Lipca 2011, 09:38 »
oj tak, 1 ręcznik to mało
ja myślę że butelek ani smoczków nie kupuj więcej teraz, zobaczysz w praniu czy te są ok
my używamy Aventu

Offline tete

• "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2.06.2007
« Odpowiedź #1063 dnia: 26 Lipca 2011, 09:51 »
Laski,szczegónie te które mialy zimowe dzieciaczki..niewiem zupelnie jaki kombinezon kupic dla dzieciątka z konca listopada/poczatek grudnia?? :-\ :-\ :-\pierwsze dziecko mialam letnie wiec looz..zostal mi kombinezon wójcika r.74-ale wiadomo jak to wójcik..ma mega zawyzone.Wiec niewiem (biorąc pod uwage ze zimy dlugie i  ciezkie mamy) czy kupic 62,68..ehhh  zletnim dzieckiem latwiej bylo,body pielucha i do wózka-a tu co?wystarczy sam pajac cieplejszy +kombinezon i do wózka(z kocykiem)?Polecacie takie z nogami (spodniami) czy wkladane na calosci(luzne nózki)?dziękuje z góry!
Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
« Odpowiedź #1064 dnia: 26 Lipca 2011, 09:56 »
Moje Lila z 12 listopada, jest dość drobna. Urodziła się 54cm i 2860. Miałam kombinezon 62 i nosiła praktycznie do wiosny. Oczywiście na początku się topiła ;)
Miałam kombinezon z nogawkami bo tak jest wygodnie np. wpinać dziecko do fotelika samochodowego.
Dla mnie korzystne było zapięcie na dwa zamki i do końca nogawek, mogłam małą położyć, naciągnąć rękawki a nogawki już tylko zasuwałam. ;D
Ubiegła zima dość mroźna była ale ja stawiam na hartowanie wiec Lila miała na sobie bodziaka na krótki rękaw  ::) + pajaca z welurku, a na to kombinezon. W wózku miałam śpiworek z polarkiem więc na pewno nie marzła, do auta kocyk.

Bliżej wiosny zakładałam już kurteczkę i cieplejsze spodenki bo była większa i tak było wygodniej.

Offline tete

• "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2.06.2007
« Odpowiedź #1065 dnia: 26 Lipca 2011, 09:58 »
dziekuje Maju,rozjasnilas mi w glowie-chyba wezme 62,cos czuje ze kolosem drugie tez nie bedzie :P :P :P -najgorsze jest to ze w rozm. odpowiednim dla zimowego dziecka niemam zadnych ciuszków ::) ::) ::) ::)wiec znów zakupy mnie czekaja ::)
Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.

Offline ejotek

• Chuck Norris
  • ONLY YOU
« Odpowiedź #1066 dnia: 26 Lipca 2011, 10:28 »
moje dziecię urodzone 1 grudnia miało kombinezon z nóżkami do fotelika a śpiworkowaty do wózka
Patrysia była malutka jak się urodziła 49cm więc miałam 62 i cieplej niż Maja ubierałam bo wcześniaczek ciepło musiał mieć

Offline agatkap81
  • bywalec
  • data ślubu: 31.08.2007
« Odpowiedź #1067 dnia: 29 Lipca 2011, 23:53 »
Justyś ty już masz prawie wszystko, a ja jeszcze nic nie kupiłam:( cos nie mam ani czasu ani jakoś specjalnej ochoty na te całe zakupy, chociaż powinnam już zacząc.

Niedawno się przeprowadziliśmy i na głowiem mam sprzątanie układanie i urządzanie mieszkania. Wyprawkę zostawiłam na sam koniec.
W prawdzie ciuszki dostanę po siostrzeńcach męża i po synkach mojego kuzyna. Kupiłam zaledwie 2 kaftaniki i "niedrapki" no i chusteczki nawilżone pampersa. mam jakieś ręczniczki kupione i po 1 op. pieluszek tetrowych i flanelowych.

Wózek zamawiamy w poniedziałek, ale mam problem z łóżeczkiem, bo co znajdę jakieś co mi odpowiada, to albo już sprzedane, albo coś i tak z nim jest nie tak.

A używałyście butelek LOVI ????

Osobiście mogę polecić dla starszych dzieci kubki 360, cudeńka !!! Moja bratanica od 6-go miesiąca pije z niego i nie może się oderwać:) butelek nie używa:)
Związani na zawsze od 31.08.2007

Offline ejotek

• Chuck Norris
  • ONLY YOU
« Odpowiedź #1068 dnia: 30 Lipca 2011, 09:14 »

A używałyście butelek LOVI ????

my mieliśmy
na początku jak nie wiedziałam co małej spasuje to kupione były Avent, Lovi i NUK i ze wszystkich piła chętnie
w miarę upływu czasu dokupowałam smoczki już tylko Avent, ale dziecię na Lovi nie narzekało :)

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #1069 dnia: 1 Sierpnia 2011, 20:37 »
My używamy Lovi do tej pory. Najpierw mialyśmy Aventa ale strasznie sztywne smoczki mają. Lovi mają miękkie - antykolkowe (niby) ale nam przypasowały i napewno będziemy wierne :)

tete moim zdaniem rozmiar 62 powinien być ok. Potem jak dziecko większe to kurteczka, spodnie, kocyk i też będzie ok. Moja była z końca stycznia i ja miałam akurat 2 kombinezony ;) hehehe, nosiła je i takie rozwiązanie było ok.

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1070 dnia: 1 Sierpnia 2011, 22:17 »
A używałyście butelek LOVI ?

Osobiście mogę polecić dla starszych dzieci kubki 360, cudeńka !!! Moja bratanica od 6-go miesiąca pije z niego i nie może się oderwać:) butelek nie używa:)

moja kolezanka używa Lovi samosterylizujacej się i jest baaardzo zadowolona.

Popatrz, a ja mojej młodej ten kubek teraz kupiłam (pije z niekapka z lovi) i nie moze się rzetawić. A zwykłego niekapka od razu załapała.

Offline ika3w

• Ilona
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1071 dnia: 2 Sierpnia 2011, 17:15 »
My mamy butle Lovi. Na początku mnie wkurzała bo smoczek się zasysał. Trzeba było podnieść i się odpowietrzał, ale jak zmieniłam smoczek na taki z większą dziurką już się tak nie dzieje.

Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2008
« Odpowiedź #1072 dnia: 2 Sierpnia 2011, 19:56 »
Polecam takie łapki niedrapki. Były lepsze do zakładania i nie spadały z raczek
http://allegro.pl/lapki-niedrapki-rekawiczki-niemow-w-groszki-i1701181724.html
dla nas były dużo lepsze od takich, te się strasznie nam porozciągały i przez to spadały
http://allegro.pl/lapki-niedrapki-niezbedne-dla-niemowlat-2203-i1742128323.html
On 2011
Ona 2013

Offline vonka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2008
« Odpowiedź #1073 dnia: 3 Sierpnia 2011, 10:10 »
mojemu wszystkie spadały dopóki dłonie mu choć trochę nie urosły  ;D

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
« Odpowiedź #1074 dnia: 3 Sierpnia 2011, 10:21 »
Ja nie używałam, uznałam niedrapki za zbędne, Lila nie była podrapana. W moim przekonaniu utwierdził mnie fizjoterapeuta, który powiedział, że zakładając niedrapki pozbawiamy dziecko bodźców

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1075 dnia: 3 Sierpnia 2011, 22:27 »
taaa mnie cos podobnego mówiła położna. żeby przy kamierniu nie zakładać dziecku niedrapek, bo maluch powinien czuć mamę...

Offline malgosiask

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
« Odpowiedź #1076 dnia: 3 Sierpnia 2011, 22:51 »
Ja nie używałam, uznałam niedrapki za zbędne, Lila nie była podrapana. W moim przekonaniu utwierdził mnie fizjoterapeuta, który powiedział, że zakładając niedrapki pozbawiamy dziecko bodźców

To samo powiedziała nam... doradca ds. laktacji (btw wspaniała kobieta!)
Ani razu nie użyliśmy. Bąbel chyba max. 5 razy sie drapnął.

Offline agatkap81
  • bywalec
  • data ślubu: 31.08.2007
« Odpowiedź #1077 dnia: 4 Sierpnia 2011, 10:45 »
Dzięki dziewczyny - pomogłyście mi bardzo. Zamówiliśmy Lovi medical+ - bo wszyscy z rodzinki któży mają małe dzieci mają Aventu, i nie chce jak się spotkamy żeby dzieciakom się butle pomyliły:) A maluchów jest sporo:)

Związani na zawsze od 31.08.2007

Offline japcio

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009
« Odpowiedź #1078 dnia: 4 Sierpnia 2011, 12:21 »
i nie chce jak się spotkamy żeby dzieciakom się butle pomyliły:) A maluchów jest sporo:)

Gorzej, jakby się dzieci pomyliły ;)

Co do niedrapek, to są sytuacje, że trzeba je założyć. Gdybyśmy naszej córci nie zakładali, to by sobie poliki do mięsa wydrapała. Miała uczulenie i tylko dzięki niedrapkom nie ma dzisiaj blizn.

Offline Pisklak

• forumowicz
  • data ślubu: 2009 r.
« Odpowiedź #1079 dnia: 24 Sierpnia 2011, 21:11 »
Dziewczyny czy zielonej maści Linomag mogę używać przy każdym przewijaniu? Bo na stronie producenta znalazłam info " Lek Linomag® maść przeznaczony jest wyłącznie do stosowania na skórę.
- Zewnętrznie do tamponów i wcierania jeden do trzech razy na dobę.
- W zależności od rodzaju schorzenia stosować jeden do trzech razy na dobę.
- Lekko rozprowadzić cienką warstwę maści bezpośrednio na zmienioną chorobowo powierzchnię skóry lub nałożyć grubą warstwę na stosowanym opatrunku.
- W łuszczycy i wyprysku u dzieci i niemowląt wskazane stosować wg wskazań lekarza.
W przypadku wrażenia, że działanie leku jest za mocne lub za słabe, należy zwrócić się do lekarza. "

A ja stosuję przy każdym przewijaniu ::) A jak nie Linomag to jaki krem do pupci polecacie? Taki przeciw odparzeniom, ale nie z tlenkiem cynku (bo to są krem jak już jest jakiś problem).
"Tam, gdzie jest wielka miłość zawsze zdarzają się cuda"

Aleksandra & Natalia