Autor Wątek: Wyprawka niemowlaka  (Przeczytany 529612 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
Odp: Wyprawka niemowlaka
« Odpowiedź #780 dnia: 14 Lutego 2011, 21:55 »
ja uzywam czasem (jak uda mis sie kupic ) natłuszczajacy płyn z ziajki. Ale lepszy i wychodzi cenowo podobnie jest Oilan. Miała kiedys próbkę kremu pielegnacyjnego ale dla młodej jest "za słaby".  Ogólnie moje dzieci nie za dobrze reagują na najzwylkejsze kosmetyki dla dzieci. na początek jednak polecam kupić oilatum emulsje do kapieli i krem pielegnacyjny. potem, gdzies po miesiacu, dwóch mozna próbować i testować inne  "zwykłe" kosmetyki.

co do proszków, to dzidzius jest jak dla mnie "za mokry". polecam lovellle i yelpa. bobas tez nie głupi. mniej wiecej dopierają tak samo. A plamy z jedzenia są ogólnie trudne do wywabiania. zwłaszcza po słoikach. czasem nawet od razu zapierana plama nie che zejsc. takze polecam kupić dobry odplamiacz, wybielacz, kwasek cytrynowy (ładnie plamy z buraczków schodzą),sode oczyszczoną.

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #781 dnia: 15 Lutego 2011, 09:41 »
tak naprawde plamy z jedzenia nie zejdą ci jak nie zapirzesz i nie użyjesz jakiejś chemii
żaden dzieciowy nie da rady

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline vonka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2008
« Odpowiedź #782 dnia: 15 Lutego 2011, 11:51 »
a można używać jakiegoś plynu do płukania?
pytam się bo u nas jest strasznie twarda woda i ciuszki wyprane w lovelce (miałam próbkę to wypróbowałam) i  niby miękkie są ale jakoś mnie nie przekonały  :P

Offline toscansun

• maniak
  • data ślubu: 31.05.2008
« Odpowiedź #783 dnia: 15 Lutego 2011, 15:02 »
My na początku mieliśmy Jelpa,po ok 2 msc zmieniłam na Persil Sensitive (piorę w nim też nasze rzeczy).
Zgadzam się z Jagódką, że najlepsze na plamy jest wcześniejsze zapranie i my stosujemy jeszcze Vanish Oxy Action-rewelka!
Vonka ja używa Lenora Sensitive, od początku, moja nie ma na nic uczulenia. Ale z tego co wiem, nie każde dziecko toleruje tyle środków chem.
Hania 24.11.2009 r.    Klara 26.04.2011 r.    Gabrysia 25.02.2014 r.

Offline .caril.

• Chuck Norris
  • data ślubu: 22.08.2009
« Odpowiedź #784 dnia: 15 Lutego 2011, 15:28 »
na początku była nivea sensitiv (biała seria).
wyszła nam skaza białkowa, - pomogło emolium (płyn, balsam, szampon i krem do twarzy)
płyn zastąpiliśmy ziajką i przyznaję, że jest świetna.

rada naszej położnej - na początku używać jak najmniej kosmetyków i nie zaczynać od emolientów, jeśli nie ma potrzeby.

piorę od początku z płynie lovela. na plamy pomaga namoczenie w vanisch'u.

Offline ejotek

• Chuck Norris
  • ONLY YOU
  • data ślubu: 03.10.2009
« Odpowiedź #785 dnia: 15 Lutego 2011, 16:58 »
jagodka, wiem wiem, nie po każdym kąpaniu używamy oliwki, tylko jeśli skórka jest naprawdę sucha

Offline hany81

• Chuck Norris
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #786 dnia: 15 Lutego 2011, 20:50 »
Ja na poczatku prałam w jelpie , później w loveli ale przeszkadzał mi chemiczny zapach. Zrobiłam tak kilka prań. Przeszłam na normalny proszek i płyn do płukania bo nie cierpiałam tych dziecinnych proszków. Piorę w wizir sensitiv albo persil. A płyn E lub lenor.

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #787 dnia: 15 Lutego 2011, 20:58 »
ale są też płyny do płukania dla dzieci; jest i dzidziusia i yelpa i lovella. tylko trzeba uwaznie czytać butelki aby nie pomylić z mleczkiem do prania  ;)

Offline vonka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #788 dnia: 16 Lutego 2011, 08:42 »
ciesze się, że coś takiego jest bo u nas na sklepach półkowych nic takiego nie znalazłam
trzeba się wybrać "w miasto"  :D

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #789 dnia: 16 Lutego 2011, 09:25 »
Ja pralam w Loveli jakies 3 miesiace + plyn Lenor Sensitiv od poczatku. Potem Vizir Sensitive po Loveli i tak do dzis.
A plamy z marchewy to nie dopierze sie zadnym proszkiem, tylko jak jagodka pisze, trzeba wspomagacza uzyc.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline japcio

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009
« Odpowiedź #790 dnia: 18 Lutego 2011, 07:57 »
Plamy szpinakowo - marchewkowe super usuwa odplamiacz Lenor, taki w sprayu. Psikam na plamę, odstawiam na 10-15 minut i przepieram ręcznie.

Offline japcio

• Chuck Norris
« Odpowiedź #791 dnia: 18 Lutego 2011, 07:59 »
Błąd wrrrrr! Oczywiście nie LENOR tylko ARIEL PROFESSIONAL!

Offline malgosiask

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
« Odpowiedź #792 dnia: 21 Lutego 2011, 13:26 »
Mamuśki, w związku z tym, że na chwilę obecną nie kupujemy łóżeczka, a kołyskę, chciałabym poznać Wasze propozycje - co do niej dokupić? Kołyska, jak wiadomo, będzie na okres do 4-5 miesiąca (takie są opinie mam).

Na pewno:
- materacyk - gryka-kokos, tak?
- prześcieradełko - chyba frotte wybiorę
- rożek/otulaczek

Poduszka i kołderka myślę, że odpada. Czy ochraniacz na szczebelki zakupić? Karuzelka? Coś jeszcze?

Doradźcie.

Oto ta kołyska (tylko bez baldachimu):

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #793 dnia: 21 Lutego 2011, 13:47 »
ja mam
- materac painkowy
- rożek polecam
- ochraniacz
- prześcieradło  bawełniane
- karuzelka obowiązkowo ;-)

Offline carollaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #794 dnia: 21 Lutego 2011, 13:48 »
Zupełnie zielona jestem w tym temacie, bo nie chcieliśmy żadnej kołyski tylko zwykłe łóżeczka, także nie pomogę.

Offline japcio

• Chuck Norris
« Odpowiedź #795 dnia: 21 Lutego 2011, 13:55 »
Ja mam i rożek i dwa śpiworki do spania. Jak dla mnie wyrzucone pieniądze. Na szczęście śpiworki były prezentami.

Ochraniacz na szczebelki i karuzela (na baterie!), jak dla mnie MUS.

Offline Elcik

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.06.2007
« Odpowiedź #796 dnia: 21 Lutego 2011, 14:42 »
Ja tam zupełnie jestem anty kołyskom.... przyzwyczaisz dziecko do bujania to potem będziesz miała problem z przesiadką na zwykłe łóżko.. takie jest moje zdanie..

Pytasz teraz co kupić do zwykłego łóżka? ochraniacz się przyda (choć moja córa dowiodła że on nie wystarcza kompletnie), karuzela jak już to taka porządna na pilota a nie taka nakręcana ręcznie.

A jeżeli pytasz o kołyskę to nie wiem, ale na ochraniacze to by było za wcześnie myślę.

Offline malgosiask

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
« Odpowiedź #797 dnia: 21 Lutego 2011, 16:05 »
Elcik, przyzwyczaić dziecko można również np. do spania w łóżku z rodzicami... I problem później też wychodzi.
Co do kołysania... Kołyska ma blokadę tej funkcji - wtedy jest normalnym łóżeczkiem, ale w wersji mini. Ot co.
Na razie maluch będzie spał w naszym pokoju. Nie ma miejsca na większe łoże. Może za parę miesięcy...

Anka, dzięki za opinie. Poszukam bawełnianych prześcieradełek, zależy mi aby miały gumkę.

Karuzelka na baterię i pilota - zanotowane.

Offline Daruda

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.06.2009
« Odpowiedź #798 dnia: 21 Lutego 2011, 17:05 »
Witam,ja miałam kołyseczkę ponad 3 miesiące..i powiem Ci tak-jest to świetna sprawa jeśli chodzi o dzieciątko,ja byłam bardzo zadowolona,jednak gdy dzieciątko będzie duże -tak jak moje to kołyska na długo nie posłuży....Kołysanie hmmmmmmmm tak jak piszesz kołysać wcale nie trzeba,my kołysaliśmy czasami,bo nie było to potrzebne...do niczego Alanek się nie przyzwyczaił;-)moim zdaniem łatwiej przyzwyczaić do noszenia na rękach......a potem jak łobuz jest już większy to tak się wierci,że sam się buja,oczywiście można ją zablokować;-))))
ja miałam materac kokos-pianka-gryka,ale w sumie myslę,że ta gryka niepotrzebna,bo na gryce lezą starsze dzieci,mój leżał na kokosie;-)do tego miałam prześcieradełka z gumką bawełniane,polecam kupic folię pod prześcieradełko,aby materacyk od ewentualnych ulewań się nie zabrudził. Dla mnie rożki nie były potrzebne,malca owijaliśmy w kocyk i było git,a na szczebelki mieliśmy takie coś: to komplecik,oczywiście kołderka dla noworodka to tylko na potrzeby zdjęć była używana,potem przykrywaliśmy jak był juz starszy;-)

Uploaded with ImageShack.us

ochraniacze na szczebelki tylko gdzie główka w sumie,potem zdjęliśmy,bo malec chciał poznawać świat bardziej i się rozglądał na wszystkie strony;-)

karuzelka jak najbardziej!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!u nas było i zresztą jest ogromne zainteresowanie;-)

zobacz sobie to jest trzeci miesiąc-jeszcze młody wchodził w miarę:

a to już czwarty,miejsca brak;-)

Jak dla mnie wyrzucone pieniądze. Na szczęście śpiworki były prezentami.
japciok żartujesz?????? my bez śpiworków to byśmy żyć nie mogli,młody tak fika,że w nocy bez sukieneczki ani rusz;-)

Offline Elcik

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.06.2007
« Odpowiedź #799 dnia: 22 Lutego 2011, 15:07 »
Ależ oczywiście, do wszystkiego można dziecko przyzwyczaić, do smoczka również, ale jak to kiedyś było mówione - myślmy o tym, że kiedyś będziemy od tego odzwyczajać.... dlatego Pati nigdy nie spała z nami w łóżku jak była mała (kilka, dosłownie kilka wyjątku w przeciągu tych 3 lat się stało np. podczas ząbkowania), zamiast takiej kołyski to może być też gondola....starczy na podobny okres czasu.

A czy taka kołyska na prawdę aż tyle mniej miejsca zajmuje niż łóżeczko 60x120? nie wiem...

Offline Aneczka 7

• entuzjasta
  • data ślubu: 08.06.2007
« Odpowiedź #800 dnia: 23 Lutego 2011, 12:26 »
Ja baaardzo chorowałam na kołyskę ale do niej trzeba mieć komodę szeroką z przewijakiem a że miałam łóżeczko po młodym i męża który wybijał mi kołyskę z głowy odpuściłam...

Karuzelę mam kupioną z pilotem i według opinii słyszanych i czytanych bardzo dobry wybór

Co do prania dzieciowego.. Ja podobnie jak z młodym kupiłam lovelle i w niej wyprałam (z podwójnym płukaniem) rzeczy przylegające do ciała. Zaznaczam że kupiłam płyn aby mi się dobrze wypłukał. Do prania pościeli, kocyków, kiecek, spodni, legginsów itp. użyłam dodatkowo Lenora sensitive - ślicznie pachnie, jest mięciutki i młodego małego nie uczulał.

Kosmetyki - z młodym używałam wszystkie z nivea (byłam bardzo zadowolona) a teraz zakochałam się w HIPP i wszystko mała ma kupione z tej firmy - pachnie przecudnie.. Też słyszałam że nie ma co za wcześnie używać płynów mocno natłuszczających do kąpieli i lepiej umyć mydełkiem i ewentualnie dosmarować oliwką.

Odnośnie wyprawki wszystko mam a czego nie mam to będzie małżon po sklepach szukał (dostanie wydrukowane zdjęcie i polecenia że właśnie i wyłącznie TO ma kupić).

Offline joannaM
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #801 dnia: 23 Lutego 2011, 12:53 »
Na początek mam płyn Lovellę, ale kupiłam tez płyn do prania DREFT  Baby & Sensitive

Czy ktoś używał tego płynu?
On 2011
Ona 2013

Offline Aneczka 7

• entuzjasta
  • data ślubu: 08.06.2007
« Odpowiedź #802 dnia: 23 Lutego 2011, 13:10 »
Tego drefta nie mam ale używam go w wersji do koloru i do czarnego i jak dla mnie super i cena też dobra

Offline toscansun

• maniak
  • data ślubu: 31.05.2008
« Odpowiedź #803 dnia: 23 Lutego 2011, 16:58 »
My też zakupiliśmy kołyskę, uważam, że to super rozwiązanie. Jest na kółkach, będę mogła dziecko "wozić' ze sobą po mieszkaniu. Wydaje mi się, że takie maleństwo nie przyzwyczai się do bujania, ono tego potrzebuje. Sądzę, że teraz przy drugim dziecku będę trochę inaczej postępować, niż przy Hani, gdzie starałam się trzymać zasad  typu: nie lulać, nie nosić itp.
Hania 24.11.2009 r.    Klara 26.04.2011 r.    Gabrysia 25.02.2014 r.

Offline vonka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #804 dnia: 26 Lutego 2011, 09:32 »
ile macie ochraniaczy do łóżeczka?
mam jeden ale zastanawiam się nad zakupem drugiego kompletu pościeli w innym kolorze i dodatkowo ochraniacza  ::)

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #805 dnia: 26 Lutego 2011, 09:37 »
ja mam jeden

Offline ika3w

• Ilona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23.08.2008r
« Odpowiedź #806 dnia: 26 Lutego 2011, 09:46 »
vonka to już Twoja decyzja czy chcesz mieć ochraniacz pod komplet czy nie. Ja tak do 2-3 miesięcy w ogóle ochraniacza nie używałam, dopiero jak dziecko zaczyna się przekręcać się przydaje.

Offline ejotek

• Chuck Norris
  • ONLY YOU
  • data ślubu: 03.10.2009
« Odpowiedź #807 dnia: 26 Lutego 2011, 12:42 »
my na powitanie maleństwa założyliśmy, ale potem nie był przydatny to zdjęliśmy i podobnie jak ika używamy dopiero od 2-3 miesiąca, bo mała już potrafi się przesuwać...
ja kupiłam 2 komplety pościeli i z nimi miałam ochroniacze stąd mam 2... pod kolor, a różnica w cenie była niewielka :)

Offline mikoala

• Chuck Norris
« Odpowiedź #808 dnia: 26 Lutego 2011, 18:14 »
 z tym ze mój synek ma 8 miesiecy ijuz nie daje mu ochraniacza bo lubi widzec jak sie przebudzi łózko rodziców, i ogólnie co wokół niego czyli biorac pod uwage poprzedniczki ochraniacza uzywasz od 3 do 7 miesiaca. Wiec tu zadecyduj czy potrzebne sa dwa.

Offline vonka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #809 dnia: 26 Lutego 2011, 20:32 »
dzięki za praktyczne rady  :D
jeszcze nie wiem czy kupię drugi komplet bo dalej mam mieszane uczucia ale bardziej skłaniam się ku zakupowi
pod warunkiem, że znajdę coś tańszego  ::)