Autor Wątek: Wiosenna kropeczka Eweliny i Michała :)  (Przeczytany 57270 razy)

Morgan
  • Gość
Odp: Wiosenna kropeczka Eweliny i Michała :)
« Odpowiedź #210 dnia: 26 Października 2009, 11:22 »
Ewelinko co slychac? jak sie macie?

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
  • data ślubu: czerwiec 2007
« Odpowiedź #211 dnia: 28 Października 2009, 11:49 »
Hej dziewczynki!
u nas po staremu. Dalej jesteśmy w dwupaku i toczymy się po świecie.
W poniedziałek miałam wizytę u innej pani ginekolog. Świetna kobieta, bardzo ciepła i taka... nie stawiająca bariery miedzy sobą a pacjentką. Przejrzała całą historię ciąży i wyniki badań. Podjęłam decyzje że chciałabym rodzić pod jej nadzorem i opieką. Potem nastąpiło badanie na fotelu - szyjka zamknięta i żadnych plamień. Potem słuchałyśmy serduszka przez coś w rodzaju głośniczka. Doktor była zadowolona, bo biło ponoć równiutko. Jedynie co ją zaskoczyło to moja macica :) fajnie to brzmi. Przy badaniu zdziwiła się, że dno macicy mam już pod samym łukiem żebrowym, a w 30 tc powinno ono być jakieć 5-6 cm niżej. Stąd te moje duszności i problem ze złapaniem powietrza. Powiedziała, że tak wysoko to macica jest w 36 tc i że chciałaby to sprawdzić. Jutro mam umówione badanie usg brzucha z usg części pochwowej by sprawdzić czy tkanki nie wpuklają się do kanału rodnego. Tak poza tym to wszystko ok. Szkoda tylko, że zepsuła nam się autko i teraz nie wiem jak zajadę do tego szpitala jutro. Z komunikacją miejska będzie trochę kombinowania..pewnie wyjdzie ze 2,5 godziny na dojazd wraz z przesiadkami. Nie wiem czy mi się to uśmiecha, a nie bardzo mamy kogo poprosić o pomoc w zawiezieniu nawet odpłatnie. Coś musze pokombinować.

Morgan
  • Gość
« Odpowiedź #212 dnia: 28 Października 2009, 12:30 »
kombinuj dziewczyno... mam nadzieje ze sie uda jakos rozegrac to z tym dojazdem :)
mialas w planie zmienic ginekologa?:) a w sumie to fajnie ze trafilas na kogos rzeczowego :) chociaz juz niewiele do konca zostalo! :)
pozdrawiam cieplutko!

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #213 dnia: 30 Października 2009, 10:07 »
Ewelina jak tam usg? Bylas?

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
« Odpowiedź #214 dnia: 30 Października 2009, 20:00 »
Hej!
jestem wreszcie. Wiecie ja nie tyle zmieniłam ginekologa co jestem teraz pod opieka jakby dwóch. Jednego którego mam w miejscu zamieszkania, który od początku wsio prowadzi i pewnie kontrole poporodowe też zaliczę u niego, i druga pani ginekolog, którą poznałam dopiero teraz. Zapoznała sie z przebiegiem ciąży, popilnuje jej bardziej w tej końcówce i będzie przy narodzinach naszego dzieciaczka oraz zdecyduje kiedy mniej więcej to powinno się stać.

ojoj...właśnie zajrzała, że ja wam jeszcze o poniedziałkowej wizycie nie napisałam. ale mam zaległości. Szok.

Morgan
  • Gość
« Odpowiedź #215 dnia: 31 Października 2009, 05:22 »
no to pisz :) poczekamy :P

Offline Lemmy
  • No one but you, I love like a fool, you're my dream come true!
  • Chuck Norris
  • Karolina i Patysia
  • data ślubu: 30 czerwca 2007
« Odpowiedź #216 dnia: 31 Października 2009, 11:11 »
czekamy!

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
« Odpowiedź #217 dnia: 31 Października 2009, 15:02 »
eee wiecie ten internet z orange mi tu tak licho chodzi, że szok. Poniedziałek jednak opisywałam. Nie pisałam o czwartkowym usg.

Więc..autko udało się naprawić i w czwartek na 11 pojechaliśmy na wizytę do szpitala. Przyjęła nas bardzo niesympatyczna, zimna, niemiła inna pani doktor. To ona wykonywała usg.
Początkowo gdy zobaczyłam, że aparat jest dokładny i obraz dużo bardziej czytelny to się ucieszyłam, że będą ładne widoki. Niestety na moim cieszeniu się skończyło. Kobieta nie obróciła ekranu w moja stronę. Widziałam tylko kontrastowe barwy, ale co i jak dokładnie to niestety nie. Kobieta była tak niemiła, że nie odważyłam się poprosić o umożliwienie podglądania, bo w sumie to najważniejsze w tym jest by to ona dobrze widziała co i jak. Generalnie kobieta nie miała ochoty udzielać odpowiedzi na moje pytania i wątpliwości więc po chwili się zamknęłam. Jak już wszystko długo trwało to zapytałam tylko czy widzi jakieś nieprawidłowości. Odpowiedziała zimno że "nie". Jedynie co to potwierdziła że to chłopiec i że AFI jest prawidłowe. Wyszłam z gabinetu poddenerwowana, aż czułam, że jestem czerwona. Normalnie kobieta mi podniosła ciśnienie. Więcej o badaniu dowiedziałam się dopiero z opisu załączonego do dwóch zdjęc. haha zdjęcia też są hitem - na pamiątkę dostałam widok echa serca i pomiar szyjki ....ekstra...normalnie nie ma co pokazywać. Ale przechodząc dalej z opisu można wyczytać, że dzieciaczek waży około 1,7kg, główka ma obwód około 30cm, a brzuszek 27. Nie stwierdza się nieprawidłowości w ciągłości tkanek, budowie narządów itp. Łożysko też super bo jest w I stadium dojrzałości. Dzieciaczek ułożony głową w dół. Nóżki i raczki - budowa prawidłowa. Serduszko czterokomorowe, pępowina także prawidłowa. łożysko na dolnej i tylnej ściance, brak rozwierania szyjki i wpuklania się tkanek do jej ujścia. Szyjka ma 44 mm. Generalnie wsio ok.
To najważniejsze. Teraz taką dokładniejszą wizytę w szpitalu mam dopiero 08.12.09. A tak to mam dwie wizyty standardowe 10 i 25 listopada. Zaczynają się już częstsze wizyty.

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
« Odpowiedź #218 dnia: 3 Listopada 2009, 12:02 »
Witam u progu 8 miesiąca!!!
Wprawdzie licznik tego tak nie pokazuje, ale wg karty ciąży dziś zaczęliśmy 32 tc, czyli 8 miesiąc.
Czujemy się nawet dobrze, choć już coraz ciężej się śpi, trudniej schyla i wykonuje codzienne czynności. Ostatnio pojawiły się też pobolewania brzucha, jakieś rwania i kilka bolących skurczy. Na szczęście nic się z tego więcej nie rozwinęło.
Nastrojowo jest u mnie średnio. Jestem jakaś taka "ściszona" i jakaś taka smutna. Sama nie wiem dlaczego. Jakoś tak się wytłumiłam całkiem. Cały czas po głowie chodzi mi pytanie, co jeszcze muszę przygotować, czego mi jeszcze brakuje.
Ostatnio stałam się posiadaczką laktatora mini electric medela, monitora oddechu angelcare i termometru elektronicznego braun'a. Dwie pierwsze rzeczy udało się kupić znacznie taniej bo są niewiele używane, a termometr kupiliśmy już nowy. Ogólnie to akcesoriów przybywa, ale problem zaczynam mieć jeśli chodzi o te wszystkie drobinki tzn. nożyczki do paznokci, szczotki do butelek, pieluszki tetrowe, flanelowe, smoczki itp. Te szczegóły mnie przytłaczają.
Mam do was pytanie o kosmetyki dla maluszka - miałam w planach kupić zestaw z Nivea, bo słyszałam że rzadko uczula. Ostatnio wzięłam w sklepie do ręki jakiś ich krem i z tyłu jest napisane, że od 1 miesiąca życia. Od pierwszego czyli od urodzenia, czy od 1 czyli od skończenia miesiąca?? Zgłupiałam. Jakie wy kosmetyki kupujecie?

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #219 dnia: 3 Listopada 2009, 12:28 »
A wiesz, że ja nawet nie sprawdzałam jak tam jest napisane?? Ale jak dla mnie to można stosować od początku, bo jakby było napisane, że można stosować po 1 miesiącu no to nie od początku.

Ja też miałam zamiar kupić Nivea na początku a teraz albo kupię Hippa albo "Skarb Matki" :) Nie wiem jak Ty, ale ja nie będę kupowała Oilatum czy tego typu płynów, a z tych firm co wymieniłam są płyny do kąpieli z oliwką i po kąpieli juz nie trzeba smarować niczym :)

Morgan
  • Gość
« Odpowiedź #220 dnia: 3 Listopada 2009, 13:39 »
My mamy z kolei bambino i johnson's baby.. bo takie tu mam dostepne :)

Offline chlebosia

• Mąż i żona to jedna dusza w dwóch ciałach...
  • Chuck Norris
  • SZCZĘŚLIWI JAK NIGDY
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #221 dnia: 3 Listopada 2009, 14:49 »
Ja też używam małej Nivea od początku i jestem bardzo zadowolona.  od 1 miesiąca to znaczy  od urodzenia

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
« Odpowiedź #222 dnia: 3 Listopada 2009, 20:35 »
ahaaaa no to mnie oświeciłyście, bo już miałam dylemat jak to powinno być.

Offline Lemmy
  • Chuck Norris
  • Karolina i Patysia
« Odpowiedź #223 dnia: 4 Listopada 2009, 17:27 »
Ja od począku uzywam Bambino, a do kapieli Balneum Hermal lub Oilatum. Tez mam monitory z Angelcare. Dzisiaj mnie obudzil alarm, serce w gardle... a to tesciowa wyciagnela z lozeczka Patysie o siodmej rano bo juz nie mogla sie doczekac... nie wiedziala ze sa monitory. Ale sie zdenerwowalam  >:(

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
« Odpowiedź #224 dnia: 4 Listopada 2009, 21:11 »
uuu to Ci teściowa niespodziankę zrobiła. Za to masz pewność że monitor działa :)

Offline Lemmy
  • Chuck Norris
  • Karolina i Patysia
« Odpowiedź #225 dnia: 5 Listopada 2009, 11:54 »
Raz nam zawył jak Patysia miała z 5 dni. Ale na szczęście nic złego się nie stało. No i na początku zapominałam wyłączyć zanim ją wyciągałam z łóżeczka więc wył :D

Morgan
  • Gość
« Odpowiedź #226 dnia: 5 Listopada 2009, 12:42 »
Kurde ja bym chyba zawalu na miejscu dostala hihi albo wlosy dęba by stanely :D

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
« Odpowiedź #227 dnia: 5 Listopada 2009, 15:30 »
zobaczymy jak u nas sprzęcior się sprawdzi.
Dziewczyny doradźcie mi co powinien zawierać komplet kosmetyków dla maluszka? Bo ja to najchętniej bym wzięła z półki sklepowej po jednym z każdej kategorii ale nie wiem czy faktycznie są potrzebne. Aha i jak z pielęgnacją pępuszka na początku? waciki nasączane?

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #228 dnia: 5 Listopada 2009, 17:00 »
Ja Ci napiszę co ja mam na liście z kosmetyków. Wszystko mam z Hippa:
- milk lotion - na suchą skórę
- pflege bad - płyn do kąpieli
- pflege creme - krem do twarzy na codzień
- krem ochronny na wiatr i niepogodę
- oliwka - na ciemieniuchę

Generalnie jak nie Hipp to będzie "Skarb Matki" albo Nivea ale te rzeczy co wypisałam wyżej.

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
« Odpowiedź #229 dnia: 5 Listopada 2009, 21:24 »
ooo to nie jest tak źle. Mi się dziś przypomniało by pamiętać o wacikach do pielęgnacji pępuszka. Jakoś o tym zapomniałam. No i ten aspirator do noska.

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #230 dnia: 6 Listopada 2009, 09:21 »
A zapomniałam własnie Ci napisać o tych wacikach - te gotowe "Leko" są za suche do pępuszka, lepiej osobno spirytus i wacik :)

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #231 dnia: 6 Listopada 2009, 09:30 »
na spirytus dostaniesz receptę w szpitalu.
ja używałam patycków do ucha nasączonych spirytem - można  było bez problemu w każdy kąt pępka "wjechać"

Dziewczyny doradźcie mi co powinien zawierać komplet kosmetyków dla maluszka? Bo ja to najchętniej bym wzięła z półki sklepowej po jednym z każdej kategorii ale nie wiem czy faktycznie są potrzebne. Aha i jak z pielęgnacją pępuszka na początku? waciki nasączane?
ja miałam mydełko bambino i linomag

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #232 dnia: 6 Listopada 2009, 16:14 »
Hipp jest super i ma piękny zapach! Ja używałam jak juz przestalam kąpać w Oilatum. Płyn do kąpania i oliwkę. No i kremik czasem. Teraz też póki co Oilatum, bo nic wiecej nie trzeba i skórka jest cudna.

Offline Lemmy
  • Chuck Norris
  • Karolina i Patysia
« Odpowiedź #233 dnia: 6 Listopada 2009, 16:31 »
Ja nie używałam tych wacików Leko, bo nam babka na szkole rodzenia mówiła, że się nie nadają... Nie wiem, bo w końcu nie wypróbowałam. I tak z perspektywy czasu, mając jakieś tam doświadczenie, nie zgadzam się z nią w wielu sprawach  :D

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
« Odpowiedź #234 dnia: 17 Listopada 2009, 14:11 »
Witamy u progu 34 tygodnia ciąży!!!

Dawno mnie tu nie było. Wiecie to dziwne, bo mimo, że od ponad miesiąca jestem na L4 to na prawdę w domu mam mało czasu na net i pisanie. Najwięcej czasu mam jak jestem u rodziców, ale tam mam net z orange i chodzi słabo, a tu zawsze mam co robić. Jak nie obiadki, to jakieś pranie, prasowanie itp. No ale jest ok.

A co u nas.
U nas w dalszym ciągu problemy z wygodnym spaniem, wstawanie w nocy nawet po 6-7 razy (tak było np wczoraj), bóle pachwin, czasem zgaga i rzadkie bóle spojenia łonowego. Generalnie trzymamy się w dwupaku. Mały rozpycha się że aż boli. Mi załączył się chyba instynkt wicia gniazda bo w tym tygodniu szaleję ze sprzątaniem w naszym pokoju. Chciałabym do końca listopada uwinąć się z obowiązkami, żeby potem w razie czego w grudniu spokojnie być już u rodziców w pobliżu szpitala. Może być tak, że wigilię spędzimy z mężem tym razem osobno. Zobaczymy. To będzie zależało od tego co powie lekarz.

a to fotka mojego brzuchacza z końca 33 tygodnia - czyli w miarę aktualna :)

fotka za duża

« Ostatnia zmiana: 19 Listopada 2009, 11:03 wysłana przez Maja »

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #235 dnia: 19 Listopada 2009, 09:29 »
Sliczny brzuszek :) I jeszcze nie taki ogromniasty:)

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #236 dnia: 19 Listopada 2009, 09:57 »
ja też czasami tyle razy wstaję do wc... Masakra... Bóle pachwin są straszne... to samo u mnie...

A brzuszek to masz malutki :) ale bardzo zgrabny :)

Morgan
  • Gość
« Odpowiedź #237 dnia: 19 Listopada 2009, 17:01 »
oj tak nie ma to jak czeste wycieczki do wc  ::)

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
« Odpowiedź #238 dnia: 23 Listopada 2009, 13:48 »
oj fotkę za dużą dałam? sory... przypomnijcie mi proszę jaka maksymalnie może być? decydują piksele? kiedyś więcej wklejałam na forum to pamiętałam. Teraz robię to troszkę na oślep.

Dziewczyny a u nas końcówka 34 tygodnia.
Maluch dał mi nieźle popalić w sobotni wieczór, kiedy to od 22.00 - 1.00 skopał mnie niemiłosiernie. Nie wiem o co mu chodziło. Rodzice wraz z mężem byli w szoku jak bardzo bluzka się ruszała, a ja po kilku godzinach obawiałam się kolejnego ruchu żeby znów nie był bolesny. Położyłam się około 00.30, ale mały dalej szalał. Postanowiłam więc wstać i pobujać się co nieco po pokoju. Dopiero to go wyciszyło i mogłam się położyć spać. Jeszcze takiego kopania nie miałam. Efektem było moje wymęczenie i senność na drugi dzień. Brzuch jeszcze wczoraj wieczorem był obolały, aż odmówiłam mężowi wieczornego smarowania balsamem, bo nawet dotyk był niemiły. Nie wiem czemu mały tak kopał i boję się myśleć, że z każdym dniem będzie kopał mocniej. Jeszcze ma na to miesiąc czasu.
Rodzice po dwóch tygodniach stwierdzili, że mnie teraz wypięło. Z resztą sama czuję że brzuch mi coraz mocniej przeszkadza.
Dziś w nocy też obudził mnie przeszywający ból na wysokości pępka. Taki opasający brzuch. Ciężko mi to przyrównać do skurczu, raczej obstawiam, że mały coś ugniatał i stąd ten ból. Dziś w ciągu dnia jest o niebo lepiej. Nie zauważyłam też żadnych plamień czy odchodzenia czopu więc mam nadzieję, że wszystko gra i buczy. Wizytę kontrolną mam już w czwartek więc wytrzymam.

A teraz koniec narzekania.
Z miłych informacji donoszę, że kupiliśmy parę nowych rzeczy związanych z dzidziusiem i samym porodem. Otóż... stałam się szczęśliwą posiadaczką "przecudnej urody" 3 koszul nocnych. Dwie są odpinane do połowy brzucha, a jedna zakładana kopertowo. Normalnie tak babcino się w nich czuję, że hej, ale to wymóg szpitala więc cóż. Kupiłam też dwie paki podkładów poporodowych  :-\ - nie powiem, nie podoba mi się ich rozmiar :), zaopatrzyłam się w 2 biustonosze do karmienia i kilka sztuk majteczek fizelinowych. Kupiliśmy też 10 sztuk pieluszek tetrowych zwykłych białych i 7 flanelowych kolorowych. Dokupimy jeszcze kilka kolorowych pieluch z tetry i będzie ok.
W tym tygodniu mam zamiar powoli spakować torbę do szpitala. Nie ma co, tygodnie uciekają i nigdy nie wiadomo kiedy wszystko się rozpocznie.
Teraz mam w planach zmierzyć się z kosmetykami dla dziecka. Nadal nie wiem czy lepiej hipp czy nivea. Mam nadzieję, że niebawem i ta kwestia się wyklaruje.

Offline Karolla77

• uzależniony
  • Zakochani i świadomi że ich miłośc to nie wiatr...
  • data ślubu: 23.05.2009  :serce:
« Odpowiedź #239 dnia: 23 Listopada 2009, 16:34 »
Hej
Nadrobiłam wszystko i mam pytanko czy mogę jeszcze dołączyc przed rozwiązaniem?
Zuzanka 06.03.2010 godz. 20:30 2950 g, 51 cm
Antoś 11.06.2013 godz. 8:15 3230 g, 55 cm
Pola 21.04.2015 godz. 8:40 3000 g, 53 cm
Moje dzieci - moje najwieksze szczescie

http://www.ziabka.pl/ ART. DLA NIEMOWLĄT