Autor Wątek: Wiosenna kropeczka Eweliny i Michała :)  (Przeczytany 57841 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
  • data ślubu: czerwiec 2007
Odp: Wiosenna kropeczka Eweliny i Michała :)
« Odpowiedź #90 dnia: 31 Sierpnia 2009, 13:02 »
nio z tymi nogami do góry to trochę jest problem bo pracę mam siedzącą przed kompem. jakoś muszę dać radę. pęcherz ustępuje i opuchlizna już super się zmniejszyła. Zobaczymy co będzie dziś po pracy.

Offline wiśniowa

• forumowy
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.05.2009
« Odpowiedź #91 dnia: 31 Sierpnia 2009, 13:12 »
ja co prawda w ciąży nie jestem ale często puchną mi nogi  :-\ polecam sól do kąpieli stóp firmy bingo... super się sprawdza :)

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
« Odpowiedź #92 dnia: 4 Września 2009, 07:46 »
Heloo :)
Witam bardzo pozytywnie w ten pochmurny piątek. Nie ukrywam, że sam fakt, że to już piątek bardzo mocno mnie cieszy :)...jutro planuję wylegiwanie się z małżem w łóżku do co najmniej 10.00 :)
Co u nas? - hmm... w zasadzie niewiele się dzieje. Brzuch rośnie, czasem ciągnie, nogi puchną choć mniej niż przy tej infekcji pęcherza. Dzieciak jest mocno aktywny... i już poza pukaniem, smyraniem, kopaniem czuję coś w rodzaju "przewalania" się. śmieszne uczucie.
W poniedziałek idę na kontrolę do gina. Mam nadzieję, że będzie wszystko w porządku i że uda nam się poznać płeć. Chciałabym już wiedzieć kogo noszę w środku. Zaczęliśmy już 6 miesiąc i robi się coraz ciężej, także zaczynam obawiać się o samopoczucie w 9 miesiącu :) Zaczynam rozumieć stwierdzenie ciężarówek, że nie chodzą tylko się toczą :) Zobaczymy jak sytuacja rozwinie się u nas.
Dziś wpadłam tylko na chwilkę, bo zaraz aczynam całodniowe szkolenie. Pozdrawiam Was cieplutko :)

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #93 dnia: 4 Września 2009, 08:55 »
9 miesiąc będzie wspaniały :) hihihihi

a 6 miesiąc zaczyna się od 23 tygodnia :) Czyli za tydzień będzie on u Ciebie :)

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
« Odpowiedź #94 dnia: 4 Września 2009, 11:10 »
ricardo mi się ciut licznik nie zgadza. Źle mam ustawiony. 23 tydzień zaczęłam we wtorek :)

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #95 dnia: 4 Września 2009, 11:12 »
aaaa, no to zmień konieczne licznik, co on nas tu będzie okłamywał :)

Offline alex

• entuzjasta
  • Aniołek październik 2008
  • data ślubu: 3 WRZESIEŃ '05
« Odpowiedź #96 dnia: 4 Września 2009, 12:28 »
Ewelina takie uroki ciązy że co raz ciężej się robi

a idziesz na zwolnionko?
ja idę tak w listopadzie i luzuję sie  od wtedy i zajmuję juz tylko soba i dzidzią :))

szkolenie powiadasz ja mam we środę i czwartek i już czuję te nudy niestety...

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
« Odpowiedź #97 dnia: 4 Września 2009, 15:10 »
noo licznik ciut kłamie. Jak znajdę chwile to go zmienię :)

Wiecie co.. koleżanka zabiła mi klina... jest w ciąży dosłownie parę dni starszej niż moja i jedzie dziś do Wrocławia zrobić usg 3d. koszt 200 złoty. Wiecie gdybym ociekała kasą to bym się nie zastanawiała, ale jakoś super rewelacyjnie to u nas nie jest i dlatego się waham. Chciałabym, ale to moja tylko zachcianka. Z drugiej strony za 200 złoty, mogę mieć dobrą pościel do łóżeczka z powłoczkami.
Chciałabym żeby mi ktoś głowę zmył że takie 3d nie jest potrzebne i to tylko bajer, ale z drugiej strony to też super pamiątka. Nie wiem co zrobić. 

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #98 dnia: 4 Września 2009, 15:27 »
No ja Ci nie pomogę w tym rozważaniu - my zrobilismy 3d bo była ta dokładka 50 zł do tego naszego połówkowego i choć na początku byliśmy sceptycznie do tego nastawieni to jesteśmy zadowoleni. Ale to już każdy musi sam zdecydować. Jeżeli to jest 200 zł za samo 3d bez niczego innego to byśmy nie poszli - bo oczywiście szkoda kasy, ale 50 zł więcej no to się zdecydowaliśmy.

Offline Lemmy
  • No one but you, I love like a fool, you're my dream come true!
  • Chuck Norris
  • Karolina i Patysia
  • data ślubu: 30 czerwca 2007
« Odpowiedź #99 dnia: 4 Września 2009, 20:27 »
My pojechaliśmy na połówkowe 3D też za 200 co nie jest jak na warszawskie warunki tak dużo - często kosztuje 400! I nie żałuję tej kasy, naprawdę trafiłam na świetnego lekarza, miał rewelacyjny sprzęt. Może zachcianka, ale miła. Tzn. to chyba w ogóle było 4D.

Offline alex

• entuzjasta
« Odpowiedź #100 dnia: 7 Września 2009, 13:22 »
jak koniecznie chcesz to 3d to moze lepiej poczekać az dzidza będzie starsza i lepiej będzie widać
na samo 3d bez dodatkowych info jak przy połówkowym, na 100% bym nie jechała, pamiętaj że na ślub, ciążę i dziecko wyciągają kasę z człowieka jak z bankomatu w centrum!

pamiątka pamiątką a kasa z nieba nie spada a przy dziecku na bank znajdziesz wiele innych rzeczy gdzie tę kase zainwestować. jak dziecko sie urodzi to pewnie rzadko spojrzysz na to 3d mają oryginała na ręku :)

Morgan
  • Gość
« Odpowiedź #101 dnia: 7 Września 2009, 20:10 »
Wróciłam :) Buziaczki kochana! :)

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
« Odpowiedź #102 dnia: 8 Września 2009, 10:55 »
hej dziewczyny!
no i stało się. Jestem na tygodniowym L4. Wczoraj już sama w pracy uznałam, że pora ciut odpocząć a na wizycie tylko się w tym upewniłam. Ale od początku. Wczoraj zeszło z lekarzem bo było duuuże opóźnienie. Jakoś nawet mnie to nie złościło. Potem jak już weszłam to było standardowo.. rozmowa, ciśnienie, ważenie, samolocik i usg. Ciśnienie jak zwykle miałam wysokie, ale za to zdziwiła mnie waga bo była niższa niż jak się sama ważyłam w domu rano. Super. Lekarz zamiast spodziewanego krzyku, tylko mnie pochwalił, ale niestety okazało się że będę musiała być mimo to na diecie. Krzywa cukrowa wyszła zła tak jak myślałam. Jak to lekarz określił - jest średnio zła i mogło być gorzej. Dostanę skierowanie do diabetologa i pod jego okiem będę na diecie. Po skierowanie mam przyjść w środę i wtedy umówię się na wizytę. Wiecie… powiem Wam, że jakoś byłam nastawiona na ten zły cukier. Nie wierzyłam że skoro przed ciążą był zły to teraz będzie w normie. No i potwierdziło się. Szkoda, ale mam nadzieję, że uda się temu jakoś zaradzić.
Po ważeniu, wynikach przyszła pora na samolocik. Ponoć wszystko ok. Miękko, dobrych rozmiarów…iii … lekarz powiedział, że wszystko ładnie pozamykane więc domniemam że badał szyjkę :)) nic nie poczułam, a nie zaskoczyłam w porę żeby dopytać. Potem usg… małż został poproszony do gabinetu…. wiecie jakie było moje zaskoczenie gdy położyłam się na leżance, podnoszę bluzkę a tu…. „krzywy brzuch” ..zaczęłam się śmiać a lekarz zaczął badać i mówić, że ta górka tu po prawej to głowa… a nóżki kopią sobie w pęcherz :) normalnie poezja. Te kopniaki to czułam cały dzień, z tym że nie wiedziałam czy raczkami czy nóżkami jestem traktowana. Usg pokazało jak maluch cudownie kopie po pęcherzu. Miał zmierzone kości chyba udowe (nie wiem czy dobrze nazywam - w każdym bądź razie nóżki) i lekarz powiedział, że symetrycznie się rozwija. Ponoć waży około 0,7 kg co wydaje mi się, że jest troszkę sporo jak na ten tc. Lekarz powiedział, że rzeczywiście sporo, ale w granicach normy i to waga dziecka starszego 3-4 dni niż mój wiek ciąży więc mam się nie martwić. Niestety płci nadal nie znamy. Lekarz coś tam widział, ale że nie był pewien to nie chciał nam powiedzieć. Normalnie nabrał pary w usta i tylko się uśmiechał. Z jednej strony to go rozumiem… nie chce nas w prowadzać w błąd. Z drugiej… chciałabym już coś „domniemać” :) Aaaa… najlepszy efekt był jak dzieciaczek był buźką do głowicy i super było widać jak otwiera buźkę i ziewa lub robi coś w rodzaju rybki :) noormalnie czad. No ale dosyć zachwycania się. Z wizyty wyszłam bogatsza o receptę na żelazo, L4 i nowymi zaleceniami. Z tego wszystkiego zapomniałam zapytać o fotkę :) Ot i cała relacja :)

a teraz moje pytanie....wczoraj szykując się na wizytę dopatrzyłam się .... przeźroczystego płynu, kropelek dosłownie na sutkach..... do tej pory jestem w szoku... czy to zaczyna się siara? wszędzie czytam, że jest żółta i gęsta a to było jak kropelki rosy.

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #103 dnia: 8 Września 2009, 11:12 »
A będziesz musiała mierzyć sobie cukier i brać tą insuline?

Faktycznie klocuszek rośnie, ale niech rośnie :) hihihi

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
« Odpowiedź #104 dnia: 8 Września 2009, 11:27 »
ricardo to nie ta cukrzyca. Insulinę bierze się przy cukrzycy typu I. Ja kwalifikuje się do tej typu II czyli dieta, dieta i jeszcze raz dieta :)

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #105 dnia: 8 Września 2009, 11:50 »
aaaaaaaaaaa - dieta :) hihihi, ale ogólne ograniczenie jedzonka czy masz wyznaczone produkty które możesz jeść i możesz je jeść ile chcesz?

Morgan
  • Gość
« Odpowiedź #106 dnia: 8 Września 2009, 11:52 »
własnie ... jak ma ta Twoja dieta teraz wygladac?

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
« Odpowiedź #107 dnia: 8 Września 2009, 12:10 »
dziewczyny jeszcze nie wiem dokładnie jak to będzie. Dopiero muszę się umówić na wizytę u diabetologa. Z tego co się orientuję to nie tyle w diecie cukrzycowej są ograniczenia ilościowe co trzeba unikać konkretnych produktów, które szybko podnoszą cukier we krwi. I na pewno trzeba jeść mniej ale często, żeby nie dochodziło do wahań cukru we krwi bo to jest najniebezpieczniejsze. Tyle co mi lekarz powiedział to na pewno koniec z rzeczami słodkimi...ale np. nie wiem jak mają się do tego soki bez cukru? Ja i tak w tej ciąży generalnie nie jem słodkiego bo mi się nawet nie chce co kiedyś było nie do pomyślenia. Reszty dowiem się od lekarza. Tak czy tak powiem Wam, że jestem dobrej myśli. Zachcianek nie mam więc nie ma problemu że coś bym chciał jeść a nie będę mogła. Po prostu będę jadała to co będzie mi wolno :)

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #108 dnia: 8 Września 2009, 12:50 »
No wiesz, niby jest tak że nie jeszcze czegoś bo nie masz ochoty, ale akurat jak masz zakaz to wtedy Ci się najbardziej chce :)

Ja pewnie na najbliższej wizycie dostanę skierowanie na glukozę :)

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
« Odpowiedź #109 dnia: 8 Września 2009, 13:29 »
ricardo pewnie dostaniesz zalecenie zrobienia krzywej cukrowej. To standardowe badanie połówkowe. :)

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #110 dnia: 8 Września 2009, 13:30 »
No wiem, wiem. Jupi  ;) już się cieszę  ;)

Offline alex

• entuzjasta
« Odpowiedź #111 dnia: 8 Września 2009, 13:36 »
Ewelina chyba soki beda zakazane lub w ograniczonych ilościach, owoce z resztą też to sama fruktoza niemal i  na nią tez trza uważać bo to tez cukier.
Alez mi szkoda Cie z tą  cukrzycą ciążową ale dasz radę!!

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #112 dnia: 8 Września 2009, 14:07 »
A jaki mialas wynik po obciazeniu glukoza? I ile pilas-50g czy 75g?

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
« Odpowiedź #113 dnia: 8 Września 2009, 14:41 »
na czczo miałam 74,47 przy normie od 60 - 100, a po wypiciu 50g glukozy po godzinie 154,0 przy normie do 140.
wiecie własnie spojrzałam na to badanie i cukier na czczo mam całkiem przyzwoity :)

Morgan
  • Gość
« Odpowiedź #114 dnia: 8 Września 2009, 16:24 »
ja mialam w 28tygodniu ostatni raz robiona glukoze.
strasznie ci wspolczuje bo tylko domyslac sie moge jak to jest miec ta ciazowa cukrzyce.

Offline toscansun

• maniak
  • data ślubu: 31.05.2008
« Odpowiedź #115 dnia: 8 Września 2009, 23:42 »
Ewelina, dieta nie jest taka straszna, najważniejsze, że nie musisz się kłuć ;)
a ten płyn to raczej siara, też mam ją od jakiegoś czasu (chyba w 6. miesiącu po raz pierwszy), czasem jest przeźroczysta, niekiedy żółtawa...
Hania 24.11.2009 r.    Klara 26.04.2011 r.    Gabrysia 25.02.2014 r.

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
« Odpowiedź #116 dnia: 9 Września 2009, 10:04 »
toscanum wiem wiem. Już trochę poczytałam o diecie i nie jest jakaś straszna. Zobaczę czy to pokryje się z zaleceniami od diabetologa. Co mnie zdziwiło w diecie cukrzycowej zalecany jest posiłek na noc... żeby uniknąć niedockurzenia w nocy. A produkty do jedzonka, to wszelkie kasze, ryże, makarony i niewiele ziemniaków. Jak najwięcej jarzyn strączkowych, brokułów, kalafiorów buraczków. Mięso jedynie gotowane lub pieczone bez tłuszczu. Jak dla mnie same dobre rzeczy. Jedynie to zup mi szkoda, ale trudno. Dieta dietą - u mnie największy problem będzie z wprowadzeniem jej do domu. Dokąd nie będziemy mieli swojej kuchni musimy gotować z teściami,więc gotujemy dla wszystkich. Wiem jak teściowa zapatruje się na wszelkie zalecenia żywieniowe. U niej króluje śmietana, tłuszcze, zupy na kościach... mam trochę obawy czy aby na pewno nie będzie mi utrudniać szykowania czegoś dla siebie. Na pewno usłyszę "a troszeczkę to nic ci się nie stanie" i tak ze wszystkim. No ale nie będę na zapas się martwić. Jak będę po wizycie u diabetologa to dam Wam znać. Na razie do poniedziałku jestem w domu i nabieram sił. Niestety praktycznie codziennie leci mi krew z nosa. Nie muszę nic konkretnego robić. Podejrzewam, że to z powodu braku tego żelaza. Dziś wezmę pierwszą tabletkę więc może zacznie się poprawiać.
Pozdrawiam i lecę coś zjeść na śniadanko.

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #117 dnia: 9 Września 2009, 10:06 »
Na czczo masz wynik ok, niestety po obciążeniu juz nie :( Dasz rade, przynajmniej za wiele nie przytyjesz przy dietce :)

Offline alex

• entuzjasta
« Odpowiedź #118 dnia: 9 Września 2009, 12:35 »
oj krew znos to osłabienie ja łykasz żelazo to powinno byc lepeij
a Ty korzystaj z wolnego i wypoczywaj

a teściowa no cóż jak nie zrozumie to będziecie gotować dla siebie a ona dla siebie - przecież o zdrowie Twoje i dziecka chodzi.

Morgan
  • Gość
« Odpowiedź #119 dnia: 9 Września 2009, 14:58 »
Moja teściowa też mi wpychała w PL jedzenie ... w sensie, ze bardzo duzo kładła mi na talerz... a ja w ciazy jem niewiele ale czesciej... zbuntowalam sie i powiedzialam jej co o tym mysle... takze nie martw sie... sama sobie zrob jak Ci bedzie tesciowa cos na sile dawac...
Mam nadzieje, ze nadrobisz żelazo... pomozesz sobie i dzieciaczkowi :)) Kochana trzymam za Was kciuki!