Autor Wątek: Wiosenna kropeczka Eweliny i Michała :)  (Przeczytany 57136 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline aga_ska1
  • użytkownik
  • **
Odp: Wiosenna kropeczka Eweliny i Michała :)
« Odpowiedź #180 dnia: 8 Października 2009, 12:29 »

Ja też zaczęłam kompletować wyprawkę od rozmiaru 56, a i tak były za duże. I nie kupuj za dużo, bo dzieciaczek szybko

rośnie   :)       

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #181 dnia: 8 Października 2009, 15:21 »
Możesz pić siemię lniane - to działa na zaparcia, albo kupić w aptece syrop laktuloza - bezpieczny na zaparcia.

Co do ubranek - ja sobie kupuję co mi się podoba - ale chodze po lumpkach a większość dostanę od siostry - na pewno rozmiar 56 też się znajdzie ;)

Offline Lemmy
  • No one but you, I love like a fool, you're my dream come true!
  • Chuck Norris
  • Karolina i Patysia
  • data ślubu: 30 czerwca 2007
« Odpowiedź #182 dnia: 8 Października 2009, 17:47 »
Mi dopiero niedawno zaczela Patysia wyrastac z 56. Wiem ze sie mowi, zeby duzo nie kupowac, ale ja jeszcze dokupowalam! Kup na pewno kilka drozszych pajacy ale rozpinanych z przodu - na poczatku ubieranie przez glowe sprawia problem :)

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
  • data ślubu: czerwiec 2007
« Odpowiedź #183 dnia: 12 Października 2009, 10:19 »
Witajcie!
Dzień u nas zaczął się pochmurnie i deszczowo. W pokoju jest tak szaro, że chyba będzie trzeba dodatkowe światło włączyć. Ale ja nie o tym ..
mam dla Was fociaka 28-tygodniowego brzuchala i chciałabym się pochwalić wczorajszymi zakupami. Zaraz postaram się dorwać aparat w łapki i pocykać fotki. Szkoda tylko, że dzisiejsze "nasłonecznienie", a w zasadzie jego brak, tylko utrudni całą procedurę. Poczekajcie na mnie  cierpliwie to za chwilkę coś powklejam :)

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #184 dnia: 12 Października 2009, 10:51 »
Poczekam cierpliwie :)

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
« Odpowiedź #185 dnia: 12 Października 2009, 11:18 »
Więc :)

to ja i mój 28 tygodniowy brzuchacz. Mam wrażenie, że wcale się nie zmienił od poprzedniego razu. Same zobaczcie :)

A teraz prezentacja wczorajszych zakupów:

3 pajace/śpiochy rozmiar 62

3 bodziaki z długim rękawkiem rozmiar 62

5 sztuk body z krótkim rękawem rozmiar 62

i jeszcze 2 bodziaki rozmiar 56

a na to wszystko kupiliśmy jeszcze komodę w Ikei - 5 szufladową. Przede wszystkim chodziło nam o cenę, bo kasą trzeba się oszczędzać

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #186 dnia: 12 Października 2009, 11:32 »
Brzusio malutki :) Ja mam chyba większy :)

Zakupki fajowe :) Ja na różowo, Ty na niebiesko :)

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
« Odpowiedź #187 dnia: 12 Października 2009, 11:58 »
tak  tak, Magda za Twoją poradą skoczyliśmy wczoraj do Tesco i nawet trafiliśmy na przeceny. Super. Jakościowo fajna bawełna. Jedynie czego mi szkoda to tego, że kolorystyka słabiutka. Albo biały, albo róż lub niebieski. Ale to dopiero początek więc luzz :)

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
« Odpowiedź #188 dnia: 12 Października 2009, 12:28 »
Magda powiem Ci, że z tymi pajacami to trochę się zawiodłam. Na opakowaniu na rysunku wyglądały, że są całe rozpinane. Dopiero jak w domu odpakowałam to okazało się, że rozpięcie mają jedynie w kroku. Tyle, że to nasz pierwszy zakup i pewnie jeszcze trochę rzeczy trzeba będzie dokupić, to wtedy będziemy mądrzejsi i uważniejsi.

Morgan
  • Gość
« Odpowiedź #189 dnia: 12 Października 2009, 13:35 »
My pajace mamy rozpinane albo z boczku przez cala dlugosc albo z przodku... ja z kolei nie natknelam sie tutaj na takie rozpinane tylko w kroku :)))

Offline Lemmy
  • Chuck Norris
  • Karolina i Patysia
« Odpowiedź #190 dnia: 12 Października 2009, 18:35 »
Ja miałam ten sam komplecik pajacy co Ty, tylko biało - beżowo - żółte. Jeszcze niedawno ich używałam, miałam "newborn'. 62 są dobre na Patysię gdzieś od 2 tyg.

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
« Odpowiedź #191 dnia: 13 Października 2009, 12:09 »
Witamy na początku 29 tygodnia ciąży.
Powoli zaczyna do mnie docierać, że to już dość blisko i że niebawem wszystko się zmieni. I nie powiem, że nie czuję obawy przed wizją porodu. Dotąd odpychałam tę myśl namiętnie, a teraz czuję lekki strach. Pewnie to normalne. W końcu to coś zupełnie nieznanego i nowego.

Dziewczyny potrzebuję porady. Chcę kupić śpiwór do wózka, bo dziecko urodzi się zimą. Myślicie, że śpiworek który jest dobry na nosidełko będzie też dobry do wózka. Nie mogę teraz ściągnąć z szafy gondoli, żeby ją na długość zmierzyć, ale te wszystkie śpioworki na 90 - 100 cm będą pewnie za duże. Co myślicie?

Offline Lemmy
  • Chuck Norris
  • Karolina i Patysia
« Odpowiedź #192 dnia: 13 Października 2009, 12:58 »
Ja nawet nie wiem jaki mam, mieliśmy w komplecie z wózkiem.

Morgan
  • Gość
« Odpowiedź #193 dnia: 13 Października 2009, 15:01 »
My do wozka z kolei mamy kolderke, wiec tez nie wiem.
I strach przed prodem to nie jest normalne, bo ja nie czuje strachu tylko radodoche :) Nie boje sie porodu! :) Nie ja pierwsze i nie ostatnia!

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
« Odpowiedź #194 dnia: 16 Października 2009, 13:00 »
Witajcie!

Przepraszam, ze malutko piszę, ale jakoś zupełnie nie mam o czym. Teraz każdy dzień na L4 jest podobny. Wstaję, jem śniadanie, zabieram się za jakieś szykowanie obiadu, coś posprzątam itd... leci... fakt - mam więcej czasu na siebie i na poczytanie dzieciowych gazetek. Wcześniej to się nie udawało. Po pracy trzeba było zdążyć z obowiązkami domowymi, a potem o 11 wieczorem oczy mi się już same zamykały i padałam. Teraz mam więcej czasu.
Brzucholek mam wrażenie że rośnie teraz szybciej choć jak patrzę na fotki to tego nie widać. Z nowości - pojawiły się u mnie duszności. Nawet teraz gdy siedzę i do Was piszę czuję zmniejszona ilość miejsca na płuca i jest mi po prostu duszno. Lepiej jest jak stoję. Tak sobie myślę, że pójdę się zaraz na dwór dotlenić. Jest około 5 stopni i maaasa liści leży na trawniku przed domem. Może się zawezmę i coś pograbię. Zobaczę. Potem dokończę obiad i będę czekała aż małż z teściami wrócą z pracy.

Mam prośbę - macie już sporządzone listy pt "co potrzeba kupić dla dziecka". Ja zaczęłam robić swoją i mam wrażenie, że są w niej braki i nie zapisałam wszystkiego co potrzeba. Możecie mi podpowiedzieć jakie zakupy zrobić?

Morgan
  • Gość
« Odpowiedź #195 dnia: 16 Października 2009, 14:48 »
Kochana moze dziecko siedzi na przeponie i Ci uciska i dlatego ;)) Pozniej brzuch opadnie! :))
Bedzie dobrze :)
Ja mialam liste wczesniej, ale ja juz wszystko co chcialam to kupilam :)

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #196 dnia: 17 Października 2009, 19:51 »
U mnie tez tak bywa z oddychaniem. Dziecko jest coraz wyżej i to dlatego.

A listę zakupów dla siebie i maluszka znajdziesz bodajże w dziale "Po tej stronie brzuszka" - "Wyprawka"
Pozmieniaj co nieco, jeśli tego nie będziesz używać, to wywal, ale ogólnie fajna jest ta lista bo mniej-więcej wiesz co masz kupić.

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
« Odpowiedź #197 dnia: 19 Października 2009, 10:49 »
Witam poniedziałkowo!

Dziś ostatni dzień 29 tygodnia, a od jutra zaczynamy magiczną trzydziestkę. Samopoczucie lepsze, bo dziś w końcu wyjrzało słońce i nawet już pościel na balkon do wietrzenia wyniosłam. Właśnie wróciłam z kontroli od diabetologa i wiecie co... ręce mi opadły.... kolejne wizyty opierają się jedynie na tłumaczeniu się dlaczego akurat tu, lub tu przekroczyłam normę i na zapisaniu kolejnych pasków do testowania. Wkurzyłam się. Lekarz mógłby wykazać odrobinę zaangażowania i faktycznie dawać jakieś wskazówki co do diety, a nie, że odbywa się to na zasadzie chybił trafił i własnej intuicji. Normalnie mam nerwa bo zaczynam uważać, że te wizyty to strata czasu. Ani razu nie wspomniał co to są wymienniki węglowodanowe, nigdy nie powiedział też o zasadach liczenia współczynnika IG. Do tego wszystkiego doszłam sama. Mówi jedynie unikać tłuszczów, unikać cukrów...ale np. nie mówi, że niektóre produkty połączone razem się równoważą i nie podnoszą tak mocno cukru jak zjedzone pojedyńczno, nie mówi, że w zasadzie każde mięso byle gotowane jest dozwolone bo od wieprzowiny po drób ich IG wynosi 0 i tylko od pacjentki zależy czy woli zjeść coś bardziej kalorycznego, czy mniej bo np. musi jeszcze pilnować wagi. Trochę mnie to dziś poirytowało.
Na prawdę w tym wszystkim cieszę się, że mam to szczęście, że nie mam szczególnych zachcianek. Gdybym je miała jak typowa ciężarówka to chyba bym uważała tą dietę za totalną masakrę. Fakt, że od czasu do czasu chciałabym zjeść coś normalnego jak jedzą wszyscy w domu i czy jest w tym jakiś ogromny grzech. W oczach lekarza chyba tak. Eeeee nie będę się rozpisywać bo szkoda nerwów. Po prostu teraz te wizyty kontrolne to strata czasu i tyle.
A teraz z przyjemniejszych rzeczy.
Wczoraj małżonek zabrał mnie do kina... chcieliśmy po prostu gdzieś się wybrać, a że nic konkretnego nie grali to wybraliśmy się na animowany film "Odlot". Śmiałam się, że zawyżymy średnią wiekową na sali, ale ku mojemu zdziwieniu była masa dorosłych niekoniecznie z dzieciakami. Film - hmmm chyba bym go niespecjalnie komuś polecała. Kolorowy, głośny i raczej dla dzieciaków. To nie to co Shrek, nie te dialogi i ten żart. No ale nic, wyrwaliśmy się z domu i to się liczy. Druga sprawa - ja więcej się na tym filmie upłakałam niż śmiałam, bo teraz tak strasznie łatwo się wzruszam, że byle co powoduje u mnie wilgotnienie oczu. Myślałam, że mi to trochę przeszło, ale niestety nie. Były dwa momenty, kiedy muzyka i "akcja" były bardzo głośne..... bardzo.... wtedy dzieciak w brzuchy chyba się spinał lub robił coś dziwnego, bo z jednej strony miałam odczucie, że zaraz będę musiała pędzić do wc, a jak robiło się ciszej to mijało. Na początku myślałam , że mam jakieś jelitowe sensacje, ale po wyjściu z kina, w drodze do domu i po całym wieczorze stwierdzam, że to dzieciaczek coś się spinał a nie ja. Może bał się tego hałasu. Nie wiem, ale więcej do kina się nie wybieram. To uczucie było na prawdę niemiłe.
Dziś czekam na paczuszkę z ubrankami. Oby dotarła, bo już od zeszłego tygodnia mnie skręca.

Morgan
  • Gość
« Odpowiedź #198 dnia: 19 Października 2009, 11:57 »
Ewelinko ja juz tak traktuje od ponad miesiaca wizyte kontrolne cotygodniowe u poloznej... cisnienie, serduszko i do domku ... juz mnie to znudzilo, bo wszystko takie samo  :-\
w Odlocie podoba mi sie piesio  ;D widzialam reklamy wiec pewnie kiedys sobie pozycze ten film a netka ;))
No i gratuluje Kochana... zostala ostatnia 10teczka :) Buziaki

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
« Odpowiedź #199 dnia: 22 Października 2009, 14:12 »
Witam na starcie 30 tygodnia ciąży!!!

Powiem tak - nareszcie zaczynamy 30-ty tydzień. Cieszę się bo z każdym dniem robi się coraz bardziej bezpiecznie dla dziecka. 30 tydzień rozpoczęliśmy z bólami wiązadeł i ponurą pogodą za oknem. Dziś dla nas ważny dzień - kontrola u lekarza. Oby było dobrze. Ja cały czas się martwię żeby dziecko za szybko nie rosło przez ten cukier i żeby nic mu się złego nie porobiło. To chyba normalne. Dziś wizyta o 19.00 więc jak tylko się uda jeszcze dziś zdam Wam z niej relację. Pewnie dalej pociągnę chorobowe, bo lekarz chce mnie na nim zostawić już do końca ciąży. Zobaczymy jak wyjdzie.
Lecę pozaglądać na Wasze wątki i upichcić szybko coś na obiad, żeby już mieć to z głowy.

Morgan
  • Gość
« Odpowiedź #200 dnia: 22 Października 2009, 14:34 »
Jak bedziesz miala L4 do konca ciazy to tym lepiej dla Was i przynajmniej odpoczniesz sobie :))
Trzymam kciuki za wizyte i koniecznie zdaj nam relacje :)

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
« Odpowiedź #201 dnia: 20 Października 2009, 21:49 »
No i jestem!

Mówiąc ogólnie wsio u nas w porządku. Drugi raz lekarz potwierdził, że to chłopak. Pomiary wskazują dobrze tydzień ciąży, dzieciaczek waży około 1,6 kg i jest już w pozycji startowej głową w dół. W takim razie to co mi się tak pręży pod żołądkiem to pupa i plecki. Kolejną wizytę mamy za 3 tygodnie. Teraz mam się trochę przepłukać, bo mocz jest zagęszczony i pojawiły się jakieś bakterie. Morfologia też jeszcze trochę spadła i teraz będę musiała w 10 cyklach wziąć podwójną dawkę żelaza. Poza tym to ok. Brzuch miękki, szyjka zamknięta, ciśnienie też ok no i waga w ciągu ostatnich 3 tygodni nie zmieniła się. Ekstra. Od następnej wizyty zaczynamy jakieś badania w kierunku przygotowania do porodu...jakiś wymaz na paciorkowce itp.

I to w zasadzie tyle :)

Morgan
  • Gość
« Odpowiedź #202 dnia: 21 Października 2009, 12:47 »
Ciesze sie na takie wiesci :) I szybciutko sie maly u Ciebie obraca :) Moja dopiero w 34 tygodniu sie obrocila :)
Buziaki

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
« Odpowiedź #203 dnia: 21 Października 2009, 12:53 »
no szybciutko faktycznie. Powiem szczerze, że nie zdziwiłoby  mnie gdyby jeszcze zmienił kierunek lotu, bo lekarz mówił, że ma jeszcze sporo miejsca. Zobaczymy. Za to coraz mocniej do mnie dociera wizja porodu... szok. To już niebawem.
Mam ostatnio myśli typu...czy sobie poradzę z dzieckiem, czy będę wiedziała jak je ubrać, czy zrobię to dobrze, czy dam radę w nocy wybudzać się i robić wszystko dość przytomnie żeby dziecku krzywdy nie wyrządzić...masa takich dylematów... Boję się, że teściowa będzie chciała mi podbierać dziecko.... wiem, że w razie w konieczna będzie rozmowa, ale jak ją znam zaraz się obrazi, a że mieszkamy razem to trudno jest potem egzystować w takiej atmosferze, tym bardziej że nasze mieszkania nie są od siebie niezależne. Masa dylematów. Wiem że wszystko wyjdzie w praniu, ale mimo wszystko dużo o tym myślę. Na prawde dociera do mnie, że to już niedługo :)

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #204 dnia: 21 Października 2009, 13:07 »
Ewelina ja też się zastanawiam, czy będę wiedziała jak dziecko ubrać... czy albo przegrzeję albo będzie za zimno... ale teraz tego nie wiem, kilka pierwszych dni będzie chyba takich najgorszych testowych bo trzeba będzie się dotrzeć i będzie dobrze :) A generalnie to liczę na ten instynkt, który ponoć budzi się porodzie :)

Co do teściowej... Teraz już wyraża jakieś zapędy przy Tobie? Mówi co i jak itp? Jak tak, to trzeba trochę ją ostudzić. Powiedzieć, że ona swoje dzieci wychowała i teraz niech będzie babcią a nie drugą mamą waszego szkrabka. Jak się obrazi to trudno - ale pewnie długo nie wytrzyma :)

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
« Odpowiedź #205 dnia: 21 Października 2009, 13:31 »
Zapędy to niestety ma. Już planuje urlop po porodzie, żeby pomóc. Wiesz mi najbardziej pomogłoby to, że po prostu coś by tam dla reszty rodzinki upichciła bo ja mogę zwyczajnie nie mieć na początku do tego głowy i czasu. Zobaczymy. Nie chcę się kłócić, ale tez nie mogę pozwolić by wlazła nam na głowę.

Morgan
  • Gość
« Odpowiedź #206 dnia: 21 Października 2009, 13:47 »
Kochana po porodzie bedziesz miala pewnie instynkt silniejszy i bez problemow dasz sobie rade :) zawsze mozna na forum zapytac ;)
a z tesciowa pewnie sobie poradzisz, bedzie dobrze! :) Nie boj sie! Nie czas na to!

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #207 dnia: 21 Października 2009, 14:15 »
oooooooooooooooo, no to zapowiada się u Ciebie ciekawie :) Może jak następnym razem będzie poruszony ten temat, to powiesz albo Ty, albo mąż jeżeli się krępujesz, że chcielibyście sami opiekować się Małym, a dopiero ja będziecie ją potrzebować to poprosicie o pomoc. Ja ze swoją teściową bym się nie krępowała tak powiedzieć, ale moja na szczęście na razie takich zapędów nie wyraża :)

Offline Lemmy
  • Chuck Norris
  • Karolina i Patysia
« Odpowiedź #208 dnia: 21 Października 2009, 20:07 »
Spokojnie dziewczyny, dacie radę ze wszystkim! Ja też się bałam o wiele rzeczy, a w praniu okazało się, że instynkt macierzyński jest :) Ani nie mam problemów z ubieraniem, ani nigdy krzywdy dziecku nie zrobiłam. Raz zdarzyło mi się, że nie przytrzymałam jej główki, jeszcze jakoś na początku. Jejku, tak się zdenerwowałam, że aż się poryczałam! Ale spokojnie, nic się nie stało!
Na szczęście mam taką kumpelę, za dużo by opowiadać... w każdym razie sobie zawsze powtarzała, że jak ona nie zrobiła dziecku krzywdy to jak ja bym miała tego dokonać? Hehe  ;)

Co do teściowej chyba rozumiem Twoje obawy. Jak do mnie teściowa przyjechała byłam strasznie zazdrosna o Małą i zaborcza... I w dodatku chciałam jej dać odczuć, że mi nie jest potrzebna przy dziecku! Mam wyrzuty sumienia z tego powodu. Z drugiej strony pochwaliła mnie, że tak sobie daję radę. A ja się zawzięłam wtedy, że wszystko będę robić sama.
Teraz chciałabym, żeby czasem ktoś był obok mnie. Dzisiaj, jeszcze męża nie ma, Patysia ma gorszy dzień i w dodatku nie spała na spacerze. Już sama nie wiem co robić.

Tak naprawdę najlepszą pomocą ze strony teściowej może być na początku zadbanie o obiadki, porządek itd. Może, żeby jej nie urazić i żeby czuła się potrzebna, poproście ją, żeby Wam gotowała, pomogła posprzątać. A Ty zajmij się dzieckiem?

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #209 dnia: 26 Października 2009, 10:56 »
Ewelinko na pewno dasz sobie radę :) Te Twoje mysli są zupelnie normalne. Pewnie lęk jeszcze wzrośnie, im blizej terminu porodu tym więcej mysli na ten temat. Ale zobaczysz - ze wszystkim sobie poradzisz :)