Autor Wątek: Moje 9 miesięcy stwarzania małego świata :)  (Przeczytany 312599 razy)

Offline ooppoonnkkaa

• Traktuj ludzi tak jak byś sam chciał być traktowany...
  • Chuck Norris
  • Jeszcze 3 lata :)
  • data ślubu: 29.07.2006
Odp: Moje 9 miesięcy stwarzania małego świata :)
« Odpowiedź #1800 dnia: 31 Sierpnia 2009, 14:07 »
Ja jeszcze się nie spotkałam żeby w szpitalu zrobili porządne usg, nawet odpłatnie. Masowo robią, mają mnóstwo pacjentek z oddziałów. Ja nie mogę nawet porównać ile się dowiedziałam właśnie w takiej klinice. Naprawdę, bez porówania.... Ale nie wie się tego, jeśli się nie pójdzie na takie właśnie dokładne usg. Bo ja też kiedyś myślałam, że to co mi robili w szpitalu było takie dobre, pełne i w ogóle.... dopóki nie poszłam do tego faceta

Centymetry nadchodźcie!!!

Offline aadaa

• Ada
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06/09/2008
« Odpowiedź #1801 dnia: 31 Sierpnia 2009, 14:15 »
hmmm... sama nie wiem co o tym już  myśleć ....
B .: 02/06-2010    K.: 20/06-2012

Offline madziulek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1802 dnia: 31 Sierpnia 2009, 14:23 »
Pati w Zdrojach jest teraz bardzo dobrw nowe USG jak nie jedno z najlepszych w Sz-nie... napewno niczym to badanie nie bedzie sie różniło od tego co zrobiłby Ci kto inny ..

Wafy i wszystkie inne rzeczy lekarz sprawdzi na zwykłym usg 2D , 3d to jedynie dodatkowy gadżet ale w tym tygodniu dzidzius ma jeszcze za mało tłuszczyku więc nic konkretnego nie zobaczycie (tak mi węgrzynowski powiedział)

P.S. ślicznie wyglądacie :D:DD
Kuba 2007
Szymon 2010

Offline chlebosia

• Mąż i żona to jedna dusza w dwóch ciałach...
  • Chuck Norris
  • SZCZĘŚLIWI JAK NIGDY
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #1803 dnia: 31 Sierpnia 2009, 14:29 »
Ślicznie wyglądasz  :-*

ja byłam ze skierowaniem u Węgrzynowskiego i sprawdzał wszystko i za nic się nie płaciło, a same te przepływy to tam ze 200 zł kosztowały. były sprawdzane wszystkie wymiary i przepływy. i wady to raczej tylko na 2D sprawdza a nie na 3D? pierwsze słyszę  ::)

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #1804 dnia: 31 Sierpnia 2009, 14:36 »
Asiu odpoczywam cały czas ;) w sumie rozpakowałam tylko torby, odkurzyłam i z powrotem odpoczywam ;) Co do ceny tego usg to nie wiem ile będzie kosztować, bo mój lekarz powiedział że 100 albo 150 zł w zależności od opcji którą wybierzemy. A znajomi co robili tam usg mówili że ta droższa opcja to z 3D więc zobaczymy.

Ada napewno się uda. Pamiętasz ile ja czekałam? I się doczekałam w końcu - jak zawsze powtarzałam dla każdego zaświeci słońce tylko niektórzy muszą trochę dłużej poczekać :) I no właśnie, ja ufam Irze i napewno wie co robi. W końcu on prowadzi moją ciążę i nie mam podstaw by mu nie ufać bo nie raz mi pomógł i mogłam na niego liczyć.

Oponka wszystko zależy od szpitala, a jeszcze nie słyszałam żeby ktoś był niezadowolony po usg tam zrobionym. Ja byłam szczerze zdumiona jak byłam na tym usg że też posprawdzał narządy i jak wszystko wygląda a przecież mógł sprawdzić tylko tętno i czy nic się nie odkleja, a tu powoli, bez pośpiechu, dokładnie.

madziulek no własnie oni mają bardzo dobry sprzęt, a przecież i lekarzy do takich badań nie wysyłają byle jakich tylko takich, którzy się na tym znają. Zwłaszcza, jeśli ma to być usg już konkretne a do tego jeszcze odpłatne. Dziękuję  :-*

chlebosia dziękuję  :-* Ja mam skierowanie konkretnie do Zdroi, a nie płaciłaś bo pewnie chodziłaś państwowo :) Ja chodzę prywatnie i kasa leci :) ale nie jest tak źle jak myślałam, że będzie. O tych wadach wyczytałam na internecie, że przy tym też można coś sprawdzić. Nie wiem na ile to sprawdzona informacja i nawet tym się nie sugeruję. Wszystko co trzeba sprawdzi sie na zwykłym 2D.

A czy lekarz jeszcze później będzie wysyłał na jakieś specjalne usg?

Jeszcze wam tylko napiszę, że wczoraj jak wróciliśmy to R. dostał takiego zapału do przenoszenia mebli że chciał koniecznie poprzesuwać meble w sypialni co by sprawdzić czy się wszystko pomieści no i jak to będzie wyglądało. Ja to owszem, chciałam też zrobić ale znacznie później. Ale jak miał ochotę to proszę bardzo :) no i wygląda to nie najgorzej, wiemy co i jak gdzie będzie leżało, ale narazie wam nie zrobię zdjęcia bo mamy tam taki rozpiździel... Trzeba pozbyć się biurka, solarium małego i jeszcze kilku innych rzeczy...

Offline alex

• entuzjasta
  • Aniołek październik 2008
  • data ślubu: 3 WRZESIEŃ '05
« Odpowiedź #1805 dnia: 31 Sierpnia 2009, 14:53 »
heh ja myślałm że trochę da się zaoszczędzić tylko po co mi skierowanie na coś za co sama płacę w takim razie sama z siebie mogę tam pójść i poprosić o usg połówkowe i tyle

hmm teraz już sama nie wiem co robić czy jechac do Zdroi i lekarz mówił że nigdy nie wiadomo na jakiego lekarza się trafi hmm a jak trafi mi się taki co nie za zbytnio z usg to co wtedy pieniądze w błoto
a Węgrzynowskiego wszyscy polecają jak już mam płacić to chyba się jeszcze zastanowię....

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #1806 dnia: 31 Sierpnia 2009, 15:04 »
Szkoda, że nie mogę nic poradzić bo brak mi doświadczenia w temacie ale pewnie sama bym fiksowała i chciała o wszystkim wiedzieć na 100%.

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline tylunia
  • You are my person brand of heroine
  • Chuck Norris
  • Ludzie mają pewną wspanialą ceche. Zmieniają się.
« Odpowiedź #1807 dnia: 31 Sierpnia 2009, 15:12 »
ja na badaniach sie nie znam wiec nie pomoge ale chce powiedziec ze pieknie wygladasz...kwitaco... ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

ps. male solarium to mnie zaintrygowalas  :D

Offline chlebosia

• Chuck Norris
  • SZCZĘŚLIWI JAK NIGDY
« Odpowiedź #1808 dnia: 31 Sierpnia 2009, 15:26 »
Pati ja u siebie chodziłam prywatnie i mój gin dał mi skierowanie do Węgrzynowskiego , jak tam

dzwoniłam się umówić to ważne było byleby na skierowaniu był jakiś tam numer lekarza. i zawsze to kasa w

kieszeni  ;). ja robiłam 3D w 30 tyg z ciekawości i byliśmy z mężem bardzo zadowoleni. pięknie było widać małą i fajna

pamiątka dla nad i dla niej w przyszłości. z tym ,że ja płaciłam za to tylko 20 zł więcej niż za każdą wizytę, czyli 120

zł, więc te 20 zł to nie wydatek był

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1809 dnia: 31 Sierpnia 2009, 15:59 »
alex poczekasz spokojnie do swojej wizyty to lekarz wszystko Ci powie :) Na tej napewno nie, ale na następnej tak :)

Ja wychodzę z założenia, że albo się ufa swojemu lekarzowi albo i nie. Ja ufam i idę tam gdzie mnie pokieruje, ale że się nie wypytałam dokładnie o to usg to teraz nie wiem czy robić dodatkowo to usg dopplera. Wypytam się na miejscu w szpitalu.

anulla jeszcze Ciebie dosięgnie ręka ciążowa i będziesz się wypytywać o wszystko ;)

Sylwia dziękuję  :-*
A no mam takie małe solarium, wysokość może z 50 cm, ono jest bardziej na twarz, szyję i dekolt.

chlebosia o to nic o tym nie wiem, żeby jakiś numer zwalniał od płacenia.

Offline Anjuschka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 15.05.2010
« Odpowiedź #1810 dnia: 31 Sierpnia 2009, 16:57 »
W Zdrojach mają dobry sprzęt - co do pośpiechu, bo full pacjentek - no to nie wiem. Ja miałam robione tam USG 3D/4D przez mojego gina i nie narzekam na jakość ani szybkość - w sensie nikt mnie nie spławił, byle jak najszybciej.
Dodatkowo okazało się, że nie warto robić USG 3D, więc nas za nie nie skasowali (jedynie za 2D), ale Paulę widzieliśmy w kolorze.

Pati, super wyglądasz - a brzuszek już widać :)

Offline chlebosia

• Chuck Norris
  • SZCZĘŚLIWI JAK NIGDY
« Odpowiedź #1811 dnia: 31 Sierpnia 2009, 18:00 »
Pati to nie numer zwalnia od płacenia tylko skierowanie. a chyba na każdym skierowaniu musi być

numer umowy lekarza bo każdy lekarz go ma!  tam po prostu jak masz skierowanie to idziesz za darmo. a

przepływy bada bardzo dokładnie i potem na kolorowo wszystko widać. ten lekarz uratował życie mojej córci...

Offline ASIA39

• Chuck Norris
  • Szata miłości utkana jest z materiału codzienności
  • data ślubu: 18.08.2012
« Odpowiedź #1812 dnia: 31 Sierpnia 2009, 19:12 »
fajnie że wypoczeliście a Ty Pati wyglądasz ślicznie i brzusio piękniusi  :D

ja jak będę kiedyś w ciąży to będę chciała sobie zrobić te usg 3D, fajna pamiątka na lata  :)

Ps. pytałam się ostatnio jak robiłaś kuraka z grilla z pomodorkiem i serkiem  ;) plosie o przepisik jak można  ;D

Offline ooppoonnkkaa

• Traktuj ludzi tak jak byś sam chciał być traktowany...
  • Chuck Norris
  • Jeszcze 3 lata :)
  • data ślubu: 29.07.2006
« Odpowiedź #1813 dnia: 31 Sierpnia 2009, 19:16 »
Patrycja oby... Może macie inne szpitale. Ja lezałam w tylu już, że nie mam przekonania do nich a szczególnie do sprzętu i dokładności.
Mam nadzieję, że będziesz zadowolona. Ja mam widocznie inne doświadczenia. Oby było ok.

Aha i zapomniałam Ci napisać, że ślicznie wyglądasz!!! I będziesz wspaniałą mamą!
I dziękuję Ci, że zawsze poprawiasz mi humor ;D

Centymetry nadchodźcie!!!

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1814 dnia: 31 Sierpnia 2009, 20:11 »
Anjushka dziękuję :) brzuszek widać już coraz bardziej :) i mam już lekkie problemy żeby się oporządzić z paznokciami u stóp ;) hehehe, ale daję radę :)
W Zdrojach nie popędzają bo myślę, że jak się za coś płaci to robią to porządnie, a Zdroje to jest dobry szpital. A generalnie przecież jak jest nagły przypadek czy coś to albo ja przepuszczę no albo ktoś musi poczekać. Jak a byłam w szpitalu no to czy to przed zabiegiem czy też przy drugim razie nikt nikogo nie popędzał a ja czekałam na swoją kolej.

chlebosia obejrzałam moje skierowanie dokładnie z każdej strony i żadnego numeru (oprócz numeru telefonu ;) ) na nim nie mam  ;D hehehe, także niestety na bezpłatne się nie łapię ;)

Asiu dziękuję, pamiątka fajna jest, ale najlepsze jest to, że widzisz swoje dziecko :) no jeszcze nie wiem. Jak pojedziemy i zorientujemy się w cenach to pomyślimy nad tym.
A przepis przepraszam Cię bardzo wyleciało mi z główki. Piersi z kurczaka griluję, ale wcześniej całą noc są w zalewie - oliwa, przyprawa do grila, papryka ostra i vegeta do smaku, ale co dasz to będzie dobrze :) A jak już będą piersi zrobione na grilu, to układam je na blaszce, kładę na nie plastry pomidora a na to stary żółty ser i to wkładam do nagrzanego piekarnika. Maks. 5 minut w tem ok 170 stopni.

Oponka dziękuję Ci bardzo  :-* napewno będzie ok :) Liczę na to :) Jak nie będzie ok to im nie zapłacę ;)

Offline agu-s

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1815 dnia: 31 Sierpnia 2009, 20:23 »
o usg się nie wypowiem bo pojęcia nie mam :P ;)

Offline ASIA39

• Chuck Norris
  • Szata miłości utkana jest z materiału codzienności
  • data ślubu: 18.08.2012
« Odpowiedź #1816 dnia: 31 Sierpnia 2009, 20:26 »
dziękuję ślicznie za przepisik, zrobię w tygodniu bo brzmi apetycznie  :D

Offline toscansun

• maniak
  • data ślubu: 31.05.2008
« Odpowiedź #1817 dnia: 1 Września 2009, 00:39 »
Pati, wyglądasz promiennie:) brzuszek cudniasty:)
my też się zastanawiamy nad tym 3/4d, ale lekarz powiedział, że to raczej taki "bajer"...
w środę mam 2d i już się nie mogę doczekać:)
Hania 24.11.2009 r.    Klara 26.04.2011 r.    Gabrysia 25.02.2014 r.

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1818 dnia: 1 Września 2009, 08:43 »
agu-s zbieraj informacje :) zbieraj :)

Asiu proszę bardzo :) mam nadzieję że będzie smakować :)

toscansun dziękuję  :-* Nam też lekarz powiedział, że to tylko bajer, żeby sobie popatrzeć bo nic to nie wnosi, ale rodzice wiadomo - są ciekawscy to wszystko chcą zobaczyć :)

Uwierzycie, że dzisiaj 1 wrzesień?? Koniec wakacji... Tak szybko minęło - szok! Zaraz będzie jesień, zimno, szaro... Ech, szkoda, że lato i wiosna nie mogą trwać 10 miesięcy a jesień i zima 2 miesiące :)

Offline agu-s

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1819 dnia: 1 Września 2009, 08:56 »
strasznie szybko minęły ::)

Offline vonka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2008
« Odpowiedź #1820 dnia: 1 Września 2009, 09:19 »
czasami wydaje mi się, że dopiero wiosna się zbliża
rano chłodny wiatr a później cieplutkie słoneczko  ::)

przez przeprowadzkę nie zdąrzyliśmy nigdzie wyjechać
a tak bardzo  marzą mi się dwa tygodnie urlopu na słoneczku   ::)

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 24.05.2008
« Odpowiedź #1821 dnia: 1 Września 2009, 09:22 »
Mnie też ostatnie pół roku zleciało niepostrzeżenie  ::) Z tym, że ja liczę, że następny rok zleci w równie ekspresowym tempie  ;)

Offline alex

• entuzjasta
  • Aniołek październik 2008
  • data ślubu: 3 WRZESIEŃ '05
« Odpowiedź #1822 dnia: 1 Września 2009, 10:05 »
oj czas leci jak szalony

pati odnośnie usg ja się tylko jednego boję że trafi mi się jakiś/aś stażystka. Na innym forum jedna dziewczyna u nasz w szcz tak trafiła że lekarka kości nosowej nie potrafiła znaleźć, zawołała innego lekarza a ten od razu jej pokazał ze przecież jest.

eehhh a gin na tej wizycie będzie mi dawał skierowanie na połówkowe bo na ostatnim już o tym mówił.
Skierowanie a raczej zlecenie wykonania skoro odpłatne. Trudno się mówi

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1823 dnia: 1 Września 2009, 10:18 »
vonka my wyjechaliśmy przecież dopiero teraz i udało uszczknąć tylko weekend... Ale chociaż dobre i to :) Teraz 2 tygodnie na słoneczku to chyba tylko w Tunezji bądź innym ciepłym kraju uświadczysz :)

Ewa zobaczysz, że szybko minie :)

alex no zobaczymy jak to będzie. Jak ktoś odwali byle jaką robotę no to płacić za to nie mam zamiaru, ale myślę że przyjdzie konkretny lekarz. Zresztą zaraz poszukam na necie czy ktoś coś pisał o usg w Zdrojach :) Dziwne, że teraz już będzie Ci dawał to skierowanie, skoro mi powiedział że najlepiej je zrobić jak właśnie jest skończony 20 tydzień. Ja byłam na wizycie w tym tygodniu co Ty teraz jesteś i nawet słowem o nim nie wspomniał, dopiero teraz na wizycie, ale zresztą pójdziesz to zobaczysz co Ci powie :)

Szkoda mi, że już tak wakacje całe przeleciały, w sumie przez ponad połowę tych wakacji to albo padało albo było szaro. Ale i tak szkoda :)

Offline Anjuschka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 15.05.2010
« Odpowiedź #1824 dnia: 1 Września 2009, 10:22 »
Ja tam się cieszę, że już po wakacjach - i tak urlopu nie miałam. Za gorąco jak dla mnie było - w niektóre dni.

W końcu zaczną się wszystkie moje seriale w TV :) nowa jesienna ramówka się zbliża ;)

W ogóle jak już nie chodzi się do podstawówki czy liceum, to wakacje to nie to samo. Może jak Paula będzie większa, to na nowo zacznę się nimi cieszyć - jak dziecko pojedzie do dziadków :)

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1825 dnia: 1 Września 2009, 10:30 »
Ania, ty sobie seriali teraz nie pooglądasz   :P

Pati...a ja mam wrażenie, że to lato było bardzo ciepłe...ale u nas na południu to zawsze cieplej niż u was na polnocy :)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1826 dnia: 1 Września 2009, 10:37 »
Anjushka ja wakacje odczuwałam o tyle o ile bo jestem na zwolnieniu lekarskim :) A z tymi serialami to dobrze napisałaś :) tyle tylko, że nie wiem czy będziesz miała tyle czasu aby je oglądać :) hehehe, ja sobie jeszcze pooglądam :)

anusiaaa no fakt, zawsze jak oglądałam prognozę pogody to na południu ciepło i upały a u nas chłodniej i deszcze...

Kurcze muszę się zebrać do sklepu co by kupic serki topione do dzisiejszej zupki - a ciężko mi się do tego zebrać :)

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1827 dnia: 1 Września 2009, 10:52 »
A robisz zupe z serkow topionych  ???

Dasz przepis  :)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Adiana

• Agnieszka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 14.06.2008
« Odpowiedź #1828 dnia: 1 Września 2009, 11:07 »
Solarium masz ? No nie :D

USG połówkowe miałam robione z przepływami a i w szpitalu w Zdrojach też było wszystko dokładnie badane. Za każdym razem - jak

leżałam dzień na patologii i w dniu terminu gdy przyszłam na ktg kontrolne to mnie wzięli na usg i też wszystko było sprawdzane, trwało

to prawie godzinę, lekarka bardzo dokładnie oglądała i mierzyła każdy narząd i przepływy. Mimo, że poczekalnia była pełna pacjentek.

A ha, spodnie musiałam lekko zsunąć, ale już po położeniu się na kozetce. Zresztą tam Ci powiedzą, że masz się położyć i nieco odsłonić

dół brzucha, lekarz zakrywa papierem i smaruje tym żelem. Nic strasznego.

« Ostatnia zmiana: 1 Września 2009, 11:09 wysłana przez Adiana »

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1829 dnia: 1 Września 2009, 11:59 »
Wróciłam ze sklepu :) oczywiście obładowana  ::)

anusiaaa hehehe nie robię z samych serków topionych ;) robię zupkę krem brokułową, a że lubię gęstą to serki są do tego jak znalazł :)
Jak chcesz przepis to proszę bardzo:
paczka brokuł
3 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę
1/2 szklanki mleka
2 kostki rosołowe ( wołowe lub cielęce)
2-3 trójkąciki serka topionego śmietankowego
papryka ostra mielona
oregano, sól, pieprz
brokuł i ziemniaki zalewany ok 3/4 wysokości warzyw i gotujemy. Gdy zacznie bulgotać dodajemy kostki rosołowe. Pod koniec gotowania wyjmujemy warzywa i osobno miksujemy. Dodajemy do nich mleko, serek i dalej miksujemy. Dodajemy wszystko do zupy, doprawiamy i chwilę gotujemy.
W ten sam sposób gotuję zupkę kalafiorową.
Moim zdaniem jest pyszna, ale wiem że nie wszyscy lubią zupy na kostce rosołowej - ja zupy robię bardzo, bardzo rzadko więc jak dla mnie jest ok :)

Adiana a no mam. Stoi nieużywane chyba od 2 lat. Już się nie mogę doczekać tego usg :) Nastawiam się na to, że będzie ok. Nie chcę sobie głowy niepotrzebnie zaprzątać i się zamartwiać. Uwielbiam ten moment kiedy widać dziecko na monitorku i słychać bicie serduszka :) hihihi, dla takich chwil warto żyć :) A w Zdrojach jest o tyle fajnie, że nie trzeba głowy wykręcać patrząc na monitor przy aparaturze, tylko jest monitor powieszony na wprost :)

No i poczytałam o usg w Zdrojach i nie znalazłam żadnej złej opinii. Wszyscy zadowoleni. No i faktycznie mają nowe usg od kilku miesięcy, więc tym bardziej nie mogę się doczekać :) Zwłaszcza, że już na nim widziałam naszego dzidziolka i było pięknie widać :)