Autor Wątek: Moje 9 miesięcy stwarzania małego świata :)  (Przeczytany 310855 razy)

Offline gagatka

• Chuck Norris
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Moje 9 miesięcy stwarzania małego świata :)
« Odpowiedź #1770 dnia: 30 Sierpnia 2009, 19:34 »
No to pozostaje nam tuptać do kolejnego USG, a Ty pogadaj z dzidzią, żeby się nie wstydziła. ;)
Mam nadzieję, że wypoczynek weekendowy się udał i wkleisz jakieś fotencje. :brewki:
Dziś napaliłam się na Twojego kuraka w majeranku. Niestety jestem tak genialna, że mój "majeranek" okazał się być zielem angielskim :glupek: (podobne opakowania), a pieczarek w ogóle nie dostałam, więc była sama cebulka i kombinowane przyprawy.  No, ale dobrze, że chociaż kuraka miałam. :P
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #1771 dnia: 31 Sierpnia 2009, 08:48 »
Witam poweekendowo  ;D ;D ;D

No szkoda, że dzidzia się nie ujawniła ale na usg tak śmiesznie machała główką w przód i w tył tak jak wiecie, na koncertach jakiś rockowych czy punkowych ;)

Na usg zapisałam się na piątek, więc zobaczymy co i jak. Tylko, że ja mam na skierowaniu zaznaczone usg położnicze - czyli to będzie usg takie, że każda część ciała będzie sprawdzana, tak? Bo ja myślałam, że to będzie z tymi wszystkimi przepływami krwi, a na tym skierowaniu to jest chyba zapisane jako "dopplera"? Nie zapytałam się tego lekarza, a na skierowaniu zobaczyłam to dopiero potem.

I mam do was pytanie: jak chodziłyście na takie usg co robili przez brzuch to ściągałyście spodnie? Czy tylko odchylałyście? Bo ja zawsze mam tak od razu po badaniu więc to inaczej i wolę wiedzieć wcześnie na co się przygotować :)

A wyjazd udał się wyśmienicie  ;D ;D ;D Co prawda pogoda momentami nas nie rozpieszczała bo padał deszcz czasami, ale i w piątek i w niedzielę poleżeliśmy na plaży - ja pod parasolem, choć słońce tak nie świeciło mocno to jednak R. się troszkę opalił :)
Ogólnie trochę rozczarowałam się samą miejscowością - Miedzywodzie jest zaniedbane... Na plaży brudno, nie ma śmietników, zejścia na plażę rozwalające się i wąskie... Pomijając fakt, że był to koniec sezonu i dużo stoisk już było zamknięte to mimo wszystko przejechaliśmy się do Pobierowa a tam wszystko pootwierane... Także w Międzywodziu byliśmy ostatni raz. Może inaczej jest w pełnym sezonie, ale mimo wszystko na przyszły rok już jedziemy gdzie indziej  :D

Ogólnie odpoczeliśmy sobie, choć na początku widziałam po R. że trochę świrował bez pracy  ;) ale potem już mu przeszło  ;D

Tyle się nałaziliśmy codziennie, że w sumie szybko chodziliśmy spać :)

Offline vonka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2008
« Odpowiedź #1772 dnia: 31 Sierpnia 2009, 09:25 »
koleżanka mnie zagadała i teraz nie wiem co miałam napisać  ::)

Offline Anjuschka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 15.05.2010
« Odpowiedź #1773 dnia: 31 Sierpnia 2009, 09:27 »
Ja też zawsze USG mam po badaniu, ale lekarz każe się ubrać i tylko pas ciążowy (golf ze spodni) spuścić.

Offline Netula

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.10.2007
« Odpowiedź #1774 dnia: 31 Sierpnia 2009, 09:38 »
ehh ale mnie na wspomnienia przez Ciebie wzielo.Swego czasu bylam w Miedzywodziu na koloniach:)
Co do usg niestety nie podpowiem...Ja dzis an 12 na moje smigam i juz ledwo zyje

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1775 dnia: 31 Sierpnia 2009, 09:42 »
Ja zawsze sciągałam tylko pas ciążowy...tyle ze u mnie zawsze USG przed badaniem było dowcipnym ;)

Dobrze, że wypoczeliscie i jodu nawąchaliście  :-*
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1776 dnia: 31 Sierpnia 2009, 10:15 »
Czyli mogę na kozetkę walnąć się normalnie w spodniach. No to dobrze. Chociaż jakoś tak dziwnie, ale no chyba faktycznie to wystarczy, no bo po co więcej?

Offline toscansun

• maniak
  • data ślubu: 31.05.2008
« Odpowiedź #1777 dnia: 31 Sierpnia 2009, 10:30 »
Helloł Pati:)
cieszę się, że jesteście zadowoleni z wyjazdu:) fajnie tak kilka dni poleniuchować w nadmorskim klimacie:)

do usg też tylko zsuwałam spodnie, tak do powyżej spojenia łonowego, bo jeszcze szyjkę mi gin sprawdzała
Hania 24.11.2009 r.    Klara 26.04.2011 r.    Gabrysia 25.02.2014 r.

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1778 dnia: 31 Sierpnia 2009, 11:06 »
No to kilka fotek grubaska na wakacjach  ;)

A powiedzcie mi jeszcze jakie Wy miałyście usg połówkowe: czy tylko było to badanie i ocena wszystkich narządów czy miałyście też przepływy krwi czyli to dopplerowskie?

Bo ja się właśnie nad tym zastanawiam. I tak za to płacę i tak, więc może wziąść od razu to dopplerowskie też?

Offline Di

• Chuck Norris
  • Nat :)
« Odpowiedź #1779 dnia: 31 Sierpnia 2009, 11:18 »
Śliczne foteczki - Pati, wyglądasz cudnie :)

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1780 dnia: 31 Sierpnia 2009, 11:28 »
No grubas ze szok...wez no glupoty nie opowiadaj...super wygladasz ;D

Ja miałam połówkowe bez tych przeplywów bo moj gin nie miał takiego USG co to widac, potem robilam szczegółowe badania w 20 tyg. w takiej specjalistycznej klinice gdzie robia badania prenatalne i maja wypasione USG to robili mi tam z tymi przeplywami.

Offline Lemmy
  • No one but you, I love like a fool, you're my dream come true!
  • Chuck Norris
  • Karolina i Patysia
  • data ślubu: 30 czerwca 2007
« Odpowiedź #1781 dnia: 31 Sierpnia 2009, 11:35 »
Patrycja, wyglądasz świetnie!!!!

Offline agu-s

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1782 dnia: 31 Sierpnia 2009, 11:36 »
Pati pięknaś ;D

Offline Olucha

• Chuck Norris
  • data ślubu: 11 lipiec 2009r.
« Odpowiedź #1783 dnia: 31 Sierpnia 2009, 11:40 »
Ślicznie ci z brzuszkiem  :)

Offline vonka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2008
« Odpowiedź #1784 dnia: 31 Sierpnia 2009, 11:52 »
do twarzy ci z brzuszkiem  ;D

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1785 dnia: 31 Sierpnia 2009, 11:56 »
Dziękuję za uznanie, ja już się czuję coraz okrąglejsza, ale nic a nic mi to nie przeszkadza  ;) za długo na to czekałam aby teraz narzekać a określenie grubasek mi się podoba :) hehehe, dziwne co?

Ja jak pojadę na to usg to się zorientuje jaka jest cena tego z przepływami to zobaczymy.

Jak na razie to zastanawiam się nad usg 3d. Wcześniej byłam zdania że to taki gadżet i ogólnie nic nie wnosi (choć ostatnio doczytałam, że wady genetyczne jakies można poznać) to teraz chyba się na to zdecydujemy. Mimo, że każde takie usg wygląda bardzo podobnie, to jednak to jest takie uczucie że widzi się "swoje" dziecko co rośnie sobie w brzuszku :) Zobaczymy jeszcze.

Mamuśki powiedzcie mi jakie miałyście te usg połówkowe :)

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1786 dnia: 31 Sierpnia 2009, 12:02 »
Pati, wady mozna rozpoznac na zwyklym na USG 2D ale:
1. lekarz musi się na tym znać, musi byc specjalista w tej dziedzinie
2. dobry aparat to podstawa

Jak pisalam ja szczegołowe badania robilam w specjalnej klinice, moj gin sprawdzal tylko te podstawowe wymiary, bijace serduszko itp.

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1787 dnia: 31 Sierpnia 2009, 12:39 »
anusiaaa no ja mam nadzieję, że będzie lekarz który się zna na usg bo jak się zapisywałam to powiedziałam o jakie badanie mi chodzi no to chyba pokieruą na to odpowiedniego lekarza. Dziękuję Ci za odp :)
W szpitalu mają dobra aparaturę, byle tylko była osoba która się dobrze na tym zna :)

Offline marta082008

• Chuck Norris
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #1788 dnia: 31 Sierpnia 2009, 12:41 »
Pati, wyglądasz kwitnąco...

Offline Olucha

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1789 dnia: 31 Sierpnia 2009, 12:46 »
Pati ja połówkowe miałam robione 3d/4d  :) Wszystko na Nim dokładnie było widać no i pierwszy raz maluszka w kolorze  :)

Offline alex

• entuzjasta
  • Aniołek październik 2008
  • data ślubu: 3 WRZESIEŃ '05
« Odpowiedź #1790 dnia: 31 Sierpnia 2009, 12:47 »
Pati a gin dał ci skierowanie do szpitala na usg odpłatne?
bo jesli tak to moze umówić sie do Węgrzynowskiego bardziej doświadczone brzuchatki i mamuśki bardzo go polecają - skoro i tak ma się za to płacić to może warto co myślisz?

czuję że ze tydzięń będę miała podobne rozkminy co ty teraz heehhe

ps cudnie wyglądsza  :)

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1791 dnia: 31 Sierpnia 2009, 12:59 »
Marta dziękuję :)

Olucha ale chodzi mi o to czy połówkowe miałaś tylko sprawdzane wszystkie narządy czy też przepływy krwi? Nad 3g się zastanawiamy :)

Ola tak, odpłatnie :) Na wszystko na co Cię pokieruje lekarz prywatny trzeba płacić. Skierował mnie do szpitala, więc uważam że wie co robi. Ufam mu na tyle, że posłucham się go i pojadę do Zdroi. Wiem, że tutaj wszystkie polecały Węgrzynowskiego i Ira też wcześniej do niego kierował, ale widać teraz kieruje do Zdroi. I dziękuję :)

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1792 dnia: 31 Sierpnia 2009, 13:01 »
Pati, powiem tak, fakt 3/4D to bajer ale super uczucie jak widzisz maluszka takiego "ludzkiego"...dlatego ja proponuje robic to badanie ok. 30 tygodnia ciąży. W 20 t.c. robilam szczególowe badania ale na 2D.

Offline ooppoonnkkaa

• Traktuj ludzi tak jak byś sam chciał być traktowany...
  • Chuck Norris
  • Jeszcze 3 lata :)
  • data ślubu: 29.07.2006
« Odpowiedź #1793 dnia: 31 Sierpnia 2009, 13:08 »
Pati moim zdaniem na USG połówkowe (genetyczne) powinno się iść do specjalisty od ultrasonografii płodu, kogoś kto tylko tym się zajmuje. Nie do zwykłego ginekologa, który prowadzi ciążę, nawet jesli on powie, że wystarczy to idź do specjalisty w tej konkretnie dziedzinie. Uwierz mi na słowo bo tyle razy to sprawdziłam, sama wiesz - to ogrooooomna różnica. I taki ktoś zrobi Ci od razu przepływy i wszystko co potrzeba. Tam wszystko widać, sama zabaczysz jak ci oczy wyjdą na wierzch jak można powiększyć np siusiaka lub psioszkę  :D :D :D Tak, że nie ma wątpliwości ;D

Aha a USG 3/4D to tylko bajer dla rodziców, dla oceny lekarza potrzeba tylko USG 2D. To wstarcza, tamte to tylko nakładki graficzne. Ale jeśli chcesz mieć pamiątkę to zrób i takie. Tylko wszystko kosztuje. My byliśmy u faceta gdzie pary przyjechały z Gdańska i Katowic :o :o :o A on w Łodzi  :D :D :D Opłacało się. Wcześniej byliśmy też w klinice ultrasonorafii i też extra sprzęt

Centymetry nadchodźcie!!!

Offline Asia-85

• uzależniony
  • Zrozumiałam po co żyję, wiem że czujesz to co ja..
  • data ślubu: 8.09.2007 nasz magiczny dzień...
« Odpowiedź #1794 dnia: 31 Sierpnia 2009, 13:18 »
No ja ci dam grubasa :P ładnie wyglądasz i już! cieszę się że wyjazd się wam udał mi też się nie podobało w Międzywodziu ;)

Może nie na temat ale masz fajną liczbę wiadomości w swoim profilu 11111 ;D

Ja zawsze odchylałam tylko brzuszek na USG dość nisko ale nigdy nie było potrzeby aby ściągać spodnie. A co do USG połówkowego to pamiętam że mieliśmy robionego doplera i jednocześnie mierzone wszystkie części ciała maluszka, główkę, brzuszek, rączki, nóżki, dodatkowo pamiętam że sprawdzał chyba czy narządy wewnętrzne u dzidzi się prawidłowo rozwijają. Lekarz badał także serduszko i oceniał czy wszystkie przepływy są prawidłowe. Wtedy wyszedł u nas jakiś problem i skierował nas na echo serca płodu. I właśnie powiedziano nam że mała prawdopodobnie będzie miała wadę serduszka i faktycznie potwierdziło się to po porodzie. Kardiolog która robiła nam to echo mówiła że im wcześniej się wykryje jakieś wady kardiologiczne można zacząć leczenie jeszcze w trakcie ciąży.

U nas na szczęście z tą wadą się wyjaśniło i wszystko prawie wróciło do normy musimy tylko jeździć od czasu do czasu na kontrolę ;)

[img width= height=]http://suwaczki.maluchy.pl/sl-9422.png[/img]

Offline wiśniowa

• forumowy
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.05.2009
« Odpowiedź #1795 dnia: 31 Sierpnia 2009, 13:27 »
ja tam grubasa nie widzę... ślicznie wyglądasz Pati :)

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1796 dnia: 31 Sierpnia 2009, 13:30 »
anusiaaa ja myślę, że chyba zanim się zdecydujemy na to 3G to lekarz pokaże przez chwilkę jak to wygląda w takim obrazie. Korci - nie powiem nie :) zobaczymy jeszcze. Zwłaszcza, że to jest taki efekt że widzisz swojego małego brzdąca z brzuszka :)

Oponka myślę, że do takiego usg napewno dadzą specjalistę. Zresztą jak pojechałam do szpitala w 14 tygodniu bo mnie brzuch bolał i miałam robione usg to lekarz był bardzo do rzeczy i wtedy też sprawdził narządy dokładnie, więc o to że będzie specjalista to ja się nie martwię. Zastanawiam się tylko czy nie zrobić dodatkowo tych przepływów krwi. Najwyżej dowiem się o tym więcej już na miejscu, wypytam się lekarza.

Asiu nie grubas tylko grubasek ;) A faktycznie ładna liczba wiadomości :) hihihi

wiśniowa dziękuje  :-*

Właśnie pożarłam pączka a do tego ponad pół chałki  ;D hahaha, ojej, ale teraz przynajmniej tak mi dobrze :)

A nic mi się robić nie chce. I nie robię. Muszę odpocząć po wyjeździe  ;)

Offline Asia-85

• uzależniony
  • Zrozumiałam po co żyję, wiem że czujesz to co ja..
  • data ślubu: 8.09.2007 nasz magiczny dzień...
« Odpowiedź #1797 dnia: 31 Sierpnia 2009, 13:43 »
Odpoczywaj ile się da :D ja zawsze po urlopie wracam zmęczona :P

Nam było szkoda pieniędzy na to USG 3D/4D bo kosztowało 180 zł a ja wolałam te pieniążki odłożyć dla dzidzi.
[img width= height=]http://suwaczki.maluchy.pl/sl-9422.png[/img]

Offline Olucha

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1798 dnia: 31 Sierpnia 2009, 13:59 »
Przepływy krwi też Mała miała zbadane podczas tego badania  :)

Offline aadaa

• Ada
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06/09/2008
« Odpowiedź #1799 dnia: 31 Sierpnia 2009, 14:07 »
Patrycja wyglądasz przeuroczo :) nie powiem ...  zazdroszczę takiego grubaska - sama chciałabym tak  być :( może kiedyś się uda ...

Fajnie, ze miło spędziliście czas :)

Skoro Ira wskazał USG w Zdrojach to chyba wie, że tam dobrze to wykonują i  tez bym mu ufała i tam poszła :)
B .: 02/06-2010    K.: 20/06-2012