Myślę, że tak, ugotować i dodać do słoiczka. Z tego co przeczytałam w necie to trzeba podawać ale minimalne ilości - jedna płaską łyżeczkę.
Taki znalazłam przepis na zupkę z kaszką manną:
upa jarzynowa z masłem lub olejem sojowym
Warzywa mieszane (obrane) 50 g
Kasza manna (1 płaska łyżeczka) 5 g
Masło (1 płaska łyżeczka waży 5 g) 3 g
Woda 62 g
Wykonanie: Jarzyny starannie umyć (wyszorować), oczyścić, opłukać, zetrzeć na tarce do jarzyn lub pokrajać. Włożyć do wrzącej wody i gotować na silnym ogniu około V, godziny do miękkości, a następnie odcedzić (jeżeli wywar wyparował, uzupełnić wrzącą wodą).
Kaszę manną rozmieszać w zimnej wodzie lub w części ostudzonego wywaru, wlać na gorący wywar z jarzyn i gotować 15—20 minut. Ugotowane warzywa przetrzeć przez sito lub przepuścić przez maszynkę, połączyć z ugotowaną kaszką, dodać surowego masła, szczyptę soli, cukru do smaku i razem zagotować. Z podanej ilości produktów powinno być 120 g dobrze zagęszczonej zupy. Jeżeli zupy jest mniej, dodać wrzącej wody; jeśli trochę więcej — pozwolić na wyparowanie do planowanej ilości. Aby otrzymać większą ilość zupy, należy podaną ilość produktów odpowiednio zwiększyć.