Autor Wątek: Kiedy Ona się śmieje, śmieje się cały świat - Ewunia nasze małe szczęście  (Przeczytany 84393 razy)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
pewnie, że można na swoim
ja tak robiłam, jak odciągałam...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline aaaneta

• Chuck Norris
Ewie właśnie udało się złapać swoje stopy, po wielu próbach nastąpił sukces:

I kilka innych fotek mojej panny:

Uśmiech dla cioć forumowych

Z pozostałych nowości to czasem udaje się przekręcić z plecków na boczek i kręcić się na pleckach i ustawiać w poprzek łóżeczka. Poza tym muszę odpalić małej śpiworek bo się diablica strasznie rozkopuje.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
przesłodka jest i do Ciebie podobna...

śpiworek dobra rzecz...najalepiej kup taki z rękawami...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline dosiado

• uzależniony
Jakie oczy cudne - śliczna dziewczynka!

Ja czekam aż Gabryśka włoży sobie stópki do buzi - złapać już potrafi, ale do ust dociągnąć nie może. A ja cierpliwie czekam.
My też pakujemy Małą od ok. tygodnia w śpiworek, bo rozkopywanie się spod kołdry Gabryśka traktuje jak konkurencję sportową, robi to regularnie a jaka jest z siebie potem dumna :)

Offline martulka

• Chuck Norris
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
aaaneta podczytuję cię od początku tylko się nie odzywałam.
Teraz napiszę, że masz przepiękną córeczkę, która słodko się uśmiecha :)

Offline Zaneta_81

• Chuck Norris
  • data ślubu: 7.07.2007
słodziuchna Twoja córunia :-*

Dzieci się nie wychowuje, dzieciom daje się przykład...

Offline aaaneta

• Chuck Norris
aaaneta podczytuję cię od początku tylko się nie odzywałam.
Teraz napiszę, że masz przepiękną córeczkę, która słodko się uśmiecha :)

Witam  ;D i bardzo dziękuję.
Ja również jestem regularną podczytywaczką u Ciebie :D.

Offline martulka

• Chuck Norris
Ja również jestem regularną podczytywaczką u Ciebie :D.

Bardzo nam miło :)

Offline sandrunia

• Chuck Norris
  • data ślubu: 18.08.2007
śliczną masz córeczkę !!! i ma cudniaste oczka ! :)

Offline *Mimi*

• maniak
  • data ślubu: 07.07.07 :-)
jaka ona słodka  ;D

Offline aaaneta

• Chuck Norris
Dziękuję w imieniu Ewki za miłe słowa, aż ciężko się powstrzymać od samozadowolenia, bo w końcu to trochę nasza zasługa, że ona tak słodka.

Dzisiaj mieliśmy ciocię i wujka w gościach - moja koleżanka z roku z przyszłym mężem, również piali z zachwytu nad Ewcią  ;D Choć panna dziś była oszczędna w uśmiechach, myślę, że to przez zęby. Górne dziąsełko mięciutkie a biała kropka w miejscu 4 co raz większa. Obiadek się udał - schab w cieście francuskim zawsze się udaje  ;D

A mamusia skorzystała w promocji, jaką sprawił ustawodawca obniżając stawki celne na produkty sprowadzane z poza UE i zamówiła sobie kosmetyki, w tym ukochany tusz do rzęs Yves Saint Laurent  - Mascara Volume Effet Faux Cils i krem cudownie nawilżający, co przy chodzących kaloryferach jest zbawienne - Biotherm  - Aquasource Non Stop.
Dzień byłby super, gdyby nie fakt, ze dwa razy przegrałam w scrabble  ;D >:(

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
mówisz...
a ten tusz to dobry jest, bo ja od lat jestem wierna Lancome....może czas na zdradę...
YSL ma najlepszy pod słońcem korektor...
o kremy Biothermu się nawet nie pytam, bo wiem że to dobre...
— Richard M. Devos

Offline aaaneta

• Chuck Norris
Lancome też kiedyś kochałam na zabój do czasu YSL  ;D Jak dla mnie jest super - pięknie pogrubia i wydłuża rzęsy. Mnie poleciła koleżanka i do tej pory od 3 lat jestem wierna.

Od soboty podajemy ewie inne żarełko, na pierwszy rzut poszła marchewka - pól słoiczka - najpierw nieśmiało, potem zapamiętała się w jedzeniu. Zastanawiam się tylko czy wszystkim dzieciom na początku trzeba te łyżeczkę wpychać do pysiaka ??? Kiedy już myślę, że załapała, że trzeba otworzyć, znowu usteczka zamknięte i dopiero jak tam pomacam łyżeczką nieznacznie się otwierają. I czy wszystkie dzieci właściwie wysiorbują jedzenie, a nie faktycznie jedzą ??? A dziś wciągnęła (de facto wysiorbała) CAŁY  :o słoiczek marchewki z jabłkiem.

A to sobotnia marchewka:

Offline martulka

• Chuck Norris
Uwielbiam takie zdjęcia :)
aaaneta początki są trudne, ale z czasem malutka nauczy się pięknie otwierać buzię i przestanie siorbać :)

Gabiś
  • Gość
Śliczna ta wasza córcia!! do schrupania normalnie  ;D

Offline Ninka
  • Chuck Norris
Nasza też siorbała, ostatnio coraz mniej. Stawiam zatem, że się uczy ;D Wszystko przed Wami, a Ewcia piękna dziewczynka!

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
Aneta, Twoja Córeczka powinna grać gdzieś w reklamach:) BOSKA jest!!

Offline aaaneta

• Chuck Norris
Dzięki dzięki  ;D ;D

Dziś w ruch poszło pół małego słoiczka brokuł i pół marchewki - wciągnięte, choć nie tak ochoczo jak wczorajsza słodka marchewka z jabłuszkiem. Tak na marginesie to brokuły bez soli i przypraw są błe  :-\, nie wiem jak Ona może to zajadać, pewnie dlatego ze nie zna innego. A nie wiecie moze od kiedy dzieciom się przyprawia, np. soli jedzenie, nie to, że mi się tak do tego spieszy, pytam z ciekawości. Resztę dostanie jutro.
A dziś rano przywitała mnie piękna marchewkowa KUPA   ;D

Offline Zaneta_81

• Chuck Norris
im później tym lepiej...a najlepiej w ogóle do 2-3 lat...
 :)  no chyba że tyci tyci  ;)

Offline aaaneta

• Chuck Norris
Mam jeszcze jedno pytanie, zgodnie ze schematem dzieciom cycowym powinno się podawać kaszkę glutenowa - manna, wiec czy mam zacząć już teraz czy poczekać jeszcze miesiąc (podać jak zacznie 6ty miesiąc) i czy dawać ja oddzielnie czy zagęszczać zupki słoiczkowe?
A i jeszcze jedno jaka ta manna powinna byc? Czy taka zwykła dla dorosłych, czy jest jakaś dzieciowa?

Offline Zaneta_81

• Chuck Norris
jesli chodzi o gluten to nie spieszyłam sie zbytnio z jego wprowadzeniem, mimo nowych wytycznych...regularnie podaje od 9 miesiąca kaszkę 8 zbóż nestle i mam gluten z głowy...

ale z tego co czytałam na forum dziewczyny właśnie bardzo często podają do obiadku kaszkę manną...ale nie pamiętam jakie proporcje  ???

Offline aaaneta

• Chuck Norris
Dzięki za info, chyba tez poczekam. A nie wiesz może czy tak manna to taka zwykła czy jakaś specjalna dla dzieci, bo widziałam manna dla dzieci ale z owocami, a tego nie chce jej dawać bo pewnie taka kaszka to obok owoca nawet nie leżała.
Póki co poluje na ryżowo-kukurydzianą Nestle, ale kiepsko o nią w sklepach, jak znajdę to chyba kupie z 6 paczek.

Offline Zaneta_81

• Chuck Norris
czytałam o zwykłej kaszce mannej...a smakowej wersji nie widziałam

taaaa... nestle króluje na forum, szkoda że nie na półkach w sklepach :-\

Offline aaaneta

• Chuck Norris
Jest manna bobovity - mleczna z manną po 6 miesiacu

Tą bym nawet kupiła, tylko nie wiem jak Ewa zareaguje na inne mleko niż Bebilon HA lub Comfort.

Póki co dostałam od koleżanki Sinlac (i podam go, no chyba ze dopadnę te sławetną kszkę Nestle) i za miesiąc (jak Ewa skończy 5 miesiąc i wejdzie w 6), czyli w okolicy 1 marca wprowadzę jej kaszkę jako dodatkowy posiłek np. przed kąpielą i owocki na deserek po-spacerowy.

Offline Ninka
  • Chuck Norris
Też mam ten problem, chcę podać gluten, ale wolałabym kaszkę bez dodanego już mleka, bo  Marika je tylko Bebilon Pepti.

Jeśłi ma być to zwykła manna dla dorosłych, to co ? Ugotować ją na wodzie i dodać do zupki słoiczkowej, czy jak ?

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
dokładnie tak jak piszesz...
— Richard M. Devos

Offline aaaneta

• Chuck Norris
Myślę, że tak, ugotować i dodać do słoiczka. Z tego co przeczytałam w necie to trzeba podawać ale minimalne ilości - jedna płaską łyżeczkę.

Taki znalazłam przepis na zupkę z kaszką manną:

upa jarzynowa z masłem lub olejem sojowym
Warzywa mieszane (obrane) 50 g
Kasza manna (1 płaska łyżeczka) 5 g
Masło (1 płaska łyżeczka waży 5 g) 3 g
Woda 62 g
Wykonanie: Jarzyny starannie umyć (wyszorować), oczyścić, opłukać, zetrzeć na tarce do jarzyn lub pokrajać. Włożyć do wrzącej wody i gotować na silnym ogniu około V, godziny do miękkości, a następnie odcedzić (jeżeli wywar wyparował, uzupełnić wrzącą wodą).
Kaszę manną rozmieszać w zimnej wodzie lub w części ostudzonego wywaru, wlać na gorący wywar z jarzyn i gotować 15—20 minut. Ugotowane warzywa przetrzeć przez sito lub przepuścić przez maszynkę, połączyć z ugotowaną kaszką, dodać surowego masła, szczyptę soli, cukru do smaku i razem zagotować. Z podanej ilości produktów powinno być 120 g dobrze zagęszczonej zupy. Jeżeli zupy jest mniej, dodać wrzącej wody; jeśli trochę więcej — pozwolić na wyparowanie do planowanej ilości. Aby otrzymać większą ilość zupy, należy podaną ilość produktów odpowiednio zwiększyć.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
Aanetka wiesz co...
ja podaję pół łyżeczki kaszki 8 zbóż Nestle do kaszki kukurydziano ryżowej i też mam gluten...
dużo szybciej mi to wychodzi...
— Richard M. Devos

Offline aaaneta

• Chuck Norris
O świetny pomysł, to przez te wytyczne tak się przypięłam do tej mannej  ;D

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
oprócz tego jest jarzynowa Gerbera po 6 m-cu z dodatkiem kaszy manny, w takiej ilości jak potrzeba;
oprócz tego owoce Bobovity z biszkoptem, gdzie jest dodatek mąki biszkoptowej i pszennej...
jak się dobrze rozplanuje można się obyć bez tego gotowania łyżeczki kaszki manny i dodawania do czegoś tam...
— Richard M. Devos