Autor Wątek: Kiedy Ona się śmieje, śmieje się cały świat - Ewunia nasze małe szczęście  (Przeczytany 83725 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline aaaneta

• Chuck Norris
Trochę mało mnie tu ostatnio było, bo w domu urwanie głowy napierw po powrocie, a później pracowe (dlaczego pracowe o tym za chwilkę), no i jeszcze szok pourlopowy  ;D

Ale po kolei.

Jak wróciłam z tego "obsranego" (dosłownie i w przenośni) Paryżewa, to ku mojemu zaskoczeniu mieszkanie nie okazało się kompletną ruiną. Tynk nie odchodził ze ścian umazany kupą, w zlewie nie walała się garów, a na podłodze nie leżały Andrzejowe i Ewcine ubranka. Wręcz przeciwnie w domku było schludnie, zmywarka wyładowana, dziecko spało zadowolone. Wszystko super, tatuś jako house-wife sprawdził się pierwsza klasa, teraz coś czuję, że nie przejdzie tekst: wiesz zajmowałam się Ewą i nie zdążyłam czegoś zrobić  :-\ Miałam tylko jedno ale, oto co zobaczyłam na Ewcinym policzku rano po przyjeździe:

Efekt bliskiego spotkania z kantem ławy. Na moje pytanie jak to się stało, usłyszałam, że szła, szła i się podkła, i że chciał przypudrować .... Podobno więcej było strachu niż płaczu i bólu. W każdym razie do wesela się zagoi.
Jeśli chodzi o zmiany, to po 5 dniach niewidzenia dziecka, wreszcie się je zauważa. Ewa się rozgadała, już nie rozwija się fizycznie w takim tempie jak ostatnio, zorientowała się też, że zabawki nie służą tylko do zjadania i rzucania nimi przez pół mieszkania, ale można je oglądać, stukać dwoma o siebie, a ostatnio wrzucać mniejsze do większej, np. do garnuszka, wiaderka czy żyrafy, nie zaszkodzi też spróbować wcisnąć tam misia. Wie już książeczki można oglądać, a nie tylko wymachiwać nimi by w końcu cisnąc jak najdalej się da.

Takie oto zmiany zastały mnie po powrocie.

Niestety ilość włosków na główce nie zwiększyła się w spektakularny sposób, na co po cichu liczyłam.

Co dalej u nas - u Ewki i u mnie, za jakiś czas, bo teraz Ewa ma maruda i potrzebuje "zabawiacza" żeby dotrwać do mleczka o 1230 i spanka.

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
jakie zmiany. Tobie dziecię nie odebrało urody. maszinną fryzurę i dlatego inaczej wyglądasz. A wyglądasz młodo, ładnie, dziewczęco...zupełnie jak nastolatka  :)

Ilościa włosów bardzo się nie załamuj. Moja Zu też była dłuuugo łysolkiem. Właściwie to po pierwszych urodzinach zaczeły jej bardziej rosnąć włosy. Terz ma lokową czuprynę, każdy się nimi zachwyca. Nie ma ich aż tyle jak jej niektóre koleżanki lecz myślę że i jej nie długo bedę mogła robić "warkoczyki" (o ile ich po 5 sekundach nie rozczesze jak to robi z jakimś kucykiem-kitko-palemką  :-\)

co do siniaka to cóż....nie da się ich uniknąć...niestety...

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
szła szła i sie podkła...fajnie....
zaczyna sie  ;D ;D
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline aaaneta

• Chuck Norris
Tak jak pisałam wcześniej, Ewa przystopowała trochę z bumem na rozwój fizyczny i zajęła się bardziej rozwojem swojego umysłu, w myśl zasady w zdrowym ciele zdrowy duch", a ponieważ ciało ma zdrowe jak rydz, przerzuciła sie na bardziej duchowe aspekty życia.

Co raz częściej siada i w skupieniu robi przegląd zabawkowego inwentarza, wyciągając z kosza każdą zabawkę po kolei i wnikliwie ją oglądając. Najnowszym hitem są wszelkiego rodzaju pojemniki, do których można coś wrzucić, już wie, że zabawka musi być mniejsza od otworu (chyba zapomniała, jak jej głowa wielkości melona przeciskała się przez otwór wielkości cytryny). Niekwestionowanie jednak królują garnuszek i żyrafa fishera, Ewka cieszy się, gdy nagrodą za prawidłowy rzut jest muzyczka.  

A dzisiaj zrobiła samodzielnie dwa kroczki. My z nią nie chodzimy za rączki, bo uważam, że na to za wcześnie. Ewa już od jakiegoś czasu sama stawała, najpierw jak zapominała się trzymać, ale jak się orientowała co jest grana to rymsała na pupę. Od jakiegoś czadu opierała się tylko brzuszkiem, a od kilku dni całkiem świadomie i pewnie stała bez trzymanki, a dziś przeszła od rogu kanapy do krzesła na którym siedziałam, była zmotywowana, bo trzymałam komórkę. To tyle, żeby nie było, że z ruchowym rozwijaniem się stanęła.

Co do jedzenia. To Ewa wcina wszystko. Tylko arbuz jej nie podszedł, ma to po mamie. Dziś całkiem sama wsunęła całego banana  ;D Trochę się bałam, bo jakiś czas temu łakomstwo zwyciężało i pakowała do buźki całego, a teraz ku mojemu zaskoczeniu pięknie odgryzała małe kawałeczki i cierpliwie memłała, aż rozmemłała.

No i ostatni news na teraz - Ewa ma 6tego zęba - wylazła prawa górna dwójka, właściwie bezboleśnie. I idą górne trójki. Chyba zapomniała o dolnych zębach  :-\ ???
« Ostatnia zmiana: 20 Lipca 2009, 22:43 wysłana przez aaaneta »

Offline martulka

• Chuck Norris
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Brawa za postępy dla Ewuni :brawo:

Offline sandrunia

• Chuck Norris
  • data ślubu: 18.08.2007
no wielkie gratulacje :))))

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
gratuluję !

Offline aaaneta

• Chuck Norris
Aż wstyd się przyznać, ale nie mam czasu prowadzić własnego, a w zasadzie Ewkowego wątku. Łatwiej mi zajrzeć do Was skrobnąć zdanie lub dwa tyle, a tu wypadałoby coś więcej. Jak tak dalej pójdzie to chyba sobie odpuszczę albo dotrwam tylko do Ewcinego roczku.

A nie mam czasu bo powoli wracam i wdrażam się do pracy, poĸi co charytatywnie, na osobistą prośbę dyrekcji i obiecaną mega premię ;D A pracy jest sporo, bo do 2010 ma byc wdrożony tzw III Pakiet Bezpieczeństwa Morskiego - 5 dyrektyw, a co za tym idzie zmiana ogromnej ustawy i wydanie nowej ogromnej ustawy. I ja mam to co wyprodukują "marynarze" sklecić w formę prawną, co chwilami nie jest łatwe, bo jak np. wyjaśnić laikowi różnicę miedzy uszkodzeniem ciała a ciężkim uszczerbkiem na zdrowiu  :-\ do tego zdalnie, z domu. Więc siedzę i dłubię w porze Ewcinego popołudniowego i nocnego spania. Najgorsze jest to, że niektórych technicznych spraw po prostu nie rozumiem i weź tu redaguj i zmieniaj, żeby miało formę ustawy bądź rozporządzenia.

Jakby tego było mało do końca sierpnia muszę napisać artykuł.

Do tego tydzień temu organizowałam z koleżankami wieczór panieński, w najbliższą sobotę ślub. Nie muszę chyba pisać, że dwa weekendy są z głowy.

A Ewa jak to Ewa - szaleje. Wczorajszy dzień mojej Godzilli (bo sieje zniszczenie) był pod znakiem kontuzji, najpierw załatwiła sobie policzek jak przełaziła pod krzesłem, przez poprzeczne deski, potem czoło o ławę, a na koniec szła i nadepnęła kolanem na rękę i zrobiła psa pluto i miała spuchniętą wargę. Zdemolowała do tego ładnie ułożone rzeczy do prasowania, rozwlekła piankowe puzle po całym mieszkaniu, porozwalała DVD - powszedni dzień z moim dzieckiem.

A ja kupiłam wreszcie buty o jakie mi chodziło :-]

« Ostatnia zmiana: 31 Lipca 2009, 10:10 wysłana przez aaaneta »

Offline aaaneta

• Chuck Norris
Wiadomość z ostatniej chwili - mamy dwa kolejne siniaki na czole. Ewa ciągnęła za koszula tatusia, co wisiała na krześle i przewróciła krzesło na siebe, więcej strachu niż bólu było, ale bez płaczu się nie obyło.

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
A jaka ona jest na tym zdjęciu dumna ze swoich czynów. świetne zdjęcie ale książki i płyty musisz przenieść w inne miejsce a tam gdzie są one teraz poustawiane poukładaj książeczki i zabawki Ewy....inaczej godzilla może zniszczyć Ci kolekcje...

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
ja swojej w tym systemie pozwalam wyrzucać rzeczy z szafy, ale tylko z półek Krzycha....
skumała się i moich nie rusza...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Zaneta_81

• Chuck Norris
  • data ślubu: 7.07.2007
Lila no sprytnie to rozwiązałaś  ;D

mój Adulo to cwana bestia....zawsze sięgnie po coś czego mu nie wolno...nawet jakby miałoby go to kosztowac więcej wysiłku...np ostatnio dorwał się do dokumentów, które leżały na najwyższej półce...byłam pewna, że nie dosięgnie...a jednak  ::) to co, że niżej leżą gazety, które może rwać do woli  ::)

Dzieci się nie wychowuje, dzieciom daje się przykład...

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
Żaneta hitem ostatnich dni jest podchodzenie do mnie i wyłączanie mi laptopa jedna ręką, drugą natomiast robienie sobie za to nununununu...
do tego wszystkiego szelmowski uśmiech
— Richard M. Devos

Offline aaaneta

• Chuck Norris
Ewa dobrze wie czego jej nie wolno. Najpierw sięga jedna rączką, ja mówię nie wolno, potem ona sięga drugą, bo pewnie myśli, że tą druga już wolno, potem kładzie zabawkę obok, żeby nie było, że po płytki sięga.

Teraz są tak upchane, że już nie da rady  ;D

Poza tym ona dobrze skubana wie, co wolno a co nie, ale zawsze nie zaszkodzi spróbować, bo a nóż widelec zmienili zdanie.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
Poza tym ona dobrze skubana wie, co wolno a co nie, ale zawsze nie zaszkodzi spróbować, bo a nóż widelec zmienili zdanie.

dokładnie...
a ponieważ jak się człek na dziecko nie drze, a ja się nie drę...to czasem zrobi się coś niedozwolonego pomimo wszystko...
— Richard M. Devos

Offline martulka

• Chuck Norris
No ładne rzeczy Ewcia wyrabia  :P Widzę, że nie tylko mój maluch broi. Siniaki i guzy u nas są na porządku dziennym. Przestałam już liczyć.

Offline Ninka
  • Chuck Norris
Super się Ewcia rozwija! Skubana z tym łażeniem i zębami. Nasz Cudzik ma 12 miesięcy i 2 zęby  ::)  jednak je wszystko i się trzęsie, jak się z nią nie chcemy dzielić.

Siniaki? Haha. No to możemy konkurs zrobić... uda, stópki, łokcie, zadrapania na policzkach. Dobrze! To znaczy, że nasze Dziewczynki są szczęśliwe.

W kwestii porządku, to bardzo o nim marzę, a Marika i te marzenia spuszcza do.... powiedzmy jak w Paryżu ;)
« Ostatnia zmiana: 1 Sierpnia 2009, 01:14 wysłana przez Ninka »

Offline aaaneta

• Chuck Norris
W kwestii porządku, to bardzo o nim marzę, a Marika i te marzenia spuszcza do.... powiedzmy jak w Paryżu ;)

Nina to nie tak, one po prostu mają inne poczucie tego co jest porządkiem a co nie. I obawiam się, że tak zostanie. Grunt, myślę, to nauczyć co wolno rozwalać a co nie.

Ewa dziś w nocy zrobiła aferę. Obudziła się popłakując o 4 i odmówiła kontynuowania spania. Często tak się budzi, ale zawsze smok załatwia sprawę i śpi dalej do 8 potem flacha, smok i jeszcze dokimuje do 8.30. A dziś, masakra, ciumkała smoka przewalając się po łóżeczku do 5 i koniec. O 5 dostała flachę, zjadła i poszła spać. Głodna była czy co  ??? ??? Mam nadzieję, że to nocne jedzenie to był tylko wypadek przy pracy, bo ja codziennie o 5 wstawać nie będę, co to to nie !!!

Co do zębów to się ciesz, później będą się psuły. Ewie wyłażą właśnie górne trójki, widzę, że są, ale do końca długa droga. Na dole z kolei ani widu ani słychu.

My dziś idziemy na weselicho  ;D Ja zaraz biegnę się czesać  ;D Jak uda mi się namówić męża na zrobienie zdjęcia to wkleję Wam fotkę.

Offline Ninka
  • Chuck Norris
Aneta, uczę, uczę, uczę co wolno rozwalać, a co nie i wierz mi, że cierpliwość zaczyna mnie zawodzić, a to dopiero początki tej drogi.
Zębami się nie martwię, raczej bawi mnie, jak bardzo bierze się za różności do jedzenia, a nie może im podołać, bo nie ma czym ich pogryźć. Wtedy mamina lub tatusiowa pomoc okazuje się niezbędna.

Koniecznie wrzuć opis wesela i kilka foto, jak dasz radę.

Offline Elcik

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.06.2007
Niezłe poznawacze świata z tych naszych dziewczynek :) Każda niby inna a jednak baardzo podobne :) Ja mojej daje pudełko z klamerkami.... mam z głowy na 15min :)

Offline aaaneta

• Chuck Norris
Uf, niby nie było nas dwa tygodnie, a ja do dziś jakoś nie mogę się ogarnąć. Ale po kolei.

Tuż przed wyjazdem, jak wiecie, mieliśmy wesele. Wychodziła za mąż moja kumpela ze studiów. Zanim jednak doszło do ślubu odbyła się szalony wieczór panieński z masą testów na żonę, z wiedzy o przyszłym małżonku. Potem przesiadłyśmy się do KluboBusa wszystkie przystrojone w krwistoczerwone boa, a ponieważ byłyśmy niegrzeczne odwiedził nas również Pan Policjant  ;D ;D ;D

Wesele miało miejsce w urokliwym miejscu nad Zalewem Zegrzyńskim, z prześlicznym widokiem na wodę.
Panna młoda ubrana w śliczną koronkową sukienkę WhiteOne wyglądała zjawiskowo. A ja prezentowałam się tak:

A widok z tarasu był taki (widok - nie ja)

O 5 nogi odmówiły posłuszeństwa i dalej tańcowały boso:

Taka refleksja, w kontekście tańca, mi się nasunęła - jesteśmy co raz bardziej zgrani - ja i mój mąż. Ja już nie walczę o prowadzenie, a on daje co raz lepsze sygnały, co robić. Wspólny kurs tańca też się przydał, no nie powiem, ale co raz częściej rozumiemy się bez słów. Odstawiliśmy pokaz rock&rolla oraz zaswingowaliśmy tak, że wszystkim opadły szczeny.
Jedzenie palce lizać - niczego za dużo ani za mało - w sam raz. Była fajna rzecz, bo zamiast tradycyjnych lodów na deser podano racuchy z domową konfiturą wiśniową - PYCHOTKA ! :P
Weselisko trwało do białego rana, zawitaliśmy do domku na 6 rano, po to tylko, że by się trochę ogarnąć, dać Ewie jeść, przekimać się godzinkę, by na 11 zwarci i gotowi zjawić się na chrzciny córeczki mojego brata ciotecznego.

O dziwo byliśmy w zaskakująco dobrej formie i an ani nie było widać żeśmy wczorajsi  ;)

Na obiedzie Ewa swoją ruchowością przyćmiła trochę gospodynię wieczoru.

Udało się jej również zaczepić tego oto Pana (i tu zagadka - który to z braci ??? ???):

A w poniedziałek wyruszyliśmy na długo wyczekiwany urlop, ale o tym później  ;D

Offline martulka

• Chuck Norris
To jest Lech.

Wyglądałaś pięknie a widoki z tarasu też ładne. Zalewem Zegrzyńskim przypomniałaś mi jedyny urlop z moim tatą. Miałam wtedy chyba z 5 lat i byliśmy w Rynii na wczasach.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
a ja stawiam na Jarka... ;)
— Richard M. Devos

Offline martulka

• Chuck Norris
Wg mnie na 100% Lech. Za dużo go dzisiaj oglądałam w tvn24  ;)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
ja TV dawno nie włączałam, więc nie jestem tak biegła  ;D ;D ;D ;D ;D
— Richard M. Devos

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
ja tez stawiam na lecha

Offline aaaneta

• Chuck Norris
Rozwiązanie zagadki będzie jutro  ;D

Offline macher

• Tatko-Dziadek
  • Chuck Norris
  • Życie w bólu to przywilej bycia Człowiekiem.
  • data ślubu: 04.06.2005 rok
w 1000 % Lech nikt w Polsce nie ma tak głupiego uśmiechu z przekąską w ustach  ;)
...tak w ogóle Dziękuje za zaproszenie  ;)

Witaj  Gość   Życie jest Piękne

Offline Elcik

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.06.2007
Lesiu jak nic....

Offline agusia1213

• "Trzy rzeczy pozostały z raju: gwiazdy, kwiaty i oczy dziecka"
  • uzależniony
  • data ślubu: 21 kwiecień 2007
według mnie to jest trzeci bliźniak  ;D Kiki ;D (jak ktoś słuchał rmf fm to wie o co chodzi  ;))