1) Biszkopt:
4 jajka
1/2 szkl cukru
1/2 szkl mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1-2 łyżki kakao
sok z 1 cytryny
2) Ciasto:
6 białek
szklanka cukru
ok 100 g wafelków Prince Polo
100g orzechów włoskich
100 g wiórków kokosowych
masło do formy
3) Krem:
6 żółtek
10 łyżek cukru
200g masła
Dekoracja:
150g czekolady
70ml słodkiej śmietanki lub mleka
Wykonanie:
1) Białka ubić na biszkopt 3 min/obr 3 ( z motylkiem), dodawać stopniowo cukier. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia i kakao, delikatnie wymieszać ok 1 min/obr 3. Biszkopt piec ok 25 min w okrągłej tortownicy (śr. 28cm) w 170st. Ostudzony nasączyć wodą z sokiem z cytryny.
2) Wafelki PP pokroić, dodać orzechy włoskie, rozdrobnić w naczyniu 3-4sek/obr. 4-5-6), dodać wiórki i wymieszać w misce.
6 białek ubić na sztywną pianę 3 min/obr. 3 i dalej ubijając dodać cukier. Wyjąć do miski i delikatnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Piec ok. 20 min w 170st. Ostudzić.
3) Żółtka ubić z cukrem 3 min/temp 50st., obr. 4 (z motylkiem). Wyjąć, ostudzić. Masło utrzeć 30sek/obr. 3 i dalej ucierając połączyć z masą żółtkową. Na namoczony biszkopt kakaowy wyłożyć krem maślany, a potem ciasto z wafelkami. Lekko docisnąć.
Czekoladę rozpuścić ze śmietanką 50st/obr 4. Ostudzić, polać ciasto. Schłodzić w lodówce.
Do nasączenia można dodać alkoholu.