Werciu ziemniaki na placki trze się błyskawicznie

Wiem bo dzisiaj Tomek zrobił przepyszne placki na obiadek

A kaszkę manna też można ugotować.
Rybuś podam ci podstawową bazę do każdego chlebka
Wsypywać w takiej kolejności jak napisałam
250 g maki pszennej
40 g drożdży
łyżeczka cukru
3 miarki (czyli 300 ml) ciepłej wody
10 g oleju
250 g mąki pszennej
2 łyżeczki soli
Wyrabiać 3 minuty obr. Interwał
Możesz jedną porcję mąki pszennej zamienić na żytnią, razową.
Można zrobić wersję z suszonymi śliwkami. Wtedy bierzemy 6 śliwek i miksujemy 5 sek. na obr.5 i dopiero dodajemy ww.składniki.
Można też dodać do bazy 60/70 g maki orkiszowej, lub 70/80 g ugotowanych ziemniaków (chl.wiejski), 70/80 g ugotowanego ryżu (chl.ryżowy) lub 40 g ugot.ryżu i 40 g ugot.ziemniaków (chl.swojski).
Można też dodawać różne nasiona np. słonecznik, dynię, siemię lnu itp.