Autor Wątek: THERMOMIX - przepisy i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)  (Przeczytany 1388647 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rosa250
  • nowicjusz
  • *
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1440 dnia: 5 Października 2011, 18:02 »
Nie, mam TM31. Moja znajoma ma ten model na pewno dłużej niż 3 lata i wszystko u mniej śmiga. Mój ma dopiero ok. 1,5 r. ale jeszcze bezawaryjny. A co u Ciebie poszło?

Offline loona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 25.08.2007r.
« Odpowiedź #1441 dnia: 6 Października 2011, 09:20 »
A macie wiedzę ile teraz kosztuje TM?

Offline piigii
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #1442 dnia: 7 Października 2011, 18:01 »
Ok 4 tys.
U mnie zepsuła mnie zepsuła się waga. Za każdym razem kiedy chciałam coś zważyć wyskakiwał Error 67 (mogę nie pamiętać dokładnie numeru). Poza tym czasem piszczy na wyższych obrotach. U znajomego natomiast pękła pokrywa i zepsuł się nóż, u drugiego znajomego też nóż poszedł...
Mam nadzieję, że nie będę miała więcej niespodzianek i posłuży mi jeszcze długo, bo nie wyobrażam sobie kuchni bez TM  :D

Offline maggis
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 06.04.2002
« Odpowiedź #1443 dnia: 29 Grudnia 2011, 13:47 »
Hej, nie wiem, czy mnie tu ktos jeszcze pamieta, pisalam na watku, kiedy kupilam sobie Thermomixa :)
Teraz przyszedl czas, ze postanowilam go sprzedac.
Jesli ktos bylby zainteresowany szczegolami oferty - zapraszam na maila: maggis1980@o2.pl.
Interesuje mnie odbior osobisty, mieszkam w Gliwicach, mam sporo ksiazek do Thermomixa, chce wszystko sprzedac w pakiecie. Moze ktos ma ochote - urzadzenie jest bezawaryjne, wyglada jak nowe :)

Offline lidiakd
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #1444 dnia: 13 Stycznia 2012, 18:45 »
Oooo, maggis, dlaczego chcesz go sprzedac?  ??? Czyzby nie spelnil Twoich oczekiwan? Podziel sie opinia.
Dzieki!

Offline maggis
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 06.04.2002
« Odpowiedź #1445 dnia: 14 Stycznia 2012, 18:20 »
Hej,

oczekiwania spelnil jak najbardziej :) sek w tym, ze mam mala kuchnie aktualnie, nie mam ustrojstwa gdzie postawic, a same wiecie, jaki jest zapal, jak cos trzeba wyciagac z szafki, zeby uzyc, a pozniej chowac....to bez sensu. Takze dlatego chce go sprzedac. Zabieram sie do wystawienia go na allegro.

Offline Karotek
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 28.05.2011
« Odpowiedź #1446 dnia: 12 Lutego 2012, 19:33 »
Witam  jestem tu nowa =)
widziałam, że dużo osób ma skany książek, ja nie mam nawet instrukcji obsługi =(
jak ktoś z Was ma to ja bardzo poproszę =) i z góry dziękuje . . .

Offline lidiakd
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #1447 dnia: 26 Marca 2012, 20:41 »
Do końca miesiąca jest promocja - raty 0% na 20 miesięcy! Kto zainteresowany, niech działa :).

Offline Anna30BM
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #1448 dnia: 1 Kwietnia 2012, 22:14 »
Czesc kobietki, poszukuje przepisu na puree ziemniaczane, ostatnio dwa razy robilam i wyszla mi nie zjadliwa guma ziemniaczana :(

Offline lidiakd
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #1449 dnia: 15 Kwietnia 2012, 18:38 »
Cześć wszystkim!
Właśnie się dowiedziałam, że do końca miesiąca przy zakupie tm dostaje się książkę "Tak lubię gotować". Super okazja!

Offline enimobile

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 2012-03-10
« Odpowiedź #1450 dnia: 15 Kwietnia 2012, 21:42 »
Witam.  Od końca lutego jesteśmy z żoną szczęśliwymi posiadaczami TM.  Dowiedzieliśmy się o nim od mojej siostry, która sobie go kupiła w zeszłym roku w kwietniu.  Przerabia w nim tony sera na serniki i tony mąki na ciasta.  Do tego gotuje m. in.  zupy, sosy, robi kawę cappuccino, lody, własny budyń czekoladowy nie z torebki.  Ponieważ jestem na bezrobotnym, podjąłem się współpracy z Vorwerk i od 01-04-2012 zostałem przedstawicielem handlowym - ale nie po to piszę o TM.  Czytam wątek od wczoraj z zaciekawieniem.  Jednakże momentami szokują  mnie wypowiedzi sugerujące, że nie warto kupować bo drogie, bo za głośny, bo za mały, bo nie mam miejsca w kuchni, bo się psuje, bo komuś pękła pokrywa i się popsuł nóż (czyżby mu łyżeczka metalowa wpadła podczas pracy?).  Oczywiście każdy ma prawo do własnego zdania, tylko że jeśli nie nie zbadamy czegoś dokładnie i szybciutko przystępujemy do oceniania i wyrażania swoich opinii to w ten sposób mieszamy w głowach innym ludziom.  Za drogie? załączam kalkulator przepisów - wyliczcie sami ile kosztują dania w TM a ile w sklepie chcecie oszczędzać to róbcie sobie tylko te które są tańsze w TM ale czy warto? zrobienie koncentratu bulionu drobiowego wychodzi ok 2gr więcej w przeliczeniu na kostkę knora lub winiary - na inne tanie różnica jest spora.  To każdy z nas decyduje co zje.  Za głośny? Kochani! Nikt z Was nie napisał jaki rodzaj silnika jest w środku! Reluktancyjny! Owszem głośny ale za to swoją pracą pozwala zaoszczędzić dużo energii (włączcie na soft i popatrzcie jak kręci się nóż - to jest silnik krokowy), np lepiej wyrabia ciasta od innych robocików, drgania podczas pracy mają duży wpływ na efekt końcowy.  Przede wszystkim jest bezobsługowy i dzięki zabezpieczeniom antyprzeciążeniowych niemalże bezawaryjny.

Nie wyobrażamy sobie z żoną i dziećmi nie tyle życia co kuchni z gotowym do użytku TM.  Najmłodszy syn jest atopowcem nie będę się rozpisywał o poprawie skóry.  Jesteśmy zapracowani, nie mamy czasu na wiele rzeczy, ale odkąd mamy TM córka zaczęła gotować i piec.  Na święta upiekła przepyszny makowiec przepis z książki podstawowej który wyglądał jak ze sklepu - a smakował bajecznie.

Podsumowując:
Gratuluję wszystkim którzy zakupili TM.  To nie były wywalone pieniądze w błoto.  A ci którzy pukają się w czoło i Wam mówią że przepłaciliście, że jakiś SpeedCook jest lepszy, kiedyś się obudzą ręką w nocniku - wierzcie mi, to tylko kwestia czasu.  SpeedCook vs TM to jak Daewo vs Mercedes. 

Pozdrawiam Wszystkich bez wyjątku.
Życie jest zbyt krótkie aby pić złe wino!

Offline curry
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 01-01-1901
« Odpowiedź #1451 dnia: 25 Lipca 2012, 17:16 »
"Ponieważ jestem na bezrobotnym. . . . "  "Jesteśmy zapracowani. . . "
Bezrobotny czy zapracowany? Jeśli podpisałeś umowę z Vorwerk to chyba masz działalność gospodarczą, od której odprowadzasz podatki, więc nie jesteś 'na bezrobotnym'?
"Jednakże momentami szokują  mnie wypowiedzi sugerujące, że nie warto kupować bo drogie, bo za głośny, bo za mały, bo nie mam miejsca w kuchni, bo się psuje, bo komuś pękła pokrywa i się popsuł nóż (czyżby mu łyżeczka metalowa wpadła podczas pracy?). "
Co jest takiego szokującego w tym, że komuś jednak się zepsuł ten sprzęt? To że Tobie jeszcze nie (może za krótko używasz? może masz lepszy egzemplarz), i dlaczego sugerujesz od razu, że ktoś to musiał zepsuć sam, na przykład wrzucając przez nieuwagę łyżeczkę.
Niby piszesz:
"Oczywiście każdy ma prawo do własnego zdania, tylko że jeśli nie nie zbadamy czegoś dokładnie i szybciutko przystępujemy do oceniania i wyrażania swoich opinii to w ten sposób mieszamy w głowach innym ludziom.  "
To skoro każdy ma do tego prawo, to daj spokój ludziom, którzy mają swoje zdanie i niestety nie jest ono takie jakbyś sobie życzył-  napisz, że Tobie się nie zepsuł i nic Ci nie pękło, i przestań sugerować, że ktoś w ten sposób miesza ludziom w głowach - każdy ma subiektywne podejście do zalet i wad,  osobą która ma namieszane w głowie jesteś Ty - świeżo po 'szkoleniach' sprzedażowych z $ w oczach na myśl o przyszłych zyskach i teraz pewnie serwujesz Colesława, lody i cappuccino całej okolicy.
"Najmłodszy syn jest atopowcem nie będę się rozpisywał o poprawie skóry" - napisz coś o tym, bo to akurat interesujące, jak TM wpływa na skórę dzieci.
"A ci którzy pukają się w czoło i Wam mówią że przepłaciliście, że jakiś SpeedCook jest lepszy, kiedyś się obudzą ręką w nocniku - wierzcie mi, to tylko kwestia czasu.   SpeedCook vs TM to jak Daewo vs Mercedes.  " - proszę o więcej szczegółów.  Nie wątpię że o termomixie wiesz wszystko i umiesz nim zrobić wszystko, ale chciałabym więcej szczegółów na temat speedcooka - dlaczego jest tak dziadowski jak daewoo? i dlaczego ktoś kto go ma obudzi się z ręką w nocniku? Na jakiej podstawie tak sądzisz? bardzo proszę o odpowiedź bo puste gadanie najaranego przedstawiciela handlowego do mnie nie trafia.
pozdrawiam

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #1452 dnia: 27 Lipca 2012, 10:44 »
a Wy się nie lubicie czy jak?    ;D ;D ;D ;D
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline izulek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.08.2008
« Odpowiedź #1453 dnia: 27 Lipca 2012, 14:46 »
szkoda że już się mało kto w temacie udziela, jakeś przepisy sprawdzone itp :P ostatnio przemielilismy d skrzynki papierówek w ekspresowym tempie :)

Offline kjp83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.09.2008
« Odpowiedź #1454 dnia: 27 Lipca 2012, 16:24 »
www.przepisownia.pl
wszystko w jednym miejscu :)

♡ Szymon & Leon ♡

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1455 dnia: 27 Lipca 2012, 20:23 »
taaa podczytuję...

dzisiaj chciałam skruszyc lód...niedużą porcję i mi sie skubaniec rozpuścił
a miało być frostito  :-\
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline emm-a

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1456 dnia: 26 Listopada 2012, 08:19 »
i ja mam owo urządzonko od tygodnia i jestem bardzo zadowolona, choć uważam, ze niektóre przepisy chyba są nieprecyzyjne, bo robię wszystko dokładnie według nich i nie zawsze jedzonko wychodzi dobre... :P ;) myślę, że potrzeba tu trochę praktyki  :D

aaaa...i już kopystkę styrałam od noży.....nie wiem, jak to możliwe, żeby jej nimi nie porysować, kiedy się np. wydłubuje ciasto drożdżowe czy coś... :P
Moje Laleczki :-)
Klara 2014r.
Dominika 2017r.

Offline izulek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1457 dnia: 1 Grudnia 2012, 23:05 »
ja swoja tez zjechalam szybko

Offline emm-a

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1458 dnia: 2 Grudnia 2012, 08:41 »
ooo izulek, fajnie wiedzieć, ze nie tylko ja  :D bo wokół słyszę, ze wszyscy mają kopystki jak nowe, choc używają od dawna....i właśnie nie wiem, jak to możliwe  :P

w każdym razie taka styrana też spełnia swoją funkcję  :D

bo rozumiem że jej nie wymieniałaś?
Klara 2014r.
Dominika 2017r.

Offline izulek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1459 dnia: 2 Grudnia 2012, 10:07 »
nic nie wymienialam. Nie przeszkadza mi to. A jak druga ma mi sie tak zjechac to sz
koda kasy

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1460 dnia: 2 Grudnia 2012, 15:41 »
moja jest jak nowa
ale ma do tego pełne prawo  ;D jest używana sporadycznie
— Richard M. Devos

Offline emm-a

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1461 dnia: 2 Grudnia 2012, 16:34 »
ja też nie zamierzam wymieniać  :D

liliann a czym wyciągasz produkty z termomiksu?
Klara 2014r.
Dominika 2017r.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1462 dnia: 2 Grudnia 2012, 16:36 »
po prostu rzadko go używam...
a bywa, że przy wyciąganiu posiłkuję się zwykłą łyżką...
trochę kopystką, trochę łychą.... tylko bardzo uważam wówczas na noże
— Richard M. Devos

Offline emm-a

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1463 dnia: 2 Grudnia 2012, 16:38 »
aaaaaa  :D no mi powiedziała konsultantka, zeby tylko kopystki używać, żeby łyżek unikać  :D :D :D

mam go niedługo i używam bardzo często, prawie codziennie, a czasami kilka razy dziennie  :D
Klara 2014r.
Dominika 2017r.

Offline channel
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #1464 dnia: 2 Grudnia 2012, 16:49 »
Moja kopystka styrana - ale ma prawo od 4 lat eksploatowana na maksa! ;D Mnie to nie przeszkadza. A thermomix - w użyciu kilka razy dziennie. Uważam ze zakup tego urządzenia był strzałem w 10  ;D

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1465 dnia: 4 Lipca 2013, 10:14 »
podnoszę wątek bo się dorobiłam tego cuda ;)
na razie się zapoznajemy ale miłością ogromną już do niego pałam :D
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline loona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 25.08.2007r.
« Odpowiedź #1466 dnia: 4 Lipca 2013, 10:24 »
Gratuluję i zazdroszczę :)

I czekam na relację cóż smacznego Ci z niego wychodzi Ela :)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1467 dnia: 4 Lipca 2013, 10:27 »
Elka znając Twoje zacięcie do kucharzenia i zdrowej kuchni też czekam, aż podzielisz się przepisem...
— Richard M. Devos

Offline emm-a

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1468 dnia: 4 Lipca 2013, 18:53 »
ja obecnie codziennie używam po kilka razy  :D naszą stałą pozycją w menu jest koktail truskawkowy :-) pychota  :D
Klara 2014r.
Dominika 2017r.

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1469 dnia: 9 Lipca 2013, 23:32 »
mówiłam że kocham thermomix? ;) kochammmmmmmmmmmmmm.... właśnie mi się prawie że SAMA zrobiła pychotka wg tego przepisu

http://przepisownia.pl/przepisy/pychotka-znana-jako-pani-walewska/442048

"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"