Autor Wątek: THERMOMIX - przepisy i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)  (Przeczytany 1388444 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline martulka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10275
  • Płeć: Kobieta
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1320 dnia: 14 Października 2010, 20:38 »
Ja robiłam i z tego przepisu TM i z własnego, tzn. zamiast płatków dałam więcej mąki. Obie wersje pyszne.



Offline Deneira

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 114
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 01.08.2009
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1321 dnia: 15 Października 2010, 10:48 »
ooo to fajnie......bo wlasnie sie zastanawialam jak zrobic wg tradycyjnego przepisu bez platkow ale by wyszlo dobrze :] dzieki martulka :]
"W tym dniu jest tyle przyszłości, że ręce toną po łokcie. . . "

Offline mikka

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 132
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.02.2001
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1322 dnia: 16 Października 2010, 14:36 »
A ja właśnie robię te z przepisu z dobrego gotowania. Daję tylko trochę więcej mąki. Marchewka daje śliczny złoty kolor, a płatki powodują to, że placki są bardziej kruche i "rosną" przy smażeniu. Robię je co najmniej raz w tygodniu. Palce lizać  :)

Offline Deneira

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 114
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 01.08.2009
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1323 dnia: 18 Października 2010, 16:00 »
mikka ...dzieki. Upewnilyscie mnie ze moge spokojnie je zrobic bez wiekszego kombinowania:]
"W tym dniu jest tyle przyszłości, że ręce toną po łokcie. . . "

Offline sarunia

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 328
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31.12.19
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1324 dnia: 24 Października 2010, 21:31 »
Witam...placki z przepisu z książki"dobre gotowanie" te z marchewka wychodza bardzo smaczne a i czasami robie takie, dodajac,  startego żółtego sera , naprawdę... Pyszne :)

Offline Deneira

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 114
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 01.08.2009
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1325 dnia: 25 Października 2010, 14:21 »
ale smaka zescie mi zrobily...a ja mam tyle jedzonka jeszcze w zamrazarce :/.......
"W tym dniu jest tyle przyszłości, że ręce toną po łokcie. . . "

Offline Deneira

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 114
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 01.08.2009
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1326 dnia: 7 Listopada 2010, 16:32 »
dziewczyny macie moze jakis sprawdzony przepis na szpinak na gęsto? albo cos dobrego ze szpinakiem? nie musi byc na thermomixa ;)
"W tym dniu jest tyle przyszłości, że ręce toną po łokcie. . . "

Offline martulka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10275
  • Płeć: Kobieta
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1327 dnia: 7 Listopada 2010, 21:33 »
Ja w forumowym gotowaniu podawałam przepis na naleśniki ze szpinakiem. Z tym samym farszem robiłam też cannelloni.



Offline mikka

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 132
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.02.2001
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1328 dnia: 8 Listopada 2010, 15:29 »
Podaję kilka nowych przepisów z kalendarza tm na 2011:



          PINA COLADA:


Składniki:
- 200 g białego rumu
- 220 g soku anasowego
- 100 g malibu lub innego likieru kokosowego
- 100 g niesłodzonego mleka zagęszczonego
- 200 g lodu w kostkach
-   30 g cukru


Sposób przygotowania:

1. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki, zmiksować 1 min 30s/obr.6

Wariant:
Drinka można przygotować również bez lodu i dodać go później.
Można dodać więcej mleka i/lub mniej alkoholu, wg preferencji.



          ROLADY W KARCZKU W SOSIE Z OGÓRKÓW KONSERWOWYCH:


Składniki:

- 4 plastry karczku (jak na kotlety)
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
- 1/2 cebuli
- 4 plastry szynki
- 1/2 czerwonej czerwonej papryki, oczyszczonej, pokrojonej na kawałki
- 500 g wody
- 4-8 ziemniaków obranych, pokrojonych na kawałki
- 1 opakowanie mieszanki warzywnej (kalafior, brokuły, marchew)


Sos:

- 2 średniej wielkości ogórki konserwowe (ok. 60 g)
- 1 kostka rosołowa
- 3 łyżki śmierany
- 1 łyżka mąki


Sposób przygotowania:

1. Mięso lekko rozbić, posmarować musztardą, przyprawić.
2. Na każdej porcji mięsa ułożyć plaster szynki, cząstkę papryki i cebuli.
3. Zwinąć rolady, ułożyć na dolnej części Varomy, na górnej ułożyć mieszankę warzywną.
4. Ziemniaki włożyć do koszyczka.
5. Do naczynia miksującego wlać wodę, umieścić w nim koszyczek, na pokrywie naczynia miksującego ustawić Varomę, gotować 30-35 min/Varoma/obr. 2.
6. Po ugotowaniu zdjąć Varomę, wyjąć koszyczek z ziemniakami, zachować wywar.
7. Dodać wszystkie składniki na sos, zmiksować 20 s/obr.8, następnie gotować 4 min/100 stopni C/obr.2.



          TAGIATELLE Z MARCHWI I CUKINII:


Składniki:

- 400 g marchewki
- 400 g cukinii, małej, ze skórką
- 500 g wody


Dressing:

- 20 g oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, do smaku


Sposób przygotowania:

1. Za pomocą obieraczki pokroić marchew na podłużne plastry. Plastry pokroić w paski o szerokości 0,5 cm by przypominały makaron tagiatelle. W ten sam  sposób pokroić cukinię, w razie konieczności usunąć pestki. Warzywa luźno ułożyć na przystawce Varoma.
2. Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varomę, gotować na parze 20 min/Varoma/obr.1. Zdjąć przystawkę Varoma, umyć naczynie miksujące.


        Dresing

3. Do naczynia miksującego wlać oliwę, sok z cytryny, posolić, zmiksować 5 s./obr.4.


Uwagi:

Danie może być wizualnie atrakcyjne, wystarczy podać warzywa pokrojone w dekoracyjne kształty, z dressingiem z Włoch lub Francji. Zaskocz swoje dzieci warzywnym tagiatelle z sosem pomidorowym. Spodoba im się.




Jak będę miała czas to postaram się dopisać więcej przepisów. Uprzedzam też pytania: nie mam niestety możliwości zrobienia skanu tego kalendarza. Może coś z tych przepisów wypróbujecie  ;)

Offline sarunia

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 328
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31.12.19
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1329 dnia: 8 Listopada 2010, 20:27 »
Mikka....jestes WSPANIAŁA :) Dzieki za te przepisy z Kalendarza 2011, koniecznie je wypróbuje, wreszcie cos nowego!

Offline sarunia

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 328
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31.12.19
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1330 dnia: 13 Listopada 2010, 20:03 »
Dziś zrobiłam na obiad "Rolady w karczku w sosie z ogórków konserwowych", który to przepis  podała mikka.
Zrobiłam wszystko jak w przepisie, tylko do tych roladek dodatkowo dodałam po plasterku żółtego sera.
Miałam gości i wszystkim bardzo smakowało :).....sos również bardzo smaczny.
A....jeszcze jedno, gotowanie w varomie nastawiłam na 35 min, ale musiałam dodać jeszcze 7 min aby mięsko było miększe .

Offline martulka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10275
  • Płeć: Kobieta
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1331 dnia: 14 Listopada 2010, 13:03 »
Ja robiłam te roladki wcześniej (przepis jest w książce głównej lub miodowym tygodniu) i ten sos nie chciał mi się zagęścić. Ale ogólnie danie ok.



Offline mikka

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 132
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.02.2001
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1332 dnia: 14 Listopada 2010, 16:18 »
Fajnie Sarunia, że Ci smakowało. Ale Martulka fakt, większość przepisów jest z tych książek, które już mamy oryginalne lub skany, ale dodam przepisy z kalendarza, których nie ma w książkach dostępnych w sprzedaży. Są to:


      KIEŁBASA WIEPRZOWA NA VAROMIE (z książki Nasi Przedstawiciele polecają):

Składniki:
- 500 g wieprzowiny, pokrojonej na kawałki, np. szynki, łopatki
- 200 g surowego wędzonego boczku,pokrojonego na kawałki
- 2-4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka ziaren białej gorczycy
- mieszanka przypraw i ziół do obtoczenia kiełbasy, np. papryka w proszku, płatki czosnku, gorczyca itp.
- 700 g wody

Sposób przygotowania:
1. Do naczynia miksującego włożyć połowę porcji wieprzowiny, zemleć 10 s/obr.7, przełożyć do innego naczynia. Czynność tę powtórzyć z drugą połową mięsa.
2. Do naczynia miksującego włożyć boczek, rozdrobnić 10 s/obr.7, przełożyć do naczynia ze zmieloną wieprzowiną.
3. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić 2 s/obr. 8.
4. Dodać mięso, sól, pieprz i gorczycę, wymieszać 30 s/naczynie zamknięte/Interwał.
5. Z mięsa uformować dwa walce, obtoczyć w mieszance przypraw, dokładnie zawinąć w folię spożywczą, zawiązać końce folii, ułożyć w dolnej części przystawki Varoma.
6. Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma, gotować 30 min/Varoma/obr. 1.

Wskazówka:
Mięsem można również napełnić osłonki do wędlin.


      ChLEB Z SEREM FETA Z OLIWKAMI (z nowej książki "Tak lubię gotować":

Składniki na 50 kromek:
- 300 g wody
- 80 g oliwy z oliwek
- 30 g świeżych drożdży
- 700 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 170 g sera feta, pokrojonego na małe kawałki
- 50 g cebuli
- 100 g oliwek, bez pestek

Sposób przygotowania:
1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać oliwę z oliwek i świeże drożdże, wymieszać 1 min 30 s/37 stopni C/obr. 2.
2. Dodać mąkę i sól, wyrobić 3 min/naczynie zamknięte/Interwał. Ciasto wyjąć z naczynia. Na oprószonej mąką powierzchni podzielić ciasto na 2 równe części.
3. Do naczynia miksującego włożyć jeden kawałek ciasta i ser feta, wyrobić 30 s/naczynie zamknięte/Interwał, za pomocą kopystki wyłożyć na oprószoną mąką powierzchnię.
4. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 5 s/obr. 5.
5. Dodać drugi kawałek ciasta i oliwki, wyrobić 30 s/naczynie zamknięte/Interwał, przy pomocy kopystki wyłożyć na oprószoną mąką powierzchnię.
6. Nagrzać piekarnik do temp. 200 stopni C.
7. Z każdego kawałka ciasta uformować bochenek, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką kuchenną. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż zwiększą swoją objętość dwukrotnie (około 20 minut). Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temp. 200 stopni C przez 45 minut.
Przed pokrojeniem na kromki pozostawić do ostygnięcia.

Wskazówki:
Przed włożeniem do piekarnika chleb zwilżyć wodą i posypać sezamem. Można przygotować chleb tylko z fetą lub tylko z oliwkami.


PASTA AJVAR Z PAPRYKI I BAKŁAŻANA (z książki "Podróże z thermomixem"):

Składniki na 2 słoiki:
- 6 strąków czerwonej papryki, przekrojonych na połówki, bez pestek (1200 g)
- 1 bakłażan, przekrojony wzdłuż na połowę
- 4 ząbki czosnku
- 60 g oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1 1/2 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:
1. Włączyć górną grzałkę piekarnika i rozgrzać do temperatury 230 stopni C.
2. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć połówki papryk i bakłażana (skórką do góry). Grillować w piekarniku w temperaturze 230 stopni C przez 15-20 minut, aż skórka warzyw nieco ściemnieje. Wyjąć warzywa z piekarnika, przykryć mokrą ściereczką, pozostawić na około 10 minut. Zdjąć ściereczkę, przy pomocy małego nożyka zdjąć z papryk skórkę, przełożyć je do koszyczka i pozostawić, aby obciekły.
3. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić 2 s/obr. 8.
4. Przy pomocy łyżki wyskrobać miąższ z bakłażana, włożyć do naczynia miksującego, dodać paprykę, rozdrobnić przy pomocy kopystki 8 s/obr. 5. Gotować 5 min/90 stopni C/obr. 3.
5. Dodać oliwę z oliwek oraz sól, gotować 10 min/90 stopni C/obr.2. Przełożyć pastę do 2 wyparzonych wcześniej słoików, odwrócić do góry, pozostawić aż pasta ostygnie. Przechowywać w lodówce.

Warianty:    
Można dodać octu lub cytryny.
Można dodać 70 g przecieru pomidorowego.
Można dodać 1 - 2 małe papryczki chili bez pestek lub pieprz kajeński.

Wskazówka:
Pasta ajwar doskonale pasuje do pieczonego lub grillowanego mięsa. Wyśmienicie smakuje także rozsmarowana na świeżym pieczywie lub jako sos do makaronu.


I jeszcze jeden przepis, tym razem nie z kalendarza, dostałam ją na prezentacji:

ZUPA CHRZANOWA ŚWIĄTECZNA:

Składniki:
1 pojemnik - 3-4 kiełbaski białe (cienkie, parzone)
2 pojemnik - 2 kostki rosołowe
                  - 1 łyżeczka mąki pszennej
                  - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
                  - 2-3 łyżeczki chrzanu (motyl)
                  - 2 ziarna ziela
                  - 1/2 listka laurowego
                  - 2 łyżki majeranku (rozetrzeć)

Wykonanie:
Do 1 l ciepłej wody wrzucamy zawartość drugiego pojemnika 10 s/obr. 5, następnie gotujemy 10 min/obr. 2/wsteczne/100 stopni C.
Na 2 min. przed końcem zmniejszamy temperaturę do 80 stopni C i wrzucamy pokrojoną kiełbaskę. Na 30 s. przed końcem dodajemy 200 ml śmietany 18%.

Smacznego  :)

Offline Deneira

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 114
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 01.08.2009
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1333 dnia: 14 Listopada 2010, 16:49 »
dziewczyny zaszalalyscie :D musze koniecznie cos z tego zrobic :] dzieki!!!
"W tym dniu jest tyle przyszłości, że ręce toną po łokcie. . . "

Offline sarunia

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 328
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31.12.19
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1334 dnia: 14 Listopada 2010, 22:24 »
Martulka...mnie sos tez sie nie chciał zagęścić więc dodałam o 1 łyżke płaska mąki dodatkowo i zagotowałam i był OK.
Dzięki za kolejne przepisy :)

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1335 dnia: 18 Listopada 2010, 21:20 »
Od stycznia cena TM idzie w górę.

Offline mikka

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 132
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.02.2001
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1336 dnia: 19 Listopada 2010, 20:03 »
Martyna, a wiesz może jaka będzie nowa cena tm?

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1337 dnia: 19 Listopada 2010, 20:21 »
Wiem, że w Niemczech podrożał o 200 Euro. U nas nie wiem jaka będzie. Dopytam.

Offline mikka

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 132
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.02.2001
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1338 dnia: 19 Listopada 2010, 20:30 »
Ok, dzięki, oczywiście jak możesz to dopytaj, bo koleżanka chce kupić. :)

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1339 dnia: 19 Listopada 2010, 21:32 »
Od stycznia cena TM idzie w górę.

I ja o tym słyszałam, ale przedstawiciele sami jeszcze do końca nie są pewni jaka to będzie kwota...

Offline aneta.m
  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 2
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10.04.1999
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1340 dnia: 20 Listopada 2010, 21:36 »
Witam, Mam już TM od tygodnia.  Dziś robiłam kawę mrożoną z książki głównej i jak dla mnie zdecydowanie za mocna.  Ja też ciekawa jestem o ile zdrożeje TM.  Dobrze że zdecydowałam sie na zakup treraz

Offline mikka

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 132
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.02.2001
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1341 dnia: 20 Listopada 2010, 22:47 »
Deneira, podaję przepis na szpinak po mojemu. Nie na tm, al bardzo dobre.

1 opakowanie szpinaku mrożonego, olej
pół lub 3/4 główki czosnku (wg upodobań) i vegeta

Szpinak odmrażam w gorącej wodzie, przecedzam od wody przez drobne sito, wrzucam na patelnię. Przesmażam, aby woda wyparowała, dodaję olej (też na oko, aby szpinak się nie przypalił do patelni) i tak smażę "na oko", aż trochę ściemnieje, dodaję wyciśnięty lub bardzo drobno posiekany czosnek (tu można użyć tm) i jeszcze chwilkę przesmażam. Dodaję vegetę (tylko po trochu bo chwilka wystarczy i można przesadzić). Jest bardzo gęsty, dobry na kanapki lub do obiadu jako surówka. Mi bardzo, ale to bardzo smakuje ze świeżutkim chlebem i masłem. Mniam.

Drugi przepis jest koleżanki: na 1 opakowanie mrożonego szpinaku potrzebne są dwa serki (kwadratowe) kremowe (lub śmietankowe, bez żadnych dodatków), ale takiej wielkości jak były kiedyś, nie te 100g Hochlanda i smakomyk (coś jak vegeta). Oczywiście rozmrożony szpinak na patelnię, przesmażamy aż woda odparuje, dodajemy serki, mieszamy żeby się rozpuściły i doprawiamy smakomykiem. Jak wystygnie masa robi się też gęstsza. Idealne do naleśników. Również bardzo pyszne.

Mam nadzieję że wypróbujesz,  ;)

Offline sarunia

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 328
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31.12.19
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1342 dnia: 21 Listopada 2010, 10:51 »
Witam.
Czy posiada któras z Was miske do ciasta z tupperware? Jak sie ma ciasto z tej miski do ciasta z TM ? Moja kuzynka twierdzi ze ciasto z miski jest dużo lepsze, bardziej pulchne i namawia mnie na te miske.Szkoda ze nie mieszka blisko mnie bo bym sama wypróbowała jak to jest.
 Ale czy jest sens kupowac cos co moze tylko zajmowac mi miejsce w kuchni ?
 Moze ktoś mi cos doradzi. :)

Offline martulka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10275
  • Płeć: Kobieta
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1343 dnia: 21 Listopada 2010, 14:44 »
Byłam kiedyś na pokazie Tupperware i miałam okazję "pomieszać" ciasto w misce do ciasta drożdżowego. Potem z tego ciasta była zrobiona chałka. Ciasto było bardzo puszyste i pyszne.



Offline channel
  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 69
  • Płeć: Kobieta
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1344 dnia: 21 Listopada 2010, 15:06 »
Mam tę miskę i sporo innych pojemników. Ciasto drożdżowe wolę z TM. Jest lepiej wyrobione i ładniej wyrasta. Czasami zarabiam w TM i przekładam do miski (jak nie grzeją kaloryfery i ciężko wyrasta ;)) Miskę kupiłam kilka lat temu - przed zakupem TM. Teraz pewnie bym jej nie kupiła. No chyba że do robienia ogórków małosolnych - nadaje sie świetnie - w ciągu 24 h pyszne ogóreczki.

Offline mikka

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 132
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.02.2001
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1345 dnia: 21 Listopada 2010, 19:22 »
Ja również mam dużo pojemników z tupperware. Swego czasu je sprzedawałam. Miska do ciasta jest dobra, jak ktoś nie ma tm, jak ma to miska dobrze nadaje się do przechowywania sałaty (liście są chrupkie i bardzo długo świeże), makaronu (może poleżeć nawet do tygodnia i nie kwaśnieje, ani nie klei się), sałatki warzywnej lub innej przetworzonej żywności. W ogóle, to nie wyobrażam sobie kuchni bez "pomocników" z tupperware. Bardzo dobre są łyżki silikonowe, idealnie "wyczyszczą" termomix, dna głębokich słoików itp. Dobre są też pojemniki na produkty sypkie, wędliny.

Offline Deneira

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 114
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 01.08.2009
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1346 dnia: 21 Listopada 2010, 20:06 »
dzieki mikka :] na pewno przetestuje przepisy :]
"W tym dniu jest tyle przyszłości, że ręce toną po łokcie. . . "

Offline sarunia

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 328
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31.12.19
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1347 dnia: 22 Listopada 2010, 15:17 »
Dziękuje wszystkim za pomoc :)
Tak myslałam ze jesli chodzi o ciasto , również drożdżowe, to z TM wychodzi najlepsze :D

Offline oli86
  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 1
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10.09.2005
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1348 dnia: 25 Listopada 2010, 17:29 »
cześć!

podglądam Was od dawna ale dopiero dzisiaj zdecydowałam się do Was dołączyć.  Jestem posiadaczka tego urzadzenia od 2 lat i bardzo mało z niego korzystam i mam prośbę czy mogł by mi ktos przesłać "szybkie obiady" i "słodie wypieki" czy coś takiego.

Była bym wdzięczna  nizina02@interia. eu

Offline lidiakd
  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 12
Odp: THERMOMIX i wsio co go dotyczy, opinie, przepisy, itp. :)
« Odpowiedź #1349 dnia: 25 Listopada 2010, 22:19 »
Witam wszystkich, udało mi się przebrnąć przez 45 stron tego wątku.  Uff. . .  Ale warto było.  Potwierdziliście tylko, że nie bez sensu napaliłam się na Thermomixa.  Niepokoi mnie tylko poniższe stwierdzenie, bo zakupić sprzęt chciałam dopiero w marcu, kiedy to powinnam mieć przypływ gotówki.   :o

Cytat: loona link=topic=11786. msg1412254#msg1412254 date=1290198745
Cytat: :martyna: link=topic=11786. msg1411572#msg1411572 date=1290111620
Od stycznia cena TM idzie w górę. 

I ja o tym słyszałam, ale przedstawiciele sami jeszcze do końca nie są pewni jaka to będzie kwota. . .

Proszę, napiszcie, czy udało sie Wam coś konkretnego ustalić ws.  wspomnianych podwyżek.  Będą czy nie będą? A może ratalna oferta przedświąteczna będzie trochę lepsza niż obecna, gdzie trzeba opłacić ubezpieczenie kredytu i Thermomix wychodzi kilka stówek drożej?
Czytałam, że można przy zakupie otrzymać  nawet kilka książek.  Standardowo otrzymuje sie 1-2. . .
Proszę, poradźcie. 
Dziękuję pięknie.   :uscisk: