Autor Wątek: Ewunia - niedzielna córunia Liliann i Krzysia - mała Smoczyca w czepku urodzona.  (Przeczytany 363897 razy)

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
Moja w tym wieku już chyba też pełzała...

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
zobaczę...
może jutro dane to będzie zobaczyć mym pieknym oczom...
a może niania mnie doświeci???
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

• Chuck Norris
Połóż przed nią ulubioną zabawkę to zobaczysz:) tylko nie wiem jak to wykombinować jak ona pełza do tyłu...

Lila, od jutra wracasz na dyżury? Wiem, że pytałam, ale nie pamiętam.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
niee nieee na dyżury długo nieeeeee!!!!
do pracy od przyszłego poniedziałku, ale kulturalnie od 7 do 15  ;D ;D ;D żadnych nocy w szpitalu...

Martyna...hmmm jak jej kładłam zabawkę to się faktycznie po nią wyciągała i może i lekko przesuwała....
jutro poeksperymentuję...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Lea

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Nelcia mój kawałek nieba
Lila -Nela miała 6m-cy jak zaczęła raczkować...a zaczęła do podświetlonego telefonu ;D ;D ;D
Życie jest jak gra planszowa...czasem ktoś stoi na twoim polu.

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Ja tam wierzę, że młoda ćwiczy co by mamie zaimponować ;D w końcu jest klonem czy nie jest :?: Se se

Offline dosiado

• uzależniony
Lilka - a o której kładziecie Małą spać? Pytam, bo nasza ma podobny rytm dnia i zastanawaim się , zcy problemy z zaśnięciem nie są spowodowane tym, że ona jest za bardzo zmęczona i ze zmęczenia nie może usnąć.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
ok 19:30 - 20:00 w zależności jak nam wyjdzie czasowo...
— Richard M. Devos

Offline aaaneta

• Chuck Norris
Lilian help bo zgłupiałam.
Czytam i czytam ten schemat żywieniowy i już nic nie wiem. Z tego co dowiedziałam się na forum, m.in. z Twojego wątku, to najpierw podawałaś marchewkę, potem jabłko a następnie kaszki (po jakim czasie od marchewki). A w schemacie stoi - zupki przecierowe z kaszka manna (czy to gluten czy nie gluten). To jak to w końcu jest  ??? ??? ??? Kiedy podawać samą marchewkę / jabłko (tylko raz na dobę?) a kiedy dodać kaszkę np. wieczorem. I jak jest z ta zupka ze schematu, czy ona jest obok owocków czy zamiast czy obok wieczornej kaszki czy .... no właśnie jak  ??? ??? ??? Czy marchewka kwalifikuje się na zupkę  ???

Pewnie będziesz po raz n-ty to powtarzać, ale nie mogłam doczytać jak to w końcu jest.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
kaszka manna to zdecydowanie gluten i ten wg nowego schematu wprowadzamy w 6 mż...

ww marchewkę traktuj jak zupke, no od czegoś trza zacząć...najpierw marchewka, potem np marchewka plus zmiemniak i już zupka ...prawda?? no i dajesz raz na dobę;

kaszkę na gęsto tak lege artis to powinnaś podac dopiero w 7 m-cu...ja z resztą też, ale jako matka chudego dziecka dałam w 5-tym...i jako osobny posiłek, popołudniowy lub wieczorny; obok ww zupki...

natomiast owoce też daję raz dziennie np po południu po mleku proponuję jakiś deserek owocowy,

pamiętaj, że ja jednak stosuję schemat dla dzieci karmionych mieszkanką pomimo, że Ewka jest na karmieniu mieszanym, ale bliżej jej do schematu butelkowego niż cycowego;

Ty teraz powinnaś oprócz cyca dać jeden raz dziennie zupkę z dodatkiem masła lub niskoerukowego oleju rzepakowego lub innego wysokogatunkowego oleju, do tej cudnej zupki dodać stosowną ilość kaszki glutenowej;
nic nie zaszkodzi jak dasz małej też pod wieczór trochę owocków po Twoim cycu...ale też spokojnie jak się np już przyzywczai do zupki;
kaszkę zostawiam do Twojej decyzji, jak dasz jako osobny posiłek - nic złego się nie stanie; kaszka ma to do siebie, że w porównaniu do kaloryczności innych posiłków (zarówno mleko, jak zupki, jak i owoce to ok 55-67kcal na 100g) jest bombą kaloryczną...

tylko pamiętaj powoli...najpierw marchewka, potem marchewka plus coś (może być to jabłko)...potem np marchew z ziemniaczkiem, potem jakaś zupka jarzynowa....dopiero jak się Ewka przyzwyczai dodaj ten gluten itd...powoli małymi kroczkami...

jak gluten zaczniesz dawać póżniej też nic się nie stanie, ja np zawiesiłam glutenowanie, bo Młoda zaczęła mi się przężyć przy jedzeniu, tak jakby zaczął ją boleć brzuch...
— Richard M. Devos

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
  • data ślubu: czerwiec 2007
Gratuluję 6 miesięcy :)

Offline loona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 25.08.2007r.
buuuuuu... Jak Lila wróci do pracy to malutko Jej tutaj będzie :( :( :(

Czy nie ;) ?

p.s. 6 miesięcy... Jejku! Ale czas zapyla. A mi się wydaje,że na wieści z sali porodowej czekałyśmy jakieś ... 2 tygodnie temu  ::)

Offline tete

• "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2.06.2007
Noooooooo Ewcia-powazny wiek..serdeczne życzenia,zyczenia zdrówka jedzenia i spania!Ja wiem ze prozaiczne-ale wiem także jak wazne.

Popatrz,teraz juz z Ewy taka dorosła kobietka!
Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.

Offline aaaneta

• Chuck Norris
Dzięki wielkie Lilian, Twoja pomoc jest po prostu nieoceniona.

A dla Ewci 100 lat z okazji 6-cio miesięcznicy.

Offline KAHA

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Denique non omnes eadem mirantur amantque
  • data ślubu: 11.09.1999
Gratulacje Ewuniu!!!

• Chuck Norris
Buziaki dla półrocznej Ewy :)

Offline dosiado

• uzależniony
Ewcia ma 6 miesięcy - cudnie!!! Ale to zleciało...

Wracając do karmienia - czy do zupki ze słoiczka też dodać masło lub olej? Ja póki co dawałam sam gluten i o tłuszczach zapomniałam...
A i jeszcze jedno - wyczytała, że ekspozycja na gluten ma trwac pełne 2 miesiące - co to dokładnie znaczy? Przez dwa miesiące mam dzień w dzień dawać te 2-3 g glutenu? A co jeśli daję np. co dwa dni?

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Juz 6 miesięcy, kurczę kiedy to minęło

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
6 miesięcy  :o :o :o :o
Jej... a dopiero z w brzusiu była... czas leci jak szalony...

Offline kamyczek

• maniak
  • data ślubu: 28.12.2006
Mała Smoczyco! :)  jaka ty już jesteś dorosła!! :)
buziaki od cioci i Tymonka Ancymonka
ANCYMONEK :)

Offline jagodka24

• Chuck Norris
dosiado powinnas dodawac te 2-3 gramy codziennie
ja np kupilam kaszke pszenną chyba z bobovity i dodawałam do deserku bo tak mi bylo latwiej
jak juz wiecie to ja leniwa jestem :)

a do słoików  nigdy nie dodawałam tłuszczu
chyba juz mają w sobie?

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline KAHA

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
W owocowych tłuszczów to nie ma, tutaj chyba chodzi o tą witamidę D, która podobnie jak A E i K rozpuszcza się tylko w tłuszczach i jak dziecko nie je tłuszczu to te witaminki przelatują przez układ pokarmowy jak przez rurkę i nic z nich nie zostaje w organiźmie. Pediatra poleciła mojej sis dawać Hani masełka na końcówce łyżeczki, bo mała jest tylko na cycu...ale przeca mleko matki ma tłuszcz...chyba....

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
dzięujemy za życzenia...
180 dni mineło jak jeden dzień...tralllaaaa laaalaaaaa

jak już Jagódka napisała zupki w słoiczkach tłuszcz mają.... warto poczytać skład, jest na słoiczku...dokładnie pisze co jest w środku...
ja nie wrzucę słoika zanim nie przeczytam co się w nim znajduje...
męża też mam przeszkolonego, też czyta, bo wie czego sobie w słoikach nie życzę

jak już wprowadza się ten nieszczęsny gluten, żeby było konsekwentnie powinno się dawać te 2-3 g na 100ml jedzenia codziennie... do deserku, mleka czy zupki - wsio rawno...
potem 6 g na 100ml, a potem nie ma już jakiś szczegółowych wytycznych...
jak dajesz co drugi dzień też się nic wielkiego nie stanie...pytanie czy powinnaś w takim razie ww okres przedłużyć stosownie do jednodniowych przerw...
chociaż kiedys to się gluten dawało wtedy kiedy pewnego pięknego dnia dziecko dostawało biszkopta i też było po problemie...

Kaha ale chyba nie zamierzasz dawać masła do jabłuszka...
mleko matki ma tłuszcz i wit D wchłonie sie bez problemu...po cholerę to masło - pierwszy raz słyszę o tak idiotycznym zaleceniu
« Ostatnia zmiana: 13 Stycznia 2009, 16:07 wysłana przez liliann »
— Richard M. Devos

Offline KAHA

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
Lilu, ja masła nie daję...dla mnie trochę bez sensu, skoro je mięsko a w mięsku nawet najbardziej chudym jest tłuszcz - nie?
A o tym masle powiedziała pediatra mojej sis.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
tłuszcz nie jest dziecku potrzebny jedynie do wchłaniania witamin ale do budowy komórek min mózgu, osłonek mielinowych itp ...stąd jest ważny...
a witaminy w kropelkach wchłoną się bez "masełka" producent je stosownie przygotował do tego...

wesoło macie w tych Skierkach...domyslam się, że Twoja siostra sama nie jest tak twórcza...
ale pomysł z masłem w kwestii wit D mnie rozwalił...
— Richard M. Devos

Offline KAHA

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
Myślę, że sis sama tego nie wymyśliła, ona uczona w innym kierunku jest  ;D.
Ale dobrze, że wiem teraz , że witaminki same się wchłaniają dzięki swojemu składowi. Dopisuję to do spraw przychodniowych, zapytać zawsze mogę - nie? Ja nie wiedziałam o funkcji tłuszczów w budowie komórek  mózgowych....widzisz....co lekarz to lekarz - oczywiście dobry lekarz.
A w Skierniewicach jak jest to wiesz z moich postów. Ale tak przy okazji to sobie pogadam z panią pediatrą na temat tego masełka...idę na bilans po 23 stycznia. Dzięki za uświadomienie Lilu. Już się boję, że mnie wykopią z tego gabinetu i postawią czerwony ptaszek przy nazwisku z adnotacją " pacjent upierdliwy"....
A i zapomniałam napisac, że sis dostała skierowanie na usg bez szemrania, bo ortopedzie nie podoba się odwodzenie lewej nózki :-[

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
Czytam o czym piszecie i chłonę każde słowo (no prawie każde ;)). Nie wzięłam się jeszcze za te schematy żywieniowe i jak an razie to zielona jestem. Cyc jest jednak wygodny, nie trzeba tyle rozkminiać ;)
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
Eluś zaczniesz rozkminiać jak będzie Wasz czas....na początku butelka też jest łatwa.....tylko butelka i już....
— Richard M. Devos

Offline ASIA39

• Chuck Norris
  • Szata miłości utkana jest z materiału codzienności
  • data ślubu: 18.08.2012
wszystkiego najpękniejszego dla pół rocznej Ewuni  :D niech nam rośnie zdrowo  :)

Offline Kasia*

• Chuck Norris
dużo zdrówika i apetytu dla półrocznej Ewci  :bukiet:
Wszyscy mówią mi - kiedyś przyjdą lepsze dni, ktoś na dobre zmieni mnie, czekam na ten dzień